Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Pagina helaas niet gevonden

Gezocht naar Zoek
 
Home / Thema's / Veilig eten
Veilig eten
Veilig eten in 5 stappen Elke dag lopen 2.000 Nederlanders een voedselinfectie of voedselvergiftiging op. Misselijkheid, braken en diarree zijn bekende symptomen. Veel mensen...
Home professionals / Professionals in opleiding / Veilig
Veilig
Op deze pagina vind je een overzicht van de belangrijkste informatie die het Voedingscentrum biedt op het gebied van veilig eten.
Home / Mijn kind en ik / Zwanger / Wat kan ik wel en niet eten?
Wat kan ik wel en niet eten tijdens mijn zwangerschap?
Tijdens je zwangerschap kun je vrijwel alles gewoon blijven eten en drinken. Maar sommige producten kunnen schadelijk zijn voor jezelf of voor je baby.  In de onderstaande...
Home
Homepage Voedingscentrum
Online hulp bij gezond eten Benieuwd of je eetpatroon en gewicht gezond zijn? Mijn Voedingscentrum helpt! ...
Home / Thema's / 5 x veilig / 5x veilig eten in warme landen
5x veilig eten in warme landen
Download de kaart (PDF, 570 Kb)
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers
Veilig eten en E-nummers
Ziek worden van eten of drinken wil iedereen voorkomen. De veiligheid van voedsel in de productieketen wordt bewaakt door bedrijven en overheid. Zelf kun je ook maatregelen...
Encyclopedie / Voedselveiligheid
Voedselveiligheid
Voedselveiligheid is een term om de veiligheid of onveiligheid van voedsel aan te geven. Veilig voedsel betekent dat je het product kunt eten zonder dat je er op de korte...
Home / Thema's / 5 x veilig / Afgehaald eten
5x veilig met afgehaald eten
Heb je lekker gegeten in een restaurant maar was het te veel? Of houd je over van de afhaalmaaltijd? Resten van een restaurantmaaltijd kun je veilig meenemen om morgen thuis...
Home / Thema's / 5 x veilig / In warme landen
In warme landen
Op vakantie gaan is gezellig, maar je kunt er ook buikpijn en andere vervelende klachten krijgen. Vooral in warme landen is de kans op een voedselinfectie groter. Controleer...
Home / Thema's / Vakantie / Veilig eten op vakantie
Veilig eten op vakantie
Warme landen: voorzichtig met bederfelijke producten In warme landen is het extra belangrijk dat bederfelijke producten gekoeld worden bewaard. Als je boodschappen doet,...
Home / Thema's / Veilig eten / Tips en materialen
Tips: zo word je niet ziek van je eten
Veilig eten heb je zelf in de hand. In de onderstaande materialen vind je veel informatie en tips over hoe je ervoor zorgt dat je niet ziek wordt van eten. Bekijk onze ...
Encyclopedie / E-nummers
E-nummers
Meer weten over een specifiek E-nummer of stof? Hieronder kun je het opzoeken. Je kunt zoeken op het E-nummer of op de naam van de stof. Er worden per E-nummer maximaal...
Home / Pers / Factsheets
Factsheets
Het Voedingscentrum is de autoriteit op het gebied van gezond, duurzaam en veilig eten. Onze voorlichting en adviezen zijn allemaal gebaseerd op wetenschappelijke consensus.
Home professionals / Services / Initiatieven van het Voedingscentrum / Staat van de Voeding
Staat van de Voeding
Terugblikken Hoe gezond, duurzaam en veilig eten we in Nederland? Wat betekent dat voor onze gezondheid? En welke rol speelt onze omgeving hierbij? Op 18 januari presenteerde...
Home / Mijn boodschappen / Eten kopen / Boodschappen doen
Boodschappen doen
Bewust boodschappen doen is een fluitje van een cent. Met deze tips koop je gezond, veilig en duurzaam jouw eten. 7 tips - boodschappen doen 1. Houd je aan je boodschappenlijstje Probeer...
Vraag en antwoord / Koken en bewaren / Kun je vlees veilig eten zo lang het goed ruikt?
Kun je vlees veilig eten zo lang het goed ruikt?
Ook van vlees dat nog goed ruikt, kun je ziek worden. Eet geen vlees meer als de Te Gebruiken Tot-datum (TGT) op de verpakking is verlopen. Deze datum is de laatste...
Vraag en antwoord / Koken en bewaren / Kun je voorgesneden groenten die over de datum zijn nog veilig eten?
Kun je voorgesneden groenten die over de datum zijn nog veilig eten?
Op de meeste zakjes met voorgesneden groenten staat een ‘te gebruiken tot’ datum (TGT). Deze datum staat er niet voor niks op: het is de laatste dag waarop je...
Home / Thema's / De waarheid op tafel / Veilig eten
Veilig eten
  Terug naar de startpagina  
Encyclopedie / Insecten eten
Insecten eten
Ruim 1.900 insectensoorten worden wereldwijd gegeten, waaronder sprinkhanen, krekels, rupsen, kevers, kakkerlakken, mieren, bijen, wespen, termieten, vlinders en motten. De...
Home professionals / Duurzaam eten / Alles over bewaren
Alles over het bewaren van voedsel
Wil jij je klanten goed kunnen informeren over het bewaren van eten en drinken? Bijvoorbeeld over het verschil tussen de TGT- en THT-datum? Of over de ideale bewaarplek van...
Home / Thema's / Veilig eten / Veilig in 5 stappen
5x veilig: 5 stappen om voedselinfecties te voorkomen
Voedselinfecties komen meer voor dan je denkt, zo'n 700.000 mensen per jaar lopen er een op. Misschien verwacht je het niet, maar ze ontstaan vaak in de eigen keuken, omdat...
Home professionals / Hygienecode en veiligheid / Materialen voedselveiligheid
Materialen voedselveiligheid
Wil je als professional consumenten helpen om voedselinfecties te voorkomen? Het Voedingscentrum heeft handige materialen ontwikkeld over veilig eten. De  5x...
Home / Thema's / Veilig eten / Kopen
Veilig kopen
Er is veel zorg besteed aan ons voedsel voor het in de schappen wordt gelegd. Toch kan er altijd een ‘rotte appel’ tussen zitten, dus is het belangrijk om goed...
Vraag en antwoord / Koken en bewaren / Is eten opwarmen in de magnetron schadelijk?
Is eten opwarmen in de magnetron schadelijk?
Nee. Het opwarmen van eten in een magnetron is niet gevaarlijk voor de gezondheid. Je kunt veilig eten ontdooien en verhitten in de magnetron. Een magnetron verhit het eten...
Home / Thema's / 5 x veilig / Kliekjes
5x veilig met kliekjes
Heb je per ongeluk restjes over van een maaltijd of heb je extra gekookt voor een later moment? Bereid eten kun je nog twee dagen bewaren om op te eten. Lees deze tips om...
Encyclopedie / Q-koorts
Q-koorts
Q-koorts is een dierziekte die in Nederland vooral voorkomt bij schapen en geiten. De ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie: Coxiella burnetii. De ziekte veroorzaakt,...
