Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Verrassende smaakbeleving
2 personen
0-15 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Pagina helaas niet gevonden

Gezocht naar Zoek
 
Home professionals / Gezond op school / Gezonde basis op school / Ondersteuning en samenwerken
Ondersteuning en samenwerken
Eén initiatiefnemer kan de eerste stap zetten om het eet- en beweegbeleid te verbeteren. Dit kan de directeur van de school zijn, maar ook een enthousiaste ouder, teamlid...
Home professionals / Productaanbod en Levensmiddelendatabank / Levensmiddelendatabank
Levensmiddelendatabank
< naar professionals home Meer informatie Wil je je gegevens aanleveren of meer informatie over de Levensmiddelendatabank? Bel ons via telefoonnummer 070 306 88 02 of...
Home / Pers / Persberichten / Mr. Bean wint Food Innovation Bachelor’s Award 2017
Mr. Bean wint Food Innovation Bachelor’s Award 2017
Met het product Mr. Bean hebben Eline Bosch, Mira Theunissen en Sander Breevaart, studenten Levensmiddelentechnologie aan de Wageningen Universiteit, de Food Innovation Bachelor’s...
Home / Mijn boodschappen / Eten kopen / Etiketten lezen / Etiketten vergelijken
Etiket vergelijken om gezonder te eten
Pak, draai en kies Hoe kom je te weten wat de betere keuze is? Dat kan heel eenvoudig. Pak 2 vergelijkbare producten uit het schap, draai ze om en kijk in de voedingswaardetabel...
Home / Pers / Persmappen / Koelkastthermometer
Persmap koelkastthermometer
Persbericht Koelkast op 4 °C met de nieuwe thermometer van het Voedingscentrum  Afbeeldingen Koelkastthermometer Koelkastthermometer in sleeve...
Home professionals / Services / Vraag van de maand
Vraag van de maand
In de professionals nieuwsbrief wordt elke maand een veelgestelde vraag meegenomen. Hier vind je de antwoorden nog eens terug. Aanmelden voor de professionals nieuwsbrief.
Home / Gezond eten met de Schijf van Vijf / Wat staat er in de Schijf van Vijf? / Vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zuivel
Vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zuivel
Een snelle bonenschotel, pittige viscurry, rijst met tofu of aardappelen, groente en vlees. Wat kies jij vandaag? De trend is: meer plantaardig en minder vlees. Daarmee zorg...
Home / Mijn kind en ik / Borstvoeding en flesvoeding / Borstvoeding geven / Eten tijdens de borstvoeding
Eten tijdens de borstvoeding
Hoeveel moet je ongeveer eten? En hoe zit het met de terugkomst van je oude figuur en gewicht? Daarnaast zijn er een aantal aandachtspunten, bijvoorbeeld rondom koffie en...
Home / Thema's / Apps en tools / Apps
Apps
Mijn Eetmeter app 1.000.000x gedownload! De Mijn Eetmeter app geeft persoonlijke voedingsadviezen, gebaseerd op leeftijd, gewicht, geslacht en bewegingsniveau. Zet alles...
Home / Pers / Persberichten / Steeds meer scholen kiezen voor gezond trakteren
Steeds meer scholen kiezen voor gezond trakteren
De tot kookstudio omgetoverde schoolbus van FitFoodFun-Factor bezoekt ook dit jaar weer basisscholen door heel Nederland. Deze spannende en speelse roadshow liet eerder al...
Encyclopedie / Intensieve zoetstoffen / Aspartaam
Aspartaam
Zoetstoffen zoals aspartaam (E 951) vervangen suiker, of een deel daarvan, in bijvoorbeeld dranken, sap of zuivel. Ze zorgen ervoor dat deze producten even zoet smaken als...
Encyclopedie / Fruit
Fruit
Fruit is de verzamelnaam voor eetbare vruchten. Ze worden meestal rauw gegeten en smaken zoet of zuur. Plantkundig gezien is een vrucht het eetbare deel van de bloem of wat...
Encyclopedie / Groente
Groente
Groenten zijn de eetbare delen van een plant. Groente staat in de Schijf van Vijf. Eetbare paddenstoelen en de vruchten komkommer, tomaat en paprika worden ook tot de groenten...
Home professionals / Productaanbod en Levensmiddelendatabank / Levensmiddelendatabank / Waarom data delen?
Waarom data delen?
Het aantal producten in de Levensmiddelendatabank groeit elke week. De Levensmiddelendatabank versterken door data aan te leveren, loont voor fabrikanten en supermarkten. Zichtbaarheid...
Home / Mijn kind en ik / Naar de basisschool / Trakteren
Trakteren
De beste traktaties zijn klein en hebben weinig calorieën. Laat je kind vlak voor of na de pauze trakteren, want dan eten of drinken de kinderen toch al iets. Voor het...
Home professionals / Kindervoeding 0-4 jaar / Ondersteuning voor de kinderopvang
Ondersteuning voor de kinderopvang
In 3 stappen naar een goed voedingsbeleid  Om tot een compleet voedingsbeleid te komen, kun je eenvoudig deze stappen volgen: Stap 1: Maak je voedingsbeleid  Gebruik...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2011
Jaarverslag 2011
Onafhankelijk en betrouwbaar Inwoners van Nederland hebben recht op betrouwbare informatie over voeding en voedsel. Om een goede keuze te kunnen maken, hebben zij behoefte...
Encyclopedie / Voedselovergevoeligheid
Voedselovergevoeligheid
Voedselovergevoeligheid is de overkoepelende term voor overgevoeligheidsreacties op voedsel zoals voedselallergie en niet-allergische voedselovergevoeligheid oftewel intolerantie.
Home / Al ons nieuws / Voedingscentrum laat zien: telers gebruiken steeds minder chemische bestrijdingsmiddelen
Voedingscentrum laat zien: telers gebruiken steeds minder chemische bestrijdingsmiddelen
Steeds meer Nederlandse groente- en fruittelers gebruiken biologische bestrijdingsmiddelen. Meer en meer is biologisch bestrijden de norm. Chemisch bestrijden gebeurt alleen...
Home / Pers / Persberichten / Voedingscentrum laat zien: telers gebruiken steeds minder chemische bestrijdingsmiddelen
Voedingscentrum laat zien: telers gebruiken steeds minder chemische bestrijdingsmiddelen
Steeds meer Nederlandse groente- en fruittelers gebruiken biologische bestrijdingsmiddelen. Meer en meer is biologisch bestrijden de norm. Chemisch bestrijden gebeurt alleen...
Encyclopedie / Dierenwelzijn
Dierenwelzijn
Dierenwelzijn gaat over het leven dat dieren hebben en hoe ze verzorgd worden. Bij dierenwelzijn gaat het om het lichamelijke én geestelijke welzijn van dieren. In Nederland...
Encyclopedie / Duurzaam eten
Duurzaam eten
Duurzaamheid is een breed begrip. De één denkt aan dierenwelzijn, de ander aan de natuur of eerlijke handel. De term duurzaamheid is gedefinieerd in het VN Brundtland-rapport...
Over ons / Hoe werken we? / Vertalen onderzoek naar advies
Vertalen onderzoek naar adviezen
Voedingswetenschap is een complexe wetenschap. De experts van het Voedingscentrum zijn op de hoogte van alle belangrijke onderzoeken. Wij geven alleen adviezen op basis van...
Encyclopedie / Houdbaarheidsdatum (THT/TGT)
Houdbaarheidsdatum (THT/TGT)
Hoe lang een product houdbaar is, moet op de verpakking te vinden zijn. Zolang de verpakking niet geopend is, kun je het product bewaren tot de houdbaarheidsdatum. Er zijn...
