Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Herfstig recept
2 personen
15-30 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Pagina helaas niet gevonden

Gezocht naar Zoek
 
Encyclopedie / Dierenwelzijn
Dierenwelzijn
Dierenwelzijn gaat over het leven dat dieren hebben en hoe ze verzorgd worden. Bij dierenwelzijn gaat het om het lichamelijke én geestelijke welzijn van dieren. In Nederland...
Home / Mijn boodschappen / Eten kopen / Boodschappenhulp Dierenwelzijn
Boodschappenhulp Dierenwelzijn
Kiezen in de winkel is al lastig genoeg, zeker als je dan ook nog eens rekening wilt houden met het welzijn van dieren. Wat vind jij belangrijk? De Boodschappenhulp Dierenwelzijn...
Encyclopedie / Duurzaam eten
Duurzaam eten
Duurzaamheid is een breed begrip. De één denkt aan dierenwelzijn, de ander aan de natuur of eerlijke handel. De term duurzaamheid is gedefinieerd in het VN Brundtland-rapport...
Encyclopedie / Veeteelt
Veeteelt
De veeteelt omvat alle bedrijven die dieren houden voor vlees, melk en eieren. In Nederland bestaat de veeteelt voor het grootste gedeelte uit de gangbare veehouderij. Er...
Encyclopedie / Vlees
Vlees
Onbewerkt mager vlees past in een gezond eetpatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door andere...
Encyclopedie / Regionale landbouw en streekproducten
Regionale landbouw en streekproducten
Regionale landbouw brengt stad en platteland dichter bij elkaar: de consument krijgt zicht op hoe eten wordt verbouwd. De afzet van streekproducten gebeurt bijvoorbeeld via...
Encyclopedie / Varkensvlees
Varkensvlees
Onbewerkt mager varkensvlees past in een gezond eetpatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door...
Encyclopedie / Eicode
Eicode
Op eieren staat altijd een stempel met getallen en letters. Deze code is wettelijk verplicht en moet dus op elk ei staan.  Wat houdt de eicode in? Een voorbeeld van een eicode...
Home / Thema's / Duurzaam eten / Meer plantaardig eten
Meer plantaardig eten
Steeds meer mensen kiezen ervoor om meer plantaardig te eten. Het aantal flexitariërs, vegetariërs en veganisten neemt toe. Minder vlees eten is goed voor het dierenwelzijn...
Encyclopedie / Transport
Transport
Voordat eten en drinken in de winkel ligt, zijn de grondstoffen, ingrediënten en eindproducten vaak al diverse keren getransporteerd. De volgende ontwikkelingen zorgen ervoor...
Encyclopedie / IKB
IKB
Het keurmerk voor Integrale Keten Beheersing (IKB) geeft aan dat er bij de productie, transport en verwerking van rundvlees, varkensvlees en kip extra controles plaatsvinden.
Encyclopedie / Scharrelrundvlees
Scharrelrundvlees
Scharrelrund is een keurmerk voor dierenwelzijn. Scharrelrunderen moeten in groepen worden gehouden. De runderen moeten altijd kunnen staan en liggen als ze dit willen.  Scharrelrundveehouderijen...
Encyclopedie / Scharrelvarkensvlees
Scharrelvarkensvlees
Scharrelvarkens is een keurmerk voor varkens op het gebied van dierenwelzijn.  Scharrelvarkens moeten kunnen liggen op een dichte vloer met veel stro. De varkens mogen naar...
Encyclopedie / Eieren
Eieren
Eieren staan in de Schijf van Vijf. Ze bevatten namelijk veel goede voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en eiwitten. In de eidooier zit wel cholesterol, wat de kans...
Encyclopedie / Beter Leven kenmerk 1-ster
Beter Leven kenmerk 1-ster
Het Beter Leven kenmerk heeft de Dierenbescherming ontwikkeld om diervriendelijke producten te ondersteunen. Het bestaat uit het logo van de Dierenbescherming met de vermelding...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / Gans anders (vreemde vogels door een andere bril bekeken)
Gans anders (vreemde vogels door een andere bril bekeken)
Ganzen geven overlast bij luchthavens en op akkers. Zelfs bij mij voor in de sloot duiken er steeds meer vreemde vogels, zoals nijlganzen, op. Daarom is besloten om als noodmaatregel...