Over ons / Wie zijn wij?
Wie zijn wij?
Op het Voedingscentrum werken we met ongeveer 60 enthousiaste mensen. Diëtisten, wetenschappers met kennis van voeding, maar natuurlijk ook communicatieprofessionals...
Encyclopedie / Trefwoorden overzicht / Azo-kleurstoffen
Azo-kleurstoffen
Azo-kleurstoffen zijn kunstmatige kleurstoffen. Ze zijn rood, geel, bruin en zwart. Ze worden gebruikt in  bijvoorbeeld snoep, snacks frisdranken en sommige alcoholische dranken. Als...
Encyclopedie / Zoetstoffen
Zoetstoffen
Zoetstoffen zijn stoffen die aan voedingsmiddelen worden toegevoegd om ze zoeter te maken. Er bestaan meer dan 15 goedgekeurde zoetstoffen. Sommige komen in de natuur ook...
Home / Gezond eten met de Schijf van Vijf / Wat staat er in de Schijf van Vijf? / Groente en fruit
Groente en fruit
Groene asperges, paarse aubergine, gele bananen, blauwe bessen: groente en fruit geven onze maaltijden kleur. Elke soort heeft unieke kwaliteiten en smaak. Ze zijn allemaal super.
Home / Thema's / 5 x veilig / Eieren
5x veilig met eieren
Eieren zijn lekker en veelzijdig, maar kunnen ook buikpijn geven. Ga zorgvuldig om met rauwe eieren. Zo beperk je het risico op een voedselinfectie. Lees deze tips om veilig...
Home / Thema's / 5 x veilig / 65+
5x veilig voor 65+
Mensen die ouder zijn dan 65 zijn extra gevoelig voor voedselinfecties. Bovendien worden ze niet altijd vanzelf beter na een voedselinfectie. Het is dus belangrijk veilig...
Home / Thema's / 5 x veilig / Zwanger
5x veilig voor zwangeren
Als je zwanger bent, ben je extra gevoelig voor voedselinfecties. Ook kan wat je eet of drinkt schadelijk zijn voor je kind. Lees deze tips om veilig te eten tijdens je zwangerschap. Download...
Home / Al ons nieuws / Kansen voor een gezonder en duurzamer voedingspatroon
Kansen voor een gezonder en duurzamer voedingspatroon
Niet meer eten dan je nodig hebt, meer plantaardig eten en minder frisdrank en alcohol drinken. Dat zijn 3 belangrijke kansen voor een gezonder en duurzamer Nederland, zo...
Home / Gezond eten met de Schijf van Vijf / Wat staat er in de Schijf van Vijf? / Vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zuivel
Vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zuivel
Een snelle bonenschotel, pittige viscurry, rijst met tofu of aardappelen, groente en vlees. Wat kies jij vandaag? De trend is: meer plantaardig en minder vlees. Daarmee zorg...
Encyclopedie / Hepatitis
Hepatitis
Hepatitis is een ontsteking van de lever. Als deze langer dan een half jaar duurt, heet het chronische hepatitis.  Oorzaken van hepatitis De belangrijkste oorzaken van hepatitis...
Encyclopedie / Houdbaarheidsdatum (THT/TGT)
Houdbaarheidsdatum (THT/TGT)
Hoe lang een product houdbaar is, moet op de verpakking te vinden zijn. Zolang de verpakking niet geopend is, kun je het product bewaren tot de houdbaarheidsdatum. Er zijn...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Kunnen ouderen gerookte zalm beter mijden?
Kunnen ouderen gerookte zalm beter mijden?
Ouderen kunnen beter geen voorverpakte gerookte zalm eten, vanwege de listeria-bacterie. Bij verhitting wordt listeria gedood. Daarom is verse zalm die gebakken of gegrild...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2011
Jaarverslag 2011
Onafhankelijk en betrouwbaar Inwoners van Nederland hebben recht op betrouwbare informatie over voeding en voedsel. Om een goede keuze te kunnen maken, hebben zij behoefte...
Vraag en antwoord / Koken en bewaren / Hoelang kan ik een kliekje bewaren?
Hoelang kan ik een kliekje bewaren?
Een restje eten dat je in de koelkast bewaart, kun je binnen 2 dagen nog opeten. Ligt een kliekje langer dan 2 dagen in de koelkast? Gooi het dan weg. Na 2 dagen is de kans...
Home / Mijn boodschappen / Eten bereiden
Eten bereiden
"Wat eten we vandaag?" Wat je ook klaarmaakt in de keuken, het komt altijd neer op voorbereiding en uitvoering. Bij elke stap lees je tips om efficiënt en veilig met...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2011 / Goed geïnformeerd kiezen 2011
Goed geïnformeerd kiezen 2011
Dit programma heeft als doel om alle consumenten onderbouwd en betrouwbaar te informeren over gezond, veilig en duurzaam eten. De integrale aanpak staat hierbij centraal.
Home / Thema's / Veilig eten / Koelen
Veilig koelen en bewaren
Bewaar bederfelijk eten in de koelkast, op een temperatuur van 4 °C. Dan verklein je de kans dat je ziek wordt. Bewaar bederfelijk eten in de koelkast Bij 4 °C...
Home professionals / Professionals in opleiding
Professionals in opleiding
Wetenschappelijk onderbouwd Welkom professional in opleiding! Laatste nieuws Meer over het Voedingscentrum Werkwijze en financiering   Op deze site hebben we de belangrijkste...
Encyclopedie / Kip en gevogelte
Kip en gevogelte
Kip en gevogelte zijn een onderdeel van een gezond voedingspatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het gaat dan om onbewerkte kip, zoals een stuk kipfilet. Het...
Encyclopedie / Campylobacter
Campylobacter
Campylobacter is een bacterie die een voedselinfectie kan veroorzaken. Campylobacter komt vooral voor op rauwe kip. Het kan ook zitten in rauwe melk en op rauwe groente.   Besmetting...
Encyclopedie / Parasieten
Parasieten
Parasieten zijn organismen die zich alleen kunnen voortplanten ten koste van een plant of dier. Ze kunnen net als bacteriën en virussen mensen ziek maken via besmet voedsel. Parasieten...
Encyclopedie / Wet- en regelgeving voedsel
Wet- en regelgeving voedsel
Om de veiligheid van voedsel te bewaken zijn er allerlei wetten en regels opgesteld. De Nederlandse regels zijn vastgelegd in de Warenwet. De laatste jaren geldt in Nederland...
Encyclopedie / Vlees
Vlees
Onbewerkt mager vlees past in een gezond eetpatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door andere...
Home / Thema's / De waarheid op tafel / Zwanger / "Ik kan veilig gerookte vis eten tijdens mijn zwangerschap volgens mij"
"Ik kan veilig gerookte vis eten tijdens mijn zwangerschap volgens mij"
Als je zwanger bent, dan gelden de volgende adviezen: Eet geen roofvissen (zwaardvis, snoek, snoekbaars, haai, paling, makreel, tonijn). Dit geldt voor verse en ingeblikte...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Zijn producten uit een kartonnen verpakking veilig te eten vanwege minerale oliën?