Home / Pers / Persmappen / Symposium 'Meer dan lekker'
Symposium 'Meer dan lekker – Smakelijke gezondheidsinnovaties’
Op 15 november 2011 vond het symposium ‘Meer dan lekker – Smakelijke gezondheidsinnovaties’ plaats. Verschillende sprekers delen hun kennis en visie op de...
Home / Eten bij ziekte en allergie
Eten bij ziekte en allergie
Uitgelicht Extra aandacht voor eten Tools Vind hier meer folders over allergie en dieet.  Hoe eet je gezond met een hart- en vaatziekte? In de Schijf van Vijf staan...
Encyclopedie / Kaas
Kaas
Kaas is een zuivelproduct gemaakt van melk. Kaas levert belangrijke voedingsstoffen, maar het bevat ook veel verzadigd vet en zout. Dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten.
Encyclopedie / Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)
Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ziet erop toe dat het eten veilig is.  Zij doen dit aan de hand van regels voor voedselveiligheid die zijn vastgelegd in...
Home professionals / Kindervoeding 0-4 jaar / Smakelijke eters
Ouderworkshop 'Smakelijke eters'
Smakelijke eters is een korte en praktische workshop voor ouders van kinderen in de leeftijd van 6 maanden tot 4 jaar.  Tijdens deze workshop krijgen ouders informatie,...
Encyclopedie / Trefwoorden overzicht / Warenwet
Warenwet
Voor de voedselveiligheid zijn de Nederlandse regels vastgelegd in de Warenwet. In de Warenwet staat dat een product de gezondheid en veiligheid van consumenten niet in gevaar...
Home professionals / Kindervoeding 0-4 jaar / Borstvoeding / E-learning kunstvoeding
E-learning kunstvoeding
Naar de e-learning module Het Voedingscentrum heeft een e-learningmodule over kunstvoeding ontwikkeld. De module is voor zorgprofessionals, zoals kraamverzorgenden, verloskundigen,...
Over ons / Over de website / Cookies
Cookies
Cookies zijn tekstbestandjes die op je computer worden geplaatst. Ze helpen ons om de website van het Voedingscentrum te verbeteren en om bijvoorbeeld voor jou je wachtwoord...
Home / Al ons nieuws / Echte bacteriën spelen hoofdrol in campagne 'Ziekmakers zie je niet'
Echte bacteriën spelen hoofdrol in campagne 'Ziekmakers zie je niet'
Jaarlijks lopen ongeveer 700.000 Nederlanders een voedselinfectie op. Dat komt neer op ongeveer 2.000 ziektegevallen per dag. Je zou het misschien niet verwachten, maar veel...
Home / Al ons nieuws / Fipronil: de laatste updates
Fipronil: de laatste updates
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwde eind juli 2017 voor het eerst voor fipronil in bepaalde eieren. Sindsdien houdt zij een actuele lijst bij van...
Home / Al ons nieuws / Waarschuwing: salmonella in Franse kaasjes
Waarschuwing: salmonella in Franse kaasjes
Na controle is gebleken dat in sommige Franse kaasjes van het merk Le Petit Fiance des Pyrenees de bacterie salmonella aanwezig is. Eet de kazen met houdbaarheidsdatum...
Home professionals
Home Professionals
Heb je vragen? Bel onze servicedesk professionals op telefoonnummer  070 306 88 88.  Maandag van 13.00 tot 17.00 uur Donderdag van 10.00 tot 13.00 uur. Vraag van de maand
Recepten / Kookhulp
Kookhulp
Welkom bij de kookhulp. Hier vind je dé basisinformatie voor iedere thuiskok, waarmee je aan de slag kunt om iets heerlijks te maken. Koken is als autorijden:...
Encyclopedie / Etiket
Etiket
                          Ga met de muis over onderstaand etiket voor een uitleg van de verschillende...
Home / Pers / Achtergronden / 'Gezonde keuze moet veel makkelijker worden'
Gedragswetenschappers: 'Gezonde keuze moet veel makkelijker worden'
Meer informatie: Persmap 'Invloed van omgeving op eetgedrag' Nieuwsbericht 'Ben jij de ongezonde omgeving beu?' Uit onderzoek blijkt dat 6 op de 10 mensen...
Vraag en antwoord / Afvallen en gewicht / Hoe zorg ik ervoor dat ik niet aankom als ik stop met roken?
Hoe zorg ik ervoor dat ik niet aankom als ik stop met roken?
Gemiddeld worden mensen die stoppen met roken zo’n 4 kilo zwaarder. Misschien niet zo’n fijn vooruitzicht, maar de gezondheidsvoordelen van het stoppen met roken...
Home / Al ons nieuws / Voedingscentrum duidt: langer leven dankzij koffie
Voedingscentrum duidt: langer leven dankzij koffie
“Koffie drinken vergroot de kans op een lang leven”, zo kopte de Volkskrant deze week. 1 kop koffie levert al gezondheidswinst op. En bij 3 koppen is de winst...
Home / Al ons nieuws / Zoutgehalte in vleesvervangers varieert sterk
Zoutgehalte in vleesvervangers varieert sterk
Eet je wel eens vleesvervangers, zoals vegetarische burgers? Dan doe je er goed aan om op het etiket het zoutgehalte te vergelijken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het...
Home / Al ons nieuws / ‘Energiedrankjes horen niet op scholen’
‘Energiedrankjes horen niet op scholen’
De researchredactie van RTL Nieuws liet onlangs weten dat energiedrank op 140 scholen verboden is. Een mooi begin, vindt het Voedingscentrum, want energiedrankjes passen niet...
Home / Pers / Persmappen / Food Innovation Bachelor’s Award
Food Innovation Bachelor’s Award
Meer informatie voor de pers over Food Innovation Bachelor’s Award 2017. Persbericht - Mr. Bean wint Food Innovation Bachelor’s Award 2017 Foto's...
Home / Pers / Persberichten / Krijgen moeders een warm welkom in uw gemeente?
Krijgen moeders een warm welkom in uw gemeente?
Het Voedingscentrum moedigt wethouders aan om hun gemeente borstvoedingsvriendelijk te maken. Dit kan onder andere door stickers met het beeldmerk ‘Voeden kan hier’...
Home / Al ons nieuws / NVWA: Gezondheidsklachten na eten Gojibessen
NVWA: Gezondheidsklachten na eten Gojibessen
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een aantal klachten gekregen van consumenten die na het consumeren van Gojibessen moesten overgeven, maagpijn of diarree...
Encyclopedie / Overgewicht
Overgewicht
Bij overgewicht en obesitas (ernstig overgewicht) is er te veel overtollig vet in het lichaam opgeslagen. Mensen met overgewicht lopen meer gezondheidsrisico’s dan mensen...
Home / Veiligheidswaarschuwingen / Veiligheidswaarschuwing: DekaMarkt magere rundersaucijs
Veiligheidswaarschuwing: DekaMarkt magere rundersaucijs
DekaMarkt roept het product magere rundersaucijs 2 stuks (eancode 2337175000000) met houdbaarheidsdatum tot en met 21 oktober terug uit haar winkels. Op het etiket staat niet...
Home / Al ons nieuws / Voorlichtingsactie gebruik vitamine D-supplement
Voorlichtingsactie gebruik vitamine D-supplement
"Het advies om extra vitamine D in te nemen, geldt niet in de zomer toch? Als ik extra vitamine D nodig heb, kan ik er dan een multivitamine naast slikken? Moet ik nou 10...
Vraag en antwoord / Eten kopen en keurmerken / Zijn appels en peren een duurzame keuze?
Zijn appels en peren een duurzame keuze?
Voor de teelt van appels en peren weinig grond en weinig water gebruikt, en er komen relatief weinig broeikasgassen bij vrij. Het is het hele jaar door een duurzame keuze,...
