Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg
Menu van de Week Recept van de dag
Met reepjes pittige chorizo
2 personen
15-30 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op twee manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar

Een appel schillen wegens bestrijdingsmiddelen

Is dat nodig?

Het antwoord op deze vraag vind je op de Waarheid op Tafel. Bekijk ook andere prikkelende vragen over bijvoorbeeld brood, eieren en vlees.

Wat denk jij?

Mensen onderschatten risico’s rauw voedsel

17 augustus 2012
Uit een rapport van de NVWA en RIVM blijkt dat er in 2011 minder meldingen van voedselinfecties en –vergiftigingen binnenkwamen.  Dat het aantal meldingen is gedaald, wil nog niet zeggen dat het aantal ziektegevallen is gedaald.  Nog geen 1% van alle ziektegevallen wordt namelijk gemeld. Elk jaar lopen naar schatting 680.000 mensen in Nederland een voedselinfectie op door besmet voedsel.  Rauw voedsel is daarvan een belangrijke oorzaak.

Kijk uit met rauwe producten

Rauw voedsel staat steeds meer in de belangstelling, zo geeft het rapport aan.  Denk aan steak tartar, carpaccio, filet americain, ossenworst, maar ook aan oesters of sushi.  Of aan rauwe kiemgroenten zoals taugé. Veel mensen onderschatten de risico’s op een besmetting bij rauwe producten. Omdat rauwe producten niet verhit worden, krijgen schadelijke bacteriën veel meer kans om zich te ontwikkelen en te vermeerderen.  Verhitting doodt de schadelijke bacteriën vrijwel allemaal. 

Niet iedereen even gevoelig

Of je ook echt ziek wordt van schadelijke bacteriën hangt van veel zaken af. De hoeveelheid bacteriën, de aard van de bacterie en je persoonlijke gesteldheid zijn een paar factoren.  Kinderen, zwangere vrouwen, ouderen en mensen met een verminderde weerstand kunnen beter helemaal geen rauwe vlees- of visproducten eten.  

Voorkomen voedselinfectie 

Je kunt aan het product niet zien, ruiken of proeven of er schadelijke bacteriën inzitten. Neem daarom de volgende voorzorgsmaatregelen.  

  • Neem dierlijke producten meteen van de winkel mee naar huis en bewaar het daar in de koelkast bij 4° C. Vooral als het warm is, kunnen bacteriën zich snel vermeerderen. 
  • Gebruik bij het bereiden verschillende snijplanken en messen voor rauw voedsel en gaar voedsel. 
  • Was goed je handen voor het bereiden van eten en na het aanraken van rauw vlees. 
  • Verhit vlees goed, het moet goed doorbakken zijn. Zorg ervoor dat het vlees van binnen niet meer rood (bij varken) of roze (bij kip) is. Let vooral goed op bij de bereiding van vlees, kip, eieren, vis en schaal- en schelpdieren, deze producten vormen het grootste risico.
Bekijk meer tips voor het veilig kopen, koken en bewaren van voedsel.