Is voedsel uit kartonnen verpakkingen veilig te eten vanwege minerale oliën zoals MOSH en MOAH?
Veel producten zitten in een kartonnen verpakking. Denk aan pasta, rijst of cornflakes. Voor het maken van karton wordt vaak gerecycled papier gebruikt. Vanuit het oogpunt...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Kan ik veilig zelfgevangen vis eten?
Kan ik veilig zelfgevangen vis eten?
Het Voedingscentrum raadt het regelmatig eten van zelfgevangen, vette zoetwatervis uit Nederlandse wateren af. Een enkele keer kan geen kwaad. Voor zelfgevangen zeevis en...
Home / Thema's / De waarheid op tafel
De waarheid op tafel
Home / Thema's / Veilig eten / Hoe snel groeien bacteriën?
Hoe snel groeien bacteriën?
Misschien denk je er niet altijd aan als je eten meeneemt bijvoorbeeld, maar bacteriën kunnen zich snel vermenigvuldigen als je bederfelijke etenswaren buiten de...
Encyclopedie / Micro-organismen
Micro-organismen
Er bestaan verschillende soorten micro-organismen, namelijk  bacteriën, gisten en  schimmels. Virussen en eencellige parasieten horen officieel niet tot de micro-organismen...
Home / Thema's / De waarheid op tafel / Minder verspillen / "Als je eten dat op de grond valt, binnen 5 seconden opraapt, dan kun je het nog opeten denk ik"
"Als je eten dat op de grond valt, binnen 5 seconden opraapt, dan kun je het nog opeten denk ik"
Of dit ook gebeurt hangt van veel zaken af: Hoe vies is de vloer. Heeft net iemand met vieze schoenen van buiten over de vloer gelopen, of heeft het huisdier net op...
Encyclopedie / Aromastoffen
Aromastoffen
Aromastoffen voegen fabrikanten toe aan voedingsmiddelen, om ze lekkerder te laten smaken en ruiken. Aromastoffen hebben een sterke geur of smaak. Daarom is er maar een heel...
Encyclopedie / Intensieve zoetstoffen / Aspartaam
Aspartaam
Zoetstoffen zoals aspartaam (E 951) vervangen suiker, of een deel daarvan, in bijvoorbeeld dranken, sap of zuivel. Ze zorgen ervoor dat deze producten even zoet smaken als...
Home / Mijn boodschappen / Eten bereiden / Eten voorbereiden
Eten voorbereiden
Hoeveel pasta, rijst, couscous, aardappelen en groente heb je per persoon nodig? En hoe zorg je ervoor dat je geen voedselinfectie oploopt? Een goede voorbereiding...
Home / Thema's / 5 x veilig / Barbecueën
5x veilig barbecueën
Barbecueën is gezellig en lekker. Maar door verkeerde bereiding kan het ook buikpijn geven! Lees deze tips voor een veilige barbecuemaaltijd en beperk het risico...
Home / Thema's / 5 x veilig / Boodschappen doen
5x veilig boodschappen doen
Vanaf het moment je producten pakt uit het schap, ben je zelf verantwoordelijk om er verstandig mee om te gaan. Zorg dat je kunt genieten zonder ziek te worden! Lees deze...
Home / Thema's / 5 x veilig / Koken aan tafel
5x veilig koken aan tafel
Gourmetten, steengrillen of vleesfonduen...het is gezellig en lekker, maar kan ook buikpijn geven. Lees deze tips voor een veilige maaltijd en beperk het risico op een voedselinfectie. Download...
Home / Thema's / 5 x veilig / 5x veilig bezorgmaaltijden
5x veilig met bezorgmaaltijden
Een kant-en-klaarmaaltijd laten thuisbezorgen kan handig zijn als je zelf niet in staat bent om te koken. Maar hoe ga je er veilig mee om? Met deze tips beperk je het risico...
Home / Thema's / 5 x veilig / Kiemgroenten
5x veilig met kiemgroenten
Kiemgroenten zijn zaden met daaraan jonge, net ontkiemde plantjes zoals taugé en alfalfa. Op kiemgroenten kunnen ziekteverwekkers voorkomen bijvoorbeeld Salmonella...
Home / Thema's / 5 x veilig / Kip
5x veilig met kip
Op rauwe kip kunnen ziekteverwekkers voorkomen, zoals Salmonella en Campylobacter. Verhit kippenvlees daarom altijd door en door. Zo beperk je het risico op een voedselinfectie.
Home / Thema's / 5 x veilig / Vis
5x veilig met vis
Vis en schaal- en schelpdieren zijn een gezonde keuze. Maar ze zijn zeer bederfelijk. Daarom is het belangrijk om hygiënisch te werken bij het kopen, bereiden...
Home / Thema's / 5 x veilig / Vlees
5x veilig met vlees
Rauw vlees kan besmet zijn met ziekteverwekkers zoals Salmonella, E.coli (ook wel poepbacterie genoemd) of Toxoplasma gondii. Door vlees goed te verhitten, dood je deze ziekteverwekkers.
Home / Thema's / 5 x veilig / Zuivel
5x veilig met zuivel
Zuivel is de algemene naam voor melk en uit melk bereide producten, zoals karnemelk, yoghurt, kaas, room en boter. Het zijn bederfelijke producten en het is belangrijk om...
Home / Thema's / 5 x veilig / Picknicken
5x veilig picknicken
Lekker met z'n allen picknicken, in het park, in een veld of langs de weg. Heerlijk in de zon! Maar let wel op, want door het warme weer krijgen ziekteverwekkers meer kans...
Home / Al ons nieuws / Burger van de barbecue: eet je ‘m rood of doorbakken?
Burger van de barbecue: eet je ‘m rood of doorbakken?
Het is tropisch warm. In veel tuinen gaat de barbecue weer aan. Veel mensen weten dat je je vlees goed moet doorbakken. Maar hoe zit het eigenlijk met hamburgers? En wat is...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Moet je tomaten wassen voor het eten?
Moet je tomaten wassen voor het eten?
Ja. Op groenten en fruit kunnen schadelijke bacteriën voorkomen, zoals E.Coli, salmonella en listeria. Bij de teelt worden groenten en fruit besproeid met water. Soms...
Home / Thema's / 5 x veilig / Op de camping
Op de camping
Kamperen is gezellig, maar je hebt vaak wat minder keukenfaciliteiten. Daarom is de kans op een voedselinfectie wat groter. Lees deze tips voor een vakantie zonder buikpijn...
Home / Thema's / Vakantie / Zo voorkom je diarree op vakantie
Zo voorkom je diarree op vakantie
Diarree oplopen tijdens je vakantie is eenvoudig te voorkomen. Mensen schatten de risico’s op voedselinfecties te laag in. Zo’n 700.000 keer per jaar wordt een...
