Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Speciale melk voor peuters niet nodig

29 oktober 2013

Peuters kunnen net zo goed gewone melk drinken als speciale opgroei- of peutermelk. Dat concludeert de Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA uit eigen onderzoek. Voor kinderen in de leeftijd van 1 tot 3 jaar voegt speciale melk bij een gezond eetpatroon niets toe.

De EFSA geeft aan dat in sommige Europese landen peuters weinig van bepaalde voedingsstoffen binnenkrijgen. Het gaat om vitamine D, ijzer en omega-3-vetzuren. Maar dit hoeft niet opgelost te worden met speciale melk.

3 voedingsadviezen die speciale peutermelk onnodig maken

De volgende adviezen zorgen ervoor dat peuters genoeg vitamine D, ijzer en omega-3-vetzuren binnenkrijgen zónder peutermelk:
  • Geef peuters tot 4 jaar elke dag 10 microgram extra vitamine D. Tabletjes zijn te krijgen bij de apotheek of de drogist. 
  • Smeren is het toverwoord!Kleine kinderen krijgen voldoende goede vetten binnen als je elke dag de boterhammen besmeert met halvarine of margarine. Koop daarbij smeersels die rijk zijn aan omega-3-vetzuren.
  • Zorg dat er genoeg vlees of vleesvervangers op tafel staan. Hierin zit namelijk ijzer. Het lichaam neemt ijzer beter op als je het eet in combinatie met een bron van vitamine C, zoals een stuk fruit.

Adviezen voor melk

Melk is een bron van de vitamines B2, B12 en calcium. Om van deze stoffen voldoende binnen te krijgen, hebben ook peuters melk nodig. Vanaf 1 jaar heeft een kind ongeveer 300 milliliter aan melkproducten per dag nodig en 10 gram kaas. Dat zijn bijvoorbeeld 2 bekertjes melk, 1 bakje magere yoghurt en een halve plak kaas.

Welke melk?

Kies bij voorkeur voor halfvolle of magere melk en andere melkproducten zonder toegevoegd suiker. Als je toch een keer peutermelk koopt, let dan op de calorieën. Sommige soorten peutermelk bevatten namelijk meer calorieën dan halfvolle en magere melk. 
Hoe groot is jouw voedselafdruk?
Beantwoord 15 vragen en ga de uitdaging aan om de milieu-impact van je eetpatroon te verlagen.