Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg
Menu van de Week Recept van de dag
Met reepjes pittige chorizo
2 personen
15-30 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op twee manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar

Een appel schillen wegens bestrijdingsmiddelen

Is dat nodig?

Het antwoord op deze vraag vind je op de Waarheid op Tafel. Bekijk ook andere prikkelende vragen over bijvoorbeeld brood, eieren en vlees.

Wat denk jij?

Volkorenbrood populairder dan witbrood

29 februari 2012

Dat veel Nederlanders het liefst witbrood eten, is een populaire fabel. Uit een onderzoek van het Nederlands Bakkerij Centrum blijkt juist dat 72% van alle Nederlanders volkorenbrood lekkerder vindt dan witbrood.

Het onderzoek, dat is uitgevoerd onder ruim 1.000 respondenten, laat zien dat volkorenbrood veruit het populairst is in Nederland. Hiermee scoort volkorenbrood hoger dan meergranenbrood en tarwebrood. Respectievelijk 71% en 63% van de respondenten vindt dit lekkerder dan witbrood.

Het Voedingscentrum is blij met deze uitkomst, want volkorenbrood is de gezondste keuze. Het wordt gemaakt van de hele graankorrel en het bevat de meeste voedingsvezels, vitaminen en mineralen van alle broodsoorten.

Gelukkig zijn de meeste Nederlanders hier ook van overtuigd, want uit het onderzoek blijkt dat volkorenbrood wordt gezien als het gezondste ontbijtproduct. Nederlanders geven volkorenbrood een 8,5, gevolgd door bruin(tarwe)brood met een score van 7,9.

Om genoeg vezels en andere voedingsstoffen binnen te krijgen, adviseert het Voedingscentrum 6 tot 7 sneetjes brood per dag te eten.

Lees meer over de voedingswaarde van brood in onze encyclopedie.