Home / Thema's / Duurzaam eten / Voedselverspilling voorkomen
7 tips om voedselverspilling te voorkomen
Voedselverspilling is eenvoudig te voorkomen. Door precies te kopen wat je nodig hebt, op maat te koken en slim te bewaren voorkom je dat je eten moet weggooien. Dat is beter...
Home / Mijn kind en ik / Naar de basisschool / Trakteren
Trakteren
De beste traktaties zijn klein en hebben weinig calorieën. Laat je kind vlak voor of na de pauze trakteren, want dan eten of drinken de kinderen toch al iets. Voor het...
Home / Mijn kind en ik / Eerste hapjes / Wat kun je beter niet geven aan je baby?
Wat kun je beter niet geven aan je baby?
Eigenlijk kun je alle gezonde producten die je zelf eet ook aan je kind geven, zoals fruit, groenten, vlees en brood. Maar er zijn uitzonderingen. In de tabel hieronder vind...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Kun je veilig snoepen van cakebeslag?
Kun je veilig snoepen van cakebeslag?
Rauw beslag is vooral gevaarlijk voor jonge kinderen maar ook voor zwangeren, ouderen en mensen met een verminderde weerstand. Tijdens het bakken gaan schadelijke bacteriën dood.
Home / Thema's / Vakantie / Pas op met zelfgeplukt fruit vanwege vossenlintworm
Pas op met zelfgeplukt fruit vanwege vossenlintworm
Bramen, frambozen en bosbessen: hartstikke lekker natuurlijk. Misschien wist je het niet, maar zelf plukken mag niet en kan gevaarlijk zijn. Vooral in Zuid-Limburg loop...
Home professionals / Ziekten en allergieën (test) / Diabetes
Diabetes
Bekijk hier de informatie over voeding en diabetes en de materialen en tools die je kunt gebruiken bij advies aan je patiënt over dit ziektebeeld. Korte uitleg ...
Home / Pers / Persberichten / Ouders: maak eetomgeving gezonder voor kinderen
Ouders: maak eetomgeving gezonder voor kinderen
Ouders met kinderen in het basis- of voortgezet onderwijs willen dat het hun kind makkelijker wordt gemaakt om iets gezonds te eten. Bijna 2 op de 3 ouders vindt dat school-...
Encyclopedie / Stevia
Stevia
Stevia (steviolglycosiden) is ongeveer 200 tot 300 keer zo zoet als suiker en levert geen calorieën. Het heeft het E-nummer 960. Stevia is een intensieve zoetstof. Het wordt...
Vraag en antwoord / Kinderen en jongeren / Zijn E-nummers in eten en drinken slecht voor mijn kind?
Zijn E-nummers in eten en drinken slecht voor mijn kind?
Je hoeft niet bang te zijn dat E-nummers slecht zijn voor kinderen. Bijvoorbeeld zoetstoffen, kleurstoffen en conserveermiddelen hebben een E-nummer. Alle E-nummers zijn goedgekeurd...
Home / Mijn boodschappen
Mijn boodschappen
3x slim met je boodschappen Duurzamer eten: hoe doe je dat? Veilig en verantwoord eten Onze expert Wieke geeft het antwoord.
Recepten / Kookhulp / Hoe braad ik?
Hoe braad ik?
Geschikt voor... Materiaal? ...mals vlees dat een langere tijd nodig heeft om gaar te worden. Zo is braden een goede techniek...
Home professionals / Services / Initiatieven van het Voedingscentrum / Samenwerken voor een gezonder Europa
Samenwerken voor een gezonder Europa
De European Public Health Nutrition Alliance (EPHNA) is in 2014 opgericht en bestaat uit nationale centra in Europa die verantwoordelijk zijn voor de communicatie over gezond,...
Home professionals / Duurzaam eten / Visie duurzaam eten
Visie duurzaam eten
Duurzaam eten is naast gezond en veilig eten één van de drie centrale thema’s binnen de voorlichting die het Voedingscentrum geeft. De aanbevelingen van de Richtlijnen Goede...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / Onnodige verwarring over houdbaarheidsdatum
Column: Onnodige verwarring bij consumenten over houdbaarheidsdatum vlees
Als ik door de supermarkt loop en ik heb de tijd, dan kijk ik graag naar wat er zoal op etiketten staat. Zo viel mijn oog vorige week op de houdbaarheidsdatum van 2 rauwe...
Vraag en antwoord / Koken en bewaren / Kan ik kiemgroenten rauw eten, zoals taugé of alfalfa?
Kan ik kiemgroenten rauw eten, zoals taugé of alfalfa?
Op kiemgroenten als taugé of alfalfa, kunnen schadelijke bacteriën voorkomen, zoals Salmonella en E.coli. Deze bacteriën worden gedood door...
Over ons
Over het Voedingscentrum
In Nederland wordt al sinds 1941 voorlichting gegeven over goed eten door het Voedingscentrum (dat toen nog Voorlichtingsbureau van den Voedingsraad heette). Sindsdien is...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2013 / Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2013
Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2013
Het doel van dit programma is om consumenten te informeren over voedselkwaliteit en voedselverspilling, en het bieden van hulpmiddelen om een duurzame keuze te maken.  Hieronder...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Hoe kan ik fruitvliegjes bestrijden?
Hoe kan ik fruitvliegjes bestrijden?
Heb je last van fruitvliegjes in huis, dan is het advies om fruitvliegjes niet te vangen, maar ze te bestrijden door goed op te ruimen. Fruitvliegjes zijn niet alleen vervelend,...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Is frisdrank met suiker gezonder dan light-frisdrank?
Is frisdrank met suiker gezonder dan light-frisdrank?
Light-frisdrank bevat geen of minder suiker dan gewone frisdrank, en dus minder calorieën. Als je op je gewicht wil letten, kun je light-frisdrank drinken. Maar het beste...
Vraag en antwoord / Zwangerschap en baby / Kun je haring eten als je zwanger bent?
Kun je haring eten als je zwanger bent?
Als je zwanger bent kun je beter geen zoute haring eten (oftewel maatjesharing of Hollandse Nieuwe). Zoute haring is eigenlijk rauw. Bij rauwe producten neemt de kans op een...
Home / Thema's / Gezonde feestdagen / Gourmetten
Veilig gourmetten
Tip 1: was goed je handen  Was voor en na het bereiden van de hapjes je handen met water en zeep. Vraag je gasten je voorbeeld te volgen. Was je handen ook na ieder...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Wordt een gerecht waarin alcohol is toegevoegd, na verhitting alcoholvrij?
Wordt een gerecht waarin alcohol is toegevoegd, na verhitting alcoholvrij?
Als je alcohol gebruikt in een gerecht, verdampt of vervliegt er wel een gedeelte, maar er blijft altijd wat achter. Uit voorzorg adviseren we daarom om dit soort gerechten...
Home / Thema's / Veilig eten / Veilige feestdagen
Veilige feestdagen
Elke dag lopen 2.000 mensen in Nederland een voedselinfectie op, ook tijdens de feestdagen. Voorkom dat je ziek wordt en download de  checklist met 10 tips! (pdf, 148 KB)
Home / Thema's / 5 x veilig
5 x veilig
Home / Mijn boodschappen / Eten bereiden / Eten koken en bakken
Eten koken en bakken
Er zijn veel manieren om eten te bereiden, zoals bakken, koken, stomen of grillen. Slimme koks letten niet alleen op de smaak, maar ook op gezondheid, veiligheid en duurzaamheid.
