Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Met lekkere tofu-marinade
2 personen
30+ minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Pagina helaas niet gevonden

Gezocht naar Zoek
 
Encyclopedie / Voedselveiligheid
Voedselveiligheid
Voedselveiligheid is een term om de veiligheid of onveiligheid van voedsel aan te geven. Voedsel kan besmet zijn met ziekmakers, schadelijke stoffen of productvreemde materialen.
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers
Veilig eten en E-nummers
Ziek worden van eten of drinken wil iedereen voorkomen. De veiligheid van voedsel in de productieketen wordt bewaakt door bedrijven en overheid. Zelf kun je ook maatregelen...
Home / Nieuws / Veilig eten centraal tijdens Wereldgezondheidsdag
Veilig eten centraal tijdens Wereldgezondheidsdag
Vandaag is het Wereldgezondheidsdag van de World Health Organization (WHO). Elk jaar op 7 april, de dag waarop de WHO is opgericht, wordt aandacht gevraagd voor een gezondheidsthema.
Home / Mijn kind en ik / Zwanger / Wat kan ik wel en niet eten?
Wat kan ik wel en niet eten tijdens mijn zwangerschap?
Tijdens je zwangerschap kun je vrijwel alles gewoon blijven eten en drinken. Maar sommige producten kunnen schadelijk zijn voor jezelf of voor je baby.  Lees wat...
Home / Thema's / 5 x veilig / Afgehaald eten
5x veilig met afgehaald eten
Heb je lekker gegeten in een restaurant maar was het te veel? Of houd je over van de afhaalmaaltijd? Resten van een restaurantmaaltijd kun je veilig meenemen om morgen thuis...
Home / Thema's / Veilig eten
Veilig eten
Home / Thema's / 5 x veilig / In warme landen
In warme landen
Op vakantie gaan is gezellig, maar je kunt er ook buikpijn en andere vervelende klachten krijgen. Vooral in warme landen is de kans op een voedselinfectie groter. Controleer...
Home / Thema's / Vakantie / Veilig eten op vakantie
Veilig eten op vakantie
Warme landen: voorzichtig met bederfelijke producten In warme landen is het extra belangrijk dat bederfelijke producten gekoeld worden bewaard. Als je boodschappen doet,...
Home / Thema's / Gezond feest vieren / Koningsdag
Veilig eten op Koningsdag
Koop je eten aan een leuk kraampje? Of verkoop je zelf producten? Met onze tips krijgen ziekmakers in eten geen kans. Kopen als een keurmeester Koop je eten...
Home / Thema's / Veilig eten / Tips en materialen
Tips: zo word je niet ziek van je eten
Veilig eten heb je zelf in de hand. In de onderstaande materialen vind je veel informatie en tips over hoe je ervoor zorgt dat je niet ziek wordt van eten. In deze film...
Home / Pers / Persberichten / Voedingscentrum gebruikt bacteriën uit Nederlandse keukens voor campagne
Voedingscentrum gebruikt bacteriën uit Nederlandse keukens voor campagne
Jaarlijks lopen ongeveer 700.000 Nederlanders een voedselinfectie op. Dat komt neer op ongeveer 2.000 ziektegevallen per dag. Veel van die voedselinfecties ontstaan in de...
Home / Nieuws / Ziek worden van groente en fruit? Bangmakerij!
Ziek worden van groente en fruit? Bangmakerij!
Groente en fruit eten is volkomen veilig en beschermt bovendien tegen chronische ziekten en aandoeningen aldus dr. Stephan Peters, specialist voedselveiligheid bij het Voedingscentrum.
Encyclopedie / Wet- en regelgeving
Wet- en regelgeving
Om de veiligheid van voedsel te bewaken zijn er allerlei wetten en regels opgesteld. De Nederlandse regels zijn vastgelegd in de Warenwet. De laatste jaren geldt in Nederland...
Home / Mijn boodschappen / Eten kopen / Boodschappen doen
Boodschappen doen
Bewust boodschappen doen is een fluitje van een cent. Met deze tips koop je gezond, veilig en duurzaam jouw eten. Houd je zoveel mogelijk aan je boodschappenlijstje. Probeer...
Vraag en antwoord / Koken en bewaren / Kun je vlees veilig eten zo lang het goed ruikt?
Kun je vlees veilig eten zo lang het goed ruikt?
Ook van vlees dat nog goed ruikt, kun je ziek worden. Eet geen vlees meer als de Te Gebruiken Tot-datum (TGT) op de verpakking is verlopen. Deze datum is de laatste...
Vraag en antwoord / Koken en bewaren / Kun je voorgesneden groenten die over de datum zijn nog veilig eten?
Kun je voorgesneden groenten die over de datum zijn nog veilig eten?
Op de meeste zakjes met voorgesneden groenten staat een ‘te gebruiken tot’ datum (TGT). Deze datum staat er niet voor niks op: het is de laatste dag waarop je...
Home / Thema's / De waarheid op tafel / Veilig eten
Veilig eten
  Terug naar de startpagina  
Home / redirects / Veilig eten
Veilig eten redir
Encyclopedie / Insecten eten
Insecten eten
Ruim 1.900 insectensoorten worden wereldwijd gegeten, waaronder sprinkhanen, krekels, rupsen, kevers, kakkerlakken, mieren, bijen, wespen, termieten, vlinders en motten. De...
Home / Thema's / Veilig eten / 5x veilig: 5 stappen om voedselinfecties te voorkomen
5x veilig: 5 stappen om voedselinfecties te voorkomen
Voedselinfecties komen meer voor dan je denkt, zo'n 700.000 mensen per jaar lopen er een op. Misschien verwacht je het niet, maar ze ontstaan vaak in de eigen keuken, omdat...
Home / Nieuws / Resistente bacteriën in kweekvis: hoe ga je veilig om met eten?
Resistente bacteriën in kweekvis: hoe ga je veilig om met eten?
Volgens een onderzoek dat Wakker Dier vandaag publiceerde, bevat een flink deel van de gekweekte vis en garnalen uit Zuidoost-Azië bacteriën die resistent zijn tegen...
Home / Pers / Factsheets
Factsheets
Het Voedingscentrum is de autoriteit op het gebied van gezond, duurzaam en veilig eten. Onze voorlichting en adviezen zijn allemaal gebaseerd op wetenschappelijke consensus.
Encyclopedie / Voedselvergiftiging
Voedselvergiftiging
Bij een voedselvergiftiging maakt een giftige stof in het eten je ziek. Deze giftige stoffen worden geproduceerd door bacteriën of schimmels. Dit kan gebeuren wanneer je eten...
Home professionals / Hygienecode en veiligheid / Materialen voedselveiligheid
Materialen voedselveiligheid
Wil je als professional consumenten helpen om voedselinfecties te voorkomen? Het Voedingscentrum heeft handige materialen ontwikkeld over veilig eten. De  5x...
Home / Nieuws / Voedingscentrum blij met voedselvoornemens kabinet
Voedingscentrum blij met voedselvoornemens kabinet
Het kabinet wil een integraal voedselbeleid waarin volksgezondheid, ecologische houdbaarheid en veiligheid centraal staan. Het Voedingscentrum geeft praktische uitvoering...
Home / Nieuws / Vogelgriep: kip en eieren veilig om te eten?
Vogelgriep: kip en eieren veilig om te eten?
Verschillende (wilde) watervogels zijn besmet geraakt met vogelgriep. Het gaat om het H5N8-virus, een zeer besmettelijke variant van de vogelgriep. Vanwege deze ziekte moeten...
Home / Thema's / 5 x veilig / Kliekjes
5x veilig met kliekjes
Heb je per ongeluk restjes over van een maaltijd of heb je extra gekookt voor een later moment? Bereid eten kun je nog twee dagen bewaren om op te eten. Lees deze tips om...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Kunnen ouderen gerookte zalm beter mijden?
Kunnen ouderen gerookte zalm beter mijden?
Ouderen kunnen beter geen voorverpakte gerookte zalm eten, vanwege de listeria-bacterie. Bij verhitting wordt listeria gedood. Daarom is verse zalm die gebakken of gegrild...
Home / Gezond eten met de Schijf van Vijf / In de Schijf van Vijf / Groente en fruit
Groente en fruit
Groene asperges, paarse aubergine, gele bananen, blauwe bessen: groente en fruit geven onze maaltijden kleur. Elke soort heeft unieke kwaliteiten en smaak. Ze zijn allemaal super.
Home / Thema's / 5 x veilig / Eieren
5x veilig met eieren
Eieren zijn lekker en veelzijdig, maar kunnen ook buikpijn geven. Ga zorgvuldig om met rauwe eieren. Zo beperk je het risico op een voedselinfectie. Lees deze tips om veilig...
Home / Thema's / 5 x veilig / 65+
5x veilig voor 65+
Mensen die ouder zijn dan 65 zijn extra gevoelig voor voedselinfecties. Bovendien worden ze niet altijd vanzelf beter na een voedselinfectie. Het is dus belangrijk veilig...
