Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg
Menu van de Week Recept van de dag
Vis op vrijdag
2 personen
30+ minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op twee manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar

Elke dag een ei, kan dat?

5 nieuwe feiten en fabels over eieren

Op de website 'De Waarheid op Tafel' worden fabels en feiten ontrafeld. Bekijk de nieuwe stellingen over eieren, zwangerschap en voedselverspilling. 

Wat denk jij?

Jongeren aan de groente? Start er vroeg mee

8 februari 2012

Nederlandse jongeren eten meer groente als ze van jongs af aan groente hebben leren eten. Het helpt ook ze op jonge leeftijd te betrekken bij het koken of boodschappen doen. Bovendien geven jongeren aan dat hun ouders, maar ook tv en internet invloed hebben op wat ze eten. Dat blijkt uit een onderzoek van de Wageningen Universiteit.

Over het algemeen eten Nederlandse jongeren te weinig groente. Ze weten wel dat het gezond voor ze is, maar ‘lekker eten' vinden ze belangrijker, zo blijkt uit het onderzoek. Gezond eten zien jongeren vooral als een zorg voor later. Praten met leeftijdsgenoten over gezond eten doen ze dan ook nauwelijks.

Jongeren zijn weinig avontuurlijk in hun eetgedrag: ze nemen het liefst wat ze al kennen. Leer ze dus vroeg wat gezond is. Dat betekent onder meer:

  • samen met het gezin aan tafel eten;
  • veel variatie;
  • eten aantrekkelijk presenteren;
  • voldoende groente en fruit in huis hebben en;
  • kinderen laten helpen met koken en boodschappen doen.

Veel jongeren geven overigens aan dat groente nauwelijks beschikbaar is buiten de warme maaltijd thuis. In de schoolkantine of op de sportclub is het meestal niet te vinden. Volgens de onderzoekers is het programma De Gezonde Schoolkantine een goede manier om het aanbod voor jongeren te verbeteren. Smaaklessen kunnen helpen om basisschoolleerlingen het verschil te leren tussen ongezond en gezond eten.