Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

De basis: hoe werkt het geven van borstvoeding?

Meestal begint je kind binnen 1 of 2 uur na de geboorte te happen naar je borst. Op dat moment begin je met het geven van borstvoeding. Wat gebeurt er dan in je lijf? 

Moeder en kind zijn een perfect koppel voor borstvoeding. Hormonen en reflexen zorgen ervoor dat het aanbod van de moeder zich afstemt op de vraag van de baby. Hoe vaker je baby aan de borst drinkt en hoe beter hij de borst leegdrinkt, hoe meer melk je aanmaakt.

In je lijf zijn veel hormonen en stofjes aan het werk om te zorgen dat de borstvoeding voor je baby op gang komt.

Must see voor elke moeder: film over borstvoeding

In dit filmpje leer je veel over het maken van moedermelk: Welke hormonen en reflexen spelen een rol? Zijn er factoren die het geven van borstvoeding vergemakkelijken of bemoeilijken? Hoe ziet moedermelk eruit en waar bestaat het uit? En heeft je kind genoeg aan jouw melk?

Uitgelicht: kwaliteit van de moedermelk

Moedermelk wordt gemaakt uit het bloed van de moeder. De samenstelling van moedermelk is erg complex en verandert steeds een beetje: moedermelk groeit mee met de leeftijd van het kindje. De eerste melk, het colostrum, bevat extra veel afweerstoffen en is heel rijk aan eiwitten. Via overgangsmelk geeft de borst ongeveer 2 weken na de geboorte rijpe moedermelk. 

Hoe moedermelk eruit ziet, hangt dus af van de leeftijd van de baby, maar ook van het moment van de dag. Het ziet er soms waterig uit, met een groene of blauwe zweem erover, of juist wit en romig. Al die verschillen zijn normaal. Moedermelk is altijd van goede kwaliteit. Zelfs wanneer je moe of ziek bent. Het bevat dan juist antistoffen tegen de bacteriën waar jij ziek van bent geworden.  Lees meer over moedermelk.