Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op twee manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar

Wat geef jij mee naar school?

Originele pauzehappen en vrolijke lunchtrommels

Bekijk onze ideeën voor pauzehappen en de gezonde lunch op school. Inclusief smaakmakende foto's en tips hoe je de lunch langer goed houdt. 

De lekkerste tips

Pagina niet gevonden

Helaas! De pagina die je zocht, is niet gevonden.

Misschien kun je hieronder terugvinden wat je zocht? Of ga anders naar de homepage.
Gezocht naar Zoek
 
Home / Pers / Persberichten / "Daisy’s No Waste Diary" helpt consumenten om minder voedsel te verspillen
"Daisy’s No Waste Diary” helpt consumenten om minder voedsel te verspillen
Per jaar gooit een persoon gemiddeld 50 kilo goed voedsel weg. Met de social media-actie ‘Hoezo50kilo?’ wil het Voedingscentrum consumenten bewust maken van...
Home / Nieuws / Daag jouw collega’s uit om minder voedsel te verspillen
FoodBattle: daag je collega’s uit om minder te verspillen
Samen strijden tegen voedselverspilling, dat werkt. De FoodBattle zorgt daadwerkelijk dat deelnemers in 3 weken minder voedsel verspillen. Wil jij ook jouw collega’s...
Home professionals / Duurzaam eten / Toolkit minder verspillen voor organisaties
Toolkit minder verspillen voor organisaties
Het Voedingscentrum informeert consumenten over het tegengaan van voedselverspilling, onder meer via samenwerkingen met derde partijen. Organiseer je iets rondom het thema...
Home / Nieuws / Minder verspillen kan vooral bij brood, zuivel en groente
Minder verspillen kan vooral bij zuivel, brood en groente
Voedsel verspillen is zonde van je geld. Als je wilt zorgen dat je minder hoeft weg te gooien, kun je het meeste winst behalen bij zuivel, brood en groente. Als je met deze...
Over ons / Financiering en Jaarverslagen / Jaarverslag 2013 / Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2013
Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2013
Het doel van dit programma is om consumenten te informeren over voedselkwaliteit en voedselverspilling, en het bieden van hulpmiddelen om een duurzame keuze te maken.  Hieronder...
Home / Pers / Persberichten / We willen minder eten verspillen, maar doen het niet
We willen minder eten verspillen, maar doen het niet
Jaarlijks gooien alle Nederlanders samen voor 2,5 miljard euro aan goed voedsel weg. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Milieu Centraal en het Voedingscentrum. Toch zegt 80%...
Home / Nieuws / Bijna alle Nederlanders willen minder voedsel verspillen
Bijna alle Nederlanders willen minder voedsel verspillen
94% van de Nederlanders probeert voedselverspilling te voorkomen. Dat blijkt uit een enquête van het Planbureau voor de Leefomgeving. De redenen die genoemd worden zijn:...
Home / Pers / Persberichten / De No Waste Challenge helpt consumenten in actie komen tegen voedselverspilling
De No Waste Challenge helpt consumenten in actie komen tegen voedselverspilling
No Waste Challenge helpt consumenten in actie komen tegen voedselverspilling Om consumenten te helpen minder voedsel te verspillen heeft het Voedingscentrum de actie ‘Hoezo50kilo’...
Home / Pers / Persberichten / Te grote verpakking veroorzaakt voedselverspilling
Te grote verpakking veroorzaakt voedselverspilling
34% van de mensen die wel eens eten weggooit doet dat omdat er te veel in de verpakking zit. Uit nieuw onderzoek van GfK, in opdracht van het Voedingscentrum, blijkt dat...
Home / Pers / Persberichten / Nieuwe inzichten voedselverspilling bij consument
Nieuwe inzichten voedselverspilling bij consument
Consument wil wel, maar gedrag blijft achter Uit nieuw onderzoek onder consumenten blijkt dat verreweg de meeste Nederlanders wel minder willen verspillen, maar dit in de...
