Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg
Menu van de Week Recept van de dag
Vis op vrijdag
2 personen
30+ minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op twee manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar

Elke dag een ei, kan dat?

5 nieuwe feiten en fabels over eieren

Op de website 'De Waarheid op Tafel' worden fabels en feiten ontrafeld. Bekijk de nieuwe stellingen over eieren, zwangerschap en voedselverspilling. 

Wat denk jij?

Consument heeft nauwelijks invloed op zoutgehalte in eten

22 februari 2012

Nederlanders krijgen nog altijd veel meer zout binnen dan gezond voor ze is. Helaas kunnen ze daar weinig aan doen. 80% van het zout dat mensen binnenkrijgen, zit namelijk al in de voedingsmiddelen. Ze hebben het niet zelf toegevoegd. Het Voedingscentrum dringt er daarom bij de voedingsindustrie op aan het zoutgehalte in voedingsmiddelen nu echt drastisch te gaan verminderen.

Ongewenste effecten van te veel zout eten zijn een verhoogde kans op hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, nierziekten en maagkanker.

Zout zit in de meeste voedingsmiddelen die je koopt in de winkel. Het gaat daarbij niet alleen om de vermijdbare extra’s, zoals soepen, sauzen of chips, maar ook om basisvoedingsmiddelen, zoals brood, vlees en kaas.

Al in 2007 heeft de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) toegezegd het zoutgehalte van producten te gaan verlagen. Sindsdien is echter vrijwel geen resultaat geboekt, zo blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) en het RIVM.

Felix Cohen, directeur van het Voedingscentrum zegt daarom: “Op deze manier lossen we het probleem niet op”. De bakkerijsector is een uitzondering. Die loopt voorop in het verminderen van zout in brood. Volgens planning zal in januari 2013 wetgeving van kracht worden om dat te bevestigen.

Uit de cijfers die het RIVM vandaag heeft gepubliceerd, blijkt dat 85% van de Nederlanders dagelijks meer zout binnenkrijgt dan het aanbevolen maximum van 6 gram: mannen gemiddeld 9,9 gram en vrouwen 7,5 gram. Jongens krijgen ook meer binnen dan meisjes: 8,3 tegen 6,8 gram. Mannen krijgen meer zout binnen dan vrouwen, omdat ze vaak meer eten.