Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Met een lekker krokant korstje
2 personen
30+ minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Pagina helaas niet gevonden

Gezocht naar Zoek
 
Home / Al ons nieuws / Verlaag je milieu-impact met de vernieuwde Voedselafdruk
Verlaag je milieu-impact met de vernieuwde Voedselafdruk
Voor de voedselproductie van de gemiddelde Nederlander is 1,6 hectare landbouwgrond nodig, ofwel 2,5 voetbalveld. Dat is bijna het dubbele van wat er per aardbewoner beschikbaar...
Home / Pers / Persmappen / Voedselafdruk
Voedselafdruk
Cabaretiers Lebbis en Jansen vullen de Voedselafdruk in (Llowlab, 2011) De Voedselafdruk is een test die laat zien wat jouw voedselkeuze betekent voor het milieu en geeft...
Home / Mijn boodschappen / Eten kopen / Voedselafdruk / Verantwoording Voedselafdruk
Verantwoording Voedselafdruk
De Voedselafdruk is een model om de milieu-impact van ons voedingspatroon inzichtelijk te maken. Met de term ‘voedselafdruk’ bedoelen we de ecologische voetafdruk...
Home / Mijn boodschappen / Eten kopen / Voedselafdruk
Voedselafdruk
Hoe groot is jouw Voedselafdruk? Beantwoord 15 vragen en ga de uitdaging aan om je impact te verlagen.
Home / Mijn boodschappen / Milieu en klimaat (laten staan voor werking Voedselafdruk) / Voedselafdruk (laten staan voor werking Voedselafdruk)
Voedselafdruk (laten staan voor werking Voedselafdruk)
Home / Al ons nieuws / Begin vandaag met je Voedselafdruk te verlagen
Begin vandaag met je Voedselafdruk te verlagen
“Als iedereen in Nederland niet meer zou eten dan hij/zij nodig heeft, geen voedsel verspilt en vooral ook andere keuzes maakt, kunnen we onze ecologische voetafdruk...
Home / Pers / Persberichten / Duurzamer eten levert grote milieuwinst op
Duurzamer eten levert grote milieuwinst op
Voor de voedselproductie van de gemiddelde Nederlander is 1,6 hectare landbouwgrond nodig, ofwel 2,5 voetbalveld. Dat is bijna het dubbele van wat er per aardbewoner beschikbaar...
Home / Mijn boodschappen / Milieu en klimaat (laten staan voor werking Voedselafdruk) / Voedselafdruk (laten staan voor werking Voedselafdruk) / Voedselafdruk tips
Voedselafdruk tips
$(document).ready(function() { var url = "http://www.voedingscentrum.nl/shared/pages/modules/voedselafdruk/tips.html"; qstring = querySt('c'); if(qstring) url +=...
Encyclopedie / Watergebruik
Watergebruik
We verbruiken niet alleen water met het douchen, het afwassen en het besproeien van de tuin. Van al het water dat de Nederlander gebruikt is 85% nodig voor ons eten en drinken.
Home / Pers / Persberichten / Voedingscentrum lanceert online test over duurzaam eten
Voedingscentrum lanceert online test over duurzaam eten
Lebbis en Jansen berekenen hun Voedselafdruk De cabaretiers Lebbis en Jansen hebben afgelopen weekend een online test van het Voedingscentrum ingevuld om de impact van...
Home / Ik ga naar school / Werkstukken en spreekbeurten
Werkstukken en spreekbeurten over eten
Je moet een spreekbeurt houden of een werkstuk. Weet je al waarover? Nee? Tadaa! Speciaal voor jou hebben we al wat informatie verzameld om je op weg te helpen. (function(e,t,n,c){var...
Home / Mijn boodschappen / Eten kopen / Voedselafdruk / Voedselafdruk tips
Voedselafdruk tips
Encyclopedie / Duurzaam eten
Duurzaam eten
Duurzaamheid is een breed begrip. De één denkt aan dierenwelzijn, de ander aan de natuur of eerlijke handel. De term duurzaamheid is gedefinieerd in het VN Brundtland-rapport...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2012 / Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2012
Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2012
Activiteiten 2012 Hieronder een overzicht van de subsidies die we in 2012 voor dit programma ontvingen. Dit is 20% van de totale subsidie die het Voedingscentrum ontving. ...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2011 / Duurzaam eten 2011
Duurzaam eten 2011
Dit programma heeft tot doel een bijdrage te leveren aan een duurzame en gezonde voedselkeuze van consumenten. Het programma richt zich op het informeren van consumenten over...
Home / Pers / Persberichten / Gerard Joling presenteert ‘No Waste Quiz’ op Huishoudbeurs
Gerard Joling presenteert ‘No Waste Quiz’ op Huishoudbeurs
“Nooit geweten dat we met elkaar zo veel eten weggooien. Dat zet zélfs mij aan het denken.”    Op zaterdag 18 februari presenteert Gerard Joling een quiz van het Voedingscentrum...
Home
Homepage Voedingscentrum
Online hulp bij gezond eten Benieuwd of je eetpatroon en gewicht gezond zijn? Mijn Voedingscentrum helpt! ...