Thema's / Hoezo50kilo / Aan de slag / Tools / Mijn stap naar minder verspillen
Mijn Stap naar minder voedsel verspillen
Welkom bij ”Mijn Stap naar minder voedsel verspillen”. Deze tool helpt je om een concreet voornemen te kiezen om minder voedsel te verspillen. Iedereen kan bijdragen...
Home / Nieuws / Ga samen met het Eetmaatje voedselverspilling tegen
Ga samen met het Eetmaatje voedselverspilling tegen
Van 3 tot en met 9 februari worden 1 miljoen gratis maatbekers verspreid. Met het Eetmaatje, zoals deze speciale maatbeker heet, kun je gemakkelijk juiste hoeveelheid pasta...
Home / Nieuws / We willen minder eten verspillen, maar doen het niet
We willen minder eten verspillen, maar doen het niet
Jaarlijks gooien alle Nederlanders samen voor 2,5 miljard euro aan goed voedsel weg. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Milieu Centraal en het Voedingscentrum. Toch zegt 80%...
Home / Thema's / De waarheid op tafel / Minder verspillen
Minder verspillen
Terug naar de startpagina   Meer waarheid op tafel?  Twijfel je over iets wat je hebt gelezen of gehoord over eten wel klopt? Laat het ons weten. Met jullie reacties zorgen...
Home / Thema's / Hoezo50kilo / Over de campagne
Over de campagne 'Hoezo50kilo' tegen voedselverspilling
Er valt ontzettend veel winst te behalen op het voorkomen van voedselverspilling. Door beter om te gaan met je eten kun je jaarlijks per persoon gemiddeld 150 euro besparen,...
Home / Nieuws / Foodbattle: verspil zo min mogelijk voedsel
Foodbattle: verspil 3 weken lang zo min mogelijk voedsel
Op dinsdag 11 februari wordt het startsein gegeven voor de Foodbattle. Deze actie tegen voedselverspilling wordt georganiseerd door  Vrouwen van Nu samen met onder andere...
Home / Pers / Persberichten / 1 miljoen gratis maatbekers gaan voedselverspilling tegen
1 miljoen gratis maatbekers gaan voedselverspilling tegen
Met het Eetmaatje wordt het gemakkelijker om de juiste hoeveelheid eten te bereiden. Deze  maatbeker van het Voedingscentrum en Albert Heijn krijgen consumenten deze week...
Home / Pers / Persberichten / Meeste winst te behalen met voorkomen verspilling zuivel, brood en groente
Meeste winst te behalen met voorkomen verspilling zuivel, brood en groente
Nieuwste cijfers voedselverspilling consumenten In 2013 verspilt de Nederlander naar schatting 47 kilo goed voedsel. Deze hoeveelheid ligt op vrijwel hetzelfde niveau als...
Home / Pers / Persberichten / Gerard Joling presenteert ‘No Waste Quiz’ op Huishoudbeurs
Gerard Joling presenteert ‘No Waste Quiz’ op Huishoudbeurs
“Nooit geweten dat we met elkaar zo veel eten weggooien. Dat zet zélfs mij aan het denken.”    Op zaterdag 18 februari presenteert Gerard Joling een quiz van het Voedingscentrum...
Home / Thema's / Hoezo50kilo / Aan de slag / Tools
Tools
Hoe je minder voedsel kunt verspillen? Nou zo! Hieronder vind je al onze hulpmiddelen, waardoor je eenvoudig minder eten kunt verspillen. Zoek in de bewaarwijzer op hoe je...
Home / Mijn boodschappen / Geld besparen op eten / Bespaar top 4
Boodschappen bespaar top 4
Uit onderzoek blijkt dat we met deze productgroepen de meeste winst kunnen behalen: brood, zuivel, groente en fruit en aardappelen, rijst en pasta. Met onze tips kun je flink...
Home / Nieuws / Hét Nederlandse eetpatroon bestaat niet
Hét Nederlandse eetpatroon bestaat niet
Er is geen ‘gemiddeld’ Nederlands eetpatroon. Wat iemand eet, hangt sterk samen met het sociale milieu waarin degene leeft. Daarnaast blijken duurzame en gezonde...
