Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Herfstig recept
2 personen
15-30 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Haal een gratis thermometer en zet je koelkast op 4 °C

22 mei 2017
Staat jouw koelkast al op 4 °C? Met de nieuwe koelkastthermometer van het Voedingscentrum kun je dit heel makkelijk zien. 4 °C is de ideale temperatuur. Eten en drinken blijft dan langer goed en bacteriën krijgen minder kans. De thermometer is nu gratis verkrijgbaar bij Coop-supermarkten en in de webshop van het Voedingscentrum. Op=op!
In de meeste koelkasten kun je niet zien hoe koud het is. Een thermometer kan dan goed van pas komen. “In veel koelkasten zit wel een draaiknop met getallen, maar dit zegt niks over de temperatuur. In werkelijkheid kan het warmer zijn dan je misschien denkt”, zegt Wieke van der Vossen, expert Voedselveiligheid van het Voedingscentrum. “De temperatuur kan ook hoger zijn als je koelkast te vaak en te lang heeft opengestaan. Ook in oudere koelkasten kan het soms warmer zijn. Het is dus slim om regelmatig de temperatuur te controleren.”
koelkastthermometer

Risico om ziek te worden

Is het in je koelkast warmer dan 4 °C? Dan kan dat grote gevolgen hebben voor je gezondheid. Van der Vossen: “Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller bacteriën en schimmels kunnen uitgroeien tot aantallen waar je ziek van wordt. Elke graad warmer versnelt de groei. Listeria, een beruchte ziekmakende bacterie, groeit bijvoorbeeld 3 keer sneller bij 7 °C, en bijna 8 keer sneller bij 12 °C. Het is dus belangrijk dat je koelkast koud genoeg staat.”

Zet ‘m op 4 °C

Met behulp van de nieuwe koelkastthermometer is het eenvoudig om je koelkast op 4 °C te krijgen. Je legt de thermometer op de onderste plank van je koelkast. Na een paar uur controleer je de temperatuur. Licht de 4 op de thermometer groen op (zie plaatje hierboven)? Dan staat je koelkast koud genoeg. Is het warmer dan 4 °C? Dan kun je de koelkast bijstellen; bij een draaiknop geldt: hoe hoger het getal, hoe kouder.

Getest

De koelkastthermometer is getest bij een klantenpanel. De eerste reacties waren heel positief. “86% geeft aan de koelkastthermometer een handig hulpmiddel te vinden. Met behulp van de thermometer zijn vrijwel alle deelnemers erin geslaagd de koelkast op de juiste temperatuur te krijgen”, aldus Van der Vossen.

Haal de gratis koelkastthermometer op bij Coop

Wil jij zo’n koelkastthermometer hebben? Haal er één op bij Coop. Je krijgt de thermometer gratis bij aankoop van verse groente. Kijk hier of er een Coop-supermarkt bij jou in de buurt is. In de webshop van het Voedingscentrum is de koelkastthermometer verkrijgbaar tegen verzendkosten (€ 2,45). De actie loopt zolang de voorraad strekt. Wees er dus snel bij!
Nieuw kookboek: Vandaag vegetarisch

'Vandaag vegetarisch' inspireert om eten op een nieuwe manier te benaderen. Steeds meer mensen eten minder of geen vlees. In dit kookboek vind je recepten op basis van peulvruchten, soja, ei, noten en vleesvervangers.