Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Een sensationele schotel
2 personen
30+ minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Pagina helaas niet gevonden

Gezocht naar Zoek
 
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / Richtlijnen Goede Voeding: mooi, maar daarmee zijn we er nog niet
Column: Richtlijnen Goede Voeding: mooi, maar daarmee zijn we er nog niet
Dr. Ir. Gerda Feunekes  Directeur @GerdaFeunekes Anderhalve week geleden presenteerde de Gezondheidsraad de nieuwe Richtlijnen Goede Voeding: een degelijk stuk werk...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / De nieuwe Schijf van Vijf is gezond, maar ook duurzaam?
Column: De nieuwe Schijf van Vijf is gezond, maar ook duurzaam?
Vooral het feit dat Nederland in de Schijf van Vijf nu voor het eerst een duidelijk advies heeft voor een maximale hoeveelheid vlees (maximaal 500 gram vlees per...
Vraag en antwoord / Vragen aan het Voedingscentrum / Zijn jullie adviezen wel betrouwbaar? Wie moet ik geloven?
Zijn de adviezen van het Voedingscentrum wel betrouwbaar? Wie moet ik geloven?
Hoe kan het toch dat je regelmatig tegenstrijdige voedingsadviezen leest? In boeken, bladen en op websites lopen de meningen uiteen wat nu de beste manier is om gezond te...
Home professionals / Services / Initiatieven van het Voedingscentrum / Buurtsportcoaches / Beweegspellen over eten
Beweegspellen over eten
Sportief aan de slag met voeding? Dat kan met deze actieve spellen voor kinderen. Je kunt ze binnen of buiten doen. Laat je inspireren.
Home / Nieuws / Foto’s laten zien hoe we in Nederland eten
Foto’s laten zien hoe we in Nederland eten
In Nederland wordt al 75 jaar voorlichting over voeding gegeven. Dat viert het Voedingscentrum met een fototentoonstelling over onze huidige eetcultuur in Nederland. Kom ook...
Home / Nieuws / Richtlijnen Gezondheidsraad belangrijk fundament nieuwe Schijf van Vijf
Richtlijnen Gezondheidsraad belangrijk fundament nieuwe Schijf van Vijf
Vandaag heeft de Gezondheidsraad het rapport Richtlijnen Goede Voeding 2015 overhandigd aan minister Schippers. Aan het Voedingscentrum de opdracht om deze voedingsadviezen...
Home / Nieuws / 5 veelgestelde vragen over de adviezen van de Gezondheidsraad
5 veelgestelde vragen over de adviezen van de Gezondheidsraad
Op 4 november 2015 kwam de Gezondheidsraad met nieuwe adviezen, zoals ‘Drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken, waaronder sap’, ‘Eet wekelijks peulvruchten...
Over ons / Hoe werken we? / Vertalen onderzoek naar advies
Vertalen onderzoek naar adviezen
Voedingswetenschap is een complexe wetenschap. De experts van het Voedingscentrum zijn op de hoogte van alle belangrijke onderzoeken. Wij geven alleen adviezen op basis van...
Home professionals / Schijf van vijf / Wat is nieuw in de Schijf van Vijf?
Wat is nieuw in de Schijf van Vijf sinds maart 2016?
Nieuwe aanbevelingen De aanbeveling voor groente is omhoog gegaan van 200 gram naar 250 gram naar dag, en er zijn nieuwe adviezen voor wekelijks een portie peulvruchten en...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2015
Jaarverslag 2015
Voor het Voedingscentrum was 2015 in meerdere opzichten een bijzonder jaar. In 2015 hebben we ‘dromen voor 2025’ geformuleerd (zie video onderaan de pagina). Het...
Home / Pers / Standpunten / Standpunt Kindermarketing
Standpunt Kindermarketing
Het Voedingscentrum vindt dat kinderen onvoldoende beschermd worden tegen reclames voor voedingsmiddelen die veel suiker, verzadigd vet en of zout bevatten. Reclame hiervoor...
Home / Nieuws / WHO komt met nieuwe richtlijnen over vrije suikers
WHO komt met nieuwe richtlijnen over vrije suikers
De laatste tijd is er veel aandacht voor de effecten van suiker op je gezondheid. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft nieuwe richtlijnen gepubliceerd voor de inname...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / Richtlijnen Goede Voeding en update Schijf van Vijf gelijktijdig uitbrengen?
Column: Richtlijnen Goede Voeding en update Schijf van Vijf gelijktijdig uitbrengen?
Dr. ir. Astrid Postma-Smeets Expert Voeding & Gezondheid @APostmaSmeets Bij het Voedingscentrum zijn we momenteel druk bezig met het vertalen van de nieuwe Richtlijnen...
