Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Pluk de winter
2 personen
0-15 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Hoe maak ik gezonde pannenkoeken?

Vergeet de ouderwetse met ham en kaas, of de naturel met schenkstroop. Gezonde pannenkoeken zijn gemakkelijk te maken en je kunt eindeloos variëren.

Traditioneel wordt de pannenkoek gemaakt met witte bloem, eieren, melk en een beetje boter. Al deze ingrediënten bij elkaar vullen de maag maar een goede volwaardige maaltijd is het eigenlijk niet. Daarvoor mis je vitamines en mineralen uit bijvoorbeeld groenten.


Tips voor een gezondere pannenkoek

  • Kies in plaats van gewone witte bloem voor volkorenmeel of meergranenmeel. Het bevat meer vezels dan witte bloem en is daardoor gezonder. 
  • Gebruik olie of vloeibare bak- en braadproducten. Hierin zit minder verzadigd vet. 
  • Vul de pannenkoek met lekkere roerbakgroenten bijvoorbeeld, of beleg hem met spinazie en champignons, of aubergine en tomaat. 
  • Zin in zoet? Kies voor fruit. Wie kent niet de variant met appel en kaneel? Maar ook peer, banaan of zelfs abrikozen of vijgen is een bijzonder alternatief voor schenkstroop of suiker.  

Onze recepten 

Kant- en klaar of zelf doen?

Er zijn ook alternatieven voor zelf maken: voorverpakte kant-en-klare pannenkoeken en pannenkoekenmix. Handig als je weinig tijd hebt, maar aan sommige kant-en-klare mixen en voorgebakken pannenkoeken is extra suiker en zout toegevoegd. Sommige varianten zijn namelijk extra gezoet. Kijk goed op het etiket om te kijken wat erin zit. 

‘Kies Ik Gezond?’-app
Gezonder kiezen op basis van wat jíj belangrijk vindt

We lanceren de gratis ‘Kies Ik Gezond?’-app. Daarmee scan, zoek en vergelijk je producten. Je kunt in één oogopslag zien wat een gezondere keuze is.