Home / Mijn boodschappen / Goedkoop boodschappen doen / Geld besparen in de keuken
Geld besparen op eten – budgettips voor in je keuken
Geld besparen op je eten door slimmer te kopen, koken en bewaren? Dat is goed mogelijk. Ook met weinig geld kun je gezond en lekker eten. Als je goedkope recepten kiest, zuinig...
Vraag en antwoord / Koken en bewaren / Hoelang kun je kwark, melk en yoghurt bewaren?
Hoelang kun je kwark, melk en yoghurt bewaren?
T/m de THT-datum Kwark, melk, yoghurt en andere zuivelproducten hebben een THT-datum (ten minste houdbaar tot). Tot en met deze datum is de kwaliteit gegarandeerd goed. ...
Home professionals / Services / Initiatieven van het Voedingscentrum
Initiatieven van het Voedingscentrum
Generatie Goed eten We gunnen alle kinderen in Nederland dat ze opgroeien met de beste randvoorwaarden voor en kansen op gezondheid en welzijn. Borstvoedingsvriendelijke...
Vraag en antwoord / Zwangerschap en baby / Kan ik gerookte vis, zoals zalm, eten als ik zwanger ben?
Kan ik gerookte vis, zoals zalm, eten als ik zwanger ben?
Omdat voorverpakte gerookte vis lang bewaard kan worden kan de listeria-bacterie zich vermenigvuldigen tot schadelijke hoeveelheden. Eet daarom liever geen gerookte vis uit...
Vraag en antwoord / Koken en bewaren / Kun je een maaltijdrestje een tweede keer invriezen?
Kun je een maaltijdrestje een tweede keer invriezen?
Een restje van een maaltijd die je al eerder ingevroren en opgewarmd hebt, kun je beter niet nog een keer invriezen en ontdooien om op te eten. Zo heb...
Home / Mijn boodschappen / Eten kopen / Etiketten lezen / Laat je niet foppen
Laat je niet foppen door de verpakking
Mooie kreten, fris uitziende verpakkingen en mooie praatjes verkopen beter. Fabrikanten zetten deze middelen dan ook graag in. Maar ze kunnen jou als consument wel op het...
Home / Thema's / Gezonde feestdagen / Red de restjes tijdens kerst
Red restjes tijdens de feestdagen
Hoe bewaar je wat er overblijft van het kerstdiner, op een goede manier en hoe hergebruik je die restjes en kliekjes? We geven je tips om restjes en kliekjes te redden. Wat...
Home / Mijn kind en ik / Kinderen 4-13 jaar / Samen koken met kinderen
Samen koken met kinderen
Ieder kind kan wel iets doen in de keuken. Van simpel husselen tot het (bijna) helemaal zelf bereiden van een gerecht en alles ertussen. Voor je het weet heb je een sterkok...
Home / Thema's / Veilig eten / Verhitten
Verhitten
Wanneer voedsel goed gaar is, weet je zeker dat de  bacteriën en eventuele ziekteverwekkers dood zijn. Maak vlees altijd door en door gaar. Verhit eten goed   ...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Wat is beter: bronwater, mineraalwater of kraanwater
Wat is beter: bronwater, mineraalwater of kraanwater?
Water is hartstikke gezond. Er zitten geen calorieën in en het tast je tanden niet aan. In Nederland kun je het beste water uit de kraan drinken. Verder is er bronwater...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Wat moet ik doen met mijn eten bij een stroomstoring?
Wat moet ik doen met mijn eten bij een stroomstoring?
Als de elektriciteit uitvalt, dan kunnen je koelkast en vriezer het eten niet meer koel houden. De temperatuur loopt op, waardoor eten sneller kan bederven. Of je eten beter...
Recepten / Kookhulp / Hoe bak ik? (koekenpan)
Hoe bak ik? (koekenpan)
Geschikt voor... Materiaal? …bijna alles. Zolang het maar niet te dik of te groot is. Denk aan vlees(vervangers), ...
Home / Thema's / Kindertraktaties
Kindertraktaties
Gezonde en verrassende traktaties maken voor je jarige kind? Die leuk zijn om uit te delen op school, op een kinderfeestje of op het kinderdagverblijf? Wij geven ideeën...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2014 / Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2014
Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2014
Het doel van dit programma is om consumenten te informeren over voedselkwaliteit, waaronder voedselverspilling en voedselveiligheid. Dit doen we onder andere door het bieden...
Home / Mijn kind en ik / Kinderen 4-13 jaar / Traktaties en kinderfeest
Traktaties en kinderfeest
Een schatkist vol munten, een knapzak met lekkers, een kabouterhengel… Dit is een greep uit onze feestelijke traktaties met een gezonde twist. Leuk voor op school...
Home / Pers / Achtergronden / Maak de jonge consument weer voedselvaardig
Maak de jonge consument weer voedselvaardig
Maak de jonge consument weer voedselvaardig (Nederlands Dagblad 22-04-2014) Onlangs heeft het Europees Parlement een resolutie aangenomen waarin ze de lidstaten vraagt om...
Recepten / Kookhulp / Hoe gril ik?
Hoe gril ik?
Bij grillen denk je al gauw aan grillstreepjes op je eten. Maar gegrild eten hoeft geen streepjes te hebben, dat hangt af van het materiaal. Bij grillen maak je eten bruin...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2015 / Programma Gezond door het leven 2015
Programma Gezond door het leven 2015
Het doel van dit programma is een bijdrage leveren aan generaties die gezond opgroeien in een gezonde omgeving en die kunnen omgaan met verleidingen in hun eigen sociale en...
Home / Al ons nieuws / Zo houd je voedselinfecties buiten je studentenhuis
Zo houd je voedselinfecties buiten je studentenhuis
Vieze pannen op het fornuis, etensresten op het aanrecht, een koelkast vol bedorven producten en een vaatdoek die bijna wegloopt. Studentenhuizen blinken over het algemeen...
Home professionals / Professionals in opleiding / Duurzaam
Duurzaam
Op deze pagina vind je een overzicht van de belangrijkste informatie die het Voedingscentrum biedt op het gebied van duurzaam eten.
Encyclopedie / Voedselvergiftiging
Voedselvergiftiging
Bij een voedselvergiftiging maakt een giftige stof in het eten je ziek. Deze giftige stoffen worden geproduceerd door bacteriën of schimmels. Dit kan gebeuren wanneer je eten...
Home / Thema's / De waarheid op tafel / Zwanger
Zwanger
  Terug naar de startpagina  
Home / Al ons nieuws / Bezorgmaaltijden: hoe ga je er veilig mee om?
Bezorgmaaltijden: hoe ga je er veilig mee om?
