Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Gedroogd fruit voor een vleugje zoet
2 personen
30+ minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Pagina helaas niet gevonden

Gezocht naar Zoek
 
Home / Nieuws / Daag jouw collega’s uit om minder voedsel te verspillen
FoodBattle: daag je collega’s uit om minder te verspillen
Samen strijden tegen voedselverspilling, dat werkt. De FoodBattle zorgt daadwerkelijk dat deelnemers in 3 weken minder voedsel verspillen. Wil jij ook jouw collega’s...
Home / Thema's / Minder verspillen
Minder verspillen
Wil je minder voedsel verspillen? En minder eten en drinken weggooien dat nog goed is? Deze handige tools helpen je slimmer te kopen, koken en bewaren.
Home / Nieuws / Minder verspillen kan vooral bij brood, zuivel en groente
Minder verspillen kan vooral bij zuivel, brood en groente
Voedsel verspillen is zonde van je geld. Als je wilt zorgen dat je minder hoeft weg te gooien, kun je het meeste winst behalen bij zuivel, brood en groente. Als je met deze...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2013 / Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2013
Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2013
Het doel van dit programma is om consumenten te informeren over voedselkwaliteit en voedselverspilling, en het bieden van hulpmiddelen om een duurzame keuze te maken.  Hieronder...
Home / Pers / Persberichten / "Daisy’s No Waste Diary" helpt consumenten om minder voedsel te verspillen
"Daisy’s No Waste Diary” helpt consumenten om minder voedsel te verspillen
Per jaar gooit een persoon gemiddeld 50 kilo goed voedsel weg. Met de social media-actie ‘Hoezo50kilo?’ wil het Voedingscentrum consumenten bewust maken van...
Home / Pers / Persberichten / We willen minder eten verspillen, maar doen het niet
We willen minder eten verspillen, maar doen het niet
Jaarlijks gooien alle Nederlanders samen voor 2,5 miljard euro aan goed voedsel weg. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Milieu Centraal en het Voedingscentrum. Toch zegt 80%...
Home / Pers / Persberichten / De No Waste Challenge helpt consumenten in actie komen tegen voedselverspilling
De No Waste Challenge helpt consumenten in actie komen tegen voedselverspilling
No Waste Challenge helpt consumenten in actie komen tegen voedselverspilling Om consumenten te helpen minder voedsel te verspillen heeft het Voedingscentrum de actie ‘Hoezo50kilo’...
Home / Nieuws / Bijna alle Nederlanders willen minder voedsel verspillen
Bijna alle Nederlanders willen minder voedsel verspillen
94% van de Nederlanders probeert voedselverspilling te voorkomen. Dat blijkt uit een enquête van het Planbureau voor de Leefomgeving. De redenen die genoemd worden zijn:...
Home / Pers / Persberichten / Te grote verpakking veroorzaakt voedselverspilling
Te grote verpakking veroorzaakt voedselverspilling
34% van de mensen die wel eens eten weggooit doet dat omdat er te veel in de verpakking zit. Uit nieuw onderzoek van GfK, in opdracht van het Voedingscentrum, blijkt dat...
Home / Pers / Persberichten / Nieuwe inzichten voedselverspilling bij consument
Nieuwe inzichten voedselverspilling bij consument
Consument wil wel, maar gedrag blijft achter Uit nieuw onderzoek onder consumenten blijkt dat verreweg de meeste Nederlanders wel minder willen verspillen, maar dit in de...
Home / Nieuws / Voedingscentrum neemt platform Kliekipedia.nl van SIRE over
Voedingscentrum neemt platform Kliekipedia.nl van SIRE over
[Update: Kliekipedia werd van 1 december 2015 tot 1 april 2017 beheerd door het Voedingscentrum] Ken jij de reclame voor Kliekipedia nog, die begin dit jaar te zien was op...
Home / Nieuws / Ga samen met het Eetmaatje voedselverspilling tegen
Ga samen met het Eetmaatje voedselverspilling tegen
Van 3 tot en met 9 februari worden 1 miljoen gratis maatbekers verspreid. Met het Eetmaatje, zoals deze speciale maatbeker heet, kun je gemakkelijk juiste hoeveelheid pasta...