Thema's / Hoezo50kilo / Aan de slag / Tools / App Slim Koken
App Slim Koken
Download de app (iPhone) Download de app (Android) Afbeeldingen van de app 'Slim koken'       ...
Home / Thema's
Actuele campagnes
Het Voedingscentrum informeert consumenten over verschillende voedselgerelateerde onderwerpen. Met actuele informatie stimuleren we mensen om bijvoorbeeld minder goed voedsel...
Home / Mijn boodschappen / Geld besparen op eten / Bespaar top 4 / Brood goed bewaren
Hoe kan je het beste brood bewaren?
Wist je dat je €150 kunt besparen door minder voedsel te verspillen? Door goed om te gaan met brood, kun je er langer van genieten. Houd je soms een paar sneetjes...
Home / Mijn boodschappen / Geld besparen op eten / Bespaar top 4 / Groente en fruit bewaren
Hoe kun je het beste groente en fruit bewaren?
5 tips over groenten en fruit Zet op je boodschappenlijstje precies hoeveel groente je nodig hebt en koop die hoeveelheid. Houd 200 gram gekookte groente per persoon...
Home / Mijn boodschappen / Geld besparen op eten / Bespaar top 4 / Melk en yoghurt bewaren
Hoe kan je het beste melk en yoghurt bewaren?
5 tips over zuivel Koop niet meer dan je nodig hebt. Gooi zuivel niet direct weg nadat de THT-datum is verstreken. Kijk, ruik en proef een beetje om de kwaliteit...
Home / Mijn boodschappen / Geld besparen op eten / Bespaar top 4 / Precies genoeg pasta koken
Hoe kook je precies genoeg pasta?
Wist je dat je €150 kunt besparen door minder voedsel te verspillen? Door goed om te gaan met rijst, pasta en aardappelen voorkom je verspilling. In gedroogde vorm...
Home / Nieuws / Nederland in actie tegen voedselverspilling
Nederland in actie tegen voedselverspilling
Het onderwerp voedselverspilling, en vooral het voorkomen ervan, staat hoog op de agenda. Niet alleen bij het Voedingscentrum, maak ook bij producenten, supermarkten en in...
Home / Thema's / Hoezo50kilo / Aan de slag
Aan de slag
Wil je minder voedsel verspillen? Met onze tips en hulpmiddelen kun je direct aan de slag met slimmer kopen, koken en bewaren. Zo geniet je langer van je eten. Kopen Door...
Home / Pers / Persberichten / Voedingscentrum lanceert online test over duurzaam eten
Voedingscentrum lanceert online test over duurzaam eten
Lebbis en Jansen berekenen hun Voedselafdruk De cabaretiers Lebbis en Jansen hebben afgelopen weekend een online test van het Voedingscentrum ingevuld om de impact van...
Home
Homepage Voedingscentrum
Online hulp bij gezond eten Benieuwd of je eetpatroon en gewicht gezond zijn? Mijn Voedingscentrum helpt! ...
Home / Nieuws / Handige bewaartips op het melkpak
Handige bewaartips op het melkpak
Om mensen te helpen bewuster met eten om te gaan, staan er vanaf deze week 6 weken lang bewaartips van het Voedingscentrum op de melkpakken van PLUS. Want beter bewaren betekent...
Home / Thema's / De waarheid op tafel / Groente en fruit / "Al het plastic waarin groente is verpakt is volgens mij zinloos en milieuvervuilend"
"Al het plastic waarin groente is verpakt is volgens mij zinloos en milieuvervuilend"
Niet waar. Het plastic is heel nuttig. Onverpakte groenten verliezen namelijk sneller vocht, daardoor verleppen ze sneller. Dit kan voedselverspilling in de hand werken. Folie...
Home / Thema's / De waarheid op tafel / Houdbaarheid / "Ik denk dat groenten altijd langer houdbaar zijn als je ze in de koelkast bewaart"
"Ik denk dat groenten altijd langer houdbaar zijn als je ze in de koelkast bewaart"
Vruchtgroenten als tomaat, paprika en komkommer kun je bijvoorbeeld beter niet in de koelkast bewaren, want door de kou bederven ze sneller. Wintergroenten...
