Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Herfstig recept
2 personen
15-30 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Pagina helaas niet gevonden

Gezocht naar Zoek
 
Home / Thema's / Duurzaam eten / Duurzaam eten in 7 stappen
Duurzaam eten in 7 stappen
Door duurzaam te eten kun je je milieu-impact fors verlagen. De grootste winst behaal je door minder vlees te eten en minder voedsel te verspillen. Maar je kunt nog meer doen.
Home / Pers / Persberichten / Duurzamer eten levert grote milieuwinst op
Duurzamer eten levert grote milieuwinst op
Voor de voedselproductie van de gemiddelde Nederlander is 1,6 hectare landbouwgrond nodig, ofwel 2,5 voetbalveld. Dat is bijna het dubbele van wat er per aardbewoner beschikbaar...
Home / Thema's / Duurzaam eten / Meer plantaardig eten
Meer plantaardig eten
Steeds meer mensen kiezen ervoor om meer plantaardig te eten. Het aantal flexitariërs, vegetariërs en veganisten neemt toe. Minder vlees eten is goed voor het dierenwelzijn...
Home / Thema's / De waarheid op tafel / Duurzaam eten / "Als ik duurzamer wil eten, dan is dat altijd duurder denk ik"
"Als ik duurzamer wil eten, dan is dat altijd duurder denk ik"
Niet waar. Duurzamer eten betekent niet dat je ook meer geld moet uitgeven. 
Home professionals / Gezond op school / Mbo / Lesmaterialen / Lesmateriaal Vitaal MBO
Lesmateriaal Vitaal MBO
De lessen over voeding kan je hier downloaden:    Gezonde Voeding + handleiding  Gezond Gewicht + handleiding  Duurzamer eten + handleiding  Duurzamer...
Home / Al ons nieuws / Eet jij op te grote voet?
Eet jij op te grote voet?
"Als iedereen in Nederland duurzamer zou eten, kunnen we onze ecologische voetafdruk met een vijfde verminderen." Dat zegt Roy van der Ploeg, woordvoerder van het Voedingscentrum...
Home / Al ons nieuws / Kansen voor een gezonder en duurzamer voedingspatroon
Kansen voor een gezonder en duurzamer voedingspatroon
Niet meer eten dan je nodig hebt, meer plantaardig eten en minder frisdrank en alcohol drinken. Dat zijn 3 belangrijke kansen voor een gezonder en duurzamer Nederland, zo...
Home / Mijn boodschappen
Mijn boodschappen
3x slim met je boodschappen Duurzamer eten: hoe doe je dat? Veilig en verantwoord eten Kun je gehakt na de houdbaarheidsdatum nog eten? Onze expert Wieke geeft het antwoord.
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2012 / Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2012
Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2012
Activiteiten 2012 Hieronder een overzicht van de subsidies die we in 2012 voor dit programma ontvingen. Dit is 20% van de totale subsidie die het Voedingscentrum ontving. ...
Encyclopedie / Duurzaam eten
Duurzaam eten
Duurzaamheid is een breed begrip. De één denkt aan dierenwelzijn, de ander aan de natuur of eerlijke handel. De term duurzaamheid is gedefinieerd in het VN Brundtland-rapport...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / Richtlijnen Goede Voeding: mooi, maar daarmee zijn we er nog niet
Column: Richtlijnen Goede Voeding: mooi, maar daarmee zijn we er nog niet
Anderhalve week geleden presenteerde de Gezondheidsraad de nieuwe Richtlijnen Goede Voeding: een degelijk stuk werk van een aantal van de beste voedingswetenschappers van...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / De nieuwe Schijf van Vijf is gezond, maar ook duurzaam?
Column: De nieuwe Schijf van Vijf is gezond, maar ook duurzaam?
Vooral het feit dat Nederland in de Schijf van Vijf nu voor het eerst een duidelijk advies heeft voor een maximale hoeveelheid vlees (maximaal 500 gram vlees per...
