Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg
Menu van de Week Recept van de dag

2 personen
0-15 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op twee manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar

Elke dag een ei, kan dat?

5 nieuwe feiten en fabels over eieren

Op de website 'De Waarheid op Tafel' worden fabels en feiten ontrafeld. Bekijk de nieuwe stellingen over eieren, zwangerschap en voedselverspilling. 

Wat denk jij?

Keurmerk voor verantwoorde kweekvis

20 augustus 2012
Om te herkennen of kweekvis duurzaam wordt geproduceerd, hebben het Wereld Natuur Fonds en het Initiatief Duurzame Handel het ASC-logo gelanceerd. Kweekvis die op een verantwoorde manier is geproduceerd is nu gemakkelijker te herkennen in de winkel. Het keurmerk is vanaf nu te vinden op tilapia en pangasius. Zalm, forel, mosselen en oesters volgen. 

ASC 

ASC staat voor Aquaculture Stewardship Council, en is vergelijkbaar met het al langer bestaande MSC-keurmerk voor wilde vis. Het ASC-keurmerk staat voor minder antibiotica-gebruik, meer plantaardig visvoer en minder vismeel  en betere arbeidsomstandigheden voor het personeel. 

Kweekvis en gezondheid

Het Voedingscentrum raadt aan twee keer per week vis te eten, waarvan een keer per week vette vis, zoals zalm, makreel en forel.  Pangasius en tilapia vallen onder de magere vissoorten. Vis past goed in een gevarieerd, gezond eetpatroon, of deze nu gekweekt is of wild. De voedingsstoffen in de vis zijn vergelijkbaar. Eet je graag vis en vind je duurzaamheid belangrijk in je keuze?  Dan kan het logo je helpen bij het maken van een bewustere keuze.