Encyclopedie / Milieukeur
Milieukeur
Milieukeur heeft een brede benadering van duurzaamheid. Milieu is het belangrijkste aandachtspunt, maar er zijn bijvoorbeeld ook criteria voor dierenwelzijn en arbeidsomstandigheden. Producten...
Encyclopedie / Kip en gevogelte
Kip en gevogelte
Kip en gevogelte zijn een onderdeel van een gezond voedingspatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het gaat dan om onbewerkte kip, zoals een stuk kipfilet. Het...
Encyclopedie / Kalfsvlees
Kalfsvlees
Een kalf is een nakomeling van een koe en een stier. Om een koe melk te laten geven moet ze ieder jaar een kalfje krijgen. Deze kalveren gaan voor een groot deel naar de kalverhouderij...
Encyclopedie / Kooieieren
Kooi-eieren
Er zijn 3 soorten kooisystemen: het gangbare kooisysteem, het verrijkte kooisysteem en de koloniehuisvesting. De eerste 2 kooisystemen zijn bij de consument beter bekend als...
Encyclopedie / Keten Duurzaam Rundvlees
Keten Duurzaam Rundvlees
Keten Duurzaam Rundvlees is een kenmerk waarbij rekening gehouden is met duurzaamheid en dierenwelzijn.  Zo vindt bijvoorbeeld de dierhouderij, de slacht en de verwerking...
Encyclopedie / Demeter
Demeter
Bij het Demeter keurmerk is rekening gehouden met dierenwelzijn, milieu en eerlijke handel. Producten worden geteeld zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Demeter-producten...
Encyclopedie / Rundvlees
Rundvlees
Een vrouwelijk rund is een koe, een mannelijk rund is een stier. Een gecastreerde stier heet een os. Ossen werden vooral als werkdier gebruikt. Runderen zijn echte graseters...
Encyclopedie / Visserij
Visserij
De Nederlandse vissers vissen op verschillende manieren, vooral aan de kust en op zee. In Nederland is de zoetwatervisserij klein. Trawlen is wereldwijd de meest gebruikte...
Encyclopedie / Biologisch
Biologisch
Bij de productie van biologisch voedsel wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met milieu en dierenwelzijn. In allerlei voorschriften is vastgelegd wat daaronder wordt verstaan.
Home / Al ons nieuws / Onze recepten worden steeds duurzamer
Onze recepten worden steeds duurzamer
Op onze receptensite vind je inmiddels honderden inspirerende recepten die voldoen aan de Schijf van Vijf. Ook kun je je aanmelden voor ons Menu van de Week, een wekelijkse...
Encyclopedie / Trefwoorden overzicht / Vegetarisch, veganistisch en flexitarisch eten
Vegetarisch, veganistisch en flexitarisch eten
Steeds meer Nederlanders zeggen minder of geen vlees te eten, vanwege hun gezondheid, dierenwelzijn of het milieu. Vegetariërs Iemand die geen vlees eet, maar wel ei en zuivel,...
Home professionals / Onderwerpen / Duurzaam
Duurzaam
Home / Ik ga naar school / Werkstukken en spreekbeurten
Werkstukken en spreekbeurten over eten
Je moet een spreekbeurt houden of een werkstuk. Weet je al waarover? Nee? Tadaa! Speciaal voor jou hebben we al wat informatie verzameld om je op weg te helpen. (function(e,t,n,c){var...
Encyclopedie / Keurmerken
Keurmerken
Een keurmerk is een hulpmiddel op de verpakking van voedingsmiddelen voor het maken van een duurzame of gezonde keuze. Een keurmerk geeft bijvoorbeeld aan dat het product...
Home / Thema's / Plantaardig / Alles over meer plantaardig eten
Alles over meer plantaardig eten
Steeds meer Nederlanders eten minder of geen vlees, vanwege dierenwelzijn, het milieu of hun eigen gezondheid. Dat kan prima. Wil je meer weten over (meer) plantaardig eten...
Home / Thema's / De waarheid op tafel
De waarheid op tafel
Home / Pers / Persberichten / Jongere wil duurzame producten in de schoolkantine
Jongere wil duurzame producten in de schoolkantine
Onderzoek naar houding van jongeren ten opzichte van vleesconsumptie en duurzaamheidaspecten van eten Driekwart van de jongeren vindt het okay als het broodje ham in de kantine...