Home / Thema's / 5 x veilig / Zwanger
5x veilig voor zwangeren
Als je zwanger bent, ben je extra gevoelig voor voedselinfecties. Ook kan wat je eet of drinkt schadelijk zijn voor je kind. Lees deze tips om veilig te eten tijdens je zwangerschap. Download...
Home / Nieuws / Kansen voor een gezonder en duurzamer voedingspatroon
Kansen voor een gezonder en duurzamer voedingspatroon
Niet meer eten dan je nodig hebt, meer plantaardig eten en minder frisdrank en alcohol drinken. Dat zijn 3 belangrijke kansen voor een gezonder en duurzamer Nederland, zo...
Encyclopedie / Q-koorts
Q-koorts
Q-koorts is een dierziekte die in Nederland vooral voorkomt bij schapen en geiten. De ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie: Coxiella burnetii. Je loopt Q-koorts...
Home / Nieuws / Echte bacteriën spelen hoofdrol in campagne 'Ziekmakers zie je niet'
Echte bacteriën spelen hoofdrol in campagne 'Ziekmakers zie je niet'
Jaarlijks lopen ongeveer 700.000 Nederlanders een voedselinfectie op. Dat komt neer op ongeveer 2.000 ziektegevallen per dag. Je zou het misschien niet verwachten, maar veel...
Encyclopedie / Hepatitis
Hepatitis
Hepatitis is een ontsteking van de lever. Als deze langer dan een half jaar duurt, heet het chronische hepatitis.  Oorzaken van hepatitis De belangrijkste oorzaken van hepatitis...
Home / Pers / Persberichten / Een derde Nederlanders maakt zich meer zorgen over veiligheid eten na uitbraken ESBL en EHEC
Een derde Nederlanders maakt zich meer zorgen over veiligheid eten na uitbraken ESBL en EHEC
De uitbraken van EHEC en ESBL eerder dit jaar hebben bij bijna één derde van de Nederlanders geleid tot extra zorgen over de veiligheid van ons eten. Dit blijkt...
Home / Gezond eten met de Schijf van Vijf / In de Schijf van Vijf / Vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zuivel
Vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zuivel
Een snelle bonenschotel, pittige viscurry, rijst met tofu of aardappelen, groente en vlees. Wat kies jij vandaag? De trend is: meer plantaardig en minder vlees. Daarmee zorg...
Encyclopedie / Smaakversterkers
Smaakversterkers
E-nummer zoeker Meer weten over een specifiek E-nummer? Hieronder kun je het opzoeken. Je kunt zoeken op het E-nummer of op de naam van de stof. Er worden per E-nummer...
Encyclopedie / Houdbaarheidsdatum (THT/TGT)
Houdbaarheidsdatum (THT/TGT)
Hoe lang een product houdbaar is, moet op de verpakking te vinden zijn. Zolang de verpakking niet geopend is, kun je het product bewaren tot de houdbaarheidsdatum. Er zijn...
Encyclopedie / Aflatoxine
Aflatoxine
Aflatoxine is een natuurlijke gifstof, gemaakt door schimmels. Aflatoxine kan voorkomen in beschimmelde noten, granen, peulvruchten, kruiden en gedroogd fruit, maar ook in...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2011
Jaarverslag 2011
Onafhankelijk en betrouwbaar Inwoners van Nederland hebben recht op betrouwbare informatie over voeding en voedsel. Om een goede keuze te kunnen maken, hebben zij behoefte...
Encyclopedie / Schimmelgifstoffen
Schimmelgifstoffen
Bepaalde schimmels maken schimmelgifstoffen (mycotoxines) aan. Deze kunnen in grote hoeveelheden schadelijk zijn voor je gezondheid. Daarom is van verschillende schimmelgifstoffen...
Encyclopedie / Veiligheidsnormen
Veiligheidsnormen
De maximale hoeveelheid van een stof die je levenslang dagelijks binnen mag krijgen zonder dat dit slecht is voor je gezondheid wordt vastgelegd in de ADI en TDI.  Lees meer...
Encyclopedie / E-nummers
E-nummers
Meer weten over een specifiek E-nummer of stof? Hieronder kun je het opzoeken. Je kunt zoeken op het E-nummer of op de naam van de stof. Er worden per E-nummer maximaal...
Home / Thema's / Veilig eten / Koelen
Koelen
Zet eten binnen 2 uur terug in de koelkast Haal niet meer uit de koelkast dan je op dat moment nodig hebt. En zet het na gebruik zo snel mogelijk terug in de koelkast.
Vraag en antwoord / Koken en bewaren / Hoe lang kan ik een kliekje bewaren?
Hoe lang kan ik een kliekje bewaren?
Een restje eten dat je in de koelkast bewaart, kun je binnen twee dagen nog opeten. Ligt een kliekje langer dan twee dagen in de koelkast? Gooi het dan weg. Na 2 dagen is...
Home / Pers / Persberichten / Nederlander ruziet over houdbaarheidsdatum
Nederlander ruziet over houdbaarheidsdatum
Bijna iedereen let bij het kopen van een product op de houdbaarheidsdatum, maar thuis zorgt diezelfde houdbaarheidsdatum vaak voor discussie en twijfel. Dat blijkt uit een onderzoek...
Encyclopedie / Dierziekten
Dierziekten
Onder dierziekten verstaan we hier alle besmettelijk ziekten die in eerste instantie door dieren gedragen worden. De meeste dierziekten zijn specifiek voor een bepaald dier.
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2011 / Goed geïnformeerd kiezen 2011
Goed geïnformeerd kiezen 2011
Dit programma heeft als doel om alle consumenten onderbouwd en betrouwbaar te informeren over gezond, veilig en duurzaam eten. De integrale aanpak staat hierbij centraal.
Vraag en antwoord / Vragen aan het Voedingscentrum / Worden of werden jullie vroeger gesponsord door de voedingsmiddelenindustrie?
Worden of werden jullie vroeger gesponsord door de voedingsmiddelenindustrie?
Nee, het Voedingscentrum wordt voor 100% gefinancierd door de Rijksoverheid. Dat doet het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport en het ministerie van Economische...
Home
Homepage Voedingscentrum
Online hulp bij gezond eten Benieuwd of je eetpatroon en gewicht gezond zijn? Mijn Voedingscentrum helpt! ...
Home / Nieuws / Consument wordt graag op etiket gewaarschuwd over risico's kip
Consument wordt graag op etiket gewaarschuwd over risico's kip
Al jaren staat op de verpakking van kip een melding om kippenvlees door en door te bakken om schadelijke bacteriën uit te schakelen. Maar zien mensen dit zogenaamde...
Encyclopedie / Trefwoorden overzicht / Kwetsbare groepen
Kwetsbare groepen
Kwetsbare groepen zijn zwangere vrouwen, baby’s en jonge kinderen, ouderen en zieken. Zij hebben vaak een verminderde weerstand en zijn gevoeliger voor voedselinfecties. Ze...
Encyclopedie / Kip en gevogelte
Kip en gevogelte
Kip en gevogelte zijn een onderdeel van een gezond voedingspatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het gaat dan om onbewerkte kip, zoals een stuk kipfilet. Het...
Encyclopedie / Campylobacter
Campylobacter
Campylobacter is een bacterie die een voedselinfectie kan veroorzaken. Campylobacter komt vooral voor op rauwe kip. Het kan ook zitten in rauwe melk en op rauwe groente.   Besmetting...
Home professionals / Productaanbod en Levensmiddelendatabank / Levensmiddelendatabank / Waarom data delen?
De kracht van de Levensmiddelendatbank
Het aantal producten in de Levensmiddelendatabank groeit elke week. De Levensmiddelendatabank versterken door data aan te leveren, loont voor fabrikanten en supermarkten. Zichtbaarheid...
Encyclopedie / Parasieten
Parasieten
Parasieten zijn organismen die zich alleen kunnen voortplanten ten koste van een plant of dier. Ze kunnen net als bacteriën en virussen mensen ziek maken via besmet voedsel. Parasieten...
Encyclopedie / Bestrijdingsmiddelen
Bestrijdingsmiddelen
Factsheet  Over bestrijdingsmiddelen en voeding Bestrijdingsmiddelen beschermen gewassen tegen ziekten, plagen en onkruid. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen verhoogt...
Encyclopedie / Vlees
Vlees
Onbewerkt mager vlees past in een gezond eetpatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door andere...
Home / Thema's / De waarheid op tafel / Zwanger / "Ik kan veilig gerookte vis eten tijdens mijn zwangerschap volgens mij"
"Ik kan veilig gerookte vis eten tijdens mijn zwangerschap volgens mij"
Als je zwanger bent kun je ook de volgende vissoorten beter niet eten: roofvissen (zwaardvis, snoekbaars, haai, koningsmakreel, marlijn en verse tonijn). Tonijn en...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Zijn producten uit een kartonnen verpakking veilig te eten vanwege minerale oliën?
Is voedsel uit kartonnen verpakkingen veilig te eten vanwege minerale oliën zoals MOSH en MOAH?
Veel producten zitten in een kartonnen verpakking. Denk aan pasta, rijst of cornflakes. Voor het maken van karton wordt vaak gerecycled papier gebruikt. Vanuit het oogpunt...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Kan ik veilig zelfgevangen vis eten?
