Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Lekker makkelijk
2 personen
0-15 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 
Met de actie ‘verborgen boodschap’ brengen we boodschappenlijstjes onder de aandacht. Tot eind mei worden hier en op social media regelmatig ingezonden lijstjes geplaatst, inclusief analyse van lijstjes-expert Tefke van Dijk (bekend van Volkskrant Magazine) en boodschappentip van kennisexpert Corné van Dooren (Voedingscentrum).

Waarom aandacht voor boodschappenlijstjes?

Een boodschappenlijstje maken kan helpen om voedselverspilling te voorkomen. Wie regelmatig een lijstje maakt - en zich eraan houdt - kan jaarlijks zo’n 4 kilo voedsel van de afvalbak redden. Dat is mooi meegenomen voor het milieu én je portemonnee. Kijk hier voor tips om een boodschappenlijstje te maken.

Wat houdt de actie in?

Tot eind april kon je een boodschappenlijstje insturen van jezelf of van een (on)bekende. Van alle inzendingen zijn er 8 geselecteerd, deze worden de komende tijd inclusief analyse op deze pagina geplaatst, en ook op Facebook, Twitter en Instagram. Onder de inzenders verloten we 10x een  Schijf van Vijf-kookboek.

Inzendingen boodschappenlijstjes

Pragmatische perfectie

Pragmatische perfectie - analyse Tefke

Lijstjes en systemen, deze man is ermee begonnen toen hij op zichzelf ging wonen. Het geeft hem overzicht en structuur in een wereld van flexibiliteit en chaos. Deze boodschapper zoekt elke dag een bepaalde mate van voorspelbaarheid. Maaltijden bestaan uit aardappels, groente en vlees, vis of een vegetarische variant. Helder. De overige boodschappen komen periodiek terug. Kijk in de keukenkastjes en je weet genoeg. De boodschapper heeft een compleet eigen systeem ontwikkeld in de loop der jaren. Niet iedereen snapt het, maar voor hem werkt het uitstekend. Pragmatisch denken is een positieve eigenschap. Perfect!

Tip Corné

Prachtige combinatie van een weekplanning (rechts) en steeds terugkerende boodschappen (links). Supergoed om meteen de hoeveelheden erbij te zetten. Tip om je schema te optimaliseren: bedenk hoe je eventuele restjes direct in je weekmenu kunt verwerken.

Italiaanse passie

Italiaanse passie - analyse Tefke

Dit is een praktische planner, gestructureerd in de voorbereiding en puntsgewijs in de afwerking. Tegelijkertijd is ze ook flexibel, ze kan dingen makkelijk combineren en legt snel verbanden. Een verzorgd en gastvrij type bovendien, iemand die een ander graag in de watten legt. Dienstbaar en zakelijk. Ze houdt van een bubbel en is in gezelschap vaak het stralend middelpunt. Pasta en pizza brengen haar terug naar die fantastische vakantie afgelopen zomer. In het weekend gaat ze los op de Italiaanse mix. Om op maandag weer fris en fruitig klaar te staan voor een ander.

Tip Corné

Di, woe, donderdag en vrijdag: een boodschappenlijstje maken is meteen ook je maaltijden plannen! Probeer net als deze planner eens 4 dagen vooruit te denken, zowel voor je hoofdmaaltijd (groenten, pasta, specials) als broodmaaltijd (brood, beleg). Denk daarnaast aan de dingen die je elke dag eet, zoals fruit voor tussendoor.

Meisje-meisje

Meisje-meisje - analyse Tefke 

Bolletjes op de i en een roze memoblaadje: dit is typisch een meisje-meisje. Soms lijkt ze misschien wat zuur in haar commentaar, maar dat is vooral uiterlijke schijn. Ze heeft ook een hele zoete kant. Dat moet ook wel, als je wilt dat andere mensen de boodschappen voor je doen. Deze vrouw is beheerst en intelligent. Ze neemt de tijd voor dingen. Soms weet ze precies wat ze wil en soms is ze best flexibel, dan maakt het haar niet zoveel uit. En guilty pleasures heeft ze ook. Wat een leuk mens!

Tip Corné

Wordt het sperziebonen, witlof of wortel? Of alle 3? Praktisch om voor 3 dagen groente in huis te halen. Voor de boodschapper zou het extra handig zijn om te noteren hoeveel gram groente je nodig hebt, zodat je uiteindelijk genoeg hebt en ook niet overhoudt.

Eten veilig (ver)kopen op Koningsdag

Geef ziekmakers geen kans

Weer of geen weer, in Nederland gaan wij met Koningsdag de straat op! Waar moet je nu op letten als je op straat eten koopt of verkoopt?