Home / Al ons nieuws / Voedingscentrum neemt platform Kliekipedia.nl van SIRE over
Voedingscentrum neemt platform Kliekipedia.nl van SIRE over
[Update: Kliekipedia werd van 1 december 2015 tot 1 april 2017 beheerd door het Voedingscentrum] Ken jij de reclame voor Kliekipedia nog, die begin dit jaar te zien was op...
Home / Mijn boodschappen / Eten kopen / Voedselafdruk / tips
Tips om duurzamer te eten
Eet niet meer dan je nodig hebt. Je weet hoeveel je nodig hebt door de Eetmeter in te vullen. Neem niet te veel en niet te vaak producten buiten de Schijf van Vijf, zoals...
Encyclopedie / Vlees
Vlees
Onbewerkt mager vlees past in een gezond eetpatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door andere...
Home / Al ons nieuws / Eenvoudige tips om duurzaam te koken
Eenvoudige tips om duurzaam te koken
‘Zuinig’ koken klinkt misschien niet zo spannend, maar het levert wel veel op. Je kunt flink besparen op je energierekening. Zo zorg je voor minder milieubelasting. En het...
Encyclopedie / Veeteelt
Veeteelt
De veeteelt omvat alle bedrijven die dieren houden voor vlees, melk en eieren. In Nederland bestaat de veeteelt voor het grootste gedeelte uit de gangbare veehouderij. Er...
Encyclopedie / EKO-keurmerk
EKO-keurmerk
Het EKO-keurmerk geeft aan dat het product afkomstig is van de biologische landbouw.  Er zijn geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt. Boeren gebruiken geen...
Encyclopedie / Koffie
Koffie
Koffie zonder suiker past in een gezond eetpatroon met de Schijf van Vijf. Alleen kookkoffie en koffie gezet met een cafetière staan niet in de Schijf van Vijf omdat er veel...
Encyclopedie / Kip en gevogelte
Kip en gevogelte
Kip en gevogelte zijn een onderdeel van een gezond voedingspatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het gaat dan om onbewerkte kip, zoals een stuk kipfilet. Het...
Encyclopedie / Varkensvlees
Varkensvlees
Onbewerkt mager varkensvlees past in een gezond eetpatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door...
Encyclopedie / Vruchtensap
Vruchtensap
Vruchtensappen zijn gemaakt van fruit. Sap bevat veel suiker en dus energie (calorieën). Het drinken van veel vruchtensap vergroot de kans op overgewicht en diabetes type...
Encyclopedie / Rundvlees
Rundvlees
Een vrouwelijk rund is een koe, een mannelijk rund is een stier. Een gecastreerde stier heet een os. Ossen werden vooral als werkdier gebruikt. Runderen zijn echte graseters...
Home / Pers / Factsheets
Factsheets
Het Voedingscentrum is de autoriteit op het gebied van gezond, duurzaam en veilig eten. Onze voorlichting en adviezen zijn allemaal gebaseerd op wetenschappelijke consensus.
Home / Thema's / De waarheid op tafel / Duurzaam eten
Duurzaam eten
Terug naar de startpagina
Home / Gezond eten met de Schijf van Vijf
Gezond eten met de Schijf van Vijf
Hulpmiddelen voor een eerste stap Hoeveel en wat kun je eten? Je lijf gaat je hele leven mee, daar wil je dus zo goed mogelijk voor zorgen. Met de Schijf van Vijf kun je stap...
Home / Ik ga naar school / Werkstukken en spreekbeurten
Werkstukken en spreekbeurten over eten
Je moet een spreekbeurt houden of een werkstuk. Weet je al waarover? Nee? Tadaa! Speciaal voor jou hebben we al wat informatie verzameld om je op weg te helpen. (function(e,t,n,c){var...
Home / Mijn boodschappen / Eten kopen / Etiketten lezen / Hoe zie ik op het etiket waar een product vandaan komt?
Hoe zie ik op het etiket waar een product vandaan komt?
