Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Basilicum maakt het af
2 personen
15-30 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Zijn 2 glazen wijn per dag goed voor je hart?

Matig alcoholgebruik verlaagt het risico op hart- en vaatziekten, maar bij meer dan 1,5 glas per dag is dat effect verdwenen. Dan vergroot het het risico juist weer. Met matig alcoholgebruik bedoelen we maximaal 1,5 glas per dag.

Antioxidanten

Er wordt gedacht dat rode wijn goed is voor het hart vanwege de antioxidanten maar dat is nooit duidelijk aangetoond. Bij 1 glas witte wijn en bier verlaagt het risico op hart- en vaatziekten ook. Hoewel er inderdaad een positief effect gemeten is bij een kleine hoeveelheid, is dat geen goede reden om elke dag een glas alcohol te gaan drinken als je dat nog niet deed. Matig gebruik kan namelijk een hoger risico geven op andere aandoeningen. Daarom is het advies om geen alcohol te drinken, of maximaal een glas per dag.

‘Kies Ik Gezond?’-app
Gezonder kiezen op basis van wat jíj belangrijk vindt

We lanceren de gratis ‘Kies Ik Gezond?’-app. Daarmee scan, zoek en vergelijk je producten. Je kunt in één oogopslag zien wat een gezondere keuze is.