Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Basilicum maakt het af
2 personen
15-30 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar

Moeders voelen zich schuldig bij vroegtijdig stoppen borstvoeding

 
24 september 2012

Het Voedingscentrum en veel andere instanties raden borstvoeding aan tot in ieder geval 6 maanden.  Borstvoeding bevat stoffen die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van het kind en het beschermt tegen ziekten. In 2010 gaf 18% van de moeders 6 maanden na de geboorte nog volledige borstvoeding. Elke week telt, vindt het Voedingscentrum.  

Pijn en vermoeidheid belangrijke redenen om te stoppen

In het onderzoek werden 311 vrouwen ondervraagd. Van de vrouwen die gestopt waren met borstvoeding voor hun baby zes maanden oud was, had 36% destijds schuldgevoelens, en 14% voelt zich nog wel eens schuldig.  Van de vrouwen die nooit aan borstvoeding waren begonnen, heeft 19% destijds schuldgevoelens gehad en 3% voelt zich nog steeds wel eens schuldig. De belangrijkste redenen om te stoppen waren pijn, vermoeidheid, en onzekerheid over de hoeveelheid moedermelk die de baby binnenkreeg. Juist vrouwen die erg overtuigd waren van borstvoeding vanwege de gezondheidsvoordelen of de intimiteit van het voeden, voelden zich schuldig.

Voorlichting: niet te rooskleurig en praktische adviezen

De manier van voorlichten blijkt ook een belangrijke rol te spelen bij het eventueel ontstaan van schuldgevoelens bij moeders.  In het onderzoek werd vrouwen die gestopt waren met borstvoeding gevraagd hoe zij dachten over verschillende voorlichtingsuitingen. De meeste vrouwen onderkennen het belang van voorlichting over borstvoeding, al hebben ze behoefte aan een meer realistisch beeld van borstvoeding. De vrouwen voelden zich schuldiger als:

  • er een te rooskleurig beeld werd geschetst van borstvoeding
  • de indruk werd gegeven dat borstvoeding altijd bij iedereen kan
  • de gezondheidsvoordelen en de intimiteit werd benadrukt
  • ze in de uiting persoonlijk werden aangesproken ('jij' en 'je kindje').

Voorlichting over borstvoeding moet niet te commercieel zijn, vonden de vrouwen. Ze hebben vooral veel behoefte aan  informatie en praktische tips. Daarbij is de balans belangrijk. Een te negatief beeld over bijvoorbeeld de nadelen, zou ook niet goed zijn. Zoals een respondente het verwoordt: “Ik denk niet dat vrouwen gestimuleerd worden om borstvoeding te geven als je teveel communiceert over de nadelen. Dan stoppen ze misschien eerder met borstvoeding, of ze beginnen er sowieso niet aan. Dat zou zonde zijn.”

Rol zorgverlener

Als zorgverleners rekening houden met deze gevoelens en suggesties voor de voorlichting, dan kunnen zij moeders tijdens de borstvoedingsperiode beter begeleiden. Moeders houden dan een beter gevoel over aan hun borstvoedingsperiode, waardoor de kans groter is dat zij bij een volgend kind weer kiezen voor borstvoeding, of vrouwen in hun omgeving stimuleren om borstvoeding te geven.

Ruim 40% van de  pas bevallen moeders heeft schuldgevoelens omdat ze gestopt zijn met borstvoeding vóór hun kind zes maanden oud is. Of omdat ze nooit met borstvoeding zijn begonnen. Die schuldgevoelens worden versterkt als in voorlichtingsmateriaal een te rooskleurig beeld wordt geschetst van borstvoeding. Dat blijkt uit een onderzoek van IPM Research & Advies in opdracht van het Voedingscentrum. Als zorgverleners hier rekening mee houden, kunnen ze moeders beter begeleiden in hun borstvoedingsperiode.
‘Kies Ik Gezond?’-app
Gezonder kiezen op basis van wat jíj belangrijk vindt

We lanceren de gratis ‘Kies Ik Gezond?’-app. Daarmee scan, zoek en vergelijk je producten. Je kunt in één oogopslag zien wat een gezondere keuze is.