Home / Thema's / De waarheid op tafel / Minder verspillen
Minder verspillen
  Terug naar de startpagina  
Home / Pers / Persberichten / Voedingscentrum zet WhatsApp in tegen voedselverspilling
Voedingscentrum zet WhatsApp in tegen voedselverspilling
Het Voedingscentrum wil mensen helpen minder voedsel te verspillen. Nieuwe abri-posters, die vanaf dinsdag door heel Nederland hangen, laten mensen even stilstaan bij hun...
Home / Nieuws / Foodbattle: verspil zo min mogelijk voedsel
Foodbattle: verspil 3 weken lang zo min mogelijk voedsel
Op dinsdag 11 februari wordt het startsein gegeven voor de Foodbattle. Deze actie tegen voedselverspilling wordt georganiseerd door  Vrouwen van Nu samen met onder andere...
Home / Pers / Persberichten / 1 miljoen gratis maatbekers gaan voedselverspilling tegen
1 miljoen gratis maatbekers gaan voedselverspilling tegen
Met het Eetmaatje wordt het gemakkelijker om de juiste hoeveelheid eten te bereiden. Deze  maatbeker van het Voedingscentrum en Albert Heijn krijgen consumenten deze week...
Home / Pers / Persberichten / Meeste winst te behalen met voorkomen verspilling zuivel, brood en groente
Meeste winst te behalen met voorkomen verspilling zuivel, brood en groente
Nieuwste cijfers voedselverspilling consumenten In 2013 verspilt de Nederlander naar schatting 47 kilo goed voedsel. Deze hoeveelheid ligt op vrijwel hetzelfde niveau als...
Home / Pers / Persberichten / Nieuwe cijfers voedselverspilling in huishoudens 2016
Nieuwe cijfers voedselverspilling in huishoudens 2016
Nederlandse huishoudens hebben in 2016 gemiddeld 41 kilo voedsel per persoon verspild. Dat blijkt uit onderzoeken van CREM Waste Management en Kantar Public, in opdracht van...
Home / Pers / Persberichten / Gerard Joling presenteert ‘No Waste Quiz’ op Huishoudbeurs
Gerard Joling presenteert ‘No Waste Quiz’ op Huishoudbeurs
“Nooit geweten dat we met elkaar zo veel eten weggooien. Dat zet zélfs mij aan het denken.”    Op zaterdag 18 februari presenteert Gerard Joling een quiz van het Voedingscentrum...
Home / Thema's / Minder verspillen / Lekker handige tools
Lekker handige tools
De WhatsApp Kitchen Assistant De WhatsApp Kitchen Assistent maakt slim boodschappen doen wat makkelijker: 1 keer per week ontvang je de nieuwste en lekkerste recepten die...
Home / Mijn boodschappen / Geld besparen op eten / Bespaar top 4
Boodschappen bespaar top 4
Uit onderzoek blijkt dat we met deze productgroepen de meeste winst kunnen behalen: brood, zuivel, groente en fruit en aardappelen, rijst en pasta. Met onze tips kun je flink...
Home / Nieuws / Hét Nederlandse eetpatroon bestaat niet
Hét Nederlandse eetpatroon bestaat niet
Er is geen ‘gemiddeld’ Nederlands eetpatroon. Wat iemand eet, hangt sterk samen met het sociale milieu waarin degene leeft. Daarnaast blijken duurzame en gezonde...
Home / Thema's / Hoezo50kilo / Aan de slag / Tools
Tools
Hoe je minder voedsel kunt verspillen? Nou zo! Hieronder vind je al onze hulpmiddelen, waardoor je eenvoudig minder eten kunt verspillen. Zoek in de bewaarwijzer op hoe je...
Home / Mijn boodschappen / Eten bewaren / Je voorraad op orde
Je voorraad op orde
Kleine stappen hebben groot effect om minder voedsel te verspillen. Je voorraad op orde hebben scheelt!  Door eten op de juiste manier te bewaren, blijft het langer...