Home / Deurmatpagina's / Mijn gewicht
Mijn gewicht
Home / Mijn gewicht
Mijn gewicht
Sport en voeding: zo word je fit Afvallen, aankomen of een gezond gewicht behouden? Bekijk onze tips en adviezen
Home / Thema's / De waarheid op tafel / Minder verspillen / "Als je eten dat op de grond valt, binnen 5 seconden opraapt, dan kun je het nog opeten denk ik"
"Als je eten dat op de grond valt, binnen 5 seconden opraapt, dan kun je het nog opeten denk ik"
Of dit ook gebeurt hangt van veel zaken af: Hoe vies is de vloer. Heeft net iemand met vieze schoenen van buiten over de vloer gelopen, of heeft het huisdier net op...
Encyclopedie / Bewegen
Bewegen
Bewegen verkleint het risico op chronische ziekten en houdt het lichaam fit. In 2017 heeft de Gezondheidsraad nieuwe beweegrichtlijnen geformuleerd. De beweegrichtlijn is...
Encyclopedie / Koffie
Koffie
Koffie zonder suiker past in een gezond eetpatroon met de Schijf van Vijf. Alleen kookkoffie en koffie gezet met een cafetière staan niet in de Schijf van Vijf omdat er veel...
Encyclopedie / Kruidenpreparaten
Kruidenpreparaten
Kruidenpreparaten zijn poeders, drankjes of pillen met kruiden die bekend staan om een bepaald effect, bijvoorbeeld eetlustremmend, kalmerend of slaapverwekkend. Meestal zijn...
Home / Pers / Persberichten / Lekker voor weinig: budgetkookboek vol bespaartips
Lekker voor weinig: budgetkookboek vol bespaartips
Gezond eten hoeft niet duur te zijn. Dat bewijst het nieuwste kookboek ‘Lekker voor weinig’ van het Voedingscentrum. In het budgetboek staan 56 smakelijke recepten...
Home / Al ons nieuws / Nieuwe site Kliekipedia maakt koken met kliekjes makkelijker
Nieuwe site Kliekipedia maakt koken met kliekjes makkelijker
[Update: Kliekipedia werd van 1 december 2015 tot 1 april 2017 beheerd door het Voedingscentrum] Er is de laatste jaren veel aandacht voor het tegengaan van voedselverspilling.
Home / Al ons nieuws / Ouders willen helpen schoolkantine gezond te maken
Ouders willen helpen schoolkantine gezond te maken
Ouders van jongeren vinden niet alleen de school verantwoordelijk voor een gezond aanbod in de kantine. Ze zien hierin een belangrijke rol voor zichzelf weggelegd. Een grote...
Home / Thema's / Vitamine D / Regels etiket vitamine D
Regels etiket vitamine D
Het is belangrijk dat de informatie op het etiket van vitamine D-supplementen in lijn is met de adviezen van de Gezondheidsraad. Hoe kun je als fabrikant of leverancier hier...
Home / Pers / Persberichten / Symposium en Jaarprijs Voedingscentrum 2011
Symposium en Jaarprijs Voedingscentrum 2011
Meer dan lekker - Smakelijke gezondheidsinnovaties Op dinsdag 15 november vindt in CORPUS te Leiden de vijfde editie van het symposium van het Voedingscentrum plaats, getiteld:...
Home / Veiligheidswaarschuwingen / Veiligheidswaarschuwing: Dirk van den Broek runderbraadworst
Veiligheidswaarschuwing: Dirk van den Broek runderbraadworst
Dirk van den Broek waarschuwt haar consumenten voor een probleem met de Vers Voordeel runderbraadworst. Op het etiket staat niet vermeld dat het product soja bevat. Bij mensen...
Home / Veiligheidswaarschuwingen / Veiligheidswaarschuwing: HEMA kipgehakt gesneden/voorverpakt 110 gram
Veiligheidswaarschuwing: HEMA kipgehakt gesneden/voorverpakt 110 gram
Uit voorzorg wordt HEMA voorgesneden/verpakte kipgehakt 110 gram met houdbaarheidsdatum 17-10-2017 én 23-10-2017 uit de schappen verwijderd. Dit product bevat mogelijk...
Home / Veiligheidswaarschuwingen / Veiligheidswaarschuwing: Jumbo gebakken lekkerbek en kibbeling
Veiligheidswaarschuwing: Jumbo gebakken lekkerbek en kibbeling
Jumbo supermarkten haalt gebakken lekkerbek en kibbeling van Jumbo terug uit de winkels. De vis kan de bacterie listeria bevatten. Eet de lekkerbekjes en kibbeling niet en...
Home / Pers / Persberichten / Voedingscentrum en Smaaklessen introduceren Smaakplezier op de BSO
Voedingscentrum en Smaaklessen introduceren Smaakplezier op de BSO
Met Smaakplezier op de BSO komen kinderen op de buitenschoolse opvang (BSO) in aanraking met activiteiten rondom gezond en lekker eten. Ze maken een eetbare menukaart, schilderen...
Home / Pers / Persberichten / We willen minder eten verspillen, maar doen het niet
We willen minder eten verspillen, maar doen het niet
Jaarlijks gooien alle Nederlanders samen voor 2,5 miljard euro aan goed voedsel weg. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Milieu Centraal en het Voedingscentrum. Toch zegt 80%...
Encyclopedie / Your 50 Days of Green Happiness
Your 50 Days of Green Happiness
Onderbouwing Veel van de beweringen in het boek missen een onderbouwing. Zo worden er adviezen gegeven over de verteringstijd van bepaalde producten en over het specifieke...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Zijn 'natuurlijke' producten vrij van e-nummers?
Zijn 'natuurlijke' producten vrij van e-nummers?
Omdat in de wet niets staat over de term 'natuurlijk', mogen fabrikanten er naar eigen inzicht gebruik van maken. De term 'natuurlijk' zegt dan ook niets over of er wel...
Home / Al ons nieuws / Angst voor bestrijdingsmiddelen op groente en fruit is onnodig
Angst voor bestrijdingsmiddelen op groente en fruit is onnodig
Op groente en fruit in de winkel kunnen restjes van bestrijdingsmiddelen voorkomen, maar dat is geen serieus gevaar voor de volksgezondheid. Die conclusie trekt het Voedingscentrum...
Over ons / Contact
Contact
Vragen? Adres en bereikbaarheid Grotere kaart weergeven
Home / Al ons nieuws / Friese leerlingen winnen ‘Vette Foodfight’ voor een gezonde schoolkantine
Friese leerlingen winnen ‘Vette Foodfight’ voor een gezonde schoolkantine
Gezonde hap in de schoolkantine, willen de leerlingen dat wel? Jazeker, zo bleek uit de online Facebook-game ‘Vette Foodfight’ die het Voedingscentrum lanceerde. Leerlingen...
Home / Al ons nieuws / Groente en fruit in alle Nederlandse supermarkten even schoon
Groente en fruit in alle Nederlandse supermarkten even schoon
De hoeveelheid bestrijdingsmiddelen op groente en fruit in Nederlandse supermarkten is zo laag, dat er geen verschillen aan te tonen zijn tussen de supermarkten onderling.
Recepten / Kookhulp / Hoe bak ik? (oven)
Hoe bak ik? (oven)
Met bakken in de oven maak je gerechten bruin en gaar. Hier hebben we het over het bakken van deeggerechten. Ovenheerlijk!  Geschikt voor... ...
Encyclopedie / Jicht
Jicht
Jicht is een reumatische aandoening die ontstaat door een te hoog gehalte urinezuur in het lichaam.  Urinezuur en purines Urinezuur ontstaat bij de afbraak van purines. Purines...
Vraag en antwoord / Koken en bewaren / Kan ik kiemgroenten rauw eten, zoals taugé of alfalfa?
Kan ik kiemgroenten rauw eten, zoals taugé of alfalfa?
Op kiemgroenten als taugé of alfalfa, kunnen schadelijke bacteriën voorkomen, zoals Salmonella en E.coli. Deze bacteriën worden gedood door...
