Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Voor de stevige trek
2 personen
30+ minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Wat eet je op school?

Eet je brood op school? Of zit je op de middelbare school en koop je ook wel eens wat in de kantine? Wat je ook doet: ga voor gezond!

Eet bijvoorbeeld volkorenbrood en neem een stuk fruit of rauwkost mee. Op de pagina Gezond en fit lees je meer over gezond eten.

Je lunchbox

Een bammetje mee is lekker en goedkoop. Al kan het brood soms wat plakkerig worden in de broodtrommel. Hoe houd je de lunch smakelijk? 4 tips: 

  • Gebruik een stevige broodtrommel die goed dicht kan. Of een trommel met een koelelement.  
  • Beleg je brood niet met snel bederfelijke vleeswaren zoals rosbief, fricandeau of filet americain. Ham of kipfilet is beter.
  • Maak brood met kaas een dag van te voren klaar en leg het in de vriezer. Wanneer je het dan meeneemt naar school is het tegen de lunch ontdooid en is je kaas niet zweterig.  
  • Zoet beleg zoals halvajam of appelstroop wordt minder snel ‘vies’ dan hartig beleg.

2 lunch-ideetjes: 

Bagelbam: volkoren bagel belegd met halvarine of margarine, een plak 30+ kaas en groente, zoals plakjes komkommer, radijs of reepjes paprika. 

Egg & carrot: dubbele volkoren boterham belegd met halvarine of margarine, een omelet van 1 ei en geraspte wortel.


 

 
Tips voor je drinken

Op de pagina Gezond en fit zie je hoeveel suiker er in sap en frisdrank zit. Behoorlijk wat! Neem daarom gewoon een (herbruikbaar) flesje water mee. Lekker en lekker makkelijk. Doe er ook eens een blaadje munt, een schijfje sinaasappel of een schijfje citroen in. Ander idee: neem een thermosbeker thee mee (zonder suiker natuurlijk).
 

Is de kantine bij jou op school gezond?

Als je op de middelbare school zit, ga je vast wel eens naar de kantine. Veel jongeren willen gezond eten op school, maar dan moet die keuze er wel zijn. Daarom gaat de Schoolkantine Brigade van het Voedingscentrum langs op scholen om het kantineaanbod gezonder te maken. Zij willen op elke school een Gezonde Schoolkantine. Zijn ze al op jullie school geweest?

Zo herken je een Gezonde Schoolkantine

Een gezonde kantine heeft:

  • gezonde broodjes
  • gezondere producten in de automaten
  • veel fruit en groente
  • een watertap

Nog geen Gezonde Schoolkantine op jullie school?

Vraag of de leerlingenraad of een docent het aankaart bij de directie. Stuur ze naar www.voedingscentrum.nl/gezondeschoolkantine

Hoeveel groente eet jij?

Alle beetjes helpen

Elke hap richting de 250 gram per dag is goed voor je lijf. Met de groentemeter ontdek je hoeveel groente jij op een dag eet.