Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 
Met de actie ‘verborgen boodschap’ brengen we boodschappenlijstjes onder de aandacht. Tot eind mei worden hier en op social media regelmatig ingezonden lijstjes geplaatst, inclusief analyse van lijstjes-expert Tefke van Dijk (bekend van Volkskrant Magazine) en boodschappentip van kennisexpert Corné van Dooren (Voedingscentrum).

Waarom aandacht voor boodschappenlijstjes?

Een boodschappenlijstje maken kan helpen om voedselverspilling te voorkomen. Wie regelmatig een lijstje maakt - en zich eraan houdt - kan jaarlijks zo’n 4 kilo voedsel van de afvalbak redden. Dat is mooi meegenomen voor het milieu én je portemonnee. Kijk hier voor tips om een boodschappenlijstje te maken.

Wat houdt de actie in?

Tot eind april kon je een boodschappenlijstje insturen van jezelf of van een (on)bekende. Van alle inzendingen zijn er 8 geselecteerd, deze worden de komende tijd inclusief analyse op deze pagina geplaatst, en ook op Facebook, Twitter en Instagram. Onder de inzenders verloten we 10x een  Schijf van Vijf-kookboek.

Inzendingen boodschappenlijstjes

Lange vingers

Lange vingers - analyse Tefke

Boodschappenbriefjes veranderen zodra er kinderen zijn. Sommige mensen beginnen dan pas met het maken van een briefje. Al is het maar omdat je geheugen je steeds vaker in de steek laat door zwangerschapshormonen of slaapgebrek. Opschrijven dus, die boodschappen! Het zijn ook andere boodschappen dan vroeger. Brood besmeer je nu met smeerkaas. Lange vingers zitten niet langer in Tiramisu, die eet je nu puur met je peuter. Je kent inmiddels het bestaan van de meest vreemde koekjes en maakt zelf andijviestamppot. Wie had dat ooit gedacht? Een kind brengt veel veranderingen met zich mee. Slopende veranderingen. Maar je had ze nooit willen missen.

Tip Corné

Voor een gezin met kinderen kan het extra handig zijn om maaltijden en boodschappen te plannen. Dit lijstje lijkt een beetje gehaast geschreven. Heb je echt je voorraad nog gecheckt? En heb je niets voor het ontbijt of de lunch nodig?

Omfietsboodschappen

Omfietsboodschappen - analyse Tefke

Mensen met een NEE-NEE-sticker op de brievenbus snapt ze niet zo goed. Heerlijk toch, al die foldertjes doorspitten op zoek naar de beste aanbiedingen? Voordelig inkopen heet dat en deze boodschapper heeft er een ware sport van gemaakt. Ze houdt niet van half werk, alles moet altijd 100% zijn. En als je dat goedkoper kunt krijgen, is dat natuurlijk mooi meegenomen. Daar wil ze best voor omfietsen. Tevreden kijkt ze aan het eind van de dag in haar voorraadkasten. Ze heeft alles in huis wat ze nodig heeft. En dan kijkt ze naar de bonnetjes. Zoveel uitgespaard. Hoera!

Tip Corné

Beste koopjesjager: wist je dat je door geen eten te verspillen €150,- per jaar kunt besparen? Ga je op de fiets of te voet, dan spaar je ook nog vervoerskosten uit én ben je sportief bezig. Een echte win-win situatie!

Fan van Italië

Fan van Italië - analyse Tefke

Diep van binnen droomt deze vrouw dagelijks van Italië. In gedachten kent ze het land van haver tot gort, tot in de kleinste uithoek. Op internet surft ze avond na avond langs sfeervolle vakantiehuisjes en feeërieke hotels. Mede daardoor komt ze relatief weinig buiten. Lekker op de bank met thee is ook wel erg aantrekkelijk. Bovendien kun je buiten griep krijgen van al die kou en bacteriën van anderen. Nee, dan blijft ze net zo lief binnen. Serie kijken op Netflix, beetje scrollen op Facebook en ietwat verplichte likes uitdelen aan vrienden. En natuurlijk even naar haar geliefde Italië op de diverse sites. Prima avondje!

Tip Corné

Als liefhebber van Italiaans kun je ook een voorraadje droge pasta aanleggen. Denk aan lasagnebladen, spaghetti, pizzadeeg of penne (ga altijd voor volkoren!). Ideaal om aan het eind van de week je restjes groenten mee op te maken. Dan hoef je de deur niet uit met dit grieperige weer! En gebruik het Eetmaatje om de juiste porties te koken.

