Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg
Menu van de Week Recept van de dag
Met reepjes pittige chorizo
2 personen
15-30 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op twee manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar

Een appel schillen wegens bestrijdingsmiddelen

Is dat nodig?

Het antwoord op deze vraag vind je op de Waarheid op Tafel. Bekijk ook andere prikkelende vragen over bijvoorbeeld brood, eieren en vlees.

Wat denk jij?

Idee voor Visknaks wint de Voedingscentrum Bachelor’s Award 2012

1 juni 2012
Knakworsten staan niet bekend als voedzaam of gezond, maar daar zouden ‘Visknaks’ verandering in kunnen brengen. Studenten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen wonnen met dit idee de achtste Voedingscentrum Bachelor’s Award voor gezonde innovaties. De jury vindt de Visknaks een gezond en makkelijk te eten product dat de visconsumptie stimuleert en ook kinderen aan kan spreken.   

‘Ontwikkel een nieuw product of concept, of pas een bestaand product zodanig aan, dat deze bijdraagt aan een gezonder en duurzamer eetpatroon van de consument’. Met deze opdracht gingen de HAN-studenten Sigrid de Best, Anne Braun, Daniëlle Huppertz, Rodi Jansen en Daniëlle Meulenberg van de opleiding Food & Business aan de slag.   

Het resultaat is een uitgewerkt idee voor Visknaks, knakworsten gemaakt van zalm en heek. Hierdoor zouden mensen meer vis eten, wat gezond is; ook de vleesconsumptie zou dalen en daarmee de invloed op het klimaat. Bovendien kan het product duurzaam geproduceerd worden, omdat zalm en heek verkrijgbaar zijn met een MSC-keurmerk. De directeur van het Voedingscentrum, Felix Cohen, reikte de prijs uit tijdens het symposium ‘Gezond enDuurzaam: Pak de juiste portie’.   

Andere prijswinnaars

De tweede prijs werd toegekend aan het idee voor ‘Vlinderbrood’ door studenten van de Hogeschool van Amsterdam. Dit brood bevat veel vezels en weinig zout en zou eventueel zelfs als gezonde snack kunnen dienen. Het concept voor het afbakbroodje ‘Fallini’ won de derde prijs. Studenten van Inholland in Delft verzonnen een variatie opgevulde broodjes met kaas en vlees en vulden hun volkoren Fallini met kikkererwten en groente. ‘Szoeper!’, een inzending van Fontys uit Wageningen, won de originaliteitsprijs. Dit bolletje soep op een stokje van een soepstengel zou een groot bereik onder consumenten kunnen hebben.

Meer informatie over de Bachelor's Award vind je op de professionals pagina.