Home / Thema's / Eetmaatje / Wat is het Eetmaatje?
Wat is het Eetmaatje?
Het Eetmaatje is een maatbeker voor rijst, pasta en couscous. Als je het Eetmaatje gebruikt, kun je porties gemakkelijker afmeten. Zo kan iedereen een bijdrage leveren aan...
Home / Thema's
Actuele campagnes
Het Voedingscentrum informeert consumenten over verschillende voedselgerelateerde onderwerpen. Met actuele informatie stimuleren we mensen om bijvoorbeeld minder goed voedsel...
Home / Pers / Persmappen / Voedselverspilling
Persmap voedselverspilling
Er valt veel winst te behalen op het voorkomen van voedselverspilling. Door beter om te gaan met je eten kun je jaarlijks per persoon gemiddeld 150 euro besparen, dat is zo'n...
Home / Mijn boodschappen / Eten bereiden / Koken met restjes en kliekjes
Koken met restjes en kliekjes
Wat kun je nog met iets wat je over hebt na het koken, zoals een halve bloemkool of een kwart bakje zuivelspread? Of misschien blijft er nog iets in de pan over van een maaltijd.
Home / Nieuws / Nederland in actie tegen voedselverspilling
Nederland in actie tegen voedselverspilling
Het onderwerp voedselverspilling, en vooral het voorkomen ervan, staat hoog op de agenda. Niet alleen bij het Voedingscentrum, maak ook bij producenten, supermarkten en in...
Home / Thema's / Hoezo50kilo / Aan de slag
Aan de slag
Wil je minder voedsel verspillen? Met onze tips en hulpmiddelen kun je direct aan de slag met slimmer kopen, koken en bewaren. Zo geniet je langer van je eten. Kopen Door...
Home / Mijn boodschappen / Geld besparen op eten
Geld besparen op je eten en drinken
Goedkoop én gezond eten is mogelijk. Door slim boodschappen te doen en weinig voedsel te verspillen, kun je tot wel €150,- besparen. Geld besparen op je eten en...
Home / Pers / Persberichten / Voedingscentrum lanceert Ja-Nee sticker voor de koelkast
Voedingscentrum lanceert Ja-Nee sticker voor de koelkast
De Ja-Nee Koelkaststicker, een variant op de bekende Ja-Nee Reclamesticker, is ontworpen voor op de groentelade in de koelkast of op de koelkastdeur. Met de Ja-Nee Koelkaststicker...
Home / Pers / Persberichten / Voedingscentrum lanceert online test over duurzaam eten
Voedingscentrum lanceert online test over duurzaam eten
Lebbis en Jansen berekenen hun Voedselafdruk De cabaretiers Lebbis en Jansen hebben afgelopen weekend een online test van het Voedingscentrum ingevuld om de impact van...
Home / Pers / Persberichten / Voedingscentrum openbaart verborgen boodschappen
Voedingscentrum openbaart verborgen boodschappen
Met de actie ‘verborgen boodschap’ zet het Voedingscentrum een maand lang boodschappenlijstjes in de spotlights. Consumenten kunnen hun eigen lijstje insturen,...
Home / Nieuws / Nieuwe WhatsApp assistant handige tool om slimmer boodschappen te doen
Nieuwe WhatsApp Kitchen Assistant handige tool om slimmer boodschappen te doen
Leuk nieuws voor iedereen die efficiënter boodschappen wil doen en minder eten wil verspillen. Als je je aanmeldt voor de gloednieuwe dienst WhatsApp Kitchen Assistant...
Home / Mijn boodschappen / Eten bewaren / De beste bewaartips
De beste bewaartips
Eten en drinken blijft langer goed als je het op de juiste manier bewaart. Maar hoe doe je dat? Hoe haal je het optimale uit je koelkast, vriezer en voorraadkast? En wat is...