In sommige thuisbezorgde kant-en-klaarmaaltijden zitten te veel bacteriën, zo blijkt uit een steekproef van het tv-programma Meldpunt! van Omroep MAX. Vooral voor ouderen...
Home professionals / Gezond op school / Basisonderwijs / Lesmaterialen / Superchefs
Superchefs
SuperChefs is een serie van acht wekelijkse kookworkshops voor kinderen van 10-12 jaar (groep 7/8). Ze ontdekken hoe gezond, lekker en gemakkelijk koken kan zijn. De jonge...
Encyclopedie / Voedselinfectie
Voedselinfectie
Voedselinfecties worden veroorzaakt door eten met een ziekmakende hoeveelheid bacteriën, parasieten of virussen. Bij een voedselinfectie komt de bacterie of het virus in de...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Is honing gezonder dan suiker?
Is honing gezonder dan suiker?
Er zijn mensen die zeggen dat je met honing allerlei kwalen bestrijdt. Ook zou het gezond zijn, omdat er stoffen in zouden zitten met een anti-bacteriële werking. Maar...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Waarom is vette vis gezond?
Waarom is vette vis gezond?
De vetzuren in vis (omega-3-vetzuren) beschermen tegen hart- en vaatziekten. Het advies is daarom om 1 keer per week vis te eten. Met name vette vis bevat veel gunstige...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Is het gevaarlijk om zelfgeplukte paddenstoelen te eten?
Is het gevaarlijk om zelfgeplukte paddenstoelen te eten?
Ja, paddenstoelen in het wild plukken en ze opeten kun je beter niet doen. De giftige soorten zijn soms bijna niet te onderscheiden van de eetbare. Zelfs voor experts is dit...
Encyclopedie / Kiemgroenten
Kiemgroenten
Kiemgroenten zijn jonge plantjes. Ze zijn nog maar net ontkiemd, dus uit hun zaadje gekomen, voordat ze gegeten worden. Groente staat in de Schijf van Vijf. Bij kiemgroenten...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Kun je insecten eten?
Kun je insecten eten?
Meelwormen, sprinkhanen, torren. Sommigen gruwelen ervan, maar toch wordt insecten eten steeds populairder. Welke insecten kun je eten en hoe gezond zijn ze? Even wat achtergrondinformatie:...
Encyclopedie / Mineralen
Mineralen
Mineralen zijn net als vitamines stoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in eten en drinken. Ze zijn onmisbaar voor een goede gezondheid en normale groei en ontwikkeling.
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Wat doen E-nummers in ons eten?
Wat doen E-nummers in ons eten?
Toevoegingen aan ons eten kunnen er voor zorgen dat het product bijvoorbeeld langer houdbaar is, mooier van kleur of minder snel gaat klonteren. Ze kunnen ook zorgen dat...
Home / Thema's / De waarheid op tafel / Houdbaarheid / "Bamigroenten die over de datum zijn maar die er nog goed uitzien, kun je denk ik nog wel eten"
"Bamigroenten die over de datum zijn maar die er nog goed uitzien, kun je denk ik nog wel eten"
Niet waar. Voorgesneden groenten  zijn na de te gebruiken tot’ datum (TGT) niet meer veilig te eten. Is de verpakking voor die datum geopend? Dan kun je de...
Home / Thema's / De waarheid op tafel / Zwanger / "Ik denk dat een zwangere vrouw geen honing mag eten"
"Ik denk dat een zwangere vrouw geen honing mag eten"
Niet waar. Als je zwanger bent kun je veilig honing eten. Het is niet schadelijk voor het ongeboren kind. 
Over ons / Hoe werken we?
Hoe werken we?
Het Voedingscentrum vertaalt wetenschappelijk onderzoek naar praktische adviezen en handige hulpmiddelen. Op die manier informeren we consumenten om gezond, veilig en meer...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Mag ik spinazie opnieuw opwarmen?
Kan ik spinazie opnieuw opwarmen?
Ja, dat is veilig. Het is wel belangrijk dat je restjes spinazie na de eerste bereiding snel laat afkoelen en in de koelkast bewaart, bij 4 °C. Zo krijgen bacteriën...
Home / Al ons nieuws / Voedselonderwijs op scholen? Ja, graag!
Voedselonderwijs op scholen? Ja, graag!
Op maandag 5 september is de campagne ‘Structureel voedselonderwijs voor ieder kind’ gestart. Het doel van deze campagne is om voedselonderwijs op de agenda...
Home / Thema's / Alles over hartig / Wat kies jij?
Wat kies jij?
Kijk en vergelijk zelf Hieronder hebben we de etiketten van paprikachips en vleesjus zoals die in de winkel verkrijgbaar zijn naast elkaar gezet. De teksten zijn letterlijk...
Encyclopedie / Zeewieren en algen
Zeewieren en algen
Algen groeien snel en komen voor in zout- en zoetwater. Algen worden ook gekweekt in gesloten reactoren of in open bassins. De celwanden van algen zijn voor mensen moeilijk...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Is biologisch eten gezonder?
Is biologisch eten gezonder?
In het algemeen is niet aangetoond dat biologisch voedsel gezonder is dan gangbaar voedsel. Onderzoek naar individuele producten laat zien dat biologische producten...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2011 / Programmatische werkwijze
Programmatische werkwijze
1. Programma Goed geïnformeerd kiezen Dit programma heeft als doel om alle consumenten onderbouwd en betrouwbaar te informeren over gezond, veilig en duurzaam eten. De integrale...
Home / Pers / Persmappen / Voedselverspilling / 1 op de 4 koelkasten te warm afgesteld
1 op de 4 koelkasten te warm afgesteld
85% van de Nederlandse huishoudens weet niet wat de temperatuur in de koelkast is.  Vaak is de temperatuur in de koelkast toch goed, maar een kwart van alle koelkasten staat...
Encyclopedie / Diarree
Diarree
Bij diarree heeft iemand meerdere malen per dag last van waterdunne ontlasting. Meestal gaat diarree na een tijdje vanzelf weer over. Het is raadzaam om naar de huisarts te...
Encyclopedie / Duurzaam eten
Duurzaam eten
Duurzaamheid is een breed begrip. De één denkt aan dierenwelzijn, de ander aan de natuur of eerlijke handel. De term duurzaamheid is gedefinieerd in het VN Brundtland-rapport...
Home / Mijn boodschappen / Eten kopen
Eten kopen
Je staat op het punt om boodschappen te doen. Hoe ga jij te werk? Maak je een boodschappenlijstje? En als je in de winkel bent, lees je dan het etiket voordat je kiest welk...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Helpt cola diarree te voorkomen?
Helpt cola tegen diarree of andere maag-darmproblemen?
Een probleemoplossend vermogen van cola in combinatie met diarree is niet aangetoond. Vaak gaat diarree vanzelf over, of je nu cola drinkt of niet. Wat wel klopt is dat je...
Vraag en antwoord / Zwangerschap en baby / Is het goed om vis te eten tijdens je zwangerschap?
Is het goed om vis te eten tijdens je zwangerschap?