Home / Thema's / Apps en tools / Smartphone en tablet apps
Apps
Mijn Eetmeter app De Mijn Eetmeter app geeft persoonlijke voedingsadviezen, gebaseerd op leeftijd, gewicht, geslacht en bewegingsniveau. Zet alles wat je eet in de app en...
Home / Mijn boodschappen / Eten bereiden
Eten bereiden
"Wat eten we vandaag?" Wat je ook klaarmaakt in de keuken, het komt altijd neer op voorbereiding en uitvoering. Bij elke stap lees je tips om efficiënt en veilig met...
Home / Mijn boodschappen / Eten bewaren / Hoe bewaar ik..?
Hoe bewaar ik... ?
De ideale koelkastindeling Hieronder zie je hoe je je koelkast zo indeelt dat producten langer goed blijven. En je ziet hoe lang je geopende producten kunt bewaren. Download...
Encyclopedie / Tarwe, meel en bloem
Tarwe, meel en bloem
Tarwe is een graansoort. Meel en bloem is vaak gemaakt van tarwe. Het zit verwerkt in diverse producten zoals brood, pannenkoeken en couscous. Er zijn verschillende soorten...
Home / Nieuws / Eet jij op te grote voet?
Eet jij op te grote voet?
"Als iedereen in Nederland duurzamer zou eten, kunnen we onze ecologische voetafdruk met een vijfde verminderen." Dat zegt Roy van der Ploeg, woordvoerder van het Voedingscentrum...
Home / Mijn boodschappen / Eten bereiden / Eten voorbereiden
Eten voorbereiden
Tip 1: Meet alles af Weet je hoeveel jij of jouw gezin nodig heeft? Houd het een tijdje bij en gebruik de hoeveelheden vervolgens bij het koken. Om de benodigde hoeveelheid...
Home / Mijn boodschappen / Eten kopen / Etiketten lezen / Hoe helpt het etiket bij beter bewaren?
Hoe helpt het etiket bij beter bewaren?
Goed bewaren van voedingsmiddelen levert veel voordelen. Producten blijven langer goed, je hoeft minder weg te gooien, dus dat is goed voor je portemonnee en het milieu. Vaak...
Home / Nieuws / Meer aandacht voor voedsel zorgt voor minder verspilling
Meer aandacht voor eten zorgt voor minder verspilling
Als je bewuster omgaat met je voedsel, kun je flink besparen. Dat bewijst de FoodBattle: 500 leden van Vrouwen van Nu gingen met succes de strijd aan tegen voedselverspilling.
Home / Thema's / De waarheid op tafel / Houdbaarheid / "Blikgroenten kun je jaren na de houdbaarheidsdatum nog eten denk ik"
"Blikgroenten kun je jaren na de houdbaarheidsdatum nog eten denk ik"
Waar. Op blikgroenten staat een THT-datum, wat staat voor 'ten minste houdbaar tot'. Na deze datum kan de kwaliteit, zoals smaak, geur of kleur van het product, langzaam...
Home / Nieuws / Miljoen Eetmaatjes verspreid
Miljoen Eetmaatjes verspreid
"En nu aan de slag!" De 1 miljoen Eetmaatjes, die het Voedingscentrum begin februari verspreidde samen met Albert Heijn om voedselverspilling tegen te gaan, zijn zo goed als...
Home / Mijn boodschappen / Geld besparen op eten / Besparen op je boodschappen
Geld besparen op je boodschappen
Budgetshoppen is een uitdaging. We geven je graag tips om zo goedkoop én gezond mogelijk eten in te kopen. Want besparen op je boodschappen is goed, zolang je niet...
Home / Mijn boodschappen / Geld besparen op eten
Geld besparen op je eten en drinken
Goedkoop én gezond eten is mogelijk. Door slim boodschappen te doen en weinig eten te verspillen, kun je flink besparen op de kosten van eten en drinken. Geld uitsparen...
Home / Mijn boodschappen / Eten kopen / Boodschappen doen
Boodschappen doen
Bewust boodschappen doen is een fluitje van een cent. Met deze tips koop je gezond, veilig en duurzaam jouw eten. Houd je zoveel mogelijk aan je boodschappenlijstje. Probeer...
