Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Verrassende smaakbeleving
2 personen
0-15 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Vogelgriep: kip en eieren veilig om te eten?

21 november 2016

ganzen kunnen vogelgriep overbrengen

Verschillende (wilde) watervogels zijn besmet geraakt met vogelgriep. Het gaat om het H5N8-virus, een zeer besmettelijke variant van de vogelgriep. Vanwege deze ziekte moeten vogels van Nederlandse pluimveebedrijven binnen blijven. Zo probeert de overheid verspreiding van de vogelgriep te voorkomen. Kippenvlees en eieren zijn veilig te eten.

Kip en eieren uit de winkel zijn afkomstig van gezonde kippen. Voor het slachten wordt de gezondheid van alle dieren gekeurd. Zieke kippen of kippen waarvan vermoed wordt dat ze ziek zijn, worden afgemaakt. De leghennen moeten regelmatig gekeurd worden door een dierenarts. Ook al zou het vlees besmet zijn, dan kun je er niet ziek van worden als je het eet.

Hoe kunnen mensen vogelgriep krijgen?

Het is niet heel waarschijnlijk dat het mensen ziek maakt, maar het zou kunnen. De griep kan alleen gevaarlijk zijn voor mensen die intensief contact hebben met pluimvee, zoals kip en kalkoen. In de praktijk lopen alleen pluimveehouders kans om vogelgriep te krijgen. Dat gebeurt door het inademen van het virus.

Als het virus wordt geconstateerd, neemt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) maatregelen om verspreiding te voorkomen. Dan worden zieke dieren afgemaakt en wordt een vervoersverbod om de pluimveehouderij van kracht.

Er zijn nog geen bedrijven met kippen besmet of geruimd.

Lees meer over vogelgriep

kippen kunnen ziek worden

Wat kan je zelf doen?

Kippenvlees en eieren zijn allebei risicoproducten. Er kunnen ziekteverwekkers op voorkomen, zoals Salmonella en Campylobacter. Verhit kippenvlees en eieren daarom altijd door en door. Zo beperk je het risico op een voedselinfectie.

Elke 2 weken de laatste updates
Meld je aan en ontvang

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.