Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op twee manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar

Elke dag een ei, kan dat?

5 nieuwe feiten en fabels over eieren

Op de website 'De Waarheid op Tafel' worden fabels en feiten ontrafeld. Bekijk de nieuwe stellingen over eieren, zwangerschap en voedselverspilling. 

Wat denk jij?

Brood weggooien hoeft niet

27 juli 2012
Van alle producten wordt brood het meest weggegooid. Zo’n 20% van de boterhammen belandt onnodig in de afvalbak. Dat heeft behoorlijk veel effect op het milieu en het kost je ook geld. Gelukkig worden steeds meer mensen zich hier bewust van. Er iets aan doen is eenvoudiger dan je denkt.


Kwart brood

Ben je alleen of heb je een klein huishouden? Koop niet te grote porties. Als je een heel brood niet op krijgt, koop dan een halfje. Tegenwoordig is er ook een kwart brood (vijf boterhammen). Het Voedingscentrum beveelt voor volwassenen 5 tot 7 sneetjes per dag aan, liefst volkorenbrood. 

Een kwart brood lijkt ideaal voor mensen die alleen of met z’n tweeën zijn, maar die wel graag verse boterhammen willen eten.  De verwachting is dat een kwart brood leidt tot de helft minder verspilling. Ook al moeten er meer plastic zakken worden geproduceerd, dan nog is de winst die de lagere verspilling oplevert uiteindelijk groter voor het milieu. 

Invriezen

Om brood langer goed te houden kun je het invriezen. Doe een heel of een half brood in de vriezer en haal  er elke ochtend een paar sneetjes uit. Die ontdooi je in de magnetron of op een snijplank, of je neemt ze, inclusief beleg, mee in een broodzakje of trommel. Dan smaakt het onderweg of op je werk ook nog prima. Brood in de vriezer kun je twee weken bewaren. 

Verwerken in gerechten

Maak eens een lekker gerecht van oud(er) brood. Ook al vind je het droog niet meer lekker, verwerkt in een gerecht is het vaak nog prima te eten. Denk aan wentelteefjes, toast of een makkelijke ovenschotel met brood, rozijnen en appel. Of croutons, altijd lekker door de salade. 

Recepten met (oud) brood

Probeer ze eens! 

Wentelteefjes met abrikozensaus 

Crostini met paprika en sardinepuree 

Italiaanse broodsoep