Home / Mijn boodschappen / Eten bereiden / Eten koken en bakken
Eten koken en bakken
De lekkerste recepten Het Voedingscentrum heeft een receptensite met mer dan 1.700 recepten. Bekijk de site en word ook gratis lid van onze wekelijkse nieuwsbrief, met gerechten...
Home / Mijn boodschappen / Eten kopen
Eten kopen
Je staat op het punt om boodschappen te doen. Hoe ga jij te werk? Maak je een boodschappenlijstje? En als je in de winkel bent, lees je dan het etiket voordat je kiest welk...
Over ons / Financiering en Jaarverslagen / Jaarverslag 2014 / Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2014
Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2014
Het doel van dit programma is om consumenten te informeren over voedselkwaliteit, waaronder voedselverspilling en voedselveiligheid. Dit doen we onder andere door het bieden...
Home / Schijf van Vijf / Eet gevarieerd / Hoe eet ik duurzamer?
Hoe eet ik gezond en duurzamer?
Duurzaamheid is een breed begrip. Met duurzamer eten bedoelen wij dat voedsel met respect voor mens, dier, natuur en  milieu wordt geproduceerd. 6...
Encyclopedie / Houdbaarheidsdatum (THT/TGT)
Houdbaarheidsdatum (THT/TGT)
Hoe lang een product houdbaar is, moet op de verpakking te vinden zijn. Zolang de verpakking niet geopend is, kun je het product bewaren tot de houdbaarheidsdatum. Er zijn...
Home / Nieuws / Zwolle luncht tegen voedselverspilling tijdens Damn Food Waste
Zwolle luncht tegen voedselverspilling tijdens Damn Food Waste
Om aandacht te vragen voor het probleem voedselverspilling vond op zaterdag 20 september Damn Food Waste plaats op het Grote Kerkplein in Zwolle. Daarbij werden zo'n 2.000...
Home / Nieuws / Nieuwe site Kliekipedia maakt koken met kliekjes makkelijker
Nieuwe site Kliekipedia maakt koken met kliekjes makkelijker
Er is de laatste jaren veel aandacht voor het tegengaan van voedselverspilling. Op onze site helpen we je met weetjes en tips over hoe je slimmer koopt, kookt en bewaart.
Home / Thema's / Eetmaatje / Video Eetmaatje: van idee tot product
Video Eetmaatje: van idee tot product
Hoe is het Eetmaatje tot stand gekomen? International Innovation Company (IIC) heeft in opdracht van het Voedingscentrum deze maatbeker ontworpen. Samen met Albert Heijn worden...
Home / Nieuws / Eenvoudige tips om duurzaam te koken
Eenvoudige tips om duurzaam te koken
‘Zuinig’ koken klinkt misschien niet zo spannend, maar het levert wel veel op. Je kunt flink besparen op je energierekening. Zo zorg je voor minder milieubelasting. En het...
Home professionals / Duurzaam eten / Visie
Visie
Duurzaam eten is naast gezond en veilig eten één van de drie centrale thema’s binnen de voorlichting die het Voedingscentrum geeft. De aanbevelingen van de Richtlijnen Goede...
Home / Nieuws / Actieweek op Radio 2 tegen verspilling
Actieweek op Radio 2 tegen verspilling
NPO Radio2-dj Sander de Heer gaat de uitdaging aan: hij gaat een week lang zo min mogelijk voedsel verspillen. Het idee hiervoor ontstond in zijn ochtendprogramma ‘De...
Home / Nieuws / Groningen luncht tegen voedselverspilling
Groningen luncht tegen voedselverspilling
Honderden kilo’s goed voedsel zijn afgelopen zaterdag gered. Damn Food Waste on Tour serveerde in Groningen een heerlijke gratis lunch, van voedsel dat anders niet...
Encyclopedie / Watergebruik
Watergebruik
We verbruiken niet alleen water met het douchen, het afwassen en het besproeien van de tuin. Van al het water dat de Nederlander gebruikt is 85% nodig voor ons eten en drinken.
