Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Schoolontbijt: gezond ontbijten is geen kunst

6 november 2017
Tijdens de week van het Nationaal Schoolontbijt ontbijten basisschoolkinderen samen op school. Alle kinderen krijgen een gezond ontbijtpakket, met onder andere volkorenbrood, groente en fruit. Door samen te ontbijten leren ze dat het niet alleen gezond is, maar ook gezellig en lekker.

Elke dag gezond ontbijten: iedereen kan het. Daarom is het thema dit jaar: ‘Gezond ontbijten is geen kunst!’ Van 6 tot en met 10 november 2017 gaan op 2.900 basisscholen ruim een half miljoen kinderen samen ontbijten op school. Ook 265 stadhuizen en 3 musea doen mee. Museumdirecteur Taco Dibbits opent de week in het Rijksmuseum met een ontbijt onder de Nachtwacht.


Gezonde start van de dag

Een gezond ontbijt levert belangrijke voedingsstoffen die het lichaam van een kind nodig heeft. Bovendien voorkomt het trek in snoep of koek later op de ochtend. Daarnaast zorgt het ontbijt voor nieuwe energie na de nacht en helpt het de spijsvertering op gang. 

Tips voor ouders

Wil je weten hoe een gezond ontbijt eruit ziet voor een kind dat naar de basisschool gaat? Bekijk dan onze voorbeelden van lekker en gezond broodbeleg, inclusief 3 verrassende recepten voor lekkere groentespreads, zoals groene drakenspread. We geven ook tips voor de lunchtrommel

Gezonde recepten
Lekker en snel

We stellen onze recepten met zorg samen. Zo hoef jij je niet druk te maken of je wel gezond bezig bent. We werken vooral met producten uit de Schijf van Vijf.