Home / Gezond eten met de Schijf van Vijf / In de Schijf van Vijf / Vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zuivel
Vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zuivel
Een snelle bonenschotel, pittige viscurry, rijst met tofu of aardappelen, groente en vlees. Wat kies jij vandaag? De trend is: meer plantaardig en minder vlees. Daarmee zorg...
Home / Al ons nieuws / Eitje op de Paastafel? De beste koop-, kook-, en bewaartips
Eitje op de Paastafel? De beste koop-, kook-, en bewaartips
Een eitje op de Paastafel, dat hoort erbij! Wat doe jij dit jaar? Maak je roerei met heerlijke verse kruiden, ga je ze koken en beschilderen met je kinderen of maak je misschien...
Home / Mijn boodschappen / Eten kopen / Etiketten lezen / Hoe kan ik met het etiket duurzamer kiezen?
Hoe kan ik met het etiket duurzamer kiezen?
Er zijn verschillende manieren om duurzaam met eten om te gaan. Zorgen dat je niet te veel weggooit, opletten met koken, maar ook in de winkel kun je duurzame keuzes maken.
Home professionals / Gezond op school / Mbo / Lesmaterialen / Meer dan lekker in de super
Meer dan lekker in de super
Het Voedingscentrum en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) hebben gezamenlijk de online trainingsmodule ‘Meer dan lekker in de super’ ontwikkeld. Met...
Home / Thema's / De waarheid op tafel / Keurmerken / "MSC-vis heeft een beter leven gehad denk ik"
"MSC-vis heeft een beter leven gehad, denk ik"
Niet waar. Het Marine Stewardship Council-keurmerk (MSC) staat op visproducten die afkomstig zijn uit de duurzame visserij.
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2012 / Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2012
Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2012
Activiteiten 2012 Hieronder een overzicht van de subsidies die we in 2012 voor dit programma ontvingen. Dit is 20% van de totale subsidie die het Voedingscentrum ontving. ...
Encyclopedie / Beter Leven kenmerk 2 sterren
Beter Leven kenmerk 2 sterren
Het Beter Leven kenmerk 2 sterren heeft de Dierenbescherming ontwikkeld om diervriendelijke producten te ondersteunen.  Naast Beter Leven kenmerk 2 sterren bestaan ook de...
Encyclopedie / Vis
Vis
Vissen zijn gewervelde dieren die in water leven. Vis vormt in Nederland een onderdeel van een gezond voedingspatroon en staat daarom in de Schijf van Vijf.  Schaal- en schelpdieren,...
Home / Thema's / Apps en tools / Tools en tests
Tools en tests
Gezond eten en gewicht De Schijf van Vijf voor jou - Hoeveel mag je per dag eten? Je weet het door simpelweg je leeftijd en geslacht in te vullen. ...
Encyclopedie / Kaas
Kaas
Kaas is een zuivelproduct gemaakt van melk. Kaas levert belangrijke voedingsstoffen, maar het bevat ook veel verzadigd vet en zout. Dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten.
Encyclopedie / Koosjer
Koosjer
Producten die bereid zijn volgens de Joodse spijswetten en daarop gecontroleerd door rabbijnen krijgen het Koosjer certificaat. Producenten met het Koosjer certificaat kunnen...
Home professionals / Gezond op school / Mbo / Lesmaterialen / Lespakket voor (toekomstige) supermarktmedewerkers
Lespakket voor (toekomstige) supermarktmedewerkers
Door het volgen van de verschillende deelthema’s in de module, kun jij klanten van informatie voorzien en adviseren over gezonde en duurzame keuzes in de supermarkt. Onderwerpen...
Home / Mijn boodschappen / Eten kopen / Boodschappen doen
Boodschappen doen
Bewust boodschappen doen is een fluitje van een cent. Met deze tips koop je gezond, veilig en duurzaam jouw eten. 7 tips - boodschappen doen 1. Houd je aan je boodschappenlijstje Probeer...
Encyclopedie / Halal
Halal
Halal keurmerken staan op vlees van dieren die geslacht zijn volgens de Islamitische wetten. Dat houdt onder meer in dat het dier moet sterven door een snede in de hals met...
Home / Ik ga naar school / Kopen en koken
Kopen en koken
Op deze pagina krijg je de basics voor de boodschappen en het koken. Boodschappen doen Ga je boodschappen doen? Maak een boodschappenlijstje en ga op pad. En bedenk: wat...