Kan ik veilig zelfgevangen vis eten?
Het Voedingscentrum raadt het regelmatig eten van zelfgevangen, vette zoetwatervis uit Nederlandse wateren af. Een enkele keer kan geen kwaad. Voor zelfgevangen zeevis en...
Encyclopedie / Bacillus cereus
Bacillus cereus
De bacterie Bacillus cereus komt wijd verspreid in de natuur voor. De bacterie maakt een gifstof aan die vaak een voedselvergiftiging veroorzaakt. De ziekteverschijnselen...
Encyclopedie / Bacteriën
Bacteriën
Bacteriën zijn eencellige micro-organismen. Micro-organismen zijn zo klein dat je ze alleen onder een microscoop kunt zien. In eten kunnen goede bacteriën en ziekmakende bacteriën...
Home / Thema's / De waarheid op tafel
De waarheid op tafel
Encyclopedie / ESBL
ESBL
ESBL is een stof die bacteriën kunnen aanmaken waardoor ze resistent worden tegen antibiotica. ESBL-producerende bacteriën komen vooral voor op kippenvlees, maar zijn ook...
Home / Thema's / Veilig eten / Hoe snel groeien bacteriën?
Hoe snel groeien bacteriën?
Misschien denk je er niet altijd aan als je eten meeneemt bijvoorbeeld, maar bacteriën kunnen zich snel vermenigvuldigen als je bederfelijke etenswaren buiten de...
Home / Ik ben zwanger
Ik ben zwanger
Als je in verwachting bent, is gezond en veilig eten extra belangrijk. Maar het is niet nodig om voor twee te gaan eten. Zo moet je ineens bepaalde vitamines extra nemen en...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2013 / Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2013
Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2013
Het doel van dit programma is om consumenten te informeren over voedselkwaliteit en voedselverspilling, en het bieden van hulpmiddelen om een duurzame keuze te maken.  Hieronder...
Encyclopedie / Salmonella
Salmonella
Salmonella is een bacterie die veel voorkomt in dieren, vooral in pluimvee en varkens. De bacterie leeft vooral in de darm van zulke dieren, maar kan via de ontlasting bijna...
Home / Nieuws / Zorgeloze vakantie zonder 'buikgriep'
Zorgeloze vakantie zonder 'buikgriep'
Je bent op vakantie naar een warm land, maar krijgt daar last van buikklachten, diarree of overgeven. Komt je dit bekend voor?  Veel mensen denken al gauw aan buikgriep.
Home / Nieuws / Een derde Nederlanders meer bezorgd over veiligheid eten
Een derde Nederlanders meer bezorgd over veiligheid eten
De uitbraken van EHEC en ESBL eerder dit jaar hebben bij bijna een derde van de Nederlanders geleid tot extra zorgen over de veiligheid van ons eten. Dit blijkt uit nieuw...
Home / Thema's / De waarheid op tafel / Minder verspillen / "Als je eten dat op de grond valt, binnen 5 seconden opraapt, dan kun je het nog opeten denk ik"
"Als je eten dat op de grond valt, binnen 5 seconden opraapt, dan kun je het nog opeten denk ik"
Of dit ook gebeurt hangt van veel zaken af: Hoe vies is de vloer. Heeft net iemand met vieze schoenen van buiten over de vloer gelopen, of heeft het huisdier net op...
Encyclopedie / Aromastoffen
Aromastoffen
Aromastoffen voegen fabrikanten toe aan voedingsmiddelen, om ze lekkerder te laten smaken en ruiken. Aromastoffen hebben een sterke geur of smaak. Daarom is er maar een heel...
Encyclopedie / Intensieve zoetstoffen / Aspartaam
Aspartaam
Zoetstoffen zoals aspartaam (E 951) vervangen suiker, of een deel daarvan, in bijvoorbeeld dranken, sap of zuivel. Ze zorgen ervoor dat deze producten even zoet smaken als...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Kun je eten dat op de grond is gevallen nog eten?
Kun je eten dat op de grond is gevallen nog eten?
Ook van voedsel dat een paar seconden op de grond heeft gelegen, kun je ziek worden. Of je ook echt ziek wordt, hangt van veel zaken af: Hoe vies is de vloer. Heeft...
Home professionals / Gezond op school / Thema's
Test
Deze pagina is bedoeld voor professionals in opleiding. Je vindt hier de belangrijkste informatie over gezond, duurzaam en veilig eten van het Voedingscentrum bij elkaar.
Home / Nieuws / Hoe zit het met asbest in brood?
Hoe zit het met asbest in brood?
Asbest hoort niet in ons eten. Het tv-programma ‘ZEMBLA’ laat zien dat er in broodfabrieken van Bakkersland asbest op brood terecht is gekomen. De verontreinigde broden zijn...
Home / Thema's / 5 x veilig / Barbecueën
5x veilig barbecueën
Barbecueën is gezellig en lekker. Maar door verkeerde bereiding kan het ook buikpijn geven! Lees deze tips voor een veilige barbecuemaaltijd en beperk het risico...
Home / Thema's / 5 x veilig / Boodschappen doen
5x veilig boodschappen doen
Vanaf het moment je producten pakt uit het schap, ben je zelf verantwoordelijk om er verstandig mee om te gaan. Zorg dat je kunt genieten zonder ziek te worden! Lees deze...
Home / Thema's / 5 x veilig / Koken aan tafel
5x veilig koken aan tafel
Gourmetten, steengrillen of vleesfonduen...het is gezellig en lekker, maar kan ook buikpijn geven. Lees deze tips voor een veilige maaltijd en beperk het risico op een voedselinfectie. Download...
Home / Thema's / 5 x veilig / 5x veilig bezorgmaaltijden
5x veilig met bezorgmaaltijden
Een kant-en-klaarmaaltijd laten thuisbezorgen kan handig zijn als je zelf niet in staat bent om te koken. Maar hoe ga je er veilig mee om? Met deze tips beperk je het risico...
Home / Thema's / 5 x veilig / Kiemgroenten
5x veilig met kiemgroenten
Kiemgroenten zijn zaden met daaraan jonge, net ontkiemde plantjes zoals taugé en alfalfa. Op kiemgroenten kunnen ziekteverwekkers voorkomen bijvoorbeeld Salmonella...
Home / Thema's / 5 x veilig / Kip
5x veilig met kip
Op rauwe kip kunnen ziekteverwekkers voorkomen, zoals Salmonella en Campylobacter. Verhit kippenvlees daarom altijd door en door. Zo beperk je het risico op een voedselinfectie.
Home / Thema's / 5 x veilig / Vis
5x veilig met vis
Vis en schaal- en schelpdieren zijn een gezonde keuze. Maar ze zijn zeer bederfelijk. Daarom is het belangrijk om hygiënisch te werken bij het kopen, bereiden...
Home / Thema's / 5 x veilig / Vlees
5x veilig met vlees
Rauw vlees kan besmet zijn met ziekteverwekkers zoals Salmonella, E.coli (ook wel poepbacterie genoemd) of Toxoplasma gondii. Door vlees goed te verhitten, dood je deze ziekteverwekkers.
Home / Thema's / 5 x veilig / Zuivel
5x veilig met zuivel
Zuivel is de algemene naam voor melk en uit melk bereide producten, zoals karnemelk, yoghurt, kaas, room en boter. Het zijn bederfelijke producten en het is belangrijk om...
Home / Thema's / 5 x veilig / Picknicken
5x veilig picknicken
Lekker met z'n allen picknicken, in het park, in een veld of langs de weg. Heerlijk in de zon! Maar let wel op, want door het warme weer krijgen ziekteverwekkers meer kans...
Home / Nieuws / Burger van de barbecue: eet je ‘m rood of doorbakken?
Burger van de barbecue: eet je ‘m rood of doorbakken?
Het is tropisch warm. In veel tuinen gaat de barbecue weer aan. Veel mensen weten dat je je vlees goed moet doorbakken. Maar hoe zit het eigenlijk met hamburgers? En wat is...
Home / Thema's / Alles over zoet / E-nummers in beeld
E-nummers in beeld
Stap voor stap van stof naar E-nummer, hoe gaat dat in zijn werk? Hieronder wordt het hele proces stap voor stap uitgelegd. Download in pdf.
Home / Mijn boodschappen / Eten bereiden / Eten voorbereiden
Eten voorbereiden
Tip 1: Meet alles af Weet je hoeveel jij of jouw gezin nodig heeft? Houd het een tijdje bij en gebruik de hoeveelheden vervolgens bij het koken. Om de benodigde hoeveelheid...
Home / Thema's / 5 x veilig / Op de camping
Op de camping
Kamperen is gezellig, maar je hebt vaak wat minder keukenfaciliteiten. Daarom is de kans op een voedselinfectie wat groter. Lees deze tips voor een vakantie zonder buikpijn...
Home professionals / Gezond op school / test2
Professionals in opleiding
Gedrag Deze pagina is bedoeld voor professionals in opleiding. Je vindt hier de belangrijkste informatie over gezond, duurzaam en veilig eten van het Voedingscentrum bij elkaar.