Op de verpakking kun je zien waar een product vandaan komt. Bij producten zonder etiket, zoals losse groente of fruit, staat het op het schap aangegeven. Wat precies op...
Encyclopedie / Nature & More
Nature & More
Nature & More is geen keurmerk maar een logo voor de kwaliteit van  biologisch en biologisch-dynamisch vers fruit. Ook letten de telers op invloed van de productie op de bodem,...
Encyclopedie / Trefwoorden overzicht / Vegetarisch, veganistisch en flexitarisch eten
Vegetarisch, veganistisch en flexitarisch eten
Steeds meer Nederlanders zeggen minder of geen vlees te eten, vanwege hun gezondheid, dierenwelzijn of het milieu. Vegetariërs Iemand die geen vlees eet, maar wel ei en zuivel,...
Encyclopedie / France Limousin
France Limousin
France Limousin is een keurmerk voor rundvlees op het gebied van dierenwelzijn. Het heeft geheel eigen productievoorwaarden. De runderen komen uit de Limousin-streek in Frankrijk...
Home / Mijn boodschappen / Geld besparen op eten / Besparen op je boodschappen
Geld besparen op je boodschappen
Budgetshoppen is een uitdaging. We geven je graag tips om zo goedkoop én gezond mogelijk eten in te kopen. Want besparen op je boodschappen is goed, zolang je niet...
Home / Al ons nieuws / Voedingscentrum blij met voedselvoornemens kabinet
Voedingscentrum blij met voedselvoornemens kabinet
Het kabinet wil een integraal voedselbeleid waarin volksgezondheid, ecologische houdbaarheid en veiligheid centraal staan. Het Voedingscentrum geeft praktische uitvoering...
Home / Al ons nieuws / Gezond en duurzaam eten hoeft niet duur te zijn
Gezond en duurzaam eten hoeft niet duur te zijn
"Voor € 2,60 per dag kun je gezond en duurzaam eten.” Dat stelt onze expert duurzaam eten, Corné van Dooren. Met behulp van het rekenprogramma Optimeal heeft...
Home / Mijn boodschappen / Eten kopen / Boodschappen doen
Boodschappen doen
Bewust boodschappen doen is een fluitje van een cent. Met deze tips koop je gezond, veilig en duurzaam jouw eten. 7 tips - boodschappen doen 1. Houd je aan je boodschappenlijstje Probeer...
Home / Al ons nieuws / Genoeg eiwit eten gaat ‘vanzelf’
Genoeg eiwit eten gaat ‘vanzelf’
Bang dat je niet genoeg eiwit binnenkrijgt? Dat lijkt niet nodig, want onderzoekers zagen dat het lichaam zelf regelt dat je er genoeg van eet. Te veel is eerder een probleem,...
Encyclopedie / MSC-keurmerk
MSC-keurmerk
Het Marine Stewardship Council-keurmerk (MSC) staat op visproducten die afkomstig zijn van duurzame visserij.  Bij duurzame visserij worden visstanden duurzaam beheerd en...
Home / Al ons nieuws / Pak de groenten van het herfstseizoen
Pak de groenten van het herfstseizoen
In de herfst liggen er weer verschillende soorten knollen, kolen en pompoenen in de schappen. Genoeg keuze om te variëren tussen de vele soorten. 4 redenen waarom deze...
Home / Al ons nieuws / Nederland in actie tegen voedselverspilling
Nederland in actie tegen voedselverspilling
Het onderwerp voedselverspilling, en vooral het voorkomen ervan, staat hoog op de agenda. Niet alleen bij het Voedingscentrum, maak ook bij producenten, supermarkten en in...
Home / Al ons nieuws / Duurzaam eten en drinken steeds populairder
Duurzaam eten en drinken steeds populairder
Consumenten hebben in 2014 18% meer duurzaam voedsel gekocht dan in het jaar ervoor. De belangstelling voor duurzaam voedsel groeit het sterkst bij horeca en zorginstellingen.
