Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg
Menu van de Week Recept van de dag
Vis op vrijdag
2 personen
30+ minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op twee manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar

Elke dag een ei, kan dat?

5 nieuwe feiten en fabels over eieren

Op de website 'De Waarheid op Tafel' worden fabels en feiten ontrafeld. Bekijk de nieuwe stellingen over eieren, zwangerschap en voedselverspilling. 

Wat denk jij?

Minister Schippers: "schouders eronder voor gezondere scholen"

8 december 2011

Minder kroketten en snacks, meer fruit, broodjes en salades: het aanbod van schoolkantines kan heel wat gezonder. Die ambitie hebben cateraars, automatenleveranciers, onderwijsinstellingen en maatschappelijke organisaties vastgelegd in het handvest 'Gezonder voedingsaanbod op scholen'. Minister Schippers van VWS ontving op woensdag 7 december het eerste exemplaar.

De eerste ondertekenaars zijn Veneca, Vida, MBO Diensten Platform Bewegen en Sport, GGD Nederland, het Voedingscentrum, Markies Catering en Van Leeuwen “Catering op maat” en Albron Catering. De MBO Raad en de VO-raad betuigen steun aan het Handvest. De bedoeling is dat steeds meer partijen zich aansluiten.

Minister Schippers toonde zich verheugd over de gezamenlijke aanpak van de ondertekenaars. “Het heeft echt effect als alle partijen die betrokken zijn bij een school, samen de schouders eronder zetten. U hebt laten zien dat u gemotiveerd bent om dat te doen. Dit is een prachtig begin.”

Wat is een gezonder aanbod?

De ondertekenaars streven naar een gezonder voedingsaanbod op alle Nederlandse scholen: minimaal 75% basisproducten (zoals fruit, broodjes, salades) en maximaal 25% niet-basisvoedingsmiddelen (snoep, snacks).