Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg
Menu van de Week Recept van de dag
Met reepjes pittige chorizo
2 personen
15-30 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op twee manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar

Een appel schillen wegens bestrijdingsmiddelen

Is dat nodig?

Het antwoord op deze vraag vind je op de Waarheid op Tafel. Bekijk ook andere prikkelende vragen over bijvoorbeeld brood, eieren en vlees.

Wat denk jij?

Jongeren kennen voors en tegens van een gezonde school

2 mei 2012

Dat er vele haken en ogen zijn als het gaat om verplicht gezond eten en bewegen op school, dat weten jongeren maar al te goed. Dat het goed voor je is, daar zijn ze het over eens, maar ze vinden ook dat je zelf verantwoordelijk bent voor je eigen gedrag. Dit blijkt uit het Gezonde Lunch Debat dat plaatsvond op 10 april 2012 op het Stedelijk College in Zoetermeer.   

28 jongeren uit klas 2 gingen met elkaar in debat over 2 stellingen. "De verkoop van snoep, koek en snacks op scholen moet verboden worden" en "Een uur bewegen per dag moet standaard in het lesprogramma". Een jury, bestaande uit Ton Coenen, voorzitter van het Landelijk Overleg Thema-instituten (LOT-i), Felix Cohen, directeur van het Voedingscentrum en actrice en presentatrice Gigi Ravelli beoordeelden de argumenten.

Verantwoordelijkheid

Eigen verantwoordelijkheid kwam meerdere malen naar voren tijdens het debat. Enerzijds werd door de leerlingen geopperd dat de school niet aansprakelijk is voor iemands gezondheid, school gaat om rekenen, niet om gym. Maar anderzijds werd ook gevonden dat de school slecht gedrag ook niet hoeft aan te moedigen. Door ongezond eten aan te bieden in de schoolkantine zijn zij wel verantwoordelijk voor de leefstijl van kinderen.

Winnaars

De leerlingen bleken heel spitsvondig in het verzinnen van originele argumenten: "Gigi zegt dat sporten gezond is", "Op kantoor is het niet belangrijk dat je kan basketballen". Debater Johan sprong er wat dat betreft bovenuit met (discutabele) opmerkingen als "Als je naar de supermarkt gaat kun je vallen en dat is ongezond", "Mijn tas is privé, daar mag niet in gekeken worden" en "Leren kun je je hele leven nog". Goed voor een prijs van Meest Gepeperde Uitspraak. Wat genuanceerder en correcter was Sannah, zij kon volgens Felix Cohen "nog wel eens de eerste vrouwelijke premier worden". Zij won de prijs van Beste Debater.

Over het debat

In het kader van de jaarlijkse Wereldgezondheidsdag heeft de Nederlandse Public Health Federatie in samenwerking met het Landelijk Overleg Thema-instituten een debat georganiseerd met als thema "Jongeren en Gezondheid". Naast het debat kon worden genoten van een sportief optreden van dansgroep Groove Kings. De dag werd afgesloten met een gezonde lunch.

  • Wat is een gezond ontbijtje voor kinderen? 22 apr Met een gezond ontbijtje voor je kind, zorg je voor een goede start. Een ontbijt in de maag brengt de spijsvertering op gang. Bovendien krijgt je kind in de loop van de ochtend...
  • Eenvoudige tips om duurzaam te koken 22 apr ‘Zuinig’ koken klinkt misschien niet zo spannend, maar het levert wel veel op. Je kunt flink besparen op je energierekening. Zo zorg je voor minder milieubelasting. En het...