Home / Mijn kind en ik / Kinderen 4-13 jaar / Gezond eten en drinken
Gezond eten en drinken voor kinderen (4-13 jaar)
Als je kind eet en drinkt volgens de Schijf van Vijf, dan krijgt hij alle producten binnen die goed voor hem zijn, zoals groente, fruit, melk en brood. En daarnaast voldoende...
Home / Al ons nieuws / 'Kantine De Dag' onthuld in CORPUS / "Kantine De Dag"onthuld - een verslag
"Kantine De Dag"onthuld - een verslag
Op vrijdagmiddag 29 juni werd “Kantine De Dag” van het Voedingscentrum onthuld  in CORPUS. Dat gebeurde in het bijzijn van een klas basisschoolleerlingen van de Eerste Leidse...
Home / Mijn boodschappen / Eten kopen / Etiketten lezen
Haal jij alles uit het etiket?
Welke informatie vind je op het etiket? Beweeg over de verschillende onderdelen van het etiket voor uitleg (ziet het er raar uit, bekijk de pagina dan in Google Chrome):...
Encyclopedie / Milieukeur
Milieukeur
Milieukeur heeft een brede benadering van duurzaamheid. Milieu is het belangrijkste aandachtspunt, maar er zijn bijvoorbeeld ook criteria voor dierenwelzijn en arbeidsomstandigheden. Producten...
Home / Al ons nieuws / Nieuw rapport doet aanbevelingen over voedselbeleid
Nieuw rapport doet aanbevelingen over voedselbeleid
Donderdag 2 oktober publiceerde de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) het rapport “Naar een voedselbeleid”. In het rapport staan aanbevelingen...
Home / Al ons nieuws / RIVM: "Minder dierlijk en meer plantaardig eten grootste milieuwinst"
RIVM: "Minder dierlijk en meer plantaardig eten grootste milieuwinst"
Als we het milieu minder willen belasten, dan zouden we meer plantaardig moeten eten en minder dierlijk. Als je je eetpatroon wil aanpassen zorgt dat voor verreweg de grootste...
Services / Initiatieven van het Voedingscentrum / Verkiezingen 2012 / Verkiezingen 2012 / Een interview met Pia Dijkstra, D66
Een interview met Pia Dijkstra, D66
1. Mevrouw Schippers heeft de 26 miljoen die voor kinderobesitas in het Lente-akkoord is afgesproken structureel ingezet. Wilt u dat zo houden?    Ja. D66 heeft altijd gepleit...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2016
Jaarverslag 2016 van het Voedingscentrum
Voor het Voedingscentrum was 2016 een bijzonder mooie periode. We laten ons jaar graag aan je zien! Onze directeur Gerda Feunekes aan het woord Een absoluut hoogtepunt...
Vraag en antwoord / Eten kopen en keurmerken / Is duurzaam eten duurder?
Is duurzaam eten duurder?
Je hoeft niet te kiezen voor duurdere producten met een keurmerk om duurzamer te eten. Je kunt ook andere keuzes maken in wat je koopt, hoe je kookt, en slim omgaan met restjes. Wil...
Home / Al ons nieuws / Verlaag je milieu-impact met de vernieuwde Voedselafdruk
Verlaag je milieu-impact met de vernieuwde Voedselafdruk
Voor de voedselproductie van de gemiddelde Nederlander is 1,6 hectare landbouwgrond nodig, ofwel 2,5 voetbalveld. Dat is bijna het dubbele van wat er per aardbewoner beschikbaar...
Home / Al ons nieuws / De meest gestelde vragen over insecten eten
De meest gestelde vragen over insecten eten
Sommigen gruwelen ervan, maar toch wordt insecten eten steeds populairder. Nu zie je ze vooral als spannende borrelsnack op exclusieve feestjes, maar binnenkort liggen ze...
