Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Terug naar Zwangerschap en baby Moet ik extra vitamine D slikken als ik zwanger ben? Gaat er iets veranderen aan de vitamine K-toediening bij baby’s? Wat kan ik eten bij zwangerschapsmisselijkheid en overgeven? Ik ben zwanger en voel me zo moe. Wat kan ik eten? Ik ben zwanger en houd veel vocht vast. Wat kan ik doen? Wat kan ik eten bij brandend maagzuur tijdens de zwangerschap? Wat kan ik eten bij verstopping tijdens mijn zwangerschap? Wat zijn de symptomen van zwangerschapsdiabetes? Wat kan ik eten bij bloedarmoede tijdens de zwangerschap? Wat zijn de symptomen van hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap? Kan ik vegetarisch eten tijdens de zwangerschap? Moet ik foliumzuur slikken tijdens de zwangerschap? Is het goed om vis te eten tijdens je zwangerschap? Mag ik tonijn eten als ik zwanger ben? Kan ik tijdens mijn zwangerschap veilig light-frisdrank drinken? Kan ik honing eten als ik zwanger ben? Kun je haring eten als je zwanger bent? Welk ijs kan ik veilig eten als ik zwanger ben? Moet ik multivitamines slikken tijdens de zwangerschap? Is het erg als ik iets heb gegeten dat bedorven is tijdens mijn zwangerschap? Wat zijn de voordelen van omega 3- en omega 6-vetzuren als je zwanger bent? Kan ik gerookte vis, zoals zalm, eten als ik zwanger ben? Mag ik alcoholvrij bier (0 tot 0,1%) drinken tijdens mijn zwangerschap? Wat moet ik doen als ik ziek word van eten tijdens mijn zwangerschap? Is af en toe een wijntje schadelijk als ik zwanger ben? Is alcohol in eten schadelijk voor kinderen of zwangeren? Zijn geitenmelk en sojadrink geschikt voor mijn baby? Geef ik bij elk huiltje van mijn baby een nieuwe voeding? Ik heb last van stuwing. Wat kan ik doen? Wat kan ik doen aan tepelkloven? Wat kan ik doen bij een verstopt melkkanaaltje of borstontsteking? Ik heb een hoge melkproductie. Wat kan ik doen? Krijgt mijn baby darmkrampjes van wat ik eet tijdens de borstvoeding? Wat is de beste babyvoeding? Wat is goed broodbeleg voor je baby? Wat zijn gezonde eetgewoonten voor mijn kind? Hoe bouw je vaste voeding voor je baby op? Wat voor pap kan ik geven aan mijn baby? Hoe kan ik oefenhapjes voor mijn baby goed bewaren en ontdooien? Is een sabbelzakje geschikt voor mijn baby? Mag mijn kindje al kruiden hebben? Is potjesvoeding gezond om te geven? Van welke melk kan ik pap maken voor mijn baby? Welke vragen over voeding kan ik stellen op het consultatiebureau? Is de Rapley-methode veilig voor mijn baby? Wanneer mag mijn baby brood eten? Is borstvoedingsthee veilig om te drinken tijdens mijn zwangerschap of als ik borstvoeding geef? Kan ik mijn baby veilig flesvoeding geven in verband met minerale oliën? Gezond gewicht voor baby's Welk kinderservies kan ik gebruiken voor mijn baby, dreumes of peuter? Hoeveel koffie en thee kun je drinken als je zwanger bent of borstvoeding geeft? Kan ik te veel soja binnenkrijgen als ik zwanger ben? Hoe kan ik veilig donormoedermelk geven aan mijn baby?
Zwangerschap en baby

Is borstvoedingsthee veilig om te drinken tijdens mijn zwangerschap of als ik borstvoeding geef?

Het gebruik van borstvoedingsthee met venkel en anijs wordt door het Voedingscentrum afgeraden voor zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven. Borstvoedingsthee met venkel en anijs bevat namelijk aromastoffen (allylalkoxybenzenen) zoals estragol, trans-anethol en d-carvon die schadelijk zijn voor de lever. Van estragol is uit studies met muizen bekend dat het levertumoren kan veroorzaken.

Gezondheidsrisico's voor baby's niet uitgesloten

Onderzoek van BuRO, het onafhankelijke onderzoeksbureau van de NVWA, geeft aan dat gezondheidsrisico’s voor baby’s niet kunnen worden uitgesloten. Baby’s hebben vergeleken met volwassenen een laag gewicht. Hierdoor kunnen ze vrij snel meer van deze aromastoffen (met name estragol) binnenkrijgen dan goed voor ze is.

Uit voorzorg is daarom het advies om geen borstvoedingsthee met venkel en anijs te drinken voor zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven. Geef ook geen venkel- en anijsthee aan baby’s. Voor volwassenen met matig gebruik (1-2 koppen per dag) zijn er geen gezondheidsrisico’s te verwachten door het drinken van venkel- of anijsthee.

Samenstelling borstvoedingsthee niet wettelijk vastgelegd

De term ‘borstvoedingsthee’ is niet in de wet vastgelegd, dus er is niet wettelijk bepaald wat erin zit. De samenstelling kan dus heel divers zijn. Kijk op de verpakking bij de ingrediëntenlijst wat erin zit. In borstvoedingsthee zit ook vaak karwij. Dat bevat veel minder van de schadelijke aromastof estragol en voornamelijk de aromastof d-carvon. Hiervan is het risico voor de baby via het drinken van thee verwaarloosbaar.

Helpt borstvoedingsthee de productie van borstvoeding?

Borstvoedingsthee wordt vaak aangeprezen met de claim dat het de moedermelkproductie bevordert en de moedermelk verbetert. Deze claims zijn niet wetenschappelijk bewezen. Ook voor baby’s wordt venkel- of anijsthee soms aangeraden omdat het zou helpen tegen darmkrampjes. Ook dit is niet bewezen en raadt het Voedingscentrum af.

Venkel en anijs als groente of kruid

Het eten van venkel als groente is geen enkel probleem. Hierin zitten deze aromastoffen in veel lagere concentraties. Ook het gebruik van een beetje anijs als kruid in een gerecht of bijvoorbeeld in beschuit met muisjes is geen probleem. Daar zitten veel minder van deze aromastoffen in dan in thee.

Het gebruik van anijs in melk of andere anijsdranken is niet in dit onderzoek meegenomen. Het is niet helemaal bekend hoeveel aromastoffen er in deze dranken zitten. Als je hierover onzeker bent, kun je anijsdranken uit voorzorg niet nemen.

Wel borstvoedingsthee gedronken?

Als je borstvoedingsthee hebt gedronken hoef je niet direct zorgen te hebben over je baby. Dit advies is uit voorzorg omdat de effecten niet helemaal bekend zijn. Het is beter om in het vervolg geen borstvoedingsthee te drinken.

Hulp bij borstvoeding geven

Als je vragen hebt over je melkproductie, dan kun je contact opnemen met een lactatiekundige voor ondersteuning. Je kunt een lactatiekundige vinden via de Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen. Of kijk op onze pagina Hulp bij borstvoeding geven voor meer tips en advies.