Home professionals / Services / Initiatieven van het Voedingscentrum / Samenwerken voor een gezonder Europa
Samenwerken voor een gezonder Europa
De European Public Health Nutrition Alliance (EPHNA) is in 2014 opgericht en bestaat uit nationale centra in Europa die verantwoordelijk zijn voor de communicatie over gezond,...
Home / Pers / Persberichten / Voedingscentrum tikt vijf fabels af over eieren
Voedingscentrum tikt vijf fabels af over eieren
Gekookt,  beschilderd of verstopt in de tuin: een ei hoort er voor veel gezinnen bij met Pasen. Over de gezondheid en veiligheid van eieren doen veel hardnekkige fabels de...
Encyclopedie / Trefwoorden overzicht / Warenwet
Warenwet
Voor de voedselveiligheid zijn de Nederlandse regels vastgelegd in de Warenwet. In de Warenwet staat dat een product de gezondheid en veiligheid van consumenten niet in gevaar...
Vraag en antwoord / Kinderen en jongeren / Zijn E-nummers in eten en drinken slecht voor mijn kind?
Zijn E-nummers in eten en drinken slecht voor mijn kind?
Je hoeft niet bang te zijn dat E-nummers slecht zijn voor kinderen. Bijvoorbeeld zoetstoffen, kleurstoffen en conserveermiddelen hebben een E-nummer. Alle E-nummers zijn goedgekeurd...
Encyclopedie / Zoetstoffen
Zoetstoffen
Zoetstoffen zijn stoffen die aan voedingsmiddelen worden toegevoegd om ze zoeter te maken. Er bestaan meer dan 15 goedgekeurde zoetstoffen. Sommige komen in de natuur ook...
Home / Nieuws / Diarree tijdens vakantie onnodig
Diarree tijdens vakantie onnodig
Diarree oplopen tijdens je vakantie is eenvoudig te voorkomen. Veel voedselinfecties zijn terug te voeren op onwetendheid en/of onvoorzichtigheid. Mensen schatten de risico’s...
Home / Pers / Persberichten / Loze termen op het etiket zetten consument op het verkeerde been
Loze termen op het etiket zetten consument op het verkeerde been
Termen als ‘natuurlijk’, ‘zonder conserveermiddelen’ en ‘ambachtelijk’ staan vaak op producten als jam, sauzen, sap en brood. Veel consumenten...
Home / Mijn kind en ik / Naar de basisschool / Trakteren
Trakteren
De beste traktaties zijn klein en hebben weinig calorieën. Laat je kind vlak voor of na de pauze trakteren, want dan eten of drinken de kinderen toch al iets. Voor het...
Home / Mijn kind en ik / Eerste hapjes / Wat kun je beter niet geven?
Wat kun je beter niet geven aan je kindje?
Eigenlijk kun je alle gezonde producten die je zelf eet ook aan je kind geven, zoals fruit, groenten, vlees en brood. Maar er zijn uitzonderingen. In de tabel hieronder vind...
Encyclopedie / Glutamaat
Glutamaat
L-glutamaat is een natuurlijke smaakversterker die een zoute smaak versterkt. L-glutamaat is verantwoordelijk voor de ‘umami’ smaak van hartige voedingsmiddelen als vlees,...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Kun je overgevoelig zijn voor ve-tsin (E621)?
Kun je overgevoelig zijn voor ve-tsin (E621)?
De effecten van ve-tsin op de gezondheid zijn uitgebreid onderzocht. De overgevoeligheidsreacties die mensen soms zeggen te ervaren na het eten van ve-tsin hebben een andere...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Kun je veilig snoepen van cakebeslag?
Kun je veilig snoepen van cakebeslag?
Rauw beslag is vooral gevaarlijk voor jonge kinderen maar ook voor zwangeren, ouderen en mensen met een verminderde weerstand. Tijdens het bakken gaan schadelijke bacteriën dood.
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Moet je tomaten wassen voor het eten?
Moet je tomaten wassen voor het eten?
Op groenten en fruit kunnen schadelijke bacteriën voorkomen, zoals E.Coli, Salmonella en Listeria. Bij de teelt worden groenten en fruit namelijk besproeid...
Home / Nieuws / Desinfectiemiddel niet nodig om je keuken schoon te maken
Desinfectiemiddel niet nodig om je keuken schoon te maken
Als je de reclames moet geloven is de keuken een broeinest van bacteriën. Om de strijd aan te gaan moet je haast wel desinfectiemiddelen gebruiken. Maar desinfecterende zeep...
Home / Thema's / Vakantie / Pas op met zelfgeplukt fruit vanwege vossenlintworm
Pas op met zelfgeplukt fruit vanwege vossenlintworm
Bramen, frambozen en bosbessen: hartstikke lekker natuurlijk. Misschien wist je het niet, maar zelf plukken mag niet en kan gevaarlijk zijn. Vooral in Zuid-Limburg loop...
Home / Nieuws / 'Puur' eten niet per se gezonder of veiliger
'Puur' eten niet per se gezonder of veiliger
Biologisch en puur natuur zijn een trend. Maar hiermee wordt onterecht angst aangejaagd voor niet-natuurlijke bestandsdelen en worden natuurlijke ziekmakers over het hoofd gezien,...
Home / Nieuws / Voedselinfecties: meer uitbraken, aantal zieken vrijwel gelijk
Voedselinfecties: meer uitbraken, aantal zieken vrijwel gelijk
Ziek worden van eten is geen pretje, en het komt vaker voor dan je denkt. In 2013 maakten in totaal 1.460 Nederlanders een melding dat ze klachten kregen na het eten, blijkt...
Encyclopedie / Stevia
Stevia
Stevia (steviolglycosiden) is ongeveer 200 tot 300 keer zo zoet als suiker en levert geen calorieën. Het heeft het E-nummer 960. Stevia is een intensieve zoetstof. Het wordt...
Home / Mijn boodschappen
Mijn boodschappen
3x slim met je boodschappen Duurzamer eten: hoe doe je dat? Veilig en verantwoord eten Kun je gehakt na de houdbaarheidsdatum nog eten? Onze expert Wieke geeft het antwoord.
Recepten / Kookhulp / Hoe braad ik?
Hoe braad ik?
Geschikt voor... Materiaal? ...mals vlees dat een langere tijd nodig heeft om gaar te worden. Zo is braden een goede techniek...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Is frisdrank met suiker gezonder dan light-frisdrank?
Is frisdrank met suiker gezonder dan light-frisdrank?
Light-frisdrank bevat geen of minder suiker dan gewone frisdrank, en dus minder calorieën. Als je op je gewicht wil letten, kun je  light-frisdrank drinken. Maar...
Home professionals / Duurzaam eten / Visie duurzaam eten
Visie duurzaam eten
Duurzaam eten is naast gezond en veilig eten één van de drie centrale thema’s binnen de voorlichting die het Voedingscentrum geeft. De aanbevelingen van de Richtlijnen Goede...
Home / Nieuws / 5 fabels over de voorjaarsschoonmaak
5 fabels over de voorjaarsschoonmaak
Een nieuwe lente, een schone keuken. Hoe ga jij te werk? Lees voor je gewapend met zwabber en zeepsop aan de slag gaat deze 5 fabels en doe er je voordeel mee. 1. “Een...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / Onnodige verwarring over houdbaarheidsdatum
Column: Onnodige verwarring bij consumenten over houdbaarheidsdatum vlees
Als ik door de supermarkt loop en ik heb de tijd, dan kijk ik graag naar wat er zoal op etiketten staat. Zo viel mijn oog vorige week op de houdbaarheidsdatum van 2 rauwe...
Home / Mijn boodschappen / Eten bereiden
Eten bereiden
"Wat eten we vandaag?" Wat je ook klaarmaakt in de keuken, het komt altijd neer op voorbereiding en uitvoering. Bij elke stap lees je tips om efficiënt en veilig met...
Home / Mijn boodschappen / Eten bereiden / Eten koken en bakken
Eten koken en bakken
De lekkerste recepten Het Voedingscentrum heeft een receptensite met mer dan 1.700 recepten. Bekijk de site en word ook gratis lid van onze wekelijkse nieuwsbrief, met gerechten...
Vraag en antwoord / Koken en bewaren / Kan ik kiemgroenten rauw eten, zoals taugé of alfalfa?
Kan ik kiemgroenten rauw eten, zoals taugé of alfalfa?
Op kiemgroenten als taugé of alfalfa, kunnen schadelijke bacteriën voorkomen, zoals Salmonella en E.coli. Deze bacteriën worden gedood door...
Over ons
Over het Voedingscentrum
In Nederland wordt al sinds 1941 voorlichting gegeven over goed eten. In de afgelopen 75 jaar is er veel veranderd. Het aanbod van eten en drinken is enorm gegroeid: op steeds...
Home / Thema's / Veilig eten / Verhitten
Verhitten
Vooral rauwe, dierlijke producten zoals rauw vlees, rauwe kip en rauwe vis kunnen ziekmakers bevatten. Door het goed verhitten van vlees of vis, dood je de schadelijke...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Wat is beter: bronwater, mineraalwater of kraanwater
Wat is beter: bronwater, mineraalwater of kraanwater?