Home / Al ons nieuws / Meer consumenten willen gezonder eten
Meer consumenten willen gezonder eten
Steeds meer Nederlanders willen hun eetpatroon verbeteren: 41% wil gezonder eten. Tegelijk vindt 43% van de consumenten het moeilijk om dat voor elkaar te krijgen. Nederlanders...
Home / Al ons nieuws / Miljoen Eetmaatjes verspreid
Miljoen Eetmaatjes verspreid
"En nu aan de slag!" De 1 miljoen Eetmaatjes, die het Voedingscentrum begin februari verspreidde samen met Albert Heijn om voedselverspilling tegen te gaan, zijn zo goed als...
Home / Pers / Persberichten / Ouders willen helpen schoolkantine gezond te maken
Ouders willen helpen schoolkantine gezond te maken
Ouders van jongeren vinden niet alleen de school verantwoordelijk voor een gezond aanbod in de kantine. Ze zien hierin een belangrijke rol voor zichzelf weggelegd. Een grote...
Home professionals / Gezond op school / Mbo / Lesmaterialen / Scholing Een gezonde start
Scholing Een gezonde start
Medewerkers in de kinderopvang spelen een belangrijke rol bij het aanleren van een gezonde leefstijl bij jonge kinderen. De scholing 'Een gezonde start' van het RIVM kan...
Home / Pers / Persberichten / Tweederde jongeren heeft vervelende bijwerkingen van energiedrankjes
Tweederde jongeren heeft vervelende bijwerkingen van energiedrankjes
Energiedrankjes worden in de markt gezet als oppepper voor lichaam en geest.Uit onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat bijna de helft van de jongeren niets merkt van...
Home / Veiligheidswaarschuwingen / Veiligheidswaarschuwing: AH Verse spaghetti all'uovo
Veiligheidswaarschuwing: AH Verse spaghetti all'uovo
Albert Heijn haalt de AH Verse spaghetti all'uovo 250 gram van het Albert Heijn merk met ten minste houdbaarheidsdatum 10-01-18 en batchcode L520496 uit de winkels terug.  Onderop...
Home / Pers / Persberichten / Voedingscentrum lanceert nieuw kookboek: ’Vandaag vegetarisch’
Voedingscentrum lanceert nieuw kookboek: ’Vandaag vegetarisch’
Steeds meer Nederlanders eten vegetarisch of ‘flexitarisch’, (een paar dagen per week geen vlees). Met het nieuwe kookboek 'Vandaag vegetarisch' speelt het Voedingscentrum...
Home / Pers / Persberichten / Voedingscentrum:`Top 10 van supermarkten met schoonste groente en fruit is onzinnig'
Voedingscentrum:`Top 10 van supermarkten met schoonste groente en fruit is onzinnig'
De hoeveelheid bestrijdingsmiddelen op groente en fruit in Nederlandse supermarkten is zo laag, dat er geen verschillen aan te tonen zijn tussen de supermarkten onderling.
Home / Al ons nieuws / Voedingspatroon van 70-plussers kan beter
Voedingspatroon van 70-plussers kan beter
Zelfstandig-wonende 70-plussers eten ten opzichte van de aanbevelingen te veel ongezonde vetzuren en zout en te weinig volkoren producten, fruit en vis. Slechts 1 op de 4...
Home / Al ons nieuws / Wat helpt wel en niet bij een kater?
Wat helpt wel en niet bij een kater?
Carnaval of après-ski in de Alpen? Voor sommige Nederlanders staat februari in het teken van vakantie en feest. Dat feesten hoeft niet uit te lopen op een kater. Knap...
Home / Pers / Persberichten / Een derde Nederlanders maakt zich meer zorgen over veiligheid eten na uitbraken ESBL en EHEC
Een derde Nederlanders maakt zich meer zorgen over veiligheid eten na uitbraken ESBL en EHEC
De uitbraken van EHEC en ESBL eerder dit jaar hebben bij bijna één derde van de Nederlanders geleid tot extra zorgen over de veiligheid van ons eten. Dit blijkt...
Vraag en antwoord / Aandoeningen / Helpt het FODMAP-beperkte dieet tegen maag-darmklachten?
Helpt het FODMAP-beperkte dieet tegen maag-darmklachten?
Wat zijn FODMAP's? FODMAP’s zijn koolhydraten die slecht of niet opgenomen worden in de dunne darm. Daardoor komen ze in de dikke darm terecht. Bacteriën in de...
Home / Al ons nieuws / Hoe herken je ondervoeding als mantelzorger?
Hoe herken je ondervoeding als mantelzorger?
Ondervoeding komt vooral voor bij ziekte en bij ouderen. Op oudere leeftijd is het soms lastig om regelmatig, gezond en voldoende te eten, vanwege bijvoorbeeld minder eetlust...
Home / Al ons nieuws / Hoe zit het met eieren en fipronil?
Hoe zit het met eieren en fipronil?
Update 9-8-2017: Bekijk  Fipronil: de laatste updates Fipronil is een middel tegen bloedluis. Dit middel mag niet worden gebruikt bij kippen. Toch is fipronil aangetroffen...
Home / Al ons nieuws / Hogere gehaltes dioxine in eieren van eigen kippen
Hogere gehaltes dioxine in eieren van eigen kippen
De dioxinegehaltes in eieren van eigen kippen zijn in het algemeen hoger dan in eieren die in de winkel worden gekocht. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de Nederlandse...
Home / Al ons nieuws / Je lever is de enige en beste detoxmachine
Je lever is de enige en beste detoxmachine
Het klinkt zo logisch: je lichaam ontdoen van gifstoffen door te vasten, een weekje een detoxdieet te volgen, een klysma te nemen of elke ochtend te gorgelen met olie (‘oil-pulling’,...
Home / Pers / Persberichten / Meer consumenten willen gezonder eten
Meer consumenten willen gezonder eten
Steeds meer Nederlanders willen hun eetpatroon verbeteren: 41% wil gezonder eten. Tegelijk vindt 43% van de consumenten het moeilijk om dat voor elkaar te krijgen. Nederlanders...
Home / Al ons nieuws / Meer kraanwater op school
Meer kraanwater op school
Om kinderen op school meer kraanwater te laten drinken, is Kraanwaterdag in het leven geroepen. Dit jaar vindt die plaats op 23 november. Het doel is dat scholen een dag in...
Home / Al ons nieuws / Nieuwe wet maakt vergelijken makkelijker
Nieuwe wet maakt vergelijken makkelijker
Op etiketten vind je allerlei productinformatie die je helpt om een goede keuze te maken. Per 13 december 2014 is de wet aangepast: nieuwe regels maken het etiket begrijpelijker.
Home professionals / Gezond op school / Gezonde basis op school / Praktijkverhalen / Praktijkverhaal: lunchen op school
Praktijkverhaal: lunchen op school
De overblijf is geen incidentele opvang meer, maar een structureel gegeven in veel kinderlevens. Dagelijks luncht 37% van de basisschoolleerlingen op school. Dat varieert...
Home / Pers / Persberichten / Verheldering Hygiënecode woonvormen maakt werken makkelijker
Verheldering Hygiënecode woonvormen maakt werken makkelijker
Mag een familielid zelfgemaakte appeltaart meenemen? Moet je de temperatuur van de koelkast registreren? Dit zijn voorbeelden van concrete situaties die besproken zijn met...
Home / Pers / Persberichten / Voedingscentrum brengt keukenblunders aan het licht
Voedingscentrum brengt keukenblunders aan het licht
1 op de 5 Nederlanders realiseert zich niet dat een goed ogende pastasalade niet meer te vertrouwen is als die langer dan 2 uur buiten de koeling staat. Dat blijkt uit een...