Home / Nieuws / Kan je beter leren door te ontbijten?
Kan je beter leren door te ontbijten?
Het ontbijt geeft je weer energie na de nacht. Ontbijten brengt de spijsvertering op gang. Bovendien voorkomt het trek in snoep of koek later op de ochtend. Maar maakt wel...
Home / Nieuws / Onderzoek naar relatie vet en kans op sterfte uitgelegd
Onderzoek naar relatie vet en kans op sterfte uitgelegd
Deze week kwam een onderzoek in het nieuws naar vet en de kans op sterfte. In dit onderzoek wordt het gunstige effect van onverzadigd vet in twijfel getrokken, maar er zitten...
Home / Nieuws / Gezond eten belangrijke rol bij voorkomen diabetes type 2
Gezond eten belangrijke rol bij voorkomen diabetes type 2
Het aantal mensen met diabetes type 2 stijgt. Gezond eten speelt een belangrijke rol bij het voorkómen van deze chronische ziekte, zo blijkt uit eerder gedane onderzoeken.
Home / Gezond eten met de Schijf van Vijf / Het gemak van de Schijf van Vijf
Het gemak van de Schijf van Vijf
Eten wat je gewend bent Je weg naar gezond eten begint bij wat je nu eet. Waarschijnlijk eet je al heel wat gezonde producten, zoals groente en fruit. Eet hier meer van en...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2013
Jaarverslag 2013
Voorwoord directie 2013 is het jaar dat we vol goede moed konden beginnen. De bezuinigingen van 30% liggen achter ons, dit hele kalenderjaar konden we ons richten op onze...
Home / Nieuws / Vezel in haver draagt bij aan betere cholesterolwaarde
Vezel in haver draagt bij aan betere cholesterolwaarde
Wat je eet kan invloed hebben op de kans op hart- en vaatziekten. Een analyse van verschillende bestaande onderzoeken laat zien dat het eten van een bepaalde vezel in haver,...
Home / Nieuws / 5 fabels over de voorjaarsschoonmaak
5 fabels over de voorjaarsschoonmaak
Een nieuwe lente, een schone keuken. Hoe ga jij te werk? Lees voor je gewapend met zwabber en zeepsop aan de slag gaat deze 5 fabels en doe er je voordeel mee. 1. “Een...
Home / Nieuws / De rol van groente, fruit en melk bij diabetes type 2
De rol van groente, fruit en melk bij diabetes type 2
Diabetes type 2 komt steeds vaker voor. In Nederland heeft bijna 4% deze ziekte. Overgewicht is hierin een belangrijke risicofactor. Maar ook voedingsmiddelen kunnen een rol...
Home / Pers / Persberichten / Meer dan de helft van de Nederlanders is 'flexitariër'
Meer dan de helft van de Nederlanders is 'flexitariër'
Steeds meer* mensen geven aan flexitarisch te eten: 55% van de Nederlanders eet 3 dagen per week of vaker geen vlees bij de warme maaltijd of tussendoor. Ze kiezen voor alternatieven...
Home / Nieuws / Nieuwe Schijf van Vijf: in kleine stappen naar het ideaal
Nieuwe Schijf van Vijf: in kleine stappen naar het ideaal
Vandaag presenteert het Voedingscentrum de nieuwste update van de Schijf van Vijf en start een landelijke campagne. Het voorlichtingsmodel in de vorm van een schijf met 5...
Home / Pers / Persberichten / Nieuwe Schijf van Vijf: in kleine stappen naar het ideaal
Nieuwe Schijf van Vijf: in kleine stappen naar het ideaal
Vandaag presenteert het Voedingscentrum de nieuwste update van de Schijf van Vijf en start een landelijke campagne. Het voorlichtingsmodel in de vorm van een schijf met 5...
Home / Nieuws / Staatssecretaris luidt komkommertijd in
Staatssecretaris luidt komkommertijd in
Vandaag gaf staatssecretaris Van Dam het startsein voor de komkommertijd. Op het Plein in Den Haag deelde hij samen met telers, het GroentenFruit Huis en het Voedingscentrum...
Home / Nieuws / Vaker obesitas bij lager opgeleiden en ouderen
Vaker obesitas bij lager opgeleiden en ouderen
In 2015 waren evenveel mensen te zwaar als in 2014. Hoe lager iemands onderwijsniveau en hoe ouder iemand is, hoe vaker hij of zij overgewicht heeft. Dit blijkt uit de Leefstijlmonitor...
Home / Nieuws / Melk de Witte Sloper: eenzijdige opsomming van negatieve beweringen
Boekrecensie: Melk de Witte Sloper (Got Milked?)
Een eenzijdige opsomming van negatieve beweringen over melk Binnenkort verschijnt een Nederlandse vertaling van het Amerikaanse boek Got Milked, oftewel Melk de Witte Sloper.
Home / Nieuws / Duurzaam eten en drinken steeds populairder