Water is hartstikke gezond, er zitten geen calorieën in en het tast je tanden niet aan. In Nederland kun je het beste water uit de kraan drinken. Verder is er bronwater...
Home / Nieuws / Zomergriepje of voedselinfectie?
Zomergriepje of voedselinfectie?
We maken het allemaal wel eens mee. Midden in de zomer krijg je buikpijn of word je misselijk.  Een zomergriep denk je. Toch is dit zelden echt een griep, want die komt...
Home / Pers / Persberichten / Bewuste eter in verwarring over suiker en zoetstoffen
Bewuste eter in verwarring over suiker en zoetstoffen
Over suiker is veel te doen, vooral bij mensen die gezond willen leven. Het zou ongezond zijn, verslavend en je zou er dik van worden. Op internet circuleren tientallen blogs...
Home / Nieuws / De grootste fabels over suiker en zoetstoffen
De grootste fabels over suiker en zoetstoffen
Er bestaan veel misverstanden over suiker en zoetstoffen. ‘Gewone frisdrank is beter dan light-frisdrank’, bijvoorbeeld. En: ‘fruitsuikers zijn gezonder dan toegevoegde suikers’.
Recepten / Kookhulp / Hoe gebruik ik de barbecue?
Hoe gebruik ik de barbecue?
Geschikt voor... Materiaal? klein vlees, zoals rundersteak, koteletjes, worstjes ...
Home / Thema's / Veilig eten / Kopen
Kopen
Het eten dat je in de winkel koopt, is in principe veilig. Maar als je in de winkel goed oplet, verklein je de kans dat je tijdens het koken alsnog een voedselinfectie oploopt.
Home / Nieuws / NVWA laat vlees van de markt halen
NVWA laat vlees van de markt halen
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft een slachthuis in de provincie Gelderland opdracht gegeven alle partijen vlees die het bedrijf tussen 1 januari 2012 tot en...
Home / Thema's / Gezonde feestdagen / Red de restjes tijdens kerst
Red de restjes tijdens kerstvakantie
Hoe bewaar je wat er overblijft van het kerstdiner, op een goede manier en hoe hergebruik je die restjes en kliekjes? Het Voedingscentrum geeft tips om restjes en kliekjes...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Wordt een gerecht waarin alcohol is toegevoegd, na verhitting alcoholvrij?
Wordt een gerecht waarin alcohol is toegevoegd, na verhitting alcoholvrij?
Als je alcohol gebruikt in een gerecht, verdampt of vervliegt er wel een gedeelte, maar er blijft altijd wat achter. Uit voorzorg adviseren we daarom om dit soort gerechten...
Home / Thema's / 5 x veilig
5 x veilig
Encyclopedie / Antibiotica
Antibiotica
Antibiotica zijn geneesmiddelen die voor zowel mensen als dieren worden gebruikt. Antibiotica bestrijden bacteriën. Er zijn verschillende soorten antibiotica die op verschillende...
Encyclopedie / Antibioticaresistentie
Antibioticaresistentie
Infographic In onderstaande infographic zie je hoe het zit met antibioticaresistentie en wat je kunt doen om besmetting met resistente bacteriën te voorkomen. Je kunt...
Home / Nieuws / Bijna alle Nederlanders willen minder voedsel verspillen
Bijna alle Nederlanders willen minder voedsel verspillen
94% van de Nederlanders probeert voedselverspilling te voorkomen. Dat blijkt uit een enquête van het Planbureau voor de Leefomgeving. De redenen die genoemd worden zijn:...
Vraag en antwoord / Koken en bewaren / Kun je een maaltijdrestje een tweede keer invriezen?
Kun je een maaltijdrestje een tweede keer invriezen?
Een restje van een maaltijd die je al eerder ingevroren en opgewarmd hebt, kun je beter niet nog een keer invriezen en ontdooien om op te eten. Zo heb...
Home / Mijn boodschappen / Eten kopen / Etiketten lezen / Laat je niet foppen
Laat je niet foppen door de verpakking
Mooie kreten, fris uitziende verpakkingen en mooie praatjes verkopen beter. Fabrikanten zetten deze middelen dan ook graag in. Maar ze kunnen jou als consument wel op het...
Encyclopedie / Micro-organismen
Micro-organismen
Er bestaan verschillende soorten micro-organismen, namelijk  bacteriën, gisten en  schimmels. Virussen en eencellige parasieten horen officieel niet tot de micro-organismen...
Home / Thema's / Veilig eten / Scheiden
Scheiden
Onze tips: Snijd vlees en groente op een aparte snijplank Vooral rauwe, dierlijke producten zoals rauw vlees, rauwe kip en rauwe vis kunnen ziekmakers bevatten. Die...
Home / Thema's / Veilig eten / Waarom deze campagne
Waarom deze campagne
Niemand wil ziek worden van het eten dat je zelf bereidt, maar gevaar schuilt in een klein hoekje. Ziekmakers kun je niet zien. Veilig omgaan met eten vermindert de risico’s...
Home / Thema's / Veilig eten / Wassen
Wassen
Een aantal tips: Was je keukendoeken en vaatdoeken op 60 °C Natte vaatdoekjes, theedoeken en handdoeken zitten vol met bacteriën. Als die met handen,...
Home / Pers / Persmappen / Ziekmakers zie je niet
Ziekmakers zie je niet
Persbericht 'Ziekmakers zie je niet'  Rapportage Panzelwizard_Ziekmakers zie je niet 31 augustus 2015 Bannerbeeld pastasalade Bannerbeeld theedoek ...
Recepten / Kookhulp / Hoe bak ik? (koekenpan)
Hoe bak ik? (koekenpan)
Geschikt voor... Materiaal? …bijna alles. Zolang het maar niet te dik of te groot is. Denk aan vlees(vervangers), ...
Recepten / Kookhulp / Hoe gril ik?
Hoe gril ik?
Bij grillen denk je al gauw aan grillstreepjes op je eten. Maar streepjes en grillen zijn niet onlosmakelijk met elkaar verbonden, dat hangt af van het materiaal. Bij grillen...
Home / Thema's / Kindertraktaties
Kindertraktaties
Gezonde en verrassende traktaties maken voor je jarige kind? Die leuk zijn om uit te delen op school, op een kinderfeestje of op het kinderdagverblijf? Wij geven ideeën...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2014 / Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2014
Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2014
Het doel van dit programma is om consumenten te informeren over voedselkwaliteit, waaronder voedselverspilling en voedselveiligheid. Dit doen we onder andere door het bieden...
Home / Mijn kind en ik / Kinderen 4-13 jaar / Samen koken met kinderen
Samen koken met kinderen
Ieder kind kan wel iets doen in de keuken. Van simpel husselen tot het (bijna) helemaal zelf bereiden van een gerecht en alles ertussen. Voor je het weet heb je een sterkok...
Home / Mijn kind en ik / Kinderen 4-13 jaar / Traktaties en kinderfeest
Traktaties en kinderfeest
Een schatkist vol munten, een knapzak met lekkers, een kabouterhengel… Dit is een greep uit onze feestelijke traktaties met een gezonde twist. Leuk voor op school...
Home / Pers / Achtergronden / Maak de jonge consument weer voedselvaardig
Maak de jonge consument weer voedselvaardig
Maak de jonge consument weer voedselvaardig (Nederlands Dagblad 22-04-2014) Onlangs heeft het Europees Parlement een resolutie aangenomen waarin ze de lidstaten vraagt om...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2015 / Programma Gezond door het leven 2015
Programma Gezond door het leven 2015
Het doel van dit programma is een bijdrage leveren aan generaties die gezond opgroeien in een gezonde omgeving en die kunnen omgaan met verleidingen in hun eigen sociale en...
Home / Nieuws / Zelfgeraapte schelpdieren uit Westerschelde goed verhitten
Zelfgeraapte schelpdieren uit Westerschelde goed verhitten
Komende dagen kan het water aan de oostkant van de Westerschelde licht besmet zijn met het poliovirus. Het RIVM en NVWA raden mensen aan die daar zelf schelpdieren rapen,...
Home / Nieuws / Zo houd je voedselinfecties buiten je studentenhuis
Zo houd je voedselinfecties buiten je studentenhuis
Vieze pannen op het fornuis, etensresten op het aanrecht, een koelkast vol bedorven producten en een vaatdoek die bijna wegloopt. Studentenhuizen blinken over het algemeen...
Home / Nieuws / De meest gestelde vragen over insecten eten
De meest gestelde vragen over insecten eten
Sommigen gruwelen ervan, maar toch wordt insecten eten steeds populairder. Nu zie je ze vooral als spannende borrelsnack op exclusieve feestjes, maar binnenkort liggen ze...
Home / Nieuws / Eitje op de Paastafel? De beste koop-, kook-, en bewaartips
Eitje op de Paastafel? De beste koop-, kook-, en bewaartips
Een eitje op de Paastafel, dat hoort erbij! Wat doe jij dit jaar? Maak je roerei met heerlijke verse kruiden, ga je ze koken en beschilderen met je kinderen of maak je misschien...
