Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Makkelijk en snel op tafel
2 personen
0-15 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Kinderen ontbijten met de Schijf van Vijf

7 november 2016
Tijdens de week van het Nationaal Schoolontbijt, dit jaar van 7 tot en met 11 november, ontbijten basisschoolkinderen samen op school. Alle kinderen krijgen een gezond ontbijtpakket, met onder andere volkorenbrood, groente en fruit. Door samen te ontbijten leren ze dat het niet alleen gezond is, maar ook gezellig en lekker.

Prinses Beatrix opent op maandag 7 november de 14e editie van het Nationaal Schoolontbijt in de Hortus Botanicus in Leiden. Aan de actie doen zo’n 2.700 basisscholen mee, dat komt neer op meer dan een half miljoen leerlingen. 


Prinses Beatrix opent het Nationaal Schoolontbijt 2016. Bron: ANP

Gezonde start van de dag

Het ontbijt zorgt voor nieuwe energie na de nacht. Het helpt de spijsvertering op gang en levert belangrijke voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Bovendien voorkomt het trek in snoep of koek later op de ochtend.

Tips voor ouders

Wil je weten hoe een gezond ontbijt eruit ziet voor een kind dat naar de basisschool gaat? Bekijk dan deze voorbeelden van lekker en gezond broodbeleg. En wat dacht je van 3 verrassende recepten voor lekkere groentespreads? Zoals groene drakenspread, met doperwtjes? Ook krijg je op deze pagina tips voor een rustige start en lastige ontbijters.
Kijk op www.schoolontbijt.nl voor nieuws, achtergronden en meer informatie. 

Achtergrond

Het Voedingscentrum steunt Het Nationaal Schoolontbijt in haar missie om het ontbijtgedrag van basisscholieren te verbeteren. Naast het Voedingscentrum steunen ook Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG), de Hartstichting, de Maag Lever Darm Stichting en de Nederlandse Coeliakie Vereniging het Nationaal Schoolontbijt.
Nieuw kookboek: Vandaag vegetarisch

'Vandaag vegetarisch' inspireert om eten op een nieuwe manier te benaderen. Steeds meer mensen eten minder of geen vlees. In dit kookboek vind je recepten op basis van peulvruchten, soja, ei, noten en vleesvervangers.