Services / Initiatieven van het Voedingscentrum / Verkiezingen 2012 / Verkiezingen 2012 / Een interview met Marianne Thieme, Pvdd
Een interview met Marianne Thieme, Partij voor de Dieren
1. Mevrouw Schippers heeft de 26 miljoen die voor kinderobesitas in het Lente-akkoord is afgesproken structureel ingezet. Wilt u dat zo houden?  Ja, kinderobesitas moet structureel...
Encyclopedie / Insecten eten
Insecten eten
Ruim 1.900 insectensoorten worden wereldwijd gegeten, waaronder sprinkhanen, krekels, rupsen, kevers, kakkerlakken, mieren, bijen, wespen, termieten, vlinders en motten. De...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Is biologisch eten gezonder?
Is biologisch eten gezonder?
In het algemeen is niet aangetoond dat biologisch voedsel gezonder is dan gangbaar voedsel. Onderzoek naar individuele producten laat zien dat biologische producten...
Home / Al ons nieuws / Nieuw boek over ruim 70 jaar voedingsvoorlichting
Nieuw boek over ruim 70 jaar voedingsvoorlichting
Hoe zag de voedselvoorlichting eruit tijdens de Tweede Wereldoorlog? Welke invloed hebben dieethypes op ons eetpatroon gehad? Wanneer kwam vegetarisch eten in zwang en waarin...
Encyclopedie / Vaccinaties bij dierziekten
Vaccinaties bij dierziekten
Vaccinatie is een veilige en effectieve manier om dieren te beschermen tegen infectieziekten, veroorzaakt door ziektekiemen. Veel dieren in Nederland worden gevaccineerd,...
Home / Pers / Persberichten / Nieuw boek over ruim 70 jaar voedingsvoorlichting in Nederland
Nieuw boek over ruim 70 jaar voedingsvoorlichting in Nederland
Hoe zag de voedselvoorlichting eruit tijdens de Tweede Wereldoorlog? Welke invloed hebben dieethypes op ons eetpatroon gehad? Wanneer kwam vegetarisch eten in zwang en waarin...
Vraag en antwoord / Eten kopen en keurmerken / Zijn biologische eieren gezonder dan scharreleieren?
Zijn biologische eieren gezonder dan scharreleieren?
Alle eieren bevatten evenveel goede voedingsstoffen, zoals eiwitten, vitamines en mineralen. Wel hebben biologische en vrije-uitloopkippen betere levensomstandigheden...
Home / Mijn boodschappen / Eten kopen
Eten kopen
Je staat op het punt om boodschappen te doen. Hoe ga jij te werk? Maak je een boodschappenlijstje? En als je in de winkel bent, lees je dan het etiket voordat je kiest welk...
Vraag en antwoord / Eten kopen en keurmerken / Heeft vis met een MSC-keurmerk een beter leven gehad?
Heeft vis met een MSC-keurmerk een beter leven gehad?
Vis met een MSC-keurmerk is duurzaam is gevangen, met beperkte schade voor de leefomgeving van vissen en ander zeeleven. De soorten worden niet overbevist, er is weinig bijvangst...
Home / Mijn boodschappen / Eten kopen / Etiketten lezen / Hoe zie ik op het etiket waar een product vandaan komt?
Hoe zie ik op het etiket waar een product vandaan komt?
Op de verpakking kun je zien waar een product vandaan komt. Bij producten zonder etiket, zoals losse groente of fruit, staat het op het schap aangegeven. Wat precies op...
Home / Al ons nieuws / Nederlander kiest vaker voor duurzaam eten en drinken
Nederlander kiest vaker voor duurzaam eten en drinken
Nederlanders kiezen in de winkel steeds vaker voor duurzame voeding. In het eerste half jaar van 2016 steeg de verkoop van levensmiddelen met een duurzaamheidskeurmerk als...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Zijn peulvruchten een goede vleesvervanger?
Zijn peulvruchten een goede vleesvervanger?
Peulvruchten zoals bonen, soja, kapucijners en linzen bevatten net als vlees ijzer, eiwit en B-vitamines. Ze staan in het vak Vis, peulvruchten, vlees, ei, zuivel en...
Home / Mijn boodschappen / Geld besparen op eten / Besparen op je boodschappen
Geld besparen op je boodschappen
Budgetshoppen is een uitdaging. We geven je graag tips om zo goedkoop én gezond mogelijk eten in te kopen. Want besparen op je boodschappen is goed, zolang je niet...