Duurzaam eten en drinken steeds populairder
Consumenten hebben in 2014 18% meer duurzaam voedsel gekocht dan in het jaar ervoor. De belangstelling voor duurzaam voedsel groeit het sterkst bij horeca en zorginstellingen.
Home / Nieuws / Groente in actie: "Eet meer ons"
Groente in actie: "Eet meer ons"
Iedereen heeft baat bij meer groente eten. Daarom start het Voedingscentrum met een nieuwe campagne. Groente levert onmisbare voedingsstoffen. En eet je er genoeg van,...
Encyclopedie / Kindermarketing
Kindermarketing
Met kindermarketing bedoelen wij reclame en promotie specifiek voor voedingsmiddelen gericht op kinderen. Kindermarketing heeft een direct effect op de kennis, voorkeuren...
Home / Pers / Persmappen / Schijf van Vijf
Persmap Schijf van Vijf
22 maart 2016 presenteert het Voedingscentrum de nieuwste update van de Schijf van Vijf en start een landelijke campagne. In deze persmap vind je alle materialen. Persbericht Nieuwe...
Home / Nieuws / Blij met gezond ontbijt voor kinderen
Blij met gezond ontbijt voor kinderen
Een goed ontbijt is de beste manier om de dag te beginnen. Door het Nationaal Schoolontbijt krijgen zo’n 500.000 basisschoolkinderen ’s ochtends op school een...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2014
Jaarverslag 2014
Voorwoord Gerda Feunekes Precies halverwege 2014 nam ik het stokje over van Felix Cohen als directeur van het Voedingscentrum. Ik ben hem erg dankbaar voor zijn...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2014 / Programma Goed geïnformeerd kiezen 2014
Programma Goed geïnformeerd kiezen 2014
Het doel van het programma Goed geïnformeerd kiezen is om alle inwoners van Nederland op een onderbouwde en betrouwbare manier te informeren over gezond, veilig en duurzaam...
Home / Pers / Standpunten / Effectiviteit gezondheidsbevorderende logo’s
Standpunt effectiviteit gezondheidsbevorderende logo’s
Update: 19-10-2016 Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft aangekondigd dat het Vinkje verdwijnt in oktober 2017. Het Vinkje wordt onvoldoende begrepen...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / Vleesverlangens en vleesvervangers
Vleesverlangens en vleesvervangers
Vleesvervangers zijn tientallen jaren geleden op de markt te komen met als doel zo goed mogelijk vlees te imiteren. Toen lukte dat nog niet, maar tegenwoordig zijn er ijzersterke...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Wat is een gezond ontbijt?
Wat is een gezond ontbijt?
Je begint je dag goed met een ontbijt vol keuzes uit de Schijf van Vijf. Ontbijten zorgt voor nieuwe energie na de nacht en brengt de spijsvertering op gang.  Een...
Home / Nieuws / Eten uit de frituur vergroot risico op welvaartsziekten
Eten uit de frituur vergroot risico op welvaartsziekten
‘Hoe vaker je gefrituurde producten eet, hoe groter de kans op diabetes type 2 of hart- en vaatziekten.’ Dat concluderen onderzoekers in een recente Amerikaanse...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2015 / Programma Gezond door het leven 2015
Programma Gezond door het leven 2015
Het doel van dit programma is een bijdrage leveren aan generaties die gezond opgroeien in een gezonde omgeving en die kunnen omgaan met verleidingen in hun eigen sociale en...
Home / Nieuws / Maak kennis met onze nieuwe directeur
Maak kennis met onze nieuwe directeur
Op 1 juli hebben wij Gerda Feunekes mogen verwelkomen als nieuwe directeur van het Voedingscentrum. Zij nam het stokje over van Felix Cohen. Wat zijn haar plannen en waarom...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2015 / Programma Goed geïnformeerd kiezen 2015
Programma Goed geïnformeerd kiezen 2015
Het doel van het programma Goed geïnformeerd kiezen is om alle inwoners van Nederland op een onderbouwde en betrouwbare manier te informeren over gezond, veilig en duurzam...
Home / Nieuws / Voedingscentrum wil gezonder broodbeleg
Voedingscentrum wil gezonder broodbeleg
Ontbijten geeft een goede start van de dag. Tijdens het ontbijt is het makkelijk om gezond te kiezen, als het gaat om brood, dranken en smeersels, zoals halvarine. Het knelpunt...

Lekker genieten met kerst

Weet jij al wat je op tafel zet?

Met onze 2 kerstmenu's maak je zeker indruk. En ze zijn nog lekker makkelijk ook.