Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Verhogen eieren het cholesterol?

Eieren zijn rijk aan cholesterol. Cholesterol in je voeding kan leiden tot een kleine verhoging van het cholesterolgehalte van je bloed. Het advies van het Voedingscentrum is ongeveer 2 tot 3 eieren per week te eten, voor vegetariërs ligt dat op 3 a 4 eieren per week.

Vet maakt meer verschil

Echter, voor een gezond cholesterolgehalte van het bloed is het vooral belangrijk om het  verzadigd vet in de voeding zo laag mogelijk te houden. De hoeveelheid verzadigd vet in je voeding heeft namelijk een groter effect op het bloedcholesterolgehalte dan het cholesterol in voedingsmiddelen. Daarom wordt in voedingsadviezen de nadruk gelegd op het verminderen van de hoeveelheid verzadigd vet in de voeding.

Hoe houd ik het cholesterolgehalte in mijn bloed laag?

Verzadigd vet zit bijvoorbeeld in volvette kaas (48+), worst, vet vlees, volle melkproducten, koek, gebak, snacks en zoutjes. Zorg in ieder geval voor voldoende variatie in je eetpatroon en wissel eieren af met vis, vlees, zuivel en vleesvervangers. Kies bij zuivel en vlees voor magere varianten.

Gezonde recepten
Lekker en snel

We stellen onze recepten met zorg samen. Zo hoef jij je niet druk te maken of je wel gezond bezig bent. We werken vooral met producten uit de Schijf van Vijf.