Home professionals / Duurzaam eten / Tools en materialen duurzaamheid
Tools en materialen duurzaamheid
Encyclopedie / EKO-keurmerk
EKO-keurmerk
Het EKO-keurmerk geeft aan dat het product afkomstig is van de biologische landbouw.  Er zijn geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt. Boeren gebruiken geen...
Encyclopedie / Europees biologisch keurmerk
Europees biologisch keurmerk
Het Europees biologisch keurmerk staat verplicht op alle biologische producten die in de Europese Unie (EU) zijn geproduceerd.  Het keurmerk maakt duidelijk dat het product...
Encyclopedie / Label Rouge
Label Rouge
Label Rouge is een Frans keurmerk voor kippenvlees op het gebied van dierenwelzijn. Het vlees voldoet aan de Europese regels voor boerenscharrel met uitloop. De productiewijze...
Encyclopedie / Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)
Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ziet erop toe dat het eten veilig is.  Zij doen dit aan de hand van regels voor voedselveiligheid die zijn vastgelegd in...
Home / Al ons nieuws / Nieuw rapport doet aanbevelingen over voedselbeleid
Nieuw rapport doet aanbevelingen over voedselbeleid
Donderdag 2 oktober publiceerde de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) het rapport “Naar een voedselbeleid”. In het rapport staan aanbevelingen...
Encyclopedie / Scharrelkippenvlees
Scharrelkippenvlees
Scharrelkippenvlees is een keurmerk op het gebied van dierenwelzijn. Vlees met het PROduCERT scharrelkippenvlees is afkomstig van dieren die tijdens hun leven niet opgesloten...
Home professionals / Duurzaam eten / Inspiratie duurzaam eten kinderen en jongeren
Inspiratie duurzaam eten kinderen en jongeren
Help jij kinderen of jongeren om bewust te kiezen? Hier vind je links naar verdiepende teksten, tests en quizzen, zodat je meer kunt bieden aan jongeren die willen leren over...
Encyclopedie / Schaal- en schelpdieren
Schaal- en schelpdieren
Schaal- en schelpdieren leven in de zee of in zoetwater. Schaal- en schelpdieren zijn officieel geen vissen, maar ze worden wel tot (magere) vis gerekend in de Schijf van...
Home professionals / Gezond op school / Mbo / Lesmaterialen / Voorbeeld projectweek mbo
Voorbeeld projectweek mbo
Maandag  Introductie klassikaal: Deze week gaat over eten. Elke dag kies je weer opnieuw wat je eet, ook op school! Smeer je zelf je broodjes voor de lunch? Ga...
Home / Al ons nieuws / Weet jij waar jouw eten vandaan komt?
Weet jij waar jouw eten vandaan komt?
Het transport van voedsel is de laatste tijd veel in het nieuws. Producten in de supermarkt komen dan ook vanuit alle hoeken van de wereld: parmaharm uit Italië, sperziebonen...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / Doe eens wild
Column: Doe eens wild
Nederlanders zijn - bewust of onbewust - gewend om wild te eten. Althans, wilde vis staat regelmatig op het menu: haring en makreel bijvoorbeeld. Met het andere scala aan...
Encyclopedie / Melk en melkproducten
Melk en melkproducten
Melk komt van melkkoeien. In Nederland zijn er al eeuwen veel boeren die koeien houden en melk leveren. Dit maakt deel uit van de Nederlandse cultuur en landschap.  Van melk...
Encyclopedie / Wet- en regelgeving
Wet- en regelgeving
Om de veiligheid van voedsel te bewaken zijn er allerlei wetten en regels opgesteld. De Nederlandse regels zijn vastgelegd in de Warenwet. De laatste jaren geldt in Nederland...
Home / Al ons nieuws / Eenvoudige tips om duurzaam te koken
Eenvoudige tips om duurzaam te koken
‘Zuinig’ koken klinkt misschien niet zo spannend, maar het levert wel veel op. Je kunt flink besparen op je energierekening. Zo zorg je voor minder milieubelasting. En het...
Nieuw kookboek: Vandaag vegetarisch

'Vandaag vegetarisch' inspireert om eten op een nieuwe manier te benaderen. Steeds meer mensen eten minder of geen vlees. In dit kookboek vind je recepten op basis van peulvruchten, soja, ei, noten en vleesvervangers.