Verrassing

Verrassing - analyse Tefke

Attente boodschapper is dit. Niet alleen houdt ze altijd rekening met de wensen van anderen en stemt daar haar boodschappen op af, ze probeert de mensen die ze liefheeft ook gezond te houden. Als boodschapper heeft ze die verantwoordelijkheid, vindt ze. Daarbij maakt ze geen onderscheid tussen kleine of grote mensen. Iedereen aan de zuivel, volkoren en fruit! Deze vrouw is doeltreffend en efficiënt, met oog voor detail. Ze let op de centen en gaat nooit over de streep. De grote vraag bij dit briefje is en blijft natuurlijk wel: wat was de verrassing voor Rens? Ik gok een kindersurprise-ei.

Tip Corné

Bedenk van tevoren hoeveel fruit je eet (het liefst 2 porties per dag) en voor hoeveel dagen je inkoopt. Dan weet je precies hoeveel je nodig hebt en grijp je er uiteindelijk niet naast.

Geordende chaos

Geordende chaos - analyse Tefke

Aan de buitenkant ziet deze boodschapper er waarschijnlijk warriger uit dan hij in werkelijkheid is. Stiekem houdt hij van geordende chaos. Het is geen probleem als er gedurende het proces een bende ontstaat. De bureaus van briljante mensen zijn zelden opgeruimd en als je je huis op orde wilt krijgen, wordt het vaak eerst een enorme puinzooi. Als het uiteindelijk maar klopt onder de streep. Ongeveer dan, je moet het ook niet overdrijven met oeverloos gecijfer. Zolang je maar enigszins weet waar je op kunt rekenen. Met een slag om de arm voor onvoorziene kosten. Want die heb je altijd. Helemaal in de supermarkt. Nou ja, waarmee ik maar wil zeggen: chaos rules!

Tip Corné

Ontdek voor jezelf de ideale verpakkingsgrootte. Van steeds meer producten zijn kleinere verpakkingen beschikbaar voor kleinere huishoudens. Zoals het eierdoosje met 6 eieren. Deze hoeveelheid krijg je makkelijk op binnen de houdbaarheidsdatum. Ook als je alleen of met zo’n tweeën woont.

Lievelings

Lievelings - analyse Tefke

Wat een leuk stel! Ik zie ze samen bezig in huis. Terwijl hij boodschappen opschrijft, doet zij de afwas. Daarna gaat hij het bed opmaken terwijl zij koffie zet. Ze bekijkt zijn boodschappenbriefje. En vult het aan met hun lievelings. Gewoon omdat het kan, om hun liefde te vieren. Als hij daarna naast haar komt zitten aan de keukentafel met een kop koffie ziet hij wat ze heeft toegevoegd. Hij kijkt haar verbaasd aan en zij geeft hem een schalkse blik. Vervolgens glimlachen ze. Ze hebben de hele ochtend nog geen woord gewisseld maar begrijpen elkaar volkomen. Wat een stel.

Tip Corné

Kip is een kwetsbaar en kort houdbaar product. Als je voor 2x kip inkoopt, kun je het beste de tweede portie kip invriezen en ontdooien zodra je het nodig hebt. Zo weet je zeker dat het goed blijft.

Pragmatische perfectie

Pragmatische perfectie - analyse Tefke

Lijstjes en systemen, deze man is ermee begonnen toen hij op zichzelf ging wonen. Het geeft hem overzicht en structuur in een wereld van flexibiliteit en chaos. Deze boodschapper zoekt elke dag een bepaalde mate van voorspelbaarheid. Maaltijden bestaan uit aardappels, groente en vlees, vis of een vegetarische variant. Helder. De overige boodschappen komen periodiek terug. Kijk in de keukenkastjes en je weet genoeg. De boodschapper heeft een compleet eigen systeem ontwikkeld in de loop der jaren. Niet iedereen snapt het, maar voor hem werkt het uitstekend. Pragmatisch denken is een positieve eigenschap. Perfect!

Tip Corné

Prachtige combinatie van een weekplanning (rechts) en steeds terugkerende boodschappen (links). Supergoed om meteen de hoeveelheden erbij te zetten. Tip om je schema te optimaliseren: bedenk hoe je eventuele restjes direct in je weekmenu kunt verwerken.

Spetterend

Spetterend - analyse Tefke

Een sprankelende persoonlijkheid! Wauw, de energie spat ervan af. Overal waar deze boodschapper verschijnt, kijken de mensen om. Ze is een kleurrijk en zachtaardig persoon en tegelijkertijd zo lekker gewoon gebleven. Iedereen vindt het fijn bij haar in de buurt. Sommige mensen zijn misschien wel wat overdonderd door haar kracht, maar dat ligt niet aan haar. Zij wil dat iedereen zich op z’n gemak voelt en zorgt graag voor mensen. Daarbij kan ze zichzelf soms voorbijrennen. Af en toe stilstaan om op adem te komen is geen overbodige luxe, boodschapper. Neem die tijd! Je bent het waard.