Home / Nieuws / Zorgen om veiligheid vlees
Zorgen om veiligheid vlees
De Onderzoeksraad voor Veiligheid maakt zich zorgen om onveilig vlees. Zij stelt dat er onzorgvuldig wordt omgaan met vlees tijdens de verwerking. Dat zorgt voor mogelijke...
Home / Thema's / De waarheid op tafel / Zwanger
Zwanger
  Terug naar de startpagina  
Home / Nieuws / Bezorgmaaltijden: hoe ga je er veilig mee om?
Bezorgmaaltijden: hoe ga je er veilig mee om?
In sommige thuisbezorgde kant-en-klaarmaaltijden zitten te veel bacteriën, zo blijkt uit een steekproef van het tv-programma Meldpunt! van Omroep MAX. Vooral voor ouderen...
Home professionals / Gezond op school / Basisonderwijs / Superchefs
Superchefs
SuperChefs is een serie van acht wekelijkse kookworkshops voor kinderen van 10-12 jaar (groep 7/8). Ze ontdekken hoe gezond, lekker en gemakkelijk koken kan zijn. De jonge...
Encyclopedie / Voedselinfectie
Voedselinfectie
Voedselinfecties worden veroorzaakt door eten met een ziekmakende hoeveelheid bacteriën, parasieten of virussen. Bij een voedselinfectie komt de bacterie of het virus in de...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Waarom is vette vis gezond?
Waarom is vette vis gezond?
De vetzuren in vis (omega-3-vetzuren) beschermen tegen hart- en vaatziekten. Het advies is daarom om 1 keer per week vis te eten. Met name vette vis bevat veel gunstige...
Vraag en antwoord / Zwangerschap en baby / Kan ik honing eten als ik zwanger ben?
Kan ik honing eten als ik zwanger ben?
Honing is veilig voor iedereen ouder dan 1 jaar, ook voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Alleen kinderen jonger dan 1 jaar mogen geen honing eten. Zij...
Home / Mijn boodschappen / Eten bewaren / Je voorraad op orde
Je voorraad op orde
Kleine stappen hebben groot effect om minder voedsel te verspillen. Je voorraad op orde hebben scheelt!  Door eten op de juiste manier te bewaren, blijft het langer...
Home / Thema's / Alles over zoet / Wat kies jij?
Wat kies jij?
Kijk en vergelijk zelf Hieronder hebben we de etiketten van verschillende soorten cola en aardbeienyoghurt zoals die in de winkel verkrijgbaar zijn naast elkaar gezet. De...
Encyclopedie / Kiemgroenten
Kiemgroenten
Kiemgroenten zijn jonge plantjes. Ze zijn nog maar net ontkiemd, dus uit hun zaadje gekomen, voordat ze gegeten worden. Groente staat in de Schijf van Vijf. Bij kiemgroenten...
Encyclopedie / Mineralen
Mineralen
Mineralen zijn net als vitamines stoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in eten en drinken. Ze zijn onmisbaar voor een goede gezondheid en normale groei en ontwikkeling.
Home / Thema's / De waarheid op tafel / Houdbaarheid / "Bamigroenten die over de datum zijn maar die er nog goed uitzien, kun je denk ik nog wel eten"
"Bamigroenten die over de datum zijn maar die er nog goed uitzien, kun je denk ik nog wel eten"
Niet waar. Voorgesneden groenten  zijn na de te gebruiken tot’ datum (TGT) niet meer veilig te eten. Is de verpakking voor die datum geopend? Dan kun je de...
Home / Pers / Persberichten / "Daisy’s No Waste Diary" helpt consumenten om minder voedsel te verspillen
"Daisy’s No Waste Diary” helpt consumenten om minder voedsel te verspillen
Per jaar gooit een persoon gemiddeld 50 kilo goed voedsel weg. Met de social media-actie ‘Hoezo50kilo?’ wil het Voedingscentrum consumenten bewust maken van...
Home / Thema's / De waarheid op tafel / Zwanger / "Ik denk dat een zwangere vrouw geen honing mag eten"
"Ik denk dat een zwangere vrouw geen honing mag eten"
Niet waar. Als je zwanger bent kun je veilig honing eten. Het is niet schadelijk voor het ongeboren kind. 
Home / Nieuws / Geen gevaarlijke hoeveelheden bestrijdingsmiddelen op groente en fruit
Geen gevaarlijke hoeveelheden bestrijdingsmiddelen op groente en fruit
Milieudefensie en foodwatch wijzen erop dat 9% van de wettelijke normen rondom bestrijdingsmiddelen niet veilig genoeg zijn. Desondanks is dit geen reden om groente en fruit...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Helpt cola diarree te voorkomen?
Helpt cola tegen diarree of andere maag-darmproblemen?
Een probleemoplossend vermogen van cola in combinatie met diarree is niet aangetoond. Vaak gaat diarree vanzelf over, of je nu cola drinkt of niet. Wat wel klopt is dat je...
Over ons / Hoe werken we?
Hoe werken we?
Het Voedingscentrum vertaalt wetenschappelijk onderzoek naar praktische adviezen en handige hulpmiddelen. Op die manier informeren we over consumenten om gezond, veilig en...
Home / Thema's / Veilig eten / Koelen / Veilig bewaren
Veilig bewaren
Bewaar bederfelijk eten in de koelkast, op een temperatuur van 4 °C. Dan verklein je de kans dat je ziek wordt. Bewaar bederfelijk eten in de koelkast Bij 4 °C...
Home / Nieuws / Voedselonderwijs op scholen? Ja, graag!
Voedselonderwijs op scholen? Ja, graag!
Op maandag 5 september is de campagne ‘Structureel voedselonderwijs voor ieder kind’ gestart. Het doel van deze campagne is om voedselonderwijs op de agenda...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Wat doen E-nummers in ons eten?
Wat doen E-nummers in ons eten?
Toevoegingen aan ons eten kunnen er voor zorgen dat het product bijvoorbeeld langer houdbaar is, mooier van kleur of minder snel gaat klonteren. Ze kunnen ook zorgen dat...
Home / Thema's / Alles over hartig / Wat kies jij?
Wat kies jij?
Kijk en vergelijk zelf Hieronder hebben we de etiketten van paprikachips en vleesjus zoals die in de winkel verkrijgbaar zijn naast elkaar gezet. De teksten zijn letterlijk...
Encyclopedie / Zeewieren en algen
Zeewieren en algen
Algen groeien snel en komen voor in zout- en zoetwater. Algen worden ook gekweekt in gesloten reactoren of in open bassins. De celwanden van algen zijn voor mensen moeilijk...
Home / Mijn boodschappen / Geld besparen op eten / Besparen op je boodschappen
Geld besparen op je boodschappen
Budgetshoppen is een uitdaging. We geven je graag tips om zo goedkoop én gezond mogelijk eten in te kopen. Want besparen op je boodschappen is goed, zolang je niet...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Is biologisch eten gezonder?
Is biologisch eten gezonder?
In het algemeen is niet aangetoond dat biologisch voedsel gezonder is dan gangbaar voedsel. Onderzoek naar individuele producten laat zien dat biologische producten...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2011 / Programmatische werkwijze
Programmatische werkwijze
1. Programma Goed geïnformeerd kiezen Dit programma heeft als doel om alle consumenten onderbouwd en betrouwbaar te informeren over gezond, veilig en duurzaam eten. De integrale...
Home / Pers / Persmappen / Voedselverspilling / 1 op de 4 koelkasten te warm afgesteld
1 op de 4 koelkasten te warm afgesteld
85% van de Nederlandse huishoudens weet niet wat de temperatuur in de koelkast is.  Vaak is de temperatuur in de koelkast toch goed, maar een kwart van alle koelkasten staat...
Home / Pers / Persberichten / Consumenten overschatten effecten light-producten
Consumenten overschatten effecten light-producten
Dat blijkt uit nieuw onderzoek onder 1.264  consumenten, uitgevoerd door GfK in opdracht van het Voedingscentrum en Gezondheidsnet.nl. De ondervraagden weten wel ongeveer...
Encyclopedie / Diarree
Diarree
Bij diarree heeft iemand meerdere malen per dag last van waterdunne ontlasting. Meestal gaat diarree na een tijdje vanzelf weer over. Het is raadzaam om naar de huisarts te...
Home / Pers / Persberichten / Driekwart Nederlanders gelooft dat groene thee gezonder is dan zwarte thee
Driekwart Nederlanders gelooft dat groene thee gezonder is dan zwarte thee
De drie meest opmerkelijke resultaten: Fabel: Groene thee is gezonder dan zwarte thee.  Bijna driekwart van de Nederlanders (73%) gelooft dat groene thee gezonder is...
Encyclopedie / Duurzaam eten
Duurzaam eten
Duurzaamheid is een breed begrip. De één denkt aan dierenwelzijn, de ander aan de natuur of eerlijke handel. De term duurzaamheid is gedefinieerd in het VN Brundtland-rapport...
