Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Kies jij voor penne, fusilli of farfalle?
2 personen
15-30 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
Veelgestelde vragen Je wilt een antwoord op deze vraag: Wat kan ik het beste eten bij galblaasproblemen?
De galblaas zorgt normaal gesproken voor het toevoegen van gal en dat zorgt er voor dat vetten goed verteerd worden. Soms kan de gal stil blijven staan, zodat het indikt en er galstenen ontstaan. Andere galaandoeningen zijn galstuwing of galblaasontsteking. Bij sommige ziekten kan er sprake zijn van vetdiarree, dan kan een dietist advies geven.

Bij galstenen is geen dieet voor te schrijven, maar de kans op galstenen vermindert bij een gezond gewicht. Verder is er geen dieet om galstenen te voorkomen en bestaan geen specifieke dieetadviezen gegeven na het verwijderen van de galblaas. 

Het is belangrijk om gezond en gevarieerd te eten, volgens de Schijf van Vijf. Vermijd voedingsmiddelen die last geven, maar probeer ze na een tijdje opnieuw. Het is niet nodig langere tijd bepaalde voedingsmiddelen te vermijden. Heb je problemen met het samenstellen van je voeding of verdraag je bijvoorbeeld weinig voedingsmiddelen, dan kun je het beste een persoonlijk advies vragen aan een diëtist.

Voedingsadviezen bij andere veelvoorkomende ziektes of aandoeningen

Hoe herken je volkoren?

Nou zo!

Astrid, onze expert voeding en gezondheid, vertelt in een video hoe je volkoren pasta, brood en rijst kunt herkennen in de supermarkt. Tipje van de sluier: kijk niet naar de kleur of alleen naar de naam, maar check ook het etiket.