Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Huilbaby: honger of iets anders?

Een huilende baby is vreselijk om te zien (en te horen), maar het huilen heeft wel een functie. Je baby probeert je te vertellen dat hij iets wil of dat er iets aan de hand is. De enige manier waarop hij dat kan is door te huilen.  

Baby’s die honger hebben, huilen. Maar er kunnen ook andere redenen zijn dat je baby huilt: een vieze luier, overprikkeling of juist verveling, te warm of te koud, je baby wil aandacht of voelt zich niet lekker. Het is niet altijd eenvoudig om te ontdekken wat het is.

Honger

Als je baby erge honger heeft huilt hij. Maar voordat hij gaat huilen van de honger heeft hij al signalen afgegeven dat hij gevoed wil worden. Hij wordt dan bijvoorbeeld onrustig, sabbelt op zijn handjes, maakt smakkende geluidjes. De kunst is om de signalen vroeg te herkennen en je baby dan meteen te geven waar hij om vraagt: de borst of de fles. Heeft je baby geen honger (meer), dan laat hij meestal de speen of tepel los, er kan melk uit zijn mondje lopen of hij draait zijn hoofdje weg. Oudere baby’s kunnen de fles ook met hun handjes wegslaan. Bij opnieuw aanbieden hapt de baby ook niet meer gretig toe.

Voordat je baby gaat huilen van de honger heeft hij al signalen afgegeven dat hij gevoed wil worden.

Darmkrampjes

Darmkrampjes komen veel voor bij baby’s. Dat komt omdat het maag- en darmstelsel nog in ontwikkeling is. Baby’s kunnen er veel last van hebben en daarom gaan huilen. Als je kindje huilt direct na de voeding, kan het zijn dat hij last heeft van zijn buik en geen honger. Je herkent dit aan trappelende voetjes, onrustig zijn en het lichaam strekken. Na 3 maanden zijn bij de meeste baby’s de krampjes over. Wat kan helpen tegen darmkrampjes, is de tijd nemen bij de voeding. Laat je baby halverwege de voeding even uitrusten en laat hem tijdens en na het voeden boeren. Als je flesvoeding geeft, zorg dan dat de speen van de fles goed gevuld blijft. Zo voorkom je dat je baby krampjes krijgt, omdat hij te veel lucht hapt.

Wat kun je nog meer proberen?
  • Wat vaker op de dag een flesje geven, met dan een kleinere hoeveelheid voeding
  • Zachtjes het buikje masseren in cirkels.
  • Fietsen met de beentjes in de lucht (niet bij pasgeborenen).
  • Je baby in een ronde houding bij je dragen. Soms helpt het om hem met zijn buik op je arm te leggen.
Wat kan helpen tegen darmkrampjes bij je baby, is de tijd nemen bij de voeding.
Krijgt mijn baby darmkrampjes van wat ik eet tijdens de borstvoeding?

Koolsoorten, uien, scherpe kruiden… Darmkrampjes komen niet door wat jij als moeder eet, maar door de ontwikkeling van de darmen.

Moet je baby veel huilen en denkt je dat hij last heeft van zijn buik? Lees wat je kunt doen tegen darmkrampjes.

Darmkrampjes komen niet door jouw voeding, maar door de ontwikkeling van de darmen.
Na 3 maanden zijn de darmkrampjes over het algemeen over. Mocht je toch het idee hebben dat je kind reageert op wat je eet, dan is het een kwestie van uitproberen en afstrepen.

Let op: als je borstvoeding geeft, dan kun je beter geen (borstvoedings)thee met venkel, anijs, of kaneel drinken. Geef dit ook niet aan je baby tegen darmkrampjes. Het helpt niet. Bovendien kunnen kleine baby’s vrij snel meer van bepaalde plantengifstoffen uit deze soorten thee binnenkrijgen dan goed voor ze is.

sluiten

Koemelkallergie

Heeft je baby ernstige maag- en darmklachten na een voeding, huidklachten en/of luchtwegklachten, dan kan er sprake zijn van een koemelkallergie. Het aantal kinderen dat voor het eerste levensjaar een koemelkallergie heeft, wordt op 2 tot 3 % geschat. Neem bij twijfel contact op met je huisarts of het consultatiebureau.

Hoe herken je een koemelkallergie bij je baby en wat kun je doen?

Tips om huilen te verminderen

Denk je dat het huilen niet met voeding te maken heeft of twijfel je of je een huilbaby hebt? Probeer deze tips eens:

  • Zoek uit wat de beste manier is om je baby te troosten: muziek, een fijne houding, de draagdoek?
  • Regelmaat bieden kan rust geven. Doe dingen in een vaste volgorde: wakker worden-verschonen-eten-alleen spelen-samen spelen-slapen.
  • Breng je baby naar bed als hij moe is.
  • Geef je baby niet te veel prikkels, zoals op visite gaan, en zorg voor een rustige omgeving.
  • Doe geen wilde spelletjes voor het slapen gaan.
  • Geef je baby juist aandacht als hij stil is.