Als je zwanger bent, heeft het eten van vis gezondheidsvoordelen voor jou én je kindje. Voor je kindje omdat het eten van vis zorgt voor een betere ontwikkeling van...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2015
Jaarverslag 2015
Voor het Voedingscentrum was 2015 in meerdere opzichten een bijzonder jaar. In 2015 hebben we ‘dromen voor 2025’ geformuleerd (zie video onderaan de pagina). Het...
Encyclopedie / Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)
Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ziet erop toe dat het eten veilig is.  Zij doen dit aan de hand van regels voor voedselveiligheid die zijn vastgelegd in...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2013 / Programma Goed geïnformeerd kiezen 2013
Programma Goed geïnformeerd kiezen 2013
Het doel van het programma Goed geïnformeerd kiezen is om alle inwoners van Nederland op een onderbouwde en betrouwbare manier te informeren over gezond, veilig en duurzaam...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2015 / Programma Goed geïnformeerd kiezen 2015
Programma Goed geïnformeerd kiezen 2015
Het doel van het programma Goed geïnformeerd kiezen is om alle inwoners van Nederland op een onderbouwde en betrouwbare manier te informeren over gezond, veilig en duurzam...
Encyclopedie / Raw food
Raw food
Raw food (rauwe voeding) is ongekookt en onbewerkt voedsel. Mensen die voornamelijk raw food eten, worden raw-foodisten genoemd. Vooral rauwe groente en fruit staan bij ze...
Home / Al ons nieuws / Vernieuwd groentekookboek - ga voor kleur
Vernieuwd groentekookboek - ga voor kleur
Groenten geven kleur aan je dag. Ze zijn ideaal voor bij de lunch, je kunt ze onbegrensd snacken en ze maken elke avondmaaltijd uniek. Het vernieuwde groentekookboek van het...
Home / Pers / Persmappen / Ziekmakers zie je niet / Voedingscentrum brengt keukenblunders aan het licht
Voedingscentrum brengt keukenblunders aan het licht
1 op de 5 Nederlanders realiseert zich niet dat een goed ogende pastasalade niet meer te vertrouwen is als die langer dan 2 uur buiten de koeling staat. Dat blijkt uit een...
Home / Ik ga naar school / Werkstukken en spreekbeurten
Werkstukken en spreekbeurten over eten
Gezond met groente en fruit Ga in op al het goeds dat groente en fruit je brengt! Zo hebben mensen die veel groente en fruit eten minder kans op hart- en vaatziekten en sommige...
Encyclopedie / EKO-keurmerk
EKO-keurmerk
Het EKO-keurmerk geeft aan dat het product afkomstig is van de biologische landbouw.  Er zijn geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt. Boeren gebruiken geen...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2012 / Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2012
Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2012
Activiteiten 2012 Hieronder een overzicht van de subsidies die we in 2012 voor dit programma ontvingen. Dit is 20% van de totale subsidie die het Voedingscentrum ontving. ...
Vraag en antwoord / Koken en bewaren / Twijfel over de houdbaarheidsdatum: kun je dit nog opeten of niet?
Twijfel over de houdbaarheidsdatum: kun je dit nog opeten of niet?
Op veel producten staat een houdbaarheidsdatum, zoals een pak sinaasappelsap, voorverpakte groente, vlees, vis, soepen en sauzen. Die houdbaarheidsdatum geldt voor gesloten...
Home / Thema's / Gezond feest vieren / De leukste oranje hapjes voorKoningsdag
De leukste oranje hapjes voor Koningsdag
Wil jij met Koningsdag iets bijzonders op tafel toveren? Met deze recepten voor oranje hapjes wordt Koningsdag nog leuker! Leef je uit met sinaasappel, wortel, pompoen,...
Home / Al ons nieuws / De meest gestelde vragen over insecten eten
De meest gestelde vragen over insecten eten
Sommigen gruwelen ervan, maar toch wordt insecten eten steeds populairder. Nu zie je ze vooral als spannende borrelsnack op exclusieve feestjes, maar binnenkort liggen ze...
Recepten / Kookhulp / Hoe gebruik ik de barbecue?
Hoe gebruik ik de barbecue?
Geschikt voor... Materiaal? klein vlees, zoals rundersteak, koteletjes, worstjes ...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Is haring gezond?
Is haring gezond?
Haring is een vette vis. Vette vis is een gezonde keuze en staat in de Schijf van Vijf. Het advies is om 1 keer in de week vis te eten. Vette vis bestaat uit meer...
Encyclopedie / Kaas
Kaas
Kaas is een zuivelproduct gemaakt van melk. Kaas levert belangrijke voedingsstoffen, maar het bevat ook veel verzadigd vet en zout. Dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten.
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Kan ik elke dag rijst, rijstebloem en rijstwafels aan mijn kind geven?
Kan ik elke dag rijst, rijstebloem en rijstwafels aan mijn kind geven?
Zilvervliesrijst en rijstwafels passen in een gezond, gevarieerd eetpatroon. En baby's kun je rijstebloem geven, bijvoorbeeld als pap. Uit voorzorg adviseren we wel om niet...
Home / Al ons nieuws / Minder suiker in frisdranken op school goede stap in strijd tegen overgewicht
Minder suiker in frisdranken op school goede stap in strijd tegen overgewicht
Nederlandse frisdrankfabrikanten geven aan uiterlijk eind 2018 te stoppen met de verkoop van frisdranken met veel suiker op middelbare scholen. Goed nieuws voor de strijd...
Encyclopedie / Moedermelk
Moedermelk
Borstvoeding is de beste voeding voor baby’s. Moedermelk voorziet baby’s van voldoende energie en voedingsstoffen in de eerste 6 maanden. De enige uitzonderingen hierop zijn...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2012 / Programma Goed geïnformeerd kiezen 2012
Programma Goed geïnformeerd kiezen 2012
Het doel van het programma Goed geïnformeerd kiezen is om alle inwoners van Nederland op een onderbouwde en betrouwbare manier te informeren over gezond, veilig en duurzaam...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2014 / Programma Goed geïnformeerd kiezen 2014
Programma Goed geïnformeerd kiezen 2014
Het doel van het programma Goed geïnformeerd kiezen is om alle inwoners van Nederland op een onderbouwde en betrouwbare manier te informeren over gezond, veilig en duurzaam...
Encyclopedie / Schaal- en schelpdieren
Schaal- en schelpdieren
Schaal- en schelpdieren leven in de zee of in zoetwater. Schaal- en schelpdieren zijn officieel geen vissen, maar ze worden wel tot (magere) vis gerekend in de Schijf van...
Vraag en antwoord / Zwangerschap en baby / Kan ik honing eten als ik zwanger ben?
Kan ik honing eten als ik zwanger ben?
Honing is veilig voor iedereen ouder dan 1 jaar, ook voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Alleen kinderen jonger dan 1 jaar mogen geen honing eten. Zij...
Vraag en antwoord / Koken en bewaren / Kun je vlees na de TGT-datum nog eten?
Kun je vlees met een TGT-datum van vandaag nog eten?
