Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Verrassende smaakbeleving
2 personen
0-15 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar

Reactie Voedingscentrum op landelijke nota gezondheidsbeleid

 
25 mei 2011

Slimme keuzes bij beperkt budget

De vandaag gepresenteerde nota gezondheidsbeleid geeft aan dat het kabinet ervoor kiest om burgers in staat te stellen zelf gezonde keuzes te maken en jongeren een gezonde basis te bieden. Beweging speelt daarbij een belangrijke rol. Met bewegen alleen redden we het niet. We zullen ons ook op voeding moeten richten om de gezondheid verder te bevorderen. Het Voedingscentrum begrijpt dat er tekorten weggewerkt moeten worden en zet zich in om, in lijn met de nota, het beschikbare geld zo effectief mogelijk te besteden met preventieve maatregelen.  

Preventie draagt bij aan een langer en beter leven. Doordat we in de afgelopen decennia ons voedingspatroon hebben aangepast, kunnen we tegenwoordig heel wat ziekten en aandoeningen buiten de deur houden. Doordat we gezonder zijn gaan eten lijden we niet langer aan rachitis (Engelse ziekte) door vitaminetekort. Toevoeging van jodium heeft de aandoening krop zeer sterk teruggedrongen, foliumzuur tijdens de zwangerschap verminderde het aantal open ruggetjes bij baby’s.  

Overgewicht, een probleem van deze tijd bij de helft van alle Nederlanders, is ook te voorkomen door aanpassingen in ons eetpatroon, in combinatie met voldoende dagelijkse beweging. Met bewegen alléén is het moeilijk om op gewicht te blijven.

Felix Cohen, directeur van het Voedingscentrum: “Besef wel dat je maar liefst 80 minuten moet wandelen om de calorieën van 2 glazen bier en 3 bitterballen te verbranden. Realiteit is dat je daar vaak de tijd niet voor hebt. Het is dan een relatief eenvoudigere keuze om minder te eten, dan om te compenseren met beweging. Die informatie heb je wel nodig om gezonde besluiten te kunnen nemen.”  

Eigen keuzes maken

Het Voedingscentrum stelt mensen in staat hun eigen keuzes te maken in een gezonde omgeving. Onafhankelijke en praktisch toepasbare informatie over voeding moet daarom voor iedereen beschikbaar zijn. De jeugd krijgt hierbij extra aandacht, zij verdient een veilige omgeving die de gezonde keuze bevordert. De activiteiten van het Voedingscentrum focussen daarom op: 

  • Aanbieden van objectieve informatie over gezonde voeding, zoals Het Nieuwe Eten ( www.voedingscentrum.nl/hetnieuweeten) voor mensen die gezond, veilig en duurzaam willen eten.
  • Jongeren een gezonde basis bieden, bijvoorbeeld door een gezonde start met borstvoeding, informatie voor ouders rond gezond eten voor hun kinderen en de gezonde schoolkantine ( www.degezondeschoolkantine.nl).
  • Een gezonder productaanbod in de winkel.

De landelijke nota gezondheidsbeleid is te raadplegen op de site van de Rijksoverheid.

Elke 2 weken de laatste updates
Meld je aan en ontvang

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.