Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Makkelijk en snel op tafel
2 personen
0-15 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Pagina helaas niet gevonden

Gezocht naar Zoek
 
Home / Gezond eten met de Schijf van Vijf / In de Schijf van Vijf / Groente en fruit
Groente en fruit
Groene asperges, paarse aubergine, gele bananen, blauwe bessen: groente en fruit geven onze maaltijden kleur. Elke soort heeft unieke kwaliteiten en smaak. Ze zijn allemaal super.
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2012 / Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2012
Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2012
Activiteiten 2012 Hieronder een overzicht van de subsidies die we in 2012 voor dit programma ontvingen. Dit is 20% van de totale subsidie die het Voedingscentrum ontving. ...
Home professionals / Schijf van Vijf / De Schijf van Vijf voor diverse eetculturen
De Schijf van Vijf voor diverse eetculturen
Bij het samenstellen van de nieuwe Richtlijnen Schijf van Vijf hebben we gebruik gemaakt van de Voedselconsumptiepeiling onder alle Nederlanders. Daarmee borgen we dat de...
Encyclopedie / Duurzaam eten
Duurzaam eten
Duurzaamheid is een breed begrip. De één denkt aan dierenwelzijn, de ander aan de natuur of eerlijke handel. De term duurzaamheid is gedefinieerd in het VN Brundtland-rapport...
Home / Thema's / Duurzaam eten / Duurzaam eten in 7 stappen
Duurzaam eten in 7 stappen
Door duurzaam te eten kun je je milieu-impact fors verlagen. De grootste winst behaal je door minder vlees te eten en minder voedsel te verspillen. Maar je kunt nog meer doen.
Home / Pers / Persberichten / Jongere wil duurzame producten in de schoolkantine
Jongere wil duurzame producten in de schoolkantine
Onderzoek naar houding van jongeren ten opzichte van vleesconsumptie en duurzaamheidaspecten van eten Driekwart van de jongeren vindt het okay als het broodje ham in de kantine...
Home / Al ons nieuws / Stevig naslagwerk over voeding van Consumentenbond en Voedingscentrum
Stevig naslagwerk over voeding van Consumentenbond en Voedingscentrum
Informatie over eten ligt op straat. Maar wie zegt het en waarom? Het Voedingscentrum en de Consumentenbond slaan de handen ineen om onzin en feiten te scheiden. Eten &...
Home / Pers / Persberichten / Test helpt scholen bij eet- en beweegbeleid
Test helpt scholen bij eet- en beweegbeleid
De test ‘Gezonde Basis(op)School’ is een gezamenlijk initiatief van het Voedingscentrum, NISB en de Hartstichting. Alle basisscholen in Nederland ontvangen deze week een inspirerend...
Home / Pers / Achtergronden / Maak de jonge consument weer voedselvaardig
Maak de jonge consument weer voedselvaardig
Maak de jonge consument weer voedselvaardig (Nederlands Dagblad 22-04-2014) Onlangs heeft het Europees Parlement een resolutie aangenomen waarin ze de lidstaten vraagt om...
Home / Pers / Persberichten / Stevig naslagwerk over voeding van Consumentenbond en Voedingscentrum
Stevig naslagwerk over voeding van Consumentenbond en Voedingscentrum
Informatie over eten ligt op straat. Maar wie zegt het en waarom? Het Voedingscentrum en de Consumentenbond slaan de handen ineen om onzin en feiten te scheiden. Eten &...
Home / Al ons nieuws / Groente en fruit in alle Nederlandse supermarkten even schoon
Groente en fruit in alle Nederlandse supermarkten even schoon
De hoeveelheid bestrijdingsmiddelen op groente en fruit in Nederlandse supermarkten is zo laag, dat er geen verschillen aan te tonen zijn tussen de supermarkten onderling.
Home / Al ons nieuws / Heeft regelmatig eten effect op je gezondheid?
Heeft regelmatig eten effect op je gezondheid?
Regelmatig eten is goed, hoor je vast wel vaker. Door elke dag volgens de klok te eten, zou je minder kans hebben om dik te worden en om bepaalde ziekten te krijgen. Is dat...
