Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Herfstachtig genieten
2 personen
30+ minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 
Om zelf lekkere dingen te maken, hoef je geen keukenprins(es) te zijn. Dat kan jij ook best.

Deze 3 verrukkelijke recepten zijn supersimpel om te maken en superlekker. Duik de keuken in!

Aardappelkoekjes

Zo maak je het

Nodig:

  • 1 zoete aardappel
  • 3 grote aardappelen (ongeveer 300 gram) 
  • 1 stukje knolselderij (ongeveer 150 gram)
  • 8 blaadjes selderij (van de knolselderij of snijselder)
  • 1 ei
  • 2 tot 3 eetlepels bloem
  • 2 eetlepels olie 

Hoe maak je het:

  1.  Schil de aardappelen en het stuk knolselderij.
  2. Rasp alles in grove stukken.
  3. Snijd de blaadjes van de selderij klein.
  4. Klop het ei los in een kom.
  5. Meng de rasp met de selderij, het ei, wat bloem en wat peper.
  6. Verwarm een beetje olie in een koekenpan en schep met een lepel hoopjes van het raspmengsel erin.
  7. Druk de hoopjes plat met de lepel.
  8. Bak de koekjes aan beide zijden in 10 minuten bruin en gaar.
  9. Je kunt de koekjes ook in de oven bakken. Schep ze op bakpapier op een bakplaat en doe ze 20 minuten in een hete over van 180 graden. 
sluiten

Broodslang

Zo maak je het

Nodig:

  • 1 volkoren stokbrood
  • 2 tomaten
  • 3 plakjes 30+ kaas (75 gram)
  • 12 blaadjes basilicum

Zo maak je het:

1. Warm de oven voor op 200°C.

2. Snijd het stokbrood in dikke sneetjes, maar snijd het niet helemaal tot onderaan door.

3. Was de tomaten en snijd ze in plakjes.

4. Snij de plakken kaas in vieren.

5. Was de basilicum en dep goed droog.

6. Leg in iedere opening een kwart plakje kaas, een plakje tomaat en 2 blaadjes basilicum.

7. Schuif het brood in de oven en bak dit ongeveer 10 minuten tot de kaas is gesmolten

8. Zet het brood op tafel, dan kan iedereen er makkelijk stukjes vanaf plukken. Dat is lekkerrrrrrr!

sluiten

Hartige cupcakes

Zo maak je het

Nodig voor 12 cakejes: 

  • 6 eieren
  • 4 eetlepels halfvolle melk
  • 4 eetlepels geraspte 30+ kaas
  • 1 paprika
  • 1 bosuitje
  • een muffinbakvorm
  • 12 papieren cakevormpjes

Zo maak je het:

  1. Zet de oven aan op 180°C. Breek je eieren in een mengkom.
  2. Doe de melk en de kaas erbij en klop het mengsel met een garde.
  3. Snijd de paprika in kleine blokjes en de bosui in kleine reepjes en doe samen in een kom.
  4. Doe de papieren vormpjes in de bakvorm.
  5. Vul de bakjes met een lepel van de groente en giet er daarna een beetje eimengsel overheen.
  6. Zet de cupcakes in de oven en bak 15 tot 20 minuten tot ze goudbruin zijn. 

Deze cakejes zijn heel handig om mee te nemen! Wat dacht je van een picknick of schoolreis?

sluiten

Meer lekkere recepten?

Kijk in op onze  receptensite voor volwassenen. Of laat je ouders ons kookboek 'De kleine keukenhulp' bestellen. Een leuk boek vol heerlijke recepten om van te smullen. Superleuk om samen met je ouders te lezen. En om uit te koken natuurlijk!

Alles over eten

Voor 7-13 jaar Hoi! Deze site is voor kinderen van 7-13 jaar. Ben je ouder, dan kun je op onze website voor volwassenen terecht. Maar blijven mag natuurlijk ook. Volwassenensite