Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Met ansjovis en olijven
2 personen
30+ minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Kookboek 'Vandaag vegetarisch' inspireert om anders te eten

19 september 2017
Steeds meer Nederlanders eten vegetarisch of ‘flexitarisch’, een paar dagen per week geen vlees. Met het nieuwe kookboek Vandaag vegetarisch speelt het Voedingscentrum in op die trend. Met meer dan 60 recepten op basis van peulvruchten, soja, ei, noten en vleesvervangers inspireert het kookboek om eten op een nieuwe manier te benaderen. 
Het kookboek bevat behalve lekkere recepten ook praktische tips en tricks over duurzaam inkopen doen, etiketten lezen, nieuwe eiwitbronnen en snelle lunch-ideeën. Ouders van kinderen die liever geen vlees eten krijgen handige tips. En er is ook een lijst van Nederlandse seizoensgroenten te vinden. De prachtig gestileerde foto’s laten zien dat er niet per se vlees op het menu hoeft te staan om heerlijk, gevarieerd en gezond te eten.

BN’ers aan het woord

Onder BN’ers zijn er ook steeds meer vege-/flexitariërs te vinden, onder meer schrijfster Susan Smit en zangeres Sabrina Starke delen hun ervaring met structureel of af en toe geen vlees eten.

Sabrina Starke: “Ik kom uit een cultuur waar vlees niet valt weg te denken. Maar ik wilde voor mezelf onderzoeken wat geen vlees eten met mijn lichaam zou doen. En ik voelde me fitter en beter dan ooit toen ik vegetarisch begon te eten.”

Vegetarisch eten is gezond

Vandaag vegetarisch heeft ook volop aandacht voor de voedingsstoffen die je als vege-/flexitariër nodig hebt. Ideaal voor als je net begint met minder vlees eten, maar de tips zijn ook bruikbaar voor mensen die al langer flexitarisch of vegetarisch eten. De kennisexperts van het Voedingscentrum Dr. Ir. Astrid Postma-Smeets en Ir. Corné van Dooren vertellen in het boek over de voordelen van vegetarisch eten.

Corné van Dooren, expert duurzaam eten en zelf flexitariër: ”Behalve dat de Gezondheidsraad adviseert  om meer plantaardig te eten is de grote impact van vlees op het klimaat genoeg reden om je te laten inspireren om vaker vegetarisch te eten. Koken met peulvruchten, noten en sojaproducten opent een wereld aan mogelijkheden. Dat is goed voor de aarde en goed voor jezelf.”
Zo eten kinderen gezond buiten de deur
ook tijdens de herfstvakantie

Met deze tips blijft het gezonde eetritme van je kinderen tijdens de herfstvakantie in balans.