Home / Pers / Persberichten / Voedingscentrum en Nederlandse Vereniging van Diëtisten gaan nauwer samenwerken
Voedingscentrum en Nederlandse Vereniging van Diëtisten gaan nauwer samenwerken
Het Voedingscentrum en de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) gaan hun krachten bundelen op het gebied van publieksinformatie en doelgroepinterventies met een praktische...
Home / Al ons nieuws / Genoeg eiwit eten gaat ‘vanzelf’
Genoeg eiwit eten gaat ‘vanzelf’
Bang dat je niet genoeg eiwit binnenkrijgt? Dat lijkt niet nodig, want onderzoekers zagen dat het lichaam zelf regelt dat je er genoeg van eet. Te veel is eerder een probleem,...
Home / Al ons nieuws / Gezonder kiezen in een speelparadijs
Gezonder kiezen in een speelparadijs
De gemiddelde binnenspeelplaats maakt het ons vaak niet makkelijk om gezond te eten. Eten meenemen mag niet en patat is alles wat op het menu staat. Maar met een beetje fantasie...
Home / Al ons nieuws / Helft van de Nederlanders wil beter leren koken
Helft van de Nederlanders wil beter leren koken
Gezond, gevarieerd en lekker koken is voor veel mensen vanzelfsprekend. Een deel van hen draait zijn hand niet om voor een bijzondere of exotische maaltijd, probeert graag...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Is onbewerkt eten zonder pakjes en zakjes gezonder?
Is onbewerkt eten zonder pakjes en zakjes gezonder?
Er zijn verschillende goeroe’s die ‘fabriekseten’ afzweren en ook het Voedingscentrum stimuleert zelf koken. Toch zijn er ook bewerkte producten die wel...
Home / Pers / Persberichten / Loze termen op het etiket zetten consument op het verkeerde been
Loze termen op het etiket zetten consument op het verkeerde been
Termen als ‘natuurlijk’, ‘zonder conserveermiddelen’ en ‘ambachtelijk’ staan vaak op producten als jam, sauzen, sap en brood. Veel consumenten...
Home / Al ons nieuws / Onze recepten worden steeds duurzamer
Onze recepten worden steeds duurzamer
Op onze receptensite vind je inmiddels honderden inspirerende recepten die voldoen aan de Schijf van Vijf. Ook kun je je aanmelden voor ons Menu van de Week, een wekelijkse...
Services / Initiatieven van het Voedingscentrum / Buurtsportcoaches / Draagvlak creëren / Samenwerken sportverenigingen
Samenwerken sportverenigingen
Kinderen die sporten bij een sportvereniging, zo zien we het graag. Maar de kantine sluit niet altijd aan een gezonde leefstijl. Hoe help je sportverenigingen hun kantine...
Home / Pers / Persberichten / Voedingscentrum viert 75 jaar voedingsvoorlichting in Nederland
Voedingscentrum viert 75 jaar voedingsvoorlichting in Nederland
In januari 2016 bestaat voedingsvoorlichting in Nederland 75 jaar. Om dit te vieren organiseerde het Voedingscentrum een symposium de eetcultuur. Bovendien is er een fototentoonstelling...
Home / Pers / Persberichten / Voedingscentrum vindt snackwand Deen een stap in de verkeerde richting
Voedingscentrum vindt snackwand Deen een stap in de verkeerde richting
Deen heeft een paar nieuwe supermarkten in de buurt van scholen uitgerust met snackwanden. Zo kunnen scholieren makkelijk en snel ongezonde snacks kopen, zoals frikandel-...
Home / Pers / Persberichten / Voedingscentrum zet WhatsApp in tegen voedselverspilling
Voedingscentrum zet WhatsApp in tegen voedselverspilling
Het Voedingscentrum wil mensen helpen minder voedsel te verspillen. Nieuwe abri-posters, die vanaf dinsdag door heel Nederland hangen, laten mensen even stilstaan bij hun...
Home / Pers / Persberichten / Voedingscentrum: ‘Je lever is de enige en beste detoxmachine’
Voedingscentrum: ‘Je lever is de enige en beste detoxmachine’
Het klinkt zo logisch: je lichaam ontdoen van gifstoffen door te vasten, een weekje een detoxdieet te volgen, een klysma te nemen of elke ochtend te gorgelen met olie (‘oil-pulling’,...
Home / Al ons nieuws / Eten uit de frituur vergroot risico op welvaartsziekten
Eten uit de frituur vergroot risico op welvaartsziekten
‘Hoe vaker je gefrituurde producten eet, hoe groter de kans op diabetes type 2 of hart- en vaatziekten.’ Dat concluderen onderzoekers in een recente Amerikaanse...
Encyclopedie / Moedermelk
Moedermelk
Borstvoeding is de beste voeding voor baby’s. Moedermelk voorziet baby’s van voldoende energie en voedingsstoffen in de eerste 6 maanden. De enige uitzonderingen hierop zijn...
Home / Al ons nieuws / Nederland in actie tegen voedselverspilling
Nederland in actie tegen voedselverspilling
Het onderwerp voedselverspilling, en vooral het voorkomen ervan, staat hoog op de agenda. Niet alleen bij het Voedingscentrum, maak ook bij producenten, supermarkten en in...
Services / Initiatieven van het Voedingscentrum / Buurtsportcoaches / Draagvlak creëren / Ouders betrekken
Ouders betrekken
Ouders hebben veel invloed op het eetgedrag van kinderen. Het is dus handig als alle neuzen één kant op staan. Zo krijg je iedereen mee. Het Convenant Gezond Gewicht heeft...
Home / Al ons nieuws / Resistente bacteriën in kweekvis: hoe ga je veilig om met eten?
Resistente bacteriën in kweekvis: hoe ga je veilig om met eten?
Volgens een onderzoek dat Wakker Dier vandaag publiceerde, bevat een flink deel van de gekweekte vis en garnalen uit Zuidoost-Azië bacteriën die resistent zijn tegen...
Home / Al ons nieuws / Tijd voor komkommers
Tijd voor komkommers
Het is komkommertijd. Dus zet het Voedingscentrum deze populaire groente in het zonnetje. Dat verdient 'ie, want hij is caloriearm, bevat goede voedingsstoffen en je kunt...
Home / Al ons nieuws / Weet jij waar jouw eten vandaan komt?
Weet jij waar jouw eten vandaan komt?
Het transport van voedsel is de laatste tijd veel in het nieuws. Producten in de supermarkt komen dan ook vanuit alle hoeken van de wereld: parmaharm uit Italië, sperziebonen...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2015 / Programma Gezond door het leven 2015
Programma Gezond door het leven 2015
Het doel van dit programma is een bijdrage leveren aan generaties die gezond opgroeien in een gezonde omgeving en die kunnen omgaan met verleidingen in hun eigen sociale en...
Home / Al ons nieuws / Loze termen op het etiket kunnen je op het verkeerde been zetten
Loze termen op het etiket kunnen je op het verkeerde been zetten
‘Ambachtelijk’ gemaakt brood, ‘ vers’ sap of soep met ‘natuurlijke’ ingrediënten. Dat klinkt gezond, maar het zijn meestal loze...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2012 / Programma Gezond door het Leven 2012
Programma Gezond door het Leven 2012
Het doel van dit programma is een bijdrage leveren aan generaties die gezond opgroeien in een gezonde omgeving en die kunnen omgaan met hun eigen sociale en fysieke omgeving.
Home / Pers / Standpunten / Effectiviteit gezondheidsbevorderende logo’s
Standpunt effectiviteit gezondheidsbevorderende logo’s
Update: 19-10-2016 Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft aangekondigd dat het Vinkje verdwijnt in oktober 2017. Het Vinkje wordt onvoldoende begrepen...
