Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg
Menu van de Week Recept van de dag
Zelfgemaakt van tartaar
2 personen
15-30 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op twee manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar

Elke dag een ei, kan dat?

5 nieuwe feiten en fabels over eieren

Op de website 'De Waarheid op Tafel' worden fabels en feiten ontrafeld. Bekijk de nieuwe stellingen over eieren, zwangerschap en voedselverspilling. 

Wat denk jij?

Geen giftige Duitse eieren in Nederland

8 mei 2012

In Nederland zijn zo goed als zeker geen biologische eieren met verhoogd gehalte PCB’s uit Duitsland. Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zaterdag laten weten.

Eerder meldde het ministerie van Landbouw in de Duitse deelstaat Nedersaksen dat een Duits biologisch bedrijf vermoedelijk eieren met een verhoogd PCB-gehalte afgeleverd zou hebben in Nederland. Volgens de NVWA bleek dit niet zo te zijn.

De overschrijdingen die zijn gevonden zijn overschrijdingen van de wettelijke norm voor eieren. Hoewel de norm is overschreden, is het totale gehalte PCB's in deze eieren nog steeds zo klein, dat het risico voor de gezondheid bij consumptie te verwaarlozen is.

Dioxine en PCB's

PCB's (polychloorbifenylen) worden meestal in één adem genoemd met dioxines, omdat deze stoffen vaak gelijktijdig worden aangetroffen in voedingsmiddelen. PCB’s zitten onder andere in bepaalde soorten olie, plastic en smeermiddelen. Via milieuvervuiling kunnen ze terecht komen in voedingsmiddelen.

Grote hoeveelheden dioxines en dioxineachtige PCB’s kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. Gemiddeld krijgen Nederlanders niet meer PCB’s binnen dan de veilige norm.