Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Basilicum maakt het af
2 personen
15-30 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Gezondere leefstijl van moeder verkleint de kans op overgewicht bij kind

11 maart 2015
Kan de leefstijl van een moeder vóór, tijdens en net na de zwangerschap effect hebben op het latere gewicht van haar kind? Maakt het hebben van overgewicht vóór de zwangerschap bijvoorbeeld uit? Onderzoek onder bijna 1.000 moeders en kinderen laat zien dat leefstijl mogelijk invloed heeft.

Bij de moeders en kinderen is de relatie tussen de volgende factoren en het gewicht van het kind op 4- en 6-jarige leeftijd onderzocht:

  1. Obesitas (ernstig overgewicht) van de moeder vóór de zwangerschap
  2. Veel aankomen tijdens de zwangerschap
  3. Roken tijdens de zwangerschap
  4. Niet genoeg vitamine D tijdens de zwangerschap
  5. Minder dan 1 maand borstvoeding geven

Uitkomsten onderzoek

Bij 15% van de kinderen was geen van de 5 bovenstaande factoren vastgesteld bij de moeder, bij 33% was er 1 factor, bij 30% waren er 2 factoren, bij 16% waren er 3 factoren en bij 6% waren er 4 of 5 factoren.

Hoe groter het aantal factoren, hoe hoger de kans op ernstig overgewicht bij het kind op 4- en 6-jarige leeftijd. Kinderen waarbij 4 of 5 factoren aanwezig waren hadden 4 keer zoveel kans op overgewicht. 

Bekijk het onderzoek

Adviezen

Aanstaande moeders kunnen volgens dit onderzoek de kans op overgewicht bij hun kind verkleinen door te zorgen dat ze:

  • afvallen vóór de zwangerschap bij ernstig overgewicht
  • niet extreem veel aankomen tijdens de zwangerschap
  • stoppen met roken
  • vitamine D slikken tijdens de zwangerschap
  • zo lang mogelijk borstvoeding geven, in ieder geval streven naar 6 maanden 

Deze adviezen sluiten aan bij de adviezen die het Voedingscentrum geeft aan (aanstaande) zwangere vrouwen.

Beperkingen onderzoek

Deze studie was een observationeel onderzoek. Met dit type onderzoek kun je geen directe oorzaak-gevolg relaties vaststellen. Dit betekent dat de resultaten uit dit onderzoek geen direct bewijs vormen dat overgewicht bij deze kinderen het gevolg is van de 5 onderzochte factoren. De onderzoekers hebben in hun analyse rekening gehouden met een aantal andere factoren die een rol spelen bij het risico op overgewicht bij kinderen, zoals het eetpatroon van het kind. Toch kan het zo zijn dat er nog andere factoren een rol hebben gespeeld die in dit onderzoek niet zijn meegenomen. 

De resultaten van dit onderzoek geven aan dat leefstijlfactoren die bij de moeder aanwezig zijn voordat ze zwanger raakt, al invloed zouden kunnen hebben op de gezondheid van het kind. De onderzoekers concluderen dat meer onderzoek nodig is om vast te stellen welke leefstijlfactoren allemaal van invloed zijn, om daarmee goede interventies voor (aanstaande) moeders te ontwikkelen.

‘Kies Ik Gezond?’-app
Gezonder kiezen op basis van wat jíj belangrijk vindt

We lanceren de gratis ‘Kies Ik Gezond?’-app. Daarmee scan, zoek en vergelijk je producten. Je kunt in één oogopslag zien wat een gezondere keuze is.