Home / Al ons nieuws / Vaker obesitas bij lager opgeleiden en ouderen
Vaker obesitas bij lager opgeleiden en ouderen
In 2015 waren evenveel mensen te zwaar als in 2014. Hoe lager iemands onderwijsniveau en hoe ouder iemand is, hoe vaker hij of zij overgewicht heeft. Dit blijkt uit de Leefstijlmonitor...
Home / Pers / Persberichten / Voedingscentrum en Alpro Foundation: Eet meer plantaardig
Voedingcentrum en Alpro Foundation: Eet meer plantaardig
Het ontwikkelde voorlichtingsmateriaal bestaat uit een flyer met informatie voor de consument en een brochure met achtergrondinformatie voor de diëtist. De flyer en brochure...
Home professionals / Services / Financiering voedingsprogramma's
Financiering voedingsprogramma's
Overzicht van mogelijkheden Zoek je als organisatie of lokale professional financiële ondersteuning bij programma's op het gebied van voeding en een gezond gewicht?...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2012
Jaarverslag 2012
Voorwoord directie Net als vele instellingen moesten ook wij dit jaar opnieuw bezuinigen, we kregen in 2012 zo'n 20% minder subsidie. Tegelijkertijd blijven we trouw aan onze...
Over ons
Over het Voedingscentrum
In Nederland wordt al sinds 1941 voorlichting gegeven over goed eten door het Voedingscentrum (dat toen nog Voorlichtingsbureau van den Voedingsraad heette). Sindsdien is...
Over ons / Hoe werken we? / Samenwerken
Samenwerken met het Voedingscentrum
Onder een PPS verstaan wij: (Een PPS is een) tijdelijk samenwerkingsverband tussen twee of meer organisaties uit publieke én private sectoren die middelen, risico’s...
Encyclopedie / Invloed sociale omgeving op eetgedrag
Invloed sociale omgeving op eetgedrag
Van doordeweekse maaltijden met het gezin tot een etentje met vrienden: we delen onze eetmomenten vaak met anderen. Wat of hoeveel er in onze directe sociale omgeving gegeten...
Home professionals / Gezond op school / Mbo / Lesmaterialen / Lespakket voor (toekomstige) supermarktmedewerkers
Lespakket voor (toekomstige) supermarktmedewerkers
Door het volgen van de verschillende deelthema’s in de module, kun jij klanten van informatie voorzien en adviseren over gezonde en duurzame keuzes in de supermarkt. Onderwerpen...
Home / Pers / Achtergronden / Maak de jonge consument weer voedselvaardig
Maak de jonge consument weer voedselvaardig
Maak de jonge consument weer voedselvaardig (Nederlands Dagblad 22-04-2014) Onlangs heeft het Europees Parlement een resolutie aangenomen waarin ze de lidstaten vraagt om...
Home professionals / Services / Initiatieven van het Voedingscentrum / Inbreng Voedingscentrum Nationaal Programma Preventie
Inbreng Voedingscentrum Nationaal Programma Preventie
Het Voedingscentrum committeert zich aan het Nationaal Programma Preventie door doen van een belofte (pledge): meer aandacht voor een gezond eetpatroon. We leven steeds...
Home / Pers / Persberichten / Meer dan de helft van de Nederlanders is 'flexitariër'
Meer dan de helft van de Nederlanders is 'flexitariër'
Steeds meer* mensen geven aan flexitarisch te eten: 55% van de Nederlanders eet 3 dagen per week of vaker geen vlees bij de warme maaltijd of tussendoor. Ze kiezen voor alternatieven...
Over ons / Hoe werken we? / Missie en visie
Missie en visie
Onze missie: het Voedingscentrum informeert consumenten over – en stimuleert hen tot een gezonde en meer duurzame voedselkeuze. De gezonde keuze de makkelijke keuze Directeur...
Home / Thema's / Veilig eten / Veilig in 5 stappen
5x veilig: 5 stappen om voedselinfecties te voorkomen
Voedselinfecties komen meer voor dan je denkt, zo'n 700.000 mensen per jaar lopen er een op. Misschien verwacht je het niet, maar ze ontstaan vaak in de eigen keuken, omdat...
Encyclopedie / Genetische modificatie
Genetische modificatie
Genetische modificatie (GM) is een techniek die de eigenschappen van planten, bacteriën of gisten verandert. Met GM worden genen met positieve eigenschappen van bijvoorbeeld...
Encyclopedie / Vlees
Vlees
Onbewerkt mager vlees past in een gezond eetpatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door andere...
Home / Pers / Persberichten / Voedingscentrum tikt vijf fabels af over eieren
Voedingscentrum tikt vijf fabels af over eieren
Gekookt,  beschilderd of verstopt in de tuin: een ei hoort er voor veel gezinnen bij met Pasen. Over de gezondheid en veiligheid van eieren doen veel hardnekkige fabels de...
Encyclopedie / Cafeïne
Cafeïne
Cafeïne is een stof die van nature voorkomt in koffie, en in kleinere hoeveelheden in thee. Ook energiedrankjes, cola, ijsthee, chocolade en chocolademelk bevatten cafeïne.  Bij...
Encyclopedie / Energiedrankjes
Energiedrankjes
Energiedranken zijn frisdranken met veel calorieën door de aanwezige suikers. Je krijgt er niet meer energie door, maar ze hebben wel een oppeppend effect, door onder andere...
Vraag en antwoord / Aandoeningen / Hoe eet ik gezond met een hart- en vaatziekte?
Hoe eet ik gezond met een hart- en vaatziekte?
Heb je hartfalen, etalagebenen of angina pectoris? Zijn er aanwijzingen dat je bloedvaten aan het dichtslibben zijn? Heb je een hoge bloeddruk? Of heb je bijvoorbeeld een...
Home professionals / Productaanbod en Levensmiddelendatabank / Horeca, catering en kantines
Horeca, catering en kantines
Als inkoper en kok heb je grote invloed op hoe mensen eten. De grootte van de porties, de keuzes in fruit en groente, maar ook hoe het eten is klaargemaakt kan van grote invloed...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Is te veel vitamines slikken schadelijk?
Is te veel vitamines of mineralen slikken schadelijk?
Op de lange termijn kan een hoge dosering van sommige vitamines en mineralen schadelijk zijn voor de gezondheid. Daarom zijn voor de volgende vitamines en mineralen maximale...
Home / Al ons nieuws / Schoolkinderen meer water laten drinken kan!
Schoolkinderen meer water laten drinken kan!
Dat je kinderen heel goed meer water kan laten drinken, laten ze zien in Dordrecht en Utrecht. Zo drinkt 60% van de kinderen in Dordrecht meer dan 3 glazen water per dag.
Encyclopedie / Vitamine B12 (cobalamine)
Vitamine B12 (cobalamine)
Vitamine B12 is ook bekend als cobalamine. Het is een wateroplosbaar vitamine. Verschillende vormen van vitamine B12 De natuurlijke vormen van vitamine B12 die voorkomen in...
Encyclopedie / Vitamine B6
Vitamine B6
Vitamine B6 is belangrijk voor de stofwisseling, vooral voor de afbraak en opbouw van aminozuren. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Vitamine B6 reguleert de werking...
Home / Pers / Persberichten / Afvallen werkt het beste door dieet en bewegen te combineren
Afvallen werkt het beste door dieet en bewegen te combineren
Een analyse van verschillende onderzoeken laat  zien dat de combinatie van een afvaldieet en beweging het effectiefst is om af te vallen. Kortom: gezonder eten, minder...
Home professionals / Schijf van Vijf / Beeldmerk
Beeldmerk Schijf van Vijf
Voor en tijdens het ontwerpen van de Schijf van Vijf hebben we regelmatig de tussenontwerpen getoetst onder wetenschappelijke experts, gedrags- en communicatiewetenschappers,...