Services / Initiatieven van het Voedingscentrum / Verkiezingen 2012 / Verkiezingen 2012 / Een interview met Hanke Bruins Slot, CDA
Een interview met Hanke Bruins Slot, CDA
1. Mevrouw Schippers heeft de 26 miljoen die voor kinderobesitas in het Lente-akkoord is afgesproken structureel ingezet. Wilt u dat zo houden?    Ja, dit moet worden behouden.
Services / Initiatieven van het Voedingscentrum / Verkiezingen 2012 / Verkiezingen 2012 / Een interview met Henk van Gerven, SP
Een interview met Henk van Gerven, SP
1. Mevrouw Schippers heeft de 26 miljoen die voor kinderobesitas in het Lente-akkoord is afgesproken structureel ingezet. Wilt u dat zo houden?    Ja. Kinderobesitas is een...
Services / Initiatieven van het Voedingscentrum / Verkiezingen 2012 / Verkiezingen 2012 / Een interview met Joel Voordewind, ChristenUnie
Een interview met Joel Voordewind, ChristenUnie
1. Mevrouw Schippers heeft de 26 miljoen die voor kinderobesitas in het Lente-akkoord is afgesproken structureel ingezet. Wilt u dat zo houden? Ja, deze investeringen zijn...
Services / Initiatieven van het Voedingscentrum / Verkiezingen 2012 / Verkiezingen 2012 / Een interview met Lea Bouwmeester, PvdA
Een interview met Lea Bouwmeester, PvdA
1. Mevrouw Schippers heeft de 26 miljoen die voor kinderobesitas in het Lente-akkoord is afgesproken structureel ingezet. Wilt u dat zo houden?    Wij vinden preventie zo...
Services / Initiatieven van het Voedingscentrum / Verkiezingen 2012 / Verkiezingen 2012 / Een interview met Linda Voortman, GroenLinks
Een interview met Linda Voortman, GroenLinks
1. Mevrouw Schippers heeft de 26 miljoen die voor kinderobesitas in het Lenteakkoord is afgesproken structureel ingezet. Wilt u dat zo houden?  Jazeker willen wij dat zo houden.
Services / Initiatieven van het Voedingscentrum / Verkiezingen 2012 / Verkiezingen 2012 / Een interview met René Leegte, VVD
Een interview met René Leegte, VVD
1. Mevrouw Schippers heeft de 26 miljoen die voor kinderobesitas in het Lente-akkoord is afgesproken structureel ingezet. Wilt u dat zo houden?    Ja. Dit moeten we structureel...
Home / Mijn boodschappen / Geld besparen op eten
Geld besparen op je eten en drinken
Goedkoop én gezond eten is mogelijk. Door slim boodschappen te doen en weinig voedsel te verspillen, kun je tot wel €150,- besparen. Geld besparen op je eten en...
Home professionals / Gezond op school / Mbo / Lesmaterialen / Meer dan lekker in de super
Meer dan lekker in de super
Het Voedingscentrum en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) hebben gezamenlijk de online trainingsmodule ‘Meer dan lekker in de super’ ontwikkeld. Met...
Encyclopedie / Milieu en klimaat
Milieu en klimaat
Vergeleken met andere landen legt het consumptiepatroon van Nederlanders een groot beslag op natuurlijke hulpbronnen als fossiele brandstoffen, mineralen en landbouwgrond. De...
Home professionals / Duurzaam eten / Tools en materialen duurzaamheid
Tools en materialen duurzaamheid
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2011 / Duurzaam eten 2011
Duurzaam eten 2011
Dit programma heeft tot doel een bijdrage te leveren aan een duurzame en gezonde voedselkeuze van consumenten. Het programma richt zich op het informeren van consumenten over...
Home / Al ons nieuws / Eten met de Schijf van Vijf kan de milieudruk aanzienlijk verlagen
Eten met de Schijf van Vijf kan de milieudruk aanzienlijk verlagen
Wat we eten heeft een grote invloed op de milieudruk: de hoeveelheid broeikasgassen die worden uitgestoten door het produceren van ons eten. Het Voedingscentrum heeft bekeken...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Is onbewerkt eten zonder pakjes en zakjes gezonder?
