Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Verrassende smaakbeleving
2 personen
0-15 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Krijg je ijzertekort als je minder vlees eet?

Je hebt geen vlees nodig om genoeg ijzer binnen te krijgen. Zolang je voldoende ijzer uit andere producten haalt, is de kans op een ijzertekort klein. Als je minder vlees gaat eten, is het belangrijk dat je andere producten eet met voldoende ijzer, zoals eieren, noten, peulvruchten, tofu en tempé. Als je kant-en-klare vleesvervangers neemt, kies dan voor een variant waaraan ijzer is toegevoegd. Of er ijzer aan is toegevoegd, kun je het lezen op het etiket. Ook in volkoren graanproducten en groene bladgroenten zit ijzer. Zorg dat je er voldoende van binnenkrijgt.

Hoe zit het met ijzer uit vlees?

Vooral in  rood vlees zoals biefstuk en runderlappen, zit veel ijzer. Er zijn 2 soorten ijzer: heemijzer en non-heemijzer. In rood vlees zit vooral heemijzer, dat beter in je bloed wordt opgenomen dan non-heemijzer. In plantaardige bronnen zit vooral non-heemijzer. Maar ook uit plantaardige bronnen kun je dus voldoende ijzer opnemen.

Hoe krijg ik genoeg ijzer binnen?

Met een gezond en gevarieerd voedingspatroon krijgen de meeste mensen voldoende ijzer binnen. Vul de  Schijf van Vijf voor jou in voor een advies op maat en bekijk hoe je gezond eet met  minder of zonder vlees. Wil jij nagaan hoeveel ijzer jij binnenkrijgt? Dat kan met ons online eetdagboek Mijn Eetmeter.

Hoe herken je een ijzertekort?

Een ijzertekort is te herkennen aan vermoeidheid, bleke huid, rusteloze benen en snel buiten adem zijn. Vermoed je dat je een ijzertekort hebt? Neem dan contact op met je huisarts.

Kwetsbare groepen

Er zijn groepen in de bevolking die een grotere kans hebben op een ijzertekort. Hun lichaam heeft meer ijzer nodig. Zij moeten daarom meer ijzer binnenkrijgen uit de voeding. Het gaat om meisjes/vrouwen in de vruchtbare leeftijd, doordat ze bloed verliezen als ze ongesteld zijn, en vrouwen die zwanger zijn of die borstvoeding geven. Ook voor jonge kinderen is het van belang extra te letten op ijzer. 
Elke 2 weken de laatste updates
Meld je aan en ontvang

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.