Home / Gezond eten met de Schijf van Vijf / Wat staat er in de Schijf van Vijf? / Brood, graanproducten en aardappelen
Brood, graanproducten en aardappelen
De helden uit dit vak zijn de volkoren graanproducten, zoals volkorenbrood, volkoren pasta, volkoren bulgur en zilvervliesrijst. Je risico op hart- en vaatzieken, diabetes...
Home professionals / Gezond op school / Hbo/wo / Hbo reader foodonderwijs
Hbo reader foodonderwijs
Meer dan lekker: Gezondheids- en duurzaamheidsaspecten van levensmiddelen - hbo Deze reader is bedoeld om (aankomend) professionals in de foodbusiness te inspireren om...
Over ons / Hoe werken we?
Hoe werken we?
Het Voedingscentrum vertaalt wetenschappelijk onderzoek naar praktische adviezen en handige hulpmiddelen. Op die manier informeren we over consumenten om gezond, veilig en...
Home / Pers / Persberichten / Jongere wil duurzame producten in de schoolkantine
Jongere wil duurzame producten in de schoolkantine
Onderzoek naar houding van jongeren ten opzichte van vleesconsumptie en duurzaamheidaspecten van eten Driekwart van de jongeren vindt het okay als het broodje ham in de kantine...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Kan ik overgevoelig zijn voor E-nummers?
Kan ik overgevoelig zijn voor E-nummers?
Een algemene overgevoeligheid of allergie voor alle E-nummers bestaat niet. Stoffen die een E-nummer krijgen van de Europses Unie (EU) zijn altijd uitvoerig getest op gezondheidseffecten,...
Encyclopedie / Mineralen
Mineralen
Mineralen zijn net als vitamines stoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in eten en drinken. Ze zijn onmisbaar voor een goede gezondheid en normale groei en ontwikkeling.
Home professionals / Gezond op school / Gezonde basis op school / Praktijkverhalen / Praktijkverhaal: Reclame voor gezond
Praktijkverhaal: Reclame voor gezond
De GGD kan scholen ondersteunen om de gezonde keuze aantrekkelijk te maken. Anneke van Soest is wijkcoördinator in de Haagse wijken Bouwlust en Vrederust. “Wij...
Encyclopedie / Allergenen
Allergenen
Allergenen zijn eiwitten die allergische reacties kunnen opwekken. Allergenen zijn in te delen in: Voedselallergenen: zij komen het lichaam binnen via eten. Voorbeelden...
Home / Al ons nieuws / Een derde Nederlanders meer bezorgd over veiligheid eten
Een derde Nederlanders meer bezorgd over veiligheid eten
De uitbraken van EHEC en ESBL eerder dit jaar hebben bij bijna een derde van de Nederlanders geleid tot extra zorgen over de veiligheid van ons eten. Dit blijkt uit nieuw...
Services / Initiatieven van het Voedingscentrum / Verkiezingen 2012 / Verkiezingen 2012 / Een interview met Hanke Bruins Slot, CDA
Een interview met Hanke Bruins Slot, CDA
1. Mevrouw Schippers heeft de 26 miljoen die voor kinderobesitas in het Lente-akkoord is afgesproken structureel ingezet. Wilt u dat zo houden?    Ja, dit moet worden behouden.
Services / Initiatieven van het Voedingscentrum / Verkiezingen 2012 / Verkiezingen 2012 / Een interview met Lea Bouwmeester, PvdA
Een interview met Lea Bouwmeester, PvdA
1. Mevrouw Schippers heeft de 26 miljoen die voor kinderobesitas in het Lente-akkoord is afgesproken structureel ingezet. Wilt u dat zo houden?    Wij vinden preventie zo...
Home / Al ons nieuws / Gebruik voedingssupplementen niet zonder gevaar
Gebruik voedingssupplementen niet zonder gevaar
Langdurig extra vitamines en mineralen slikken kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Er zijn voedingssupplementen op de markt die hogere doseringen bevatten dan de maximaal...
Home / Pers / Achtergronden / Gezonder kiezen met de nieuwe app van het Voedingscentrum
Gezonder kiezen met de nieuwe app van het Voedingscentrum
De nieuwe app van het Voedingscentrum kan je helpen om gezondere keuzes te maken, door bijvoorbeeld meerdere producten te vergelijken voordat je iets koopt. Het ministerie...
Home / Pers / Persberichten / Hygiënecodes voor zorg en Defensie herzien
Hygiënecodes voor zorg en Defensie herzien
Vervang je oude Hygiënecode om te voldoen aan de wet Bereidt, bewaart, vervoert of verstrekt je organisatie voeding? Door de meest recente Hygiënecode te volgen, voldoe...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Is te veel vitamine B6 schadelijk?
Is te veel vitamine B6 schadelijk?
Als je lange tijd te veel vitamine B6 per dag binnenkrijgt, dan kan dat leiden tot aantasting van het zenuwstelsel, waardoor gevoelloosheid, tintelingen of ernstige zenuwpijn...
Encyclopedie / Kanker
Kanker
Bij kanker beschadigt het DNA van een lichaamscel. Normaal gesproken wordt de beschadiging hersteld. Maar bij onherstelbare schade in het DNA, raakt de celdeling ontregeld.
Home professionals / Gezond op school / Voortgezet onderwijs / Lesmaterialen
Lesmaterialen
Gezondheidseducatie is leerlingen kennis en vaardigheden rondom een gezonde leefstijl aanleren. Voor het voortgezet onderwijs bieden wij een online lespakket aan en hebben...
Home / Al ons nieuws / Omgeving beïnvloedt wat en hoeveel je eet
Omgeving beïnvloedt wat en hoeveel je eet
Wat en hoeveel je eet hangt mede af van de omgeving. Wat anderen eten beïnvloedt onbewust en bewust je voedselkeuze. Daarnaast eet je al snel meer als je opschept met...
Home / Al ons nieuws / Onderzoek bevestigt: eieren beter bewaren in de koelkast
Onderzoek bevestigt: eieren beter bewaren in de koelkast
Eieren blijven het langst goed als je ze gekoeld bewaart. Dat blijkt uit een onderzoek van de Europese voedselveiligheidsorganisatie EFSA. In een ei dat gekoeld bewaard wordt,...
Home / Al ons nieuws / Onderzoek naar risico's voedingssupplement Rode Gist Rijst
Onderzoek naar risico's voedingssupplement Rode Gist Rijst
Gisteren heeft het televisieprogramma Radar aandacht besteed aan de mogelijke risico’s bij het innemen van het voedingssupplement Rode Gist Rijst. Het is mogelijk niet...
Home / Al ons nieuws / Onderzoek: type maaltijd bepaalt hoe snel je maag leeg is
Onderzoek: type maaltijd bepaalt hoe snel je maag leeg is
Als je eet komt het voedsel via de slokdarm in de maag. Daar vindt een deel van de vertering plaats. Grootschalig onderzoek bevestigt dat de snelheid waarmee je maag zich...
Home / Pers / Persberichten / Scholen: In een kantine hoort gezond aanbod
Scholen: In een kantine hoort gezond aanbod
Scholen vinden het belangrijk dat in de schoolkantine gezond aanbod aanwezig is. Dit blijkt uit een kwalitatieve peiling bij 38 scholen. Het Voedingscentrum helpt scholen...
Home / Al ons nieuws / Te veel vitamines binnenkrijgen, kan dat?
Te veel vitamines binnenkrijgen, kan dat?
Het tv-programma Radar besteedde in de uitzending van 5 september aandacht aan de gevaren van hoge gehaltes vitamine B6 in supplementen. Na de uitzending kwamen er veel...
Home / Pers / Persberichten / Verdubbeling van moeders die 6 maanden of langer borstvoeding geven
Verdubbeling van moeders die 6 maanden of langer borstvoeding geven
Uit de Peiling Melkvoeding 2015 van TNO onder ruim 1.700 vrouwen blijkt dat steeds meer vrouwen langer borstvoeding geven. Het percentage moeders dat na 6 maanden borstvoeding...