Home professionals / Services / Initiatieven van het Voedingscentrum / Ideeën voor beleid
Ideeën voor beleid
Heb je vragen? Bel onze Servicedesk op tel.nummer 070 306 88 88. Maandag van 13:00 tot 17:00 uur en donderdag van 10:00 tot 13:00 uur. 10 ideeën voor een gezond beleid 1.
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Is kokosolie gezonder dan zonnebloemolie?
Is kokosolie gezonder dan zonnebloemolie?
Het staat vast dat kokosvet erg veel verzadigd vet bevat, meer dan zonnebloemolie of olijfolie. Verzadigd vet verhoogt je slechte cholesterol, en dit vergroot het risico...
Home professionals / Gezond op school / Mbo / Lesmaterialen / Voorbeeld projectweek mbo
Voorbeeld projectweek mbo
Maandag  Introductie klassikaal: Deze week gaat over eten. Elke dag kies je weer opnieuw wat je eet, ook op school! Smeer je zelf je broodjes voor de lunch? Ga...
Home / Pers / Persberichten / Voedingscentrum:`Top 10 van supermarkten met schoonste groente en fruit is onzinnig'
Voedingscentrum:`Top 10 van supermarkten met schoonste groente en fruit is onzinnig'
De hoeveelheid bestrijdingsmiddelen op groente en fruit in Nederlandse supermarkten is zo laag, dat er geen verschillen aan te tonen zijn tussen de supermarkten onderling.
Home / Mijn boodschappen / Eten kopen / Etiketten lezen / Hoe kan ik met het etiket duurzamer kiezen?
Hoe kan ik met het etiket duurzamer kiezen?
Er zijn verschillende manieren om duurzaam met eten om te gaan. Zorgen dat je niet te veel weggooit, opletten met koken, maar ook in de winkel kun je duurzame keuzes maken.
Encyclopedie / Mais
Mais
Mais is een graansoort. Je kunt het ook eten als groente. Maiskorrels groeien en rijpen in kolven die omhuld zijn met grote schutbladeren. De zaden van maiskolven zijn meestal...
Home professionals / Gezond op school / Gezonde basis op school / Praktijkverhalen / Praktijkverhaal: Smaaklessen in Friesland
Praktijkverhaal: Smaaklessen in Friesland
Smaaklessen is een lesprogramma over eten en smaak voor groep 1 t/m 8 van het basisonderwijs.  In dit unieke lesprogramma staat het beleven van voedsel centraal. Proeven,...
Encyclopedie / Rijst
Rijst
Rijst is een graansoort en behoort net als alle andere granen tot de grassenfamilie. Zilvervliesrijst staat in de Schijf van Vijf. Rijstproducten Naast de rijst die bedoeld...
Encyclopedie / Roomboter
Roomboter
Roomboter is een smeerbaar vet dat grotendeels bestaat uit afgeroomd melkvet, dus room, en een beetje water. Soms staat er grasboter op de verpakking. Grasboter is gemaakt...
Encyclopedie / Couscous
Couscous
Couscous is een graanproduct dat bestaat uit kleine korrels gemaakt van tarwemeel en water. Couscous met voldoende graanvezel (meer dan 2,1 gram per 100 gram) staat in de...
Encyclopedie / Keurmerken
Keurmerken
Een keurmerk is een hulpmiddel op de verpakking van voedingsmiddelen voor het maken van een duurzame of gezonde keuze. Een keurmerk geeft bijvoorbeeld aan dat het product...
Encyclopedie / Kiemgroenten
Kiemgroenten
Kiemgroenten zijn jonge plantjes. Ze zijn nog maar net ontkiemd, dus uit hun zaadje gekomen, voordat ze gegeten worden. Groente staat in de Schijf van Vijf. Bij kiemgroenten...
Encyclopedie / Kip en gevogelte
Kip en gevogelte
Kip en gevogelte zijn een onderdeel van een gezond voedingspatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het gaat dan om onbewerkte kip, zoals een stuk kipfilet. Het...
Home professionals / Gezond op school / Gezonde basis op school / Praktijkverhalen / Praktijkverhaal: Superchefs
Praktijkverhaal: Superchefs
SuperChefs is een reeks kookworkshops voor leerlingen van groep 7 en 8. Tijdens het koken, steken kinderen ook wat op de Schijf van Vijf en de herkomst van eten. Angela Vogt...
Encyclopedie / Quinoa
Quinoa
Quinoa is een plant met rode of oranje pluimen. Het zaad lijkt op graan en de blaadjes lijken op spinazie. Die blaadjes worden overigens niet gegeten. De bloemetjes zijn witgeel...
Home / Al ons nieuws / Weet jij waar jouw eten vandaan komt?
Weet jij waar jouw eten vandaan komt?
Het transport van voedsel is de laatste tijd veel in het nieuws. Producten in de supermarkt komen dan ook vanuit alle hoeken van de wereld: parmaharm uit Italië, sperziebonen...
Encyclopedie / Aardbei
Aardbei
De aardbei is een fruitsoort. Fruit staat in de Schijf van Vijf.    Fruit geeft veel voordelen voor de gezondheid. Aardbeien bevatten weinig calorieën. Er zit veel vitamine...
Encyclopedie / Kalfsvlees
Kalfsvlees
Een kalf is een nakomeling van een koe en een stier. Om een koe melk te laten geven moet ze ieder jaar een kalfje krijgen. Deze kalveren gaan voor een groot deel naar de kalverhouderij...
Home / Mijn boodschappen / Eten kopen / Klimaatweegschaal
Klimaatweegschaal
Toelichting bij de uitslag van de Klimaatweegschaal In de scorebalken is de bandbreedte per onderdeel van de maaltijd gearceerd. De rode pijl in de balk laat een vergelijking...
Encyclopedie / Peulvruchten
Peulvruchten
Peulvruchten zijn bijvoorbeeld bruine bonen, kikkererwten en linzen. Pinda’s en ‘groene’ peulvruchten zoals doperwten en sperziebonen zijn officieel peulvruchten, maar rekenen...
Encyclopedie / Zeewieren en algen
Zeewieren en algen
Algen groeien snel en komen voor in zout- en zoetwater. Algen worden ook gekweekt in gesloten reactoren of in open bassins. De celwanden van algen zijn voor mensen moeilijk...
Home / Al ons nieuws / “De Gifmeter? Daar heb je niet zoveel aan”
“De Gifmeter? Daar heb je niet zoveel aan”
Regelmatig verschijnen er verontrustende berichten in het nieuws over bestrijdingsmiddelen op groente en fruit. Neem bijvoorbeeld de Gifmeter van www.weetwatjeeet.nl, een...
Encyclopedie / Appel
Appel
De appel behoort tot de pitvruchten, net als de peer en de vijg. De fris-zure smaak van appels ontstaat door het appelzuur. Fruit staat in de Schijf van Vijf.   Herkomst Het...
Encyclopedie / Eieren
Eieren
Eieren staan in de Schijf van Vijf. Ze bevatten namelijk veel goede voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en eiwitten. In de eidooier zit wel cholesterol, wat de kans...
Encyclopedie / Groente
Groente
Groenten zijn de eetbare delen van een plant. Groente staat in de Schijf van Vijf. Eetbare paddenstoelen en de vruchten komkommer, tomaat en paprika worden ook tot de groenten...
Home / Mijn boodschappen / Eten kopen / Etiketten lezen / Hoe zie ik op het etiket waar een product vandaan komt?
Hoe zie ik op het etiket waar een product vandaan komt?
Op de verpakking kun je zien waar een product vandaan komt. Bij producten zonder etiket, zoals losse groente of fruit, staat het op het schap aangegeven. Wat precies op...
Home professionals / Gezond op school / Voortgezet onderwijs / Lesmaterialen
Lesmaterialen
Gezondheidseducatie is leerlingen kennis en vaardigheden rondom een gezonde leefstijl aanleren. Voor het voortgezet onderwijs bieden wij een online lespakket aan en hebben...
Home / Al ons nieuws / NVWA laat vlees van de markt halen
NVWA laat vlees van de markt halen
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft een slachthuis in de provincie Gelderland opdracht gegeven alle partijen vlees die het bedrijf tussen 1 januari 2012 tot en...
Encyclopedie / Rundvlees
Rundvlees
Een vrouwelijk rund is een koe, een mannelijk rund is een stier. Een gecastreerde stier heet een os. Ossen werden vooral als werkdier gebruikt. Runderen zijn echte graseters...
Encyclopedie / Vleeswaren
Vleeswaren
Vleeswaren zijn producten van vlees die vaak gesneden in plakken op de boterham worden gegeten. Vleeswaren kunnen van varkensvlees, rundvlees, kip of kalfsvlees gemaakt worden.
Encyclopedie / Aardappelen
Aardappelen
Aardappelen zijn voedzame knollen die ondergronds aan de aardappelplant groeien. Aardappelen staan in de Schijf van Vijf.  Buiten Nederland wordt de aardappel gezien als groente.
Encyclopedie / Banaan
Banaan
Bananen zijn vlezige, niet-openspringende vruchten en zijn daardoor goed te bewaren en te vervoeren. Fruit staat in de Schijf van Vijf.    Er zijn 2 categorieën bananen: ...
Encyclopedie / Fruit
Fruit
Fruit is de verzamelnaam voor eetbare vruchten. Ze worden meestal rauw gegeten en smaken zoet of zuur. Plantkundig gezien is een vrucht het eetbare deel van de bloem of wat...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2016
Jaarverslag 2016 van het Voedingscentrum
Voor het Voedingscentrum was 2016 een bijzonder mooie periode. We laten ons jaar graag aan je zien! Onze directeur Gerda Feunekes aan het woord Een absoluut hoogtepunt...
Encyclopedie / Melk en melkproducten
Melk en melkproducten
Melk komt van melkkoeien. In Nederland zijn er al eeuwen veel boeren die koeien houden en melk leveren. Dit maakt deel uit van de Nederlandse cultuur en landschap.  Van melk...
Encyclopedie / Varkensvlees
Varkensvlees
Onbewerkt mager varkensvlees past in een gezond eetpatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door...
Encyclopedie / Vlees
Vlees
Onbewerkt mager vlees past in een gezond eetpatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door andere...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2013 / Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2013
Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2013
Het doel van dit programma is om consumenten te informeren over voedselkwaliteit en voedselverspilling, en het bieden van hulpmiddelen om een duurzame keuze te maken.  Hieronder...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2013 / Subsidieoverzicht 2013
Subsidieoverzicht 2013
Het Voedingscentrum wordt gefinancierd door de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Economische Zaken (EZ) via een instellingssubsidie en projectsubsidies.
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2014 / Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2014
Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2014
Het doel van dit programma is om consumenten te informeren over voedselkwaliteit, waaronder voedselverspilling en voedselveiligheid. Dit doen we onder andere door het bieden...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2014 / Subsidieoverzicht 2014
Subsidieoverzicht 2014
Het Voedingscentrum wordt gefinancierd door de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Economische Zaken (EZ) via een instellingssubsidie en projectsubsidies.
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2015 / Programma Voedselkwaliteit en voedselverspilling 2015
Programma Voedselkwaliteit en voedselverspilling 2015
Het doel van dit programma is om consumenten te informeren over voedselkwaliteit, waaronder voedselverspilling en misvattingen. Dit doen we onder andere door het bieden van...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2015 / Subsidieoverzicht 2015
Subsidieoverzicht 2015
Het Voedingscentrum wordt gefinancierd door de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Economische Zaken (EZ) via een instellingssubsidie en projectsubsidies.
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2012 / Subsidieoverzicht 2012
Subsidieoverzicht 2012
Het Voedingscentrum wordt gefinancierd door de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Economische Zaken (EZ) via een instellingssubsidie en projectsubsidies.
Nieuw kookboek: Vandaag vegetarisch

'Vandaag vegetarisch' inspireert om eten op een nieuwe manier te benaderen. Steeds meer mensen eten minder of geen vlees. In dit kookboek vind je recepten op basis van peulvruchten, soja, ei, noten en vleesvervangers.