Home / Nieuws / Eten van zelfgeplukte paddenstoelen kan gevaarlijk zijn
Eten van zelfgeplukte paddenstoelen kan gevaarlijk zijn
In de herfst zijn ze er weer in overvloed: paddenstoelen in het bos. Mooi om te zien, maar de giftige soorten zijn soms bijna niet te onderscheiden van de eetbare. Zelfs voor...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2015
Jaarverslag 2015
Voor het Voedingscentrum was 2015 in meerdere opzichten een bijzonder jaar. In 2015 hebben we ‘dromen voor 2025’ geformuleerd (zie video onderaan de pagina). Het...
Vraag en antwoord / Zwangerschap en baby / Kan ik gerookte vis eten als ik zwanger ben?
Kan ik gerookte vis eten als ik zwanger ben?
Omdat voorverpakte gerookte vis lang bewaard kan worden kan de Listeria-bacterie zich vermenigvuldigen tot schadelijke hoeveelheden. Eet daarom liever geen gerookte vis...
Encyclopedie / Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)
Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ziet erop toe dat het eten veilig is.  Zij doen dit aan de hand van regels voor voedselveiligheid die zijn vastgelegd in...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2013 / Programma Goed geïnformeerd kiezen 2013
Programma Goed geïnformeerd kiezen 2013
Het doel van het programma Goed geïnformeerd kiezen is om alle inwoners van Nederland op een onderbouwde en betrouwbare manier te informeren over gezond, veilig en duurzaam...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2015 / Programma Goed geïnformeerd kiezen 2015
Programma Goed geïnformeerd kiezen 2015
Het doel van het programma Goed geïnformeerd kiezen is om alle inwoners van Nederland op een onderbouwde en betrouwbare manier te informeren over gezond, veilig en duurzam...
Encyclopedie / Raw food
Raw food
Raw food (rauwe voeding) is ongekookt en onbewerkt voedsel. Mensen die voornamelijk raw food eten, worden raw-foodisten genoemd. Vooral rauwe groente en fruit staan bij ze...
Home / Pers / Persberichten / Reactie Voedingscentrum op landelijke nota gezondheidsbeleid
Reactie Voedingscentrum op landelijke nota gezondheidsbeleid
Slimme keuzes bij beperkt budget De vandaag gepresenteerde nota gezondheidsbeleid geeft aan dat het kabinet ervoor kiest om burgers in staat te stellen zelf gezonde keuzes...
Home / Nieuws / Voedingscentrum brengt keukenblunders aan het licht
Voedingscentrum brengt keukenblunders aan het licht
1 op de 5 Nederlanders beseft niet dat een goed ogende pastasalade niet meer te vertrouwen is als die langer dan 2 uur buiten de koeling staat. Dat blijkt uit een recent...
Home / Pers / Persberichten / Voedingscentrum brengt keukenblunders aan het licht
Voedingscentrum brengt keukenblunders aan het licht
1 op de 5 Nederlanders realiseert zich niet dat een goed ogende pastasalade niet meer te vertrouwen is als die langer dan 2 uur buiten de koeling staat. Dat blijkt uit een...
Home / Pers / Persberichten / Voedingscentrum en Nederlandse Vereniging van Diëtisten gaan nauwer samenwerken
Voedingscentrum en Nederlandse Vereniging van Diëtisten gaan nauwer samenwerken
Het Voedingscentrum en de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) gaan hun krachten bundelen op het gebied van publieksinformatie en doelgroepinterventies met een praktische...
Home / Nieuws / Voedingscentrum laat zien: telers gebruiken steeds minder chemische bestrijdingsmiddelen
Voedingscentrum laat zien: telers gebruiken steeds minder chemische bestrijdingsmiddelen
Steeds meer Nederlandse groente- en fruittelers gebruiken biologische bestrijdingsmiddelen. Meer en meer is biologisch bestrijden de norm. Chemisch bestrijden gebeurt alleen...
Home / Pers / Persberichten / Voedingscentrum laat zien: telers gebruiken steeds minder chemische bestrijdingsmiddelen
Voedingscentrum laat zien: telers gebruiken steeds minder chemische bestrijdingsmiddelen
Steeds meer Nederlandse groente- en fruittelers gebruiken biologische bestrijdingsmiddelen. Meer en meer is biologisch bestrijden de norm. Chemisch bestrijden gebeurt alleen...
Home / Pers / Persberichten / Voedingscentrum maakt groente eten makkelijk
Voedingscentrum maakt groente eten makkelijk
Groente levert belangrijke vitamines, mineralen en vezels. Het eten van groente biedt veel voordelen voor de gezondheid en verlaagt het risico op chronische ziekten zoals...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Werkt antibiotica niet meer als je vlees eet?
Werkt antibiotica niet meer als je vlees eet?
Vlees eten zelf zorgt er niet voor dat antibiotica niet meer werkt. De oorzaak ligt niet bij het vlees zelf, maar bij de antibioticaresistente bacteriën die op vlees...
Encyclopedie / EKO-keurmerk
EKO-keurmerk
Het EKO-keurmerk geeft aan dat het product afkomstig is van de biologische landbouw.  Er zijn geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt. Boeren gebruiken geen...
Home / Mijn boodschappen / Eten kopen
Eten kopen
Je staat op het punt om boodschappen te doen. Hoe ga jij te werk? Maak je een boodschappenlijstje? En als je in de winkel bent, lees je dan het etiket voordat je kiest welk...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Is onbewerkt eten zonder pakjes en zakjes gezonder?
Is onbewerkt eten zonder pakjes en zakjes gezonder?
Er zijn verschillende goeroe’s die ‘fabriekseten’ afzweren en ook het Voedingscentrum stimuleert zelf koken. Toch zijn er ook bewerkte producten die wel...
Home / Nieuws / Nieuw kookboek laat zien: groente mag de hele dag
Nieuw kookboek laat zien: groente mag de hele dag
Groenten zijn lekker, veelzijdig en goed voor je. Zou jij graag meer groente willen eten en kun je wel wat inspiratie gebruiken? Het kookboek “Groente” biedt smaakvolle...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2012 / Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2012
Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2012
Activiteiten 2012 Hieronder een overzicht van de subsidies die we in 2012 voor dit programma ontvingen. Dit is 20% van de totale subsidie die het Voedingscentrum ontving. ...
Home / Thema's / Veilig eten / Wassen / Wassen
Wassen
De hele dag door kom je met bacteriën en virussen in aanraking. Daarom is het belangrijk om je handen dagelijks regelmatig te wassen. Was ook groente en fruit goed, en...
Home / Nieuws / Wat minder snacken mag best
Wat minder snacken mag best
Nederlanders eten voor het grootste deel basisproducten uit de Schijf van Vijf, zo blijkt uit onderzoek van het RIVM. Dat is goed nieuws, want hierin zitten veel goede voedingsstoffen...
Encyclopedie / Trefwoorden overzicht / Azo-kleurstoffen
Azo-kleurstoffen
Azo-kleurstoffen zijn synthetische kleurstoffen. Ze zijn felgekleurd, vooral rood, oranje en geel. Ze komen voor in felgekleurd snoep, frisdranken en sommige alcoholische...
Encyclopedie / Kaas
Kaas
Kaas is een zuivelproduct gemaakt van melk. Kaas levert belangrijke voedingsstoffen, maar het bevat ook veel verzadigd vet en zout. Dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten.
Over ons / Hoe werken we? / Leerstoelen
Leerstoelen
Wetenschappers die onderzoek doen en lesgeven aan de universiteit worden vaak betaald door de universiteit zelf, maar ze kunnen ook fondsen, stichtingen en bedrijven vragen...
Encyclopedie / Moedermelk
Moedermelk
Borstvoeding is de beste voeding voor baby’s. Moedermelk voorziet baby’s van voldoende energie en voedingsstoffen in de eerste 6 maanden. De enige uitzonderingen...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2012 / Programma Goed geïnformeerd kiezen 2012
Programma Goed geïnformeerd kiezen 2012
Het doel van het programma Goed geïnformeerd kiezen is om alle inwoners van Nederland op een onderbouwde en betrouwbare manier te informeren over gezond, veilig en duurzaam...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2014 / Programma Goed geïnformeerd kiezen 2014
Programma Goed geïnformeerd kiezen 2014
Het doel van het programma Goed geïnformeerd kiezen is om alle inwoners van Nederland op een onderbouwde en betrouwbare manier te informeren over gezond, veilig en duurzaam...
Encyclopedie / Schaal- en schelpdieren
Schaal- en schelpdieren
Schaal- en schelpdieren leven in de zee of in zoetwater. Schaal- en schelpdieren zijn officieel geen vissen, maar ze worden wel tot (magere) vis gerekend in de Schijf van...
Vraag en antwoord / Koken en bewaren / Twijfel over de houdbaarheidsdatum: kun je dit nog opeten of niet?
Twijfel over de houdbaarheidsdatum: kun je dit nog opeten of niet?
Op veel producten staat een houdbaarheidsdatum, zoals een pak sinaasappelsap, voorverpakte groente, vlees, vis, soepen en sauzen. Die houdbaarheidsdatum geldt voor gesloten...
Home / Thema's / Gezonde feestdagen / Veilig gourmetten tijdens de feestdagen
Veilig gourmetten tijdens de feestdagen
Tip 1: was goed je handen  Was voor en na het bereiden van de hapjes je handen met water en zeep. Vraag je gasten je voorbeeld te volgen. Was je handen ook na ieder...