Home / Al ons nieuws / Voedingscentrum ontwikkelt app die je helpt gezonder te kiezen
Voedingscentrum ontwikkelt app die je helpt gezonder te kiezen
Het Voedingscentrum heeft van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de opdracht gekregen een app te ontwikkelen. De app kan je helpen om gezondere keuzes...
Encyclopedie / Voedingssupplementen
Voedingssupplementen
Factsheet Over suppletieadviezen voor vitamines, mineralen en spoorelementen Voedingssupplementen zijn producten in de vorm van pillen, poeders, druppels, capsules of drankjes...
Encyclopedie / Voedingswetenschap: soorten onderzoek uitgelegd
Voedingswetenschap: soorten onderzoek uitgelegd
De voedingswetenschap legt verbanden tussen voeding en gezondheid en probeert zo tot onderbouwde voedingsadviezen te komen. Er zijn vele typen voedingsonderzoek, zoals meta-analyses,...
Home professionals / Ziekten en allergieën
Ziekten en allergieën
Brochures over ziekten in de webshop In de webshop zijn brochures verkrijgbaar met voedingsadviezen bij: Darmproblemen  Diabetes type 2 Glutenintolerantie...
Home / Al ons nieuws / Gezonder Mag zet gezonde voeding in de schijnwerpers
‘Gezonder Mag.’ zet gezonde voeding in de schijnwerpers
De aankomende weken staat gezonde voeding in de supermarkten centraal. 2,5 miljoen exemplaren van het magazine ‘Gezonder Mag.’ worden bijgevoegd aan kranten. Ook...
Home / Gezond eten met de Schijf van Vijf / Wat staat er in de Schijf van Vijf? / Dranken
Dranken
Voor ongeveer 60% bestaat een mens uit water. Je verliest water onder andere door te plassen en te zweten. Door te plassen voer je afvalstoffen af en met zweten blijft je...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2011 / Gezond door het Leven 2011
Gezond door het Leven 2011
Dit programma richt zich op specifieke doelgroepen zoals ouders met jonge kinderen en/of specifieke onderwerpen zoals preventie van overgewicht, het stimuleren van gezonde...
Home / Thema's / 50+: fit en vitaal / Gezond gewicht voor 50-plussers
Gezond gewicht voor 50-plussers
Ongeveer vanaf je 50ste heb je nét wat minder energie nodig. Dus blijf je hetzelfde eten als altijd? Dan merk je waarschijnlijk dat je langzaam aankomt. De oplossing...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2011 / Goed geïnformeerd kiezen 2011
Goed geïnformeerd kiezen 2011
Dit programma heeft als doel om alle consumenten onderbouwd en betrouwbaar te informeren over gezond, veilig en duurzaam eten. De integrale aanpak staat hierbij centraal.
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2015
Jaarverslag 2015
Voor het Voedingscentrum was 2015 in meerdere opzichten een bijzonder jaar. In 2015 hebben we ‘dromen voor 2025’ geformuleerd (zie video onderaan de pagina). Het...
Encyclopedie / Keurmerken
Keurmerken
Een keurmerk is een hulpmiddel op de verpakking van voedingsmiddelen voor het maken van een duurzame of gezonde keuze. Een keurmerk geeft bijvoorbeeld aan dat het product...
Encyclopedie / Trefwoorden overzicht / Kwetsbare groepen
Kwetsbare groepen
Kwetsbare groepen zijn zwangere vrouwen, baby’s en jonge kinderen, ouderen en zieken. Zij hebben vaak een verminderde weerstand en zijn gevoeliger voor voedselinfecties. Ze...
Home / Al ons nieuws / Mooie woorden op de verpakking van ontbijtgranen vaak misleidend
Mooie woorden op de verpakking van ontbijtgranen vaak misleidend
Onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) laat zien dat met 51% van de claims op verpakkingen van ontbijtgranen iets mis is. Op de voorkant staan vaak...
Home / Al ons nieuws / NVWA: stel maximum aan vitamine B6 in vitaminesupplementen
NVWA: stel maximum aan vitamine B6 in vitaminesupplementen
In vitaminesupplementen zou niet meer dan 21 milligram vitamine B6 per dag moeten zitten. Dit adviseert het bureau Risicobeoordeling en Onderzoeksprogrammering van de Nederlandse...
Encyclopedie / Peulvruchten
Peulvruchten
Peulvruchten zijn bijvoorbeeld bruine bonen, kikkererwten en linzen. Pinda’s en ‘groene’ peulvruchten zoals doperwten en sperziebonen zijn officieel peulvruchten, maar rekenen...
Home professionals / Productaanbod en Levensmiddelendatabank / Richtlijnen en rapporten
Richtlijnen en rapporten
Richtlijnen Richtlijnen Schijf van Vijf (2016) Richtlijnen Goede Voeding (2015) Factsheet Schijf van Vijf (2016) Rapporten Rapport van het RIVM over...
Encyclopedie / Varkensvlees
Varkensvlees
Onbewerkt mager varkensvlees past in een gezond eetpatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door...
Home / Al ons nieuws / Melk de Witte Sloper: eenzijdige opsomming van negatieve beweringen
Boekrecensie: Melk de Witte Sloper (Got Milked?)
Een eenzijdige opsomming van negatieve beweringen over melk Binnenkort verschijnt een Nederlandse vertaling van het Amerikaanse boek Got Milked, oftewel Melk de Witte Sloper.
Home / Pers / Factsheets / Factsheets: hoe komen de adviezen van het Voedingscentrum tot stand?
Factsheets: hoe komen de adviezen van het Voedingscentrum tot stand?
Van wetenschappelijke consensus naar praktische adviezen Het Voedingscentrum heeft als missie de consument te informeren en te stimuleren tot een meer gezonde en duurzame...
Home / Mijn gewicht / Heb ik een gezond gewicht?
Heb ik een gezond gewicht?
Een gezond gewicht is belangrijk, omdat mensen met overgewicht en obesitas meer kans hebben op ernstige ziekten. Dit zijn bijvoorbeeld diabetes type 2, hoge bloeddruk, galstenen,...
Home / Pers / Persberichten / Helft jongeren geregeld in verwarring over gezond eten
Helft jongeren geregeld in verwarring over gezond eten
Kun je een appel beter schillen omdat je anders bestrijdingsmiddelen binnenkrijgt? Krijg je puistjes van het eten van varkensvlees? Maar liefst 33% van de Nederlanders is...
Vraag en antwoord / Afvallen en gewicht / Presteer je beter extra vitamines of sportsupplementen?
Helpen extra vitamines of sportsupplementen zoals creatine je beter te presteren tijdens het sporten?
De meeste sporters zijn niet gebaat bij voedingssupplementen zoals pillen of speciale sportvoedingsproducten zoals eiwit-shakes. Je hebt ze niet nodig. Alleen vitamine C,...
Home professionals / Productaanbod en Levensmiddelendatabank / Levensmiddelendatabank / Het ontstaan van de Levensmiddelendatabank
Het ontstaan van de Levensmiddelendatabank
De Levensmiddelendatabank is nu een uitgebreide databank waar fabrikanten, supermarkten en overheidsorganisaties samen aan bouwen. Hoe is die uitgebreide databank ontstaan? Stichting...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Hoe eet ik minder vlees of vegetarisch?
Hoe eet ik minder vlees of vegetarisch?
Gezond eten zonder vlees of met minder vlees is niet moeilijk. Ook zonder vlees eet je volgens de Schijf van Vijf. Daarbij let je erop dat je genoeg eiwit, ijzer, vitamine...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Hoe herken je betrouwbare informatie over voeding op internet?
Hoe herken je betrouwbare informatie over voeding op internet?
Op internet vind je vaak tegenstrijdