Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Lekker mals gestoofd
2 personen
30+ minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Pagina helaas niet gevonden

Gezocht naar Zoek
 
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2013 / Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2013
Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2013
Het doel van dit programma is om consumenten te informeren over voedselkwaliteit en voedselverspilling, en het bieden van hulpmiddelen om een duurzame keuze te maken.  Hieronder...
Home / Nieuws / Echte bacteriën spelen hoofdrol in campagne 'Ziekmakers zie je niet'
Echte bacteriën spelen hoofdrol in campagne 'Ziekmakers zie je niet'
Jaarlijks lopen ongeveer 700.000 Nederlanders een voedselinfectie op. Dat komt neer op ongeveer 2.000 ziektegevallen per dag. Je zou het misschien niet verwachten, maar veel...
Home / Nieuws / Hét Nederlandse eetpatroon bestaat niet
Hét Nederlandse eetpatroon bestaat niet
Er is geen ‘gemiddeld’ Nederlands eetpatroon. Wat iemand eet, hangt sterk samen met het sociale milieu waarin degene leeft. Daarnaast blijken duurzame en gezonde...
Home / Pers / Persberichten / Helft jongeren geregeld in verwarring over gezond eten
Helft jongeren geregeld in verwarring over gezond eten
Kun je een appel beter schillen omdat je anders bestrijdingsmiddelen binnenkrijgt? Krijg je puistjes van het eten van varkensvlees? Maar liefst 33% van de Nederlanders is...
Home / Pers / Persberichten / Voedingscentrum tikt vijf fabels af over eieren
Voedingscentrum tikt vijf fabels af over eieren
Gekookt,  beschilderd of verstopt in de tuin: een ei hoort er voor veel gezinnen bij met Pasen. Over de gezondheid en veiligheid van eieren doen veel hardnekkige fabels de...
Home / Pers / Persmappen / De waarheid op tafel
De waarheid op tafel
In deze persmap vind je alle informatie over de campagne 'De waarheid op tafel' van het Voedingscentrum. Persbericht ' Bewuste eter in verwarring over suiker en zoetstoffen' ...
Home / Pers / Persberichten / Voedingscentrum gebruikt bacteriën uit Nederlandse keukens voor campagne
Voedingscentrum gebruikt bacteriën uit Nederlandse keukens voor campagne
Jaarlijks lopen ongeveer 700.000 Nederlanders een voedselinfectie op. Dat komt neer op ongeveer 2.000 ziektegevallen per dag. Veel van die voedselinfecties ontstaan in de...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2014 / Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2014
Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2014
Het doel van dit programma is om consumenten te informeren over voedselkwaliteit, waaronder voedselverspilling en voedselveiligheid. Dit doen we onder andere door het bieden...
Home / Thema's / Veilig eten / Waarom deze campagne
Waarom deze campagne
Niemand wil ziek worden van het eten dat je zelf bereidt, maar gevaar schuilt in een klein hoekje. Ziekmakers kun je niet zien. Veilig omgaan met eten vermindert de risico’s...
Home / Nieuws / Nieuwe site Kliekipedia maakt koken met kliekjes makkelijker
Nieuwe site Kliekipedia maakt koken met kliekjes makkelijker
Er is de laatste jaren veel aandacht voor het tegengaan van voedselverspilling. Op onze site helpen we je met weetjes en tips over hoe je slimmer koopt, kookt en bewaart.
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2015 / Programma Gezond door het leven 2015
Programma Gezond door het leven 2015
Het doel van dit programma is een bijdrage leveren aan generaties die gezond opgroeien in een gezonde omgeving en die kunnen omgaan met verleidingen in hun eigen sociale en...
Home / Nieuws / Goed idee! Zet je koelkast op 4°C
Goed idee! Zet je koelkast op 4°C
Met je koelkast op 4 graden Celsius krijgen bacteriën minder kans om uit te groeien. Zo houd je je eten langer goed en hoef je minder weg te gooien. Ook loop je minder...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / Onnodige verwarring over houdbaarheidsdatum
Column: Onnodige verwarring bij consumenten over houdbaarheidsdatum vlees
Ir. Wieke van der Vossen Expert Voedselveiligheid @EetVeilig Als ik door de supermarkt loop en ik heb de tijd, dan...
Home / Mijn boodschappen / Geld besparen op eten / Bespaar top 4
Boodschappen bespaar top 4
Uit onderzoek blijkt dat we met deze productgroepen de meeste winst kunnen behalen: brood, zuivel, groente en fruit en aardappelen, rijst en pasta. Met onze tips kun je flink...
Home / Nieuws / De grootste fabels over suiker en zoetstoffen
De grootste fabels over suiker en zoetstoffen
Er bestaan veel misverstanden over suiker en zoetstoffen. ‘Gewone frisdrank is beter dan light-frisdrank’, bijvoorbeeld. En: ‘fruitsuikers zijn gezonder dan toegevoegde suikers’.
Encyclopedie / Duurzaam eten
Duurzaam eten
Duurzaamheid is een breed begrip. De één denkt aan dierenwelzijn, de ander aan de natuur of eerlijke handel. De term duurzaamheid is gedefinieerd in het VN Brundtland-rapport...
Home / Pers / Persberichten / Te grote verpakking veroorzaakt voedselverspilling
Te grote verpakking veroorzaakt voedselverspilling
34% van de mensen die wel eens eten weggooit doet dat omdat er te veel in de verpakking zit. Uit nieuw onderzoek van GfK, in opdracht van het Voedingscentrum, blijkt dat...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2014 / Programma Gezond door het Leven 2014
Programma Gezond door het Leven 2014
Het doel van dit programma is een bijdrage leveren aan generaties die gezond opgroeien in een gezonde omgeving en die kunnen omgaan met hun eigen sociale en fysieke omgeving.  ...
Home / Pers / Persberichten / "Daisy’s No Waste Diary" helpt consumenten om minder voedsel te verspillen
"Daisy’s No Waste Diary” helpt consumenten om minder voedsel te verspillen
Per jaar gooit een persoon gemiddeld 50 kilo goed voedsel weg. Met de social media-actie ‘Hoezo50kilo?’ wil het Voedingscentrum consumenten bewust maken van...
Home / Pers / Persmappen / Voedselverspilling
Persmap voedselverspilling
Er valt veel winst te behalen op het voorkomen van voedselverspilling. Door beter om te gaan met je eten kun je jaarlijks per persoon gemiddeld 150 euro besparen, dat is zo'n...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2012 / Programma Goed geïnformeerd kiezen 2012
Programma Goed geïnformeerd kiezen 2012
Het doel van het programma Goed geïnformeerd kiezen is om alle inwoners van Nederland op een onderbouwde en betrouwbare manier te informeren over gezond, veilig en duurzaam...
Home / Pers / Persberichten / Bewuste eter in verwarring over suiker en zoetstoffen
Bewuste eter in verwarring over suiker en zoetstoffen
Over suiker is veel te doen, vooral bij mensen die gezond willen leven. Het zou ongezond zijn, verslavend en je zou er dik van worden. Op internet circuleren tientallen blogs...
Home / Pers / Persberichten / Loze termen op het etiket zetten consument op het verkeerde been
Loze termen op het etiket zetten consument op het verkeerde been
Termen als ‘natuurlijk’, ‘zonder conserveermiddelen’ en ‘ambachtelijk’ staan vaak op producten als jam, sauzen, sap en brood. Veel consumenten...
Home / Thema's / De waarheid op tafel / Over 'De waarheid op tafel'
Over 'De waarheid op tafel'
Het doel Het Voedingscentrum wil je met de campagne ‘De waarheid op tafel’ aan het denken zetten met prikkelende stellingen over eten. Deze stellingen komen voort uit signalen...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2011 / Goed geïnformeerd kiezen 2011
Goed geïnformeerd kiezen 2011
Dit programma heeft als doel om alle consumenten onderbouwd en betrouwbaar te informeren over gezond, veilig en duurzaam eten. De integrale aanpak staat hierbij centraal.
Home / Nieuws / Melk de Witte Sloper: eenzijdige opsomming van negatieve beweringen
Boekrecensie: Melk de Witte Sloper (Got Milked?)
Een eenzijdige opsomming van negatieve beweringen over melk Binnenkort verschijnt een Nederlandse vertaling van het Amerikaanse boek Got Milked, oftewel Melk de Witte Sloper.
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2015
Jaarverslag 2015
Voor het Voedingscentrum was 2015 in meerdere opzichten een bijzonder jaar. In 2015 hebben we ‘dromen voor 2025’ geformuleerd (zie video onderaan de pagina). Het...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2012 / Programma Gezond door het Leven 2012
Programma Gezond door het Leven 2012
Het doel van dit programma is een bijdrage leveren aan generaties die gezond opgroeien in een gezonde omgeving en die kunnen omgaan met hun eigen sociale en fysieke omgeving.
Over ons / Hoe werken we? / Samenwerken
Samenwerken met het Voedingscentrum
Onder een PPS verstaan wij: (Een PPS is een) tijdelijk samenwerkingsverband tussen twee of meer organisaties uit publieke én private sectoren die middelen, risico’s...
Home / Nieuws / Voedingscentrum neemt platform Kliekipedia.nl van SIRE over
Voedingscentrum neemt platform Kliekipedia.nl van SIRE over
Ken jij de reclame voor Kliekipedia nog, die begin dit jaar te zien was op televisie? Het waren oude, bekende reclamefragmenten die samen vertellen dat je met restjes veel...
Home / Pers / Standpunten / Effectiviteit gezondheidsbevorderende logo’s
Standpunt effectiviteit gezondheidsbevorderende logo’s
Update: 19-10-2016 Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft aangekondigd dat het Vinkje verdwijnt in oktober 2017. Het Vinkje wordt onvoldoende begrepen...
Home / Nieuws / Voedingscentrum brengt keukenblunders aan het licht
Voedingscentrum brengt keukenblunders aan het licht
1 op de 5 Nederlanders beseft niet dat een goed ogende pastasalade niet meer te vertrouwen is als die langer dan 2 uur buiten de koeling staat. Dat blijkt uit een recent...
Home / Nieuws / Nieuwe WhatsApp assistant handige tool om slimmer boodschappen te doen
Nieuwe WhatsApp Kitchen Assistant handige tool om slimmer boodschappen te doen
Leuk nieuws voor iedereen die efficiënter boodschappen wil doen en minder eten wil verspillen. Als je je aanmeldt voor de gloednieuwe dienst WhatsApp Kitchen Assistant...
Home / Pers / Persberichten / Voedingscentrum brengt keukenblunders aan het licht
Voedingscentrum brengt keukenblunders aan het licht
1 op de 5 Nederlanders realiseert zich niet dat een goed ogende pastasalade niet meer te vertrouwen is als die langer dan 2 uur buiten de koeling staat. Dat blijkt uit een...
Home / Nieuws / Voedselonderwijs op scholen? Ja, graag!
Voedselonderwijs op scholen? Ja, graag!
Op maandag 5 september is de campagne ‘Structureel voedselonderwijs voor ieder kind’ gestart. Het doel van deze campagne is om voedselonderwijs op de agenda...
Home / Nieuws / Volop recepten met bonen
Volop recepten met bonen
Het Voedingscentrum doet mee aan de campagne die in Nederland is gestart onder de naam 'Blije Boon', om al het goede van bonen onder de aandacht te brengen. Daarom staan deze...
Home / Pers / Persmappen / Ziekmakers zie je niet
Ziekmakers zie je niet
Persbericht 'Ziekmakers zie je niet'  Rapportage Panzelwizard_Ziekmakers zie je niet 31 augustus 2015 Bannerbeeld pastasalade Bannerbeeld theedoek ...

Doe maar lekker groente

Je baby leert proeven! Tussen de 4 en 6 maanden is je baby toe aan zijn eerste hapje. Door veel verschillende soorten groente te proeven, went hij sneller aan de smaak. Wat kun je geven, hoeveel en hoe vaak?