Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Basilicum maakt het af
2 personen
15-30 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Nieuwe adviezen extra inname vitamine D

7 november 2012
Vanaf vandaag start het Voedingscentrum met voorlichting over nieuwe adviezen voor de inname van vitamine D. Dit naar aanleiding van nieuwe suppletieadviezen van de Gezondheidsraad die onlangs door de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zijn bekrachtigd.

De vorige suppletieadviezen komen uit 2008. Op deze punten zijn de adviezen vernieuwd:

  • Als je als vrouw borstvoeding geeft, hoef je geen vitamine D-supplement meer te nemen.
  • Alle vrouwen tussen 50 en 70 krijgen het advies om een supplement van 10 microgram per dag te gebruiken.
  • Iedereen van 70 jaar en ouder krijgt het advies om een supplement van 20 microgram te nemen.

Voor zwangere vrouwen, baby’s, kleine kinderen, mensen die weinig zonlicht op hun huid krijgen of met een getinte huid gelden nog steeds dezelfde adviezen, namelijk om 10 microgram extra vitamine D te gebruiken.

Over vitamine D

Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Het lichaam maakt deze vitamine zelf aan bij blootstelling van de huid aan zon. Een kleiner deel halen we uit onze voeding. Vitamine D is voornamelijk van belang voor een goede botopbouw en heeft een beschermende werking tegen rachitis bij jonge kinderen, en botbreuken en valgevaar bij ouderen.

Informatie en voorlichtingsmateriaal

Op het digitale platform www.voedingscentrum.nl/vitamineD vinden consumenten informatie in de vorm van folders en een zelftest. Ook professionals (zorgverleners, voorlichters en fabrikanten) kunnen er terecht voor achtergrondinformatie en hulpmiddelen bij het geven van voorlichting. 

‘Kies Ik Gezond?’-app
Gezonder kiezen op basis van wat jíj belangrijk vindt

We lanceren de gratis ‘Kies Ik Gezond?’-app. Daarmee scan, zoek en vergelijk je producten. Je kunt in één oogopslag zien wat een gezondere keuze is.