Is onbewerkt eten zonder pakjes en zakjes gezonder?
Er zijn verschillende goeroe’s die ‘fabriekseten’ afzweren en ook het Voedingscentrum stimuleert zelf koken. Toch zijn er ook bewerkte producten die wel...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2015
Jaarverslag 2015
Voor het Voedingscentrum was 2015 in meerdere opzichten een bijzonder jaar. In 2015 hebben we ‘dromen voor 2025’ geformuleerd (zie video onderaan de pagina). Het...
Home professionals / Gezond op school / Mbo / Praktische tips
Praktische tips
1. Verwerk het thema voedsel in bestaande lessen en beleidsplannen Leg afspraken over de gezonde schoolkantine vast in een visie- en beleidsdocument. Nederlands:...
Home professionals / Gezond op school / Mbo / Lesmaterialen / Voorbeeld projectweek mbo
Voorbeeld projectweek mbo
Maandag  Introductie klassikaal: Deze week gaat over eten. Elke dag kies je weer opnieuw wat je eet, ook op school! Smeer je zelf je broodjes voor de lunch? Ga...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Wat zijn de voordelen van eten volgens de Schijf van Vijf?
Wat zijn de voordelen van eten volgens de Schijf van Vijf?
Eten volgens de Schijf van Vijf is meer dan alleen gezond. Wist je bijvoorbeeld dat geen ander advies over eten in Nederland zo goed wetenschappelijk onderbouwd is? Dat...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / Biodiversiteit op je bord
Biodiversiteit op je bord
Elk jaar in mei vindt de Dag van de Biodiversiteit plaats. Biodiversiteit heeft alles te maken met wat er op je bord ligt. Hoewel er tienduizenden producten in de supermarkten...
Vraag en antwoord / Afvallen en gewicht / Hoe maak ik een goed voornemen?
Hoe maak ik een goed voornemen?
Misschien wil je minder, gezonder of duurzamer gaan eten. Met kleine stappen en concrete plannen kom je elke dag dichter bij je doel. Een voornemen volhouden is niet alleen...
Home / Pers / Persberichten / Idee voor Visknaks wint de Voedingscentrum Bachelor’s Award 2012
Idee voor Visknaks wint de Voedingscentrum Bachelor’s Award 2012
Knakworsten staan niet bekend als voedzaam of gezond, maar daar zouden ‘Visknaks’ verandering in kunnen brengen. Studenten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) wonnen...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Is vegetarisch of veganistisch eten gezonder en beter voor het milieu?
Is vegetarisch of veganistisch eten gezonder en beter voor het milieu?
Als je meer plantaardig en minder dierlijk voedsel eet, dan is dat positief voor je gezondheid en het milieu. Maar een vegetarisch of veganistisch eetpatroon is niet automatisch...
Home / Thema's / Apps en tools / Apps / Mijn Eetmeter
Mijn Eetmeter: app en online
Wil je gezonder eten of afvallen? Of gewoon inzicht krijgen in wat je eet? Het eetdagboek Mijn Eetmeter helpt. Je krijgt te zien hoeveel voedingsstoffen en calorieën...
Home / Al ons nieuws / Peulvruchten: lekker, veelzijdig en duurzaam
Peulvruchten: lekker, veelzijdig en duurzaam
Peulvruchten: ze zijn er in allerlei soorten en maten en lenen zich prima voor de dagelijkse variatie. En dat is mooi, want ze zitten vol met goede voedingsstoffen, ze zijn...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2015 / Programma Gezond door het leven 2015
Programma Gezond door het leven 2015
Het doel van dit programma is een bijdrage leveren aan generaties die gezond opgroeien in een gezonde omgeving en die kunnen omgaan met verleidingen in hun eigen sociale en...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2011 / Programmatische werkwijze
Programmatische werkwijze
1. Programma Goed geïnformeerd kiezen Dit programma heeft als doel om alle consumenten onderbouwd en betrouwbaar te informeren over gezond, veilig en duurzaam eten. De integrale...