Home / Nieuws / Zorgen om gezond eten met een krappe beurs
Zorgen om gezond eten met een krappe beurs
Begin met een goede voorbereiding Goedkoop inkopen doen begint met een goede voorbereiding. Dat betekent dat je eerst de voorraad checkt. Wat is er nog in huis en wat moet...
Services / Initiatieven van het Voedingscentrum / Verkiezingen 2012 / Verkiezingen 2012 / Een interview met Hanke Bruins Slot, CDA
Een interview met Hanke Bruins Slot, CDA
1. Mevrouw Schippers heeft de 26 miljoen die voor kinderobesitas in het Lente-akkoord is afgesproken structureel ingezet. Wilt u dat zo houden?    Ja, dit moet worden behouden.
Services / Initiatieven van het Voedingscentrum / Verkiezingen 2012 / Verkiezingen 2012 / Een interview met René Leegte, VVD
Een interview met René Leegte, VVD
1. Mevrouw Schippers heeft de 26 miljoen die voor kinderobesitas in het Lente-akkoord is afgesproken structureel ingezet. Wilt u dat zo houden?    Ja. Dit moeten we structureel...
Home / Nieuws / Heb jij ook last van ‘te veel in de verpakking’?
Heb jij ook last van ‘te veel in de verpakking’?
Het komt voor dat je een product koopt, waarvan je maar een deel nodig hebt. Bijvoorbeeld als je een recept maakt. Een gevolg van ‘te veel in een verpakking’,...
Encyclopedie / Pasta
Pasta
Pasta is een verzamelnaam voor deegwaren gemaakt van tarwemeel. Pasta valt in vak 2 van de Schijf van Vijf. Dit is het vak waar ook brood, granen, aardappelen, rijst, couscous...
Over ons / Samenwerking (PPS)
Samenwerking (PPS)
Onder een PPS verstaan wij: (Een PPS is een) tijdelijk samenwerkingsverband tussen twee of meer organisaties uit publieke én private sectoren die middelen, risico’s...
Home professionals / Duurzaam eten / Tools en materialen
Tools en materialen
Home / Thema's / Eetmaatje / Wat is het Eetmaatje?
Wat is het Eetmaatje?
Het Eetmaatje is een maatbeker voor rijst en pasta. Als je het Eetmaatje gebruikt, kan je porties gemakkelijker afmeten. Zo kan iedereen een bijdrage leveren aan het tegengaan...
Home / Pers / Persberichten / Door crisis laten Nederlanders snacks en snoep staan
Door crisis laten Nederlanders snacks en snoep staan
Sinds het begin van de economische crisis gaan mensen zuiniger om met eten. Aan eten en drinken buitenshuis geeft 7 op de 10 Nederlanders minder geld uit. Op de kosten van...
Encyclopedie / Rijst
Rijst
Rijst is een graansoort en behoort net als alle andere granen tot de grassenfamilie. Rijst valt onder vak 2 van de Schijf van Vijf. Dit is het vak waar ook brood, granen,...
Home professionals / Gezond op school / Voortgezet onderwijs / Aandacht voor Gezond en Duurzaam op school
Aandacht voor Gezond en Duurzaam op school
1. Verwerk het thema voedsel in het bestaande curriculum Enkele voorbeelden: Nederlands: Geef je leerlingen de opdracht om een essay te maken over 'Hoe ziet jouw ideale...
Over ons / Financiering en Jaarverslagen / Jaarverslag 2011 / Nieuwsoverzicht 2011
Nieuwsoverzicht 2011
Welke onderwerpen waren in het nieuws in 2011? In vogelvlucht ons nieuws in 2011. 11 maart 2011 Het Voedingscentrum heeft de Richtlijnen Voedselkeuze geactualiseerd.
Home professionals / Gezond op school / Hbo/wo / Tools en tests
Tools en tests
Recepten Zoek naar recepten. Laat studenten een recept bereiden voor elkaar in de klas, of thuis voor huisgenoten. Je vindt ze op de receptensitevan het Voedingscentrum. Tests ...