Home / Ik ga naar school / Werkstukken en spreekbeurten
Werkstukken en spreekbeurten over eten
Je moet een spreekbeurt houden of een werkstuk. Weet je al waarover? Nee? Tadaa! Speciaal voor jou hebben we al wat informatie verzameld om je op weg te helpen. (function(e,t,n,c){var...
Home / Nieuws / De grootste fabels over voeding en gezondheid
De grootste fabels over voeding en gezondheid
Fabel: Groene thee is gezonder dan zwarte thee.  Bijna driekwart van de Nederlanders (73%) gelooft dat groene thee gezonder is dan zwarte thee.    Uitleg: Groene thee zou...
Vraag en antwoord / Koken en bewaren / Kun je vlees na de TGT-datum nog eten?
Kun je vlees met een TGT-datum van vandaag nog eten?
Als je vlees hebt liggen met een TGT-datum van vandaag, kun je het die dag nog eten. Je kunt het ook bereiden, om het langer goed te houden. Als je het bakt, grilt of kookt...
Home / Nieuws / Maak kennis met onze nieuwe directeur
Maak kennis met onze nieuwe directeur
Op 1 juli hebben wij Gerda Feunekes mogen verwelkomen als nieuwe directeur van het Voedingscentrum. Zij nam het stokje over van Felix Cohen. Wat zijn haar plannen en waarom...
Home / Thema's / Apps en tools
Apps en tools van het Voedingscentrum
Het Voedingscentrum heeft veel handige hulpmiddelen om je helpen bij het kiezen voor gezond, veilig en duurzaam eten. Bekijk hier onze apps en andere tools. Apps voor mobiel...
Encyclopedie / Creutzfeldt-Jakob
Creutzfeldt-Jakob
Creutzfeldt-Jakob doet zich voor bij mensen die gemiddeld 68 jaar oud zijn en kent in Nederland gemiddeld ongeveer 17 gevallen per jaar. De Variant-Creutzfeldt-Jakob komt...
Home / Pers / Factsheets / Factsheets: hoe komen de adviezen van het Voedingscentrum tot stand?
Factsheets: hoe komen de adviezen van het Voedingscentrum tot stand?
Van wetenschappelijke consensus naar praktische adviezen Het Voedingscentrum heeft als missie de consument te informeren en te stimuleren tot een meer gezonde en duurzame...
Recepten / Kookhulp / Hoe ontdooi ik?
Hoe ontdooi ik?
Vlees, kip, gehakt, vis of kliekjes ontdooien in de magnetron Ben je vergeten om eten op tijd uit de vriezer te halen? Kleine stukken vlees of vis, of kleine kliekjes, zijn...
Encyclopedie / Vogelgriep
Vogelgriep
Vogelgriep, vogelpest of aviaire influenza, wordt veroorzaakt door influenzavirus type A dat zeer besmettelijk is voor kippen en kalkoenen. Het virus verspreidt zich via mest...
Encyclopedie / Trefwoorden overzicht / Wecken
Wecken
Wecken (of inmaken) is een manier om levensmiddelen te conserveren. Thuis wecken is alleen een geschikte conserveermethode voor fruit. Vanwege het risico van botulisme,...
Home / Nieuws / “De Gifmeter? Daar heb je niet zoveel aan”
“De Gifmeter? Daar heb je niet zoveel aan”
Regelmatig verschijnen er verontrustende berichten in het nieuws over bestrijdingsmiddelen op groente en fruit. Neem bijvoorbeeld de Gifmeter van www.weetwatjeeet.nl, een...
Home / Nieuws / App laat zien welke broodjeszaken hygiënisch werken
App laat zien welke broodjeszaken hygiënisch werken
De nieuwe app ‘Horeca Inspectiekaart’ laat zien welke lunchrooms positief scoren op hygiëne. Met deze app kun je gemakkelijk zien in welke zaken er schoon...
Home / Pers / Achtergronden / Behoudendheid is onze kracht
Behoudendheid is onze kracht
Voedingscentrum: onze behoudendheid is onze kracht (Volkskrant 24-03-2014) In de Volkskrant van afgelopen donderdag schrijft Grieto Zeeman een opiniestuk getiteld: ‘Voedingscentrum,...
Encyclopedie / Clostridium botulinum en botulisme
Clostridium botulinum en botulisme
Clostridium botulinum is een bacterie die leeft in een omgeving zonder zuurstof en overal in de natuur voorkomt. De bacterie maakt een gifstof aan die een ernstige voedselvergiftiging...
Home / Nieuws / Etikettering opvolgmelk en peutermelk moet veel beter
Etikettering opvolgmelk en peutermelk moet veel beter
De etiketten van veel opvolgmelk- en peutermelkproducten voldoen vaak niet aan de wettelijke eisen. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit...
Vraag en antwoord / Zwangerschap en baby / Kan ik tijdens mijn zwangerschap veilig light-frisdrank drinken?
Kan ik tijdens mijn zwangerschap veilig light-frisdrank drinken?
Light-frisdrank bevat geen of minder suiker, maar door de zoetstoffen smaakt het toch zoet. Veelgebruikte zoetstoffen zijn bijvoorbeeld aspartaam (E591) en stevia (E960).  Hoe...
Home professionals / Gezond op school / Voortgezet onderwijs / Lesmaterialen
Lesmaterialen
Gezondheidseducatie is leerlingen kennis en vaardigheden rondom een gezonde leefstijl aanleren. Voor het voortgezet onderwijs bieden wij een online lespakket aan en hebben...
Encyclopedie / Listeria
Listeria
Listeria’s zijn bacteriën die overal in de natuur voorkomen. Er zijn meerdere soorten Listeria. Van één soort, Listeria monocytogenes, kun je ziek worden. Deze bacterie kan...
Home / Nieuws / Onderzoek bevestigt: eieren beter bewaren in de koelkast
Onderzoek bevestigt: eieren beter bewaren in de koelkast
Eieren blijven het langst goed als je ze gekoeld bewaart. Dat blijkt uit een onderzoek van de Europese voedselveiligheidsorganisatie EFSA. In een ei dat gekoeld bewaard wordt,...
Encyclopedie / Toxoplasmose
Toxoplasmose
De parasiet Toxoplasma gondii kan de  ziekte toxoplasmose veroorzaken. Toxoplasma gondii kan voorkomen in rauw vlees. Je kunt niet zien, ruiken of proeven dat vlees besmet...
Home / Veiligheidswaarschuwingen / Veiligheidswaarschuwing chocoladeproducten van IKEA
Veiligheidswaarschuwing chocoladeproducten van IKEA
Verschillende chocoladeproducten van IKEA bevatten sporen van amandelen en hazelnoten. Dit staat helaas niet duidelijk op de verpakking. Het eten van deze producten kan tot...
Home / Nieuws / Verhit rauwe melk voor je het drinkt
Verhit rauwe melk voor je het drinkt
Er zijn mensen die hun melk graag vers van de koe, geit of een ander dier drinken. Deze rauwe melk is niet veilig om te drinken en niet gezonder dan bewerkte melk. Het is...
Encyclopedie / Vitamine A
Vitamine A
Vitamine A is een vitamine die oplosbaar is in  vetten. Het lichaam slaat een overschot van deze vitamine gedeeltelijk op in vet. Een ander deel wordt uitgescheiden via de...
Encyclopedie / Voedingssupplementen
Voedingssupplementen
Factsheet Over suppletieadviezen voor vitamines, mineralen en spoorelementen Voedingssupplementen zijn producten in de vorm van pillen, poeders, druppels, capsules of drankjes...
Recepten / WhatsApp Kitchen Assistant
WhatsApp Kitchen Assistant
"Wat zullen we vanavond eten?" Waarschijnlijk WhatsApp je deze vraag heel vaak. De Kitchen Assistent maakt het je vanaf nu wat makkelijker: 1 keer per week ontvang je gratis...
Home / Thema's / Veilig eten / Kopen / Veilig kopen
Veilig kopen
Onze tips: Let op de houdbaarheidsdatum, vooral bij erg bederfelijke producten Bedenk bij het kiezen van een product wanneer je het wilt opeten en of het dan nog houdbaar...
Encyclopedie / Your 50 Days of Green Happiness
Your 50 Days of Green Happiness
Onderbouwing Veel van de beweringen in het boek missen een onderbouwing. Zo worden er adviezen gegeven over de verteringstijd van bepaalde producten en over het specifieke...
Home / Mijn boodschappen / Eten kopen / Etiketten lezen / Hoe helpt het etiket bij beter bewaren?
Hoe helpt het etiket bij beter bewaren?
Goed bewaren van voedingsmiddelen levert veel voordelen. Producten blijven langer goed, je hoeft minder weg te gooien, dus dat is goed voor je portemonnee en het milieu. Vaak...

Elly viel 18 kilo af

Zo lukt het jou ook Al jaren wilde Elly (55) afvallen, maar steeds lukte het niet. Na een gesprek met collega’s ging het roer definitief om. Ze paste haar eetpatroon aan en ging meer bewegen. Resultaat: ze is lichter en voelt zich veel fitter.