Home / Al ons nieuws / 'Puur' eten niet per se gezonder of veiliger
'Puur' eten niet per se gezonder of veiliger
Biologisch en puur natuur zijn een trend. Maar hiermee wordt onterecht angst aangejaagd voor niet-natuurlijke bestandsdelen en worden natuurlijke ziekmakers over het hoofd gezien,...
Home / Gezond eten met de Schijf van Vijf / In de Schijf van Vijf
Wat staat er in de Schijf van Vijf?
Met de tool 'Kies ik gezond?' ontdek je eenvoudig of een product in de Schijf van Vijf staat of niet en waarom.  *In de tool laten we zien of producten binnen of buiten...
Services / Initiatieven van het Voedingscentrum / Verkiezingen 2012 / Verkiezingen 2012 / Een interview met Marianne Thieme, Pvdd
Een interview met Marianne Thieme, Partij voor de Dieren
1. Mevrouw Schippers heeft de 26 miljoen die voor kinderobesitas in het Lente-akkoord is afgesproken structureel ingezet. Wilt u dat zo houden?  Ja, kinderobesitas moet structureel...
Home / Mijn boodschappen / Eten kopen / Etiketten lezen / Hoe kan ik met het etiket duurzamer kiezen?
Hoe kan ik met het etiket duurzamer kiezen?
Er zijn verschillende manieren om duurzaam met eten om te gaan. Zorgen dat je niet te veel weggooit, opletten met koken, maar ook in de winkel kun je duurzame keuzes maken.
Home / Mijn boodschappen / Eten kopen / Voedselafdruk / Verantwoording Voedselafdruk
Verantwoording Voedselafdruk
De Voedselafdruk is een model om de milieu-impact van ons voedingspatroon inzichtelijk te maken. Met de term ‘voedselafdruk’ bedoelen we de ecologische voetafdruk...
Home / Pers / Persberichten / "Kantine De Dag" onthuld door SpangaS-actrice Charley
"Kantine De Dag" onthuld door SpangaS-actrice Charley
Op vrijdagmiddag 29 juni onthulde actrice Priscilla Knetemann, bekend als Charley uit de TV-serie SpangaS, “Kantine De Dag”  in CORPUS. Met hulp van zeven basisschoolleerlingen...
Home / Pers / Persberichten / Studenten HAS Den Bosch winnen tiende editie Voedingscentrum Bachelor’s Award met ‘Steamit’
Studenten HAS Den Bosch winnen tiende editie Voedingscentrum Bachelor’s Award met ‘Steamit’
Een take-away snack, maar dan gezond en duurzaam, dat is Steamit. Drie studenten Food Design & Innovation van HAS Den Bosch stuurden hun innovatieve productidee op naar de...
Encyclopedie / Eieren
Eieren
Eieren staan in de Schijf van Vijf. Ze bevatten namelijk veel goede voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en eiwitten. In de eidooier zit wel cholesterol, wat de kans...
Vraag en antwoord / Eten kopen en keurmerken / Hoe duurzaam is kaas?
Hoe duurzaam is kaas?
Om 1 kilo kaas te maken, is zo’n 9 a 10 liter melk nodig. Daarnaast moeten harde kazen, zoals Goudse kaas, maanden rijpen. Daarnaast kost het energie om de opslagruimtes...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2014 / Programma Gezond door het Leven 2014
Programma Gezond door het Leven 2014
Het doel van dit programma is een bijdrage leveren aan generaties die gezond opgroeien in een gezonde omgeving en die kunnen omgaan met hun eigen sociale en fysieke omgeving.  ...
Nieuw kookboek: Vandaag vegetarisch

'Vandaag vegetarisch' inspireert om eten op een nieuwe manier te benaderen. Steeds meer mensen eten minder of geen vlees. In dit kookboek vind je recepten op basis van peulvruchten, soja, ei, noten en vleesvervangers.