Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg
Menu van de Week Recept van de dag
Speciaal voor Duurzame Dinsdag
2 personen
30+ minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op twee manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Lekker eten met minder zout
Een praktisch boek voor iedereen die minder... Bestel nu € 9,95
Populair
Gezond eten met de Schijf van Vijf
Geheel vernieuwd! Iedereen weet dat gezond... Bestel nu € 9,95
Ga naar

Bevat mager gehakt vet?

Wat denk jij?

De waarheid op tafel beantwoordt veelgestelde vragen over vetten. Zoals deze van Matthijs: "Ik denk dat er in mager gehakt nauwelijks vet zit". En meer!

Het antwoord

Nederlandse buiken steeds dikker

31 januari 2012

Steeds meer Nederlanders hebben een te dikke buik, zo constateert het RIVM vandaag na een onderzoek van de buikomtrek van volwassen Nederlanders. Het Voedingscentrum is bezorgd over de cijfers. Het groeiend aantal dikke buiken bevestigt het belang van gezond eten en voldoende bewegen.

Van de mannen tussen 30-70 jaar heeft volgens het RIVM 27% te veel vet op de buik. Dat is een buikomtrek van 102 centimeter of meer. Van de vrouwen heeft zelfs 39% te veel buikvet. Dat is een buikomtrek van 88 centimeter of meer. Bij zowel mannen als vrouwen is sprake van een sterke toename van het buikvet in de afgelopen jaren.

Uit het onderzoek komt bovendien naar voren dat veel Nederlanders overgewicht hebben. Zo is 60% van de mannen tussen 30-70 jaar te zwaar; zij hebben een BMI van meer dan 25. Bij de vrouwen is dat 44%.

Overgewicht verhoogt het risico op aandoeningen als diabetes type 2, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, sommige vormen van kanker en galziekten en gewrichtsaandoeningen. Deze risico’s gelden in het bijzonder voor mensen met te veel buikvet.

Het Voedingscentrum benadrukt dat het nooit te laat is om te starten met gezond eten en bewegen. Wie eet volgens de Schijf van Vijf, is vanzelf op weg naar een gezond gewicht, een gezond lichaam en een lager risico op bovengenoemde aandoeningen.

Om kinderen te laten opgroeien tot gezonde volwassenen, is het belangrijk hen het gezonde voorbeeld te geven. Bovendien moeten ze thuis en op school in een omgeving kunnen opgroeien waarin de gezonde keuze de gemakkelijke is.