Als je vlees hebt liggen met een TGT-datum van vandaag, kun je het die dag nog eten. Je kunt het ook bereiden, om het langer goed te houden. Als je het bakt, grilt of kookt...
Encyclopedie / Trefwoorden overzicht / Kwetsbare groepen
Kwetsbare groepen
Kwetsbare groepen zijn zwangere vrouwen, baby’s en jonge kinderen, ouderen en zieken. Zij hebben vaak een verminderde weerstand en zijn gevoeliger voor voedselinfecties. Ze...
Home / Thema's / Apps en tools
Apps en tools van het Voedingscentrum
Het Voedingscentrum heeft veel handige hulpmiddelen om je helpen bij het kiezen voor gezond, veilig en duurzaam eten. Bekijk hier onze apps en andere tools. Apps voor mobiel...
Home / Pers / Factsheets / Factsheets: hoe komen de adviezen van het Voedingscentrum tot stand?
Factsheets: hoe komen de adviezen van het Voedingscentrum tot stand?
Van wetenschappelijke consensus naar praktische adviezen Het Voedingscentrum heeft als missie de consument te informeren en te stimuleren tot een meer gezonde en duurzame...
Recepten / Kookhulp / Hoe ontdooi ik?
Hoe ontdooi ik?
Ontdooien in de magnetron Ben je vergeten om eten op tijd uit de vriezer te halen? Kleine stukken vlees of vis, of kleine kliekjes, zijn eenvoudig te ontdooien in een magnetron...
Vraag en antwoord / Zwangerschap en baby / Kan ik tijdens mijn zwangerschap veilig light-frisdrank drinken?
Kan ik tijdens mijn zwangerschap veilig light-frisdrank drinken?
Light-frisdrank en andere light-producten zijn veilig om te nemen, ook als je zwanger bent. De zoetstoffen zijn niet schadelijk voor je ongeboren kind. Hoe wordt gecontroleerd...
Encyclopedie / Smaakversterkers
Smaakversterkers
E-nummerzoeker Meer weten over een specifiek E-nummer? Hieronder kun je het opzoeken. Je kunt zoeken op het E-nummer of op de naam van de stof. Er worden per E-nummer...
Encyclopedie / Voedselverspilling
Voedselverspilling
Er is sprake van voedselverspilling als voedsel dat is geproduceerd voor menselijke consumptie, hier niet voor wordt gebruikt. Er wordt hierbij geen onderscheid gemaakt tussen...
Encyclopedie / Vogelgriep
Vogelgriep
Vogelgriep, vogelpest of aviaire influenza, wordt veroorzaakt door influenzavirus type A dat zeer besmettelijk is voor kippen en kalkoenen. Het virus verspreidt zich via mest...
Encyclopedie / Trefwoorden overzicht / Wecken
Wecken
Wecken (of inmaken) is een manier om levensmiddelen te conserveren. Thuis wecken is alleen een geschikte conserveermethode voor fruit. Vanwege het risico van botulisme,...
Vraag en antwoord / Vragen aan het Voedingscentrum / Worden of werden jullie vroeger gesponsord door de voedingsmiddelenindustrie?
Worden of werden jullie vroeger gesponsord door de voedingsmiddelenindustrie?
Nee, het Voedingscentrum wordt voor 100% gefinancierd door de Rijksoverheid. Dat doet het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport en het ministerie van Landbouw, Natuur...
Home / Pers / Achtergronden / Behoudendheid is onze kracht
Behoudendheid is onze kracht
Voedingscentrum: onze behoudendheid is onze kracht (Volkskrant 24-03-2014) In de Volkskrant van afgelopen donderdag schrijft Grieto Zeeman een opiniestuk getiteld: ‘Voedingscentrum,...
Encyclopedie / Clostridium botulinum en botulisme
Clostridium botulinum en botulisme
Clostridium botulinum is een bacterie die leeft in een omgeving zonder zuurstof en overal in de natuur voorkomt. De bacterie maakt een gifstof aan die een ernstige voedselvergiftiging...
Encyclopedie / Dierziekten
Dierziekten
Onder dierziekten verstaan we hier alle besmettelijk ziekten die in eerste instantie door dieren gedragen worden. De meeste dierziekten zijn specifiek voor een bepaald dier.
Encyclopedie / Glutamaat
Glutamaat
Glutamaat is een smaakversterker die een hartige smaak versterkt. Glutamaat is verantwoordelijk voor de ‘umamismaak’ van hartige voedingsmiddelen als vlees, vis, kaas, champignons...
Home professionals / Gezond op school / Voortgezet onderwijs / Lesmaterialen
Lesmaterialen
Gezondheidseducatie is leerlingen kennis en vaardigheden rondom een gezonde leefstijl aanleren. Voor het voortgezet onderwijs bieden wij een online lespakket aan en hebben...
Encyclopedie / Listeria
Listeria
Listeria’s zijn bacteriën die overal in de natuur voorkomen. Er zijn meerdere soorten listeria. Van één soort, Listeria monocytogenes, kun je ziek worden. Deze bacterie kan...
Encyclopedie / Toxoplasmose
Toxoplasmose
De parasiet Toxoplasma gondii kan de  ziekte toxoplasmose veroorzaken. Toxoplasma gondii kan voorkomen in rauw vlees. Je kunt niet zien, ruiken of proeven dat vlees besmet...
Encyclopedie / Voedingssupplementen
Voedingssupplementen
Factsheet Over suppletieadviezen voor vitamines, mineralen en spoorelementen Voedingssupplementen zijn producten in de vorm van pillen, poeders, druppels, capsules of drankjes...
Recepten / WhatsApp Kitchen Assistant
WhatsApp Kitchen Assistant
"Wat zullen we vanavond eten?" Waarschijnlijk WhatsApp je deze vraag heel vaak. De Kitchen Assistent maakt het je vanaf nu wat makkelijker: iedere donderdag ontvang je gratis...
Home professionals / Professionals in opleiding / Informatiebronnen en tools
Informatiebronnen en tools
Het Voedingscentrum biedt informatie voor professionals (in opleiding) en consumenten. Hieronder staat uitgelegd wat je per informatiebron kunt verwachten.  Bronvermelding Gebruik...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Is rauwe melk gezond?
Is rauwe melk gezond?
Er zijn mensen die hun melk graag vers van de koe, geit of een ander dier drinken. Soms om de smaak, soms om gezondheidsredenen. Het drinken van rauwe melk is niet gezonder...
Encyclopedie / Your 50 Days of Green Happiness
Your 50 Days of Green Happiness
Onderbouwing Veel van de beweringen in het boek missen een onderbouwing. Zo worden er adviezen gegeven over de verteringstijd van bepaalde producten en over het specifieke...
Home / Mijn boodschappen / Eten kopen / Etiketten lezen / Hoe helpt het etiket bij beter bewaren?
Hoe helpt het etiket bij beter bewaren?
Goed bewaren van voedingsmiddelen levert veel voordelen. Producten blijven langer goed, je hoeft minder weg te gooien, dus dat is goed voor je portemonnee en het milieu. Vaak...
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.