Tip Corné

Het zou extra handig zijn om de producten op je lijstje wat meer te groeperen: vooral om alle groenten bij elkaar te zetten. Door dat te doen voorkom je ook dat je producten dubbel opschrijft: heb je echt 2x yoghurt nodig?

Italiaanse passie

Italiaanse passie - analyse Tefke

Dit is een praktische planner, gestructureerd in de voorbereiding en puntsgewijs in de afwerking. Tegelijkertijd is ze ook flexibel, ze kan dingen makkelijk combineren en legt snel verbanden. Een verzorgd en gastvrij type bovendien, iemand die een ander graag in de watten legt. Dienstbaar en zakelijk. Ze houdt van een bubbel en is in gezelschap vaak het stralend middelpunt. Pasta en pizza brengen haar terug naar die fantastische vakantie afgelopen zomer. In het weekend gaat ze los op de Italiaanse mix. Om op maandag weer fris en fruitig klaar te staan voor een ander.

Tip Corné

Di, woe, donderdag en vrijdag: een boodschappenlijstje maken is meteen ook je maaltijden plannen! Probeer net als deze planner eens 4 dagen vooruit te denken, zowel voor je hoofdmaaltijd (groenten, pasta, specials) als broodmaaltijd (brood, beleg). Denk daarnaast aan de dingen die je elke dag eet, zoals fruit voor tussendoor.

Meisje-meisje

Meisje-meisje - analyse Tefke 

Bolletjes op de i en een roze memoblaadje: dit is typisch een meisje-meisje. Soms lijkt ze misschien wat zuur in haar commentaar, maar dat is vooral uiterlijke schijn. Ze heeft ook een hele zoete kant. Dat moet ook wel, als je wilt dat andere mensen de boodschappen voor je doen. Deze vrouw is beheerst en intelligent. Ze neemt de tijd voor dingen. Soms weet ze precies wat ze wil en soms is ze best flexibel, dan maakt het haar niet zoveel uit. En guilty pleasures heeft ze ook. Wat een leuk mens!

Tip Corné

Wordt het sperziebonen, witlof of wortel? Of alle 3? Praktisch om voor 3 dagen groente in huis te halen. Voor de boodschapper zou het extra handig zijn om te noteren hoeveel gram groente je nodig hebt, zodat je uiteindelijk genoeg hebt en ook niet overhoudt.

Portie gezond

Portie gezond - analyse Tefke

Een digitaal lijstje lijkt vrij anoniem, maar ook hier kun je verborgen boodschappen vinden. Laat ik een poging wagen. Dit lijkt me een drukbezet persoon, die tijdens de middagpauze op het werk even snel een notitie maakt met boodschappen. Een collega had een goede tip voor een lekkere groenteschotel met paprika, champignons, courgette en wortel. Zo, dan heb je je portie gezond wel weer binnen. En op vrije dagen - van die dagen dat je niet gestoord wilt worden met telefoontjes en berichtjes - een lekker versgeperst sapje bij het ontbijt. Overigens vindt deze boodschapper dat je het niet overdrijven met gezonde voeding. Op z’n tijd genieten van frietjes en cola moet kunnen.

Tip Corné

Lekker veel groenten op je lijstje. Chapeau! Als je paprika’s koopt, bedenk dan hoeveel je er deze week nodig hebt. Ze zijn vaak per 3 stuks verpakt en misschien blijf je er met 2 zitten. Bewaar paprika’s buiten de koelkast, dan gaan ze langer mee. Een zakje rauwkost bederft vrij snel en hoort in de koelkast; geopend is het nog 1 tot 2 dagen houdbaar.

Smullen

Smullen - analyse Tefke

Deze vrouw vindt het fijn om alles op orde te hebben. Alles in de juiste bak met het juiste labeltje. Ze is dan ook dól op de opbergoplossingen van Ikea. Maar ze struint ook graag door de Blokker, Xenos en andere woonwinkels, op zoek naar inspirerende woonideeën. Ook de winkels met hobbyspullen gaat ze geregeld langs om materiaal in te slaan voor de inspiratie-knutselideeën die ze voorbij ziet komen op Instagram, Pinterest en Facebook. Koopt ze meteen even worstenbroodjes voor (of bij?) KO. Ze is een keurig en open persoon en deelt graag wat ze doet en maakt. Ook qua eten. Dan regent het likes en hartjes. Smullen vindt ze dat.

Tip Corné

Afbakbrood? Twijfel niet in de winkel, maar beslis thuis wat je nodig hebt. Afbakbrood kan handig zijn om achter de hand te hebben, maar als je het vergeet is het voor je het weet beschimmeld. Dan kun je beter wat extra harde (volkeren)broodjes in huis halen en deze in de diepvries achter de hand houden.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.