Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Basilicum maakt het af
2 personen
15-30 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Bevatten groenten tegenwoordig minder voedingsstoffen dan vroeger?

Hiernaar is nooit goed gecontroleerd onderzoek gedaan. Voor informatie over verschillen in de hoeveelheden voedingsstoffen in groente tussen vroeger en nu moeten we gebruik maken van voedingsmiddelentabellen. Vroeger werden andere meetmethodes gebruikt dan nu. Dat maakt vergelijken en duidelijke conclusies trekken erg lastig. Er zijn wel aanwijzingen dat sommige groenten minder mineralen bevatten dan voorheen, maar dat kan ook veroorzaakt worden door het verschil in meetmethodes.   

Voldoende groente

We adviseren om dagelijks 250 gram groente te eten. Dit advies is gebaseerd op de huidige voedingswaarde van groente. Groente levert niet alleen voedingsstoffen, maar het vermindert ook het risico op chronische ziektes zoals hart- en vaatziekten, bepaalde vormen van kanker en diabetes type 2.

Eten volgens de Schijf van Vijf

Een gezond voedingspatroon volgens de Schijf van Vijf levert voldoende voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen. Supplementen zijn alleen nodig voor sommige groepen, zoals zwangeren en ouderen. 
‘Kies Ik Gezond?’-app
Gezonder kiezen op basis van wat jíj belangrijk vindt

We lanceren de gratis ‘Kies Ik Gezond?’-app. Daarmee scan, zoek en vergelijk je producten. Je kunt in één oogopslag zien wat een gezondere keuze is.