Encyclopedie / Trefwoorden overzicht / Vegetarisch, veganistisch en flexitarisch eten
Vegetarisch, veganistisch en flexitarisch eten
Steeds meer Nederlanders zeggen minder of geen vlees te eten, vanwege hun gezondheid, dierenwelzijn of het milieu. Vegetariërs Iemand die geen vlees eet, maar wel ei en zuivel,...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / Tien miljoen druppels maken een volle emmer
Tien miljoen druppels maken een volle emmer
Tien miljoen druppels maken een volle emmer schoon water, om in het beeld van doel 6 (Clean Water - schoon water voor iedereen) te blijven. Elk doel kun je zien als een lege...
Home / Pers / Persberichten / Duizenden liters water per dag te besparen tijdens het boodschappen doen
Duizenden liters water per dag te besparen tijdens het boodschappen doen
Voedingscentrum geeft nu ook inzicht in waterverbruik van eetpatroon  De kraan dichtdraaien bij het tandenpoetsen of minder lang douchen zijn goede stappen om bewuster om...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Is vegetarisch of veganistisch eten gezonder en beter voor het milieu?
Is vegetarisch of veganistisch eten gezonder en beter voor het milieu?
Als je meer plantaardig en minder dierlijk voedsel eet, dan is dat positief voor je gezondheid en het milieu. Maar een vegetarisch of veganistisch eetpatroon is niet automatisch...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2013 / Programma Goed geïnformeerd kiezen 2013
Programma Goed geïnformeerd kiezen 2013
Het doel van het programma Goed geïnformeerd kiezen is om alle inwoners van Nederland op een onderbouwde en betrouwbare manier te informeren over gezond, veilig en duurzaam...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2014 / Programma Goed geïnformeerd kiezen 2014
Programma Goed geïnformeerd kiezen 2014
Het doel van het programma Goed geïnformeerd kiezen is om alle inwoners van Nederland op een onderbouwde en betrouwbare manier te informeren over gezond, veilig en duurzaam...
Home / Thema's / Apps en tools / Tools en tests
Tools en tests
Gezond eten en gewicht De Schijf van Vijf voor jou - Hoeveel mag je per dag eten? Je weet het door simpelweg je leeftijd en geslacht in te vullen. ...
Encyclopedie / Milieu en klimaat
Milieu en klimaat
Vergeleken met andere landen legt het consumptiepatroon van Nederlanders een groot beslag op natuurlijke hulpbronnen als fossiele brandstoffen, mineralen en landbouwgrond. De...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2012 / Programma Goed geïnformeerd kiezen 2012
Programma Goed geïnformeerd kiezen 2012
Het doel van het programma Goed geïnformeerd kiezen is om alle inwoners van Nederland op een onderbouwde en betrouwbare manier te informeren over gezond, veilig en duurzaam...
Home professionals / Duurzaam eten / Tools en materialen duurzaamheid
Tools en materialen duurzaamheid
Home professionals / Productaanbod en Levensmiddelendatabank / Levensmiddelendatabank
Levensmiddelendatabank
< naar professionals home Meer informatie Wil je je gegevens aanleveren of meer informatie over de Levensmiddelendatabank? Bel ons via telefoonnummer 070 306 88 02 of...
Home / Al ons nieuws / Nieuw rapport doet aanbevelingen over voedselbeleid
Nieuw rapport doet aanbevelingen over voedselbeleid
Donderdag 2 oktober publiceerde de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) het rapport “Naar een voedselbeleid”. In het rapport staan aanbevelingen...
Home / Al ons nieuws / RIVM: "Minder dierlijk en meer plantaardig eten grootste milieuwinst"
RIVM: "Minder dierlijk en meer plantaardig eten grootste milieuwinst"
Als we het milieu minder willen belasten, dan zouden we meer plantaardig moeten eten en minder dierlijk. Als je je eetpatroon wil aanpassen zorgt dat voor verreweg de grootste...
Home professionals / Gezond op school / Hbo/wo / Tools en tests
Tools en tests
Recepten Zoek naar recepten. Laat studenten een recept bereiden voor elkaar in de klas, of thuis voor huisgenoten. Je vindt ze op de receptensite van het...
Home / Al ons nieuws / Voedselonderwijs op scholen? Ja, graag!
Voedselonderwijs op scholen? Ja, graag!
Op maandag 5 september is de campagne ‘Structureel voedselonderwijs voor ieder kind’ gestart. Het doel van deze campagne is om voedselonderwijs op de agenda...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2016
Jaarverslag 2016 van het Voedingscentrum
Voor het Voedingscentrum was 2016 een bijzonder mooie periode. We laten ons jaar graag aan je zien! Onze directeur Gerda Feunekes aan het woord Een absoluut hoogtepunt...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2015 / Programma Goed geïnformeerd kiezen 2015
Programma Goed geïnformeerd kiezen 2015
Het doel van het programma Goed geïnformeerd kiezen is om alle inwoners van Nederland op een onderbouwde en betrouwbare manier te informeren over gezond, veilig en duurzam...
Veel suiker in pakjes drinken
Er zit nog steeds veel suiker in pakjes drinken. Dat blijkt uit een steekproef van het Voedingscentrum bij de start van het nieuwe schooljaar.