Home / Nieuws / Kansen voor een gezonder en duurzamer voedingspatroon
Kansen voor een gezonder en duurzamer voedingspatroon
Niet meer eten dan je nodig hebt, meer plantaardig eten en minder frisdrank en alcohol drinken. Dat zijn 3 belangrijke kansen voor een gezonder en duurzamer Nederland, zo...
Home / Nieuws / Eet jij op te grote voet?
Eet jij op te grote voet?
"Als iedereen in Nederland duurzamer zou eten, kunnen we onze ecologische voetafdruk met een vijfde verminderen." Dat zegt Roy van der Ploeg, woordvoerder van het Voedingscentrum...
Home / Nieuws / Meer aandacht voor voedsel zorgt voor minder verspilling
Meer aandacht voor eten zorgt voor minder verspilling
Als je bewuster omgaat met je voedsel, kun je flink besparen. Dat bewijst de FoodBattle: 500 leden van Vrouwen van Nu gingen met succes de strijd aan tegen voedselverspilling.
Home / Nieuws / Miljoen Eetmaatjes verspreid
Miljoen Eetmaatjes verspreid
"En nu aan de slag!" De 1 miljoen Eetmaatjes, die het Voedingscentrum begin februari verspreidde samen met Albert Heijn om voedselverspilling tegen te gaan, zijn zo goed als...
Home / Nieuws / 7 tips om voedselverspilling te voorkomen
7 tips om voedselverspilling te voorkomen
Nederlandse huishoudens hebben in 2016 gemiddeld 41 kilo voedsel per persoon verspild. Dat blijkt uit nieuwe onderzoeken. Vooral bij brood, zuivel, groente, fruit en vlees...
Home / Nieuws / Handige bewaartips op het melkpak
Handige bewaartips op het melkpak
Om mensen te helpen bewuster met eten om te gaan, staan er vanaf deze week 6 weken lang bewaartips van het Voedingscentrum op de melkpakken van PLUS. Want beter bewaren betekent...
Home / Nieuws / Verlaag je milieu-impact met de vernieuwde Voedselafdruk
Verlaag je milieu-impact met de vernieuwde Voedselafdruk
Voor de voedselproductie van de gemiddelde Nederlander is 1,6 hectare landbouwgrond nodig, ofwel 2,5 voetbalveld. Dat is bijna het dubbele van wat er per aardbewoner beschikbaar...
Home / Nieuws / Tegengaan voedselverspilling: in kleine stappen vooruit
Tegengaan voedselverspilling: in kleine stappen vooruit
Driekwart van de mensen heeft het gevoel zelf een bijdrage te kunnen leveren aan het voorkomen van voedselverspilling. Bijvoorbeeld door een boodschappenlijstje of maatbeker...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / Tien miljoen druppels maken een volle emmer
Tien miljoen druppels maken een volle emmer
Tien miljoen druppels maken een volle emmer schoon water, om in het beeld van doel 6 (Clean Water - schoon water voor iedereen) te blijven. Elk doel kun je zien als een lege...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2014 / Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2014
Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2014
Het doel van dit programma is om consumenten te informeren over voedselkwaliteit, waaronder voedselverspilling en voedselveiligheid. Dit doen we onder andere door het bieden...
Home / Nieuws / Zwolle luncht tegen voedselverspilling tijdens Damn Food Waste
Zwolle luncht tegen voedselverspilling tijdens Damn Food Waste
Om aandacht te vragen voor het probleem voedselverspilling vond op zaterdag 20 september Damn Food Waste plaats op het Grote Kerkplein in Zwolle. Daarbij werden zo'n 2.000...
Home / Mijn boodschappen / Eten bereiden / Eten voorbereiden
Eten voorbereiden
Tip 1: Meet alles af Weet je hoeveel jij of jouw gezin nodig heeft? Houd het een tijdje bij en gebruik de hoeveelheden vervolgens bij het koken. Om de benodigde hoeveelheid...
Home / Thema's / Eetmaatje / Video Eetmaatje: van idee tot product
Video Eetmaatje: van idee tot product
Hoe is het Eetmaatje tot stand gekomen? International Innovation Company (IIC) heeft in opdracht van het Voedingscentrum deze maatbeker ontworpen. Samen met Albert Heijn worden...
Thema's / Hoezo50kilo / Aan de slag / Tools / App Slim Koken
App Slim Koken
Download de app (iPhone) Download de app (Android) Afbeeldingen van de app 'Slim koken'       ...
Home / Nieuws / Nieuwe site Kliekipedia maakt koken met kliekjes makkelijker
Nieuwe site Kliekipedia maakt koken met kliekjes makkelijker
[Update: Kliekipedia werd van 1 december 2015 tot 1 april 2017 beheerd door het Voedingscentrum] Er is de laatste jaren veel aandacht voor het tegengaan van voedselverspilling.
Home professionals / Duurzaam eten / Visie duurzaam eten
Visie duurzaam eten
Duurzaam eten is naast gezond en veilig eten één van de drie centrale thema’s binnen de voorlichting die het Voedingscentrum geeft. De aanbevelingen van de Richtlijnen Goede...
Home / Nieuws / Actieweek op Radio 2 tegen verspilling
Actieweek op Radio 2 tegen verspilling
NPO Radio2-dj Sander de Heer gaat de uitdaging aan: hij gaat een week lang zo min mogelijk voedsel verspillen. Het idee hiervoor ontstond in zijn ochtendprogramma ‘De...
Home / Pers / Persberichten / Duurzamer eten levert grote milieuwinst op
Duurzamer eten levert grote milieuwinst op
Voor de voedselproductie van de gemiddelde Nederlander is 1,6 hectare landbouwgrond nodig, ofwel 2,5 voetbalveld. Dat is bijna het dubbele van wat er per aardbewoner beschikbaar...
Home / Nieuws / Groningen luncht tegen voedselverspilling
Groningen luncht tegen voedselverspilling
Honderden kilo’s goed voedsel zijn afgelopen zaterdag gered. Damn Food Waste on Tour serveerde in Groningen een heerlijke gratis lunch, van voedsel dat anders niet...
Services / Initiatieven van het Voedingscentrum / Verkiezingen 2012 / Verkiezingen 2012 / Een interview met Hanke Bruins Slot, CDA
Een interview met Hanke Bruins Slot, CDA
1. Mevrouw Schippers heeft de 26 miljoen die voor kinderobesitas in het Lente-akkoord is afgesproken structureel ingezet. Wilt u dat zo houden?    Ja, dit moet worden behouden.
Services / Initiatieven van het Voedingscentrum / Verkiezingen 2012 / Verkiezingen 2012 / Een interview met René Leegte, VVD
Een interview met René Leegte, VVD
1. Mevrouw Schippers heeft de 26 miljoen die voor kinderobesitas in het Lente-akkoord is afgesproken structureel ingezet. Wilt u dat zo houden?    Ja. Dit moeten we structureel...
Home / Nieuws / Heb jij ook last van ‘te veel in de verpakking’?
Heb jij ook last van ‘te veel in de verpakking’?
Het komt voor dat je een product koopt, waarvan je maar een deel nodig hebt. Bijvoorbeeld als je een recept maakt. Een gevolg van ‘te veel in een verpakking’,...
Home / Mijn boodschappen / Geld besparen op eten / Bespaar top 4 / Melk en yoghurt bewaren
Hoe kan je het beste melk en yoghurt bewaren?
5 tips over zuivel Koop niet meer dan je nodig hebt. Gooi zuivel niet direct weg nadat de THT-datum is verstreken. Kijk, ruik en proef een beetje om de kwaliteit...
Home / Mijn boodschappen / Geld besparen op eten / Bespaar top 4 / Precies genoeg pasta koken
Hoe kook je precies genoeg pasta?
Wist je dat je €150 kunt besparen door minder voedsel te verspillen? Door goed om te gaan met rijst, pasta en aardappelen voorkom je verspilling. In gedroogde vorm...
Encyclopedie / Milieu en klimaat
Milieu en klimaat
Vergeleken met andere landen legt het consumptiepatroon van Nederlanders een groot beslag op natuurlijke hulpbronnen als fossiele brandstoffen, mineralen en landbouwgrond. De...
Encyclopedie / Pasta
Pasta
Pasta is een verzamelnaam voor deegwaren gemaakt van tarwemeel. Volkoren pasta staat in de Schijf van Vijf. Witte pasta niet. Volkoren graanproducten hebben namelijk positieve...
Home professionals / Gezond op school / test2
Professionals in opleiding
Gedrag Deze pagina is bedoeld voor professionals in opleiding. Je vindt hier de belangrijkste informatie over gezond, duurzaam en veilig eten van het Voedingscentrum bij elkaar.
Home professionals / Gezond op school / Thema's / Duurzaam
Thema duurzaam
De productie en consumptie van voedsel is verantwoordelijk voor ongeveer 20 procent van de totale uitstoot van broeikasgassen. De bevolking groeit en daardoor is er meer behoefte...
Home / Pers / Persberichten / Door crisis laten Nederlanders snacks en snoep staan
Door crisis laten Nederlanders snacks en snoep staan
Sinds het begin van de economische crisis gaan mensen zuiniger om met eten. Aan eten en drinken buitenshuis geeft 7 op de 10 Nederlanders minder geld uit. Op de kosten van...
Home / Mijn boodschappen / Eten kopen
Eten kopen
Je staat op het punt om boodschappen te doen. Hoe ga jij te werk? Maak je een boodschappenlijstje? En als je in de winkel bent, lees je dan het etiket voordat je kiest welk...
Home / Pers / Persberichten / Meer dan de helft van de Nederlanders is 'flexitariër'
Meer dan de helft van de Nederlanders is 'flexitariër'
Steeds meer* mensen geven aan flexitarisch te eten: 55% van de Nederlanders eet 3 dagen per week of vaker geen vlees bij de warme maaltijd of tussendoor. Ze kiezen voor alternatieven...
Encyclopedie / Rijst
Rijst
Rijst is een graansoort en behoort net als alle andere granen tot de grassenfamilie. Zilvervliesrijst staat in de Schijf van Vijf. Rijstproducten Naast de rijst die bedoeld...
Vraag en antwoord / Afvallen en gewicht / Hoe maak ik een goed voornemen?
Hoe maak ik een goed voornemen?
Misschien wil je minder, gezonder of duurzamer gaan eten. Met kleine stappen en concrete plannen kom je elke dag dichter bij je doel. Een voornemen volhouden is niet alleen...
Home / Nieuws / Eenvoudige tips om duurzaam te koken
Eenvoudige tips om duurzaam te koken
‘Zuinig’ koken klinkt misschien niet zo spannend, maar het levert wel veel op. Je kunt flink besparen op je energierekening. Zo zorg je voor minder milieubelasting. En het...
Home professionals / Gezond op school / Voortgezet onderwijs / Aandacht voor Gezond en Duurzaam op school
Aandacht voor Gezond en Duurzaam op school
1. Verwerk het thema voedsel in het bestaande curriculum Enkele voorbeelden: Nederlands: Geef je leerlingen de opdracht om een essay te maken over 'Hoe ziet jouw ideale...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2011 / Nieuwsoverzicht 2011
Nieuwsoverzicht 2011
Welke onderwerpen waren in het nieuws in 2011? In vogelvlucht ons nieuws in 2011. 11 maart 2011 Het Voedingscentrum heeft de Richtlijnen Voedselkeuze geactualiseerd.
Over ons / Hoe werken we? / Samenwerken
Samenwerken met het Voedingscentrum
Onder een PPS verstaan wij: (Een PPS is een) tijdelijk samenwerkingsverband tussen twee of meer organisaties uit publieke én private sectoren die middelen, risico’s...

Roomijs, waterijs, yoghurtijs of sorbet

Welke is "gezonder"? Een ijsje kan echt een cadeautje zijn. Echt gezond is het natuurlijk niet, maar als bewuste ijsliefhebber valt er wel wat te kiezen. De ene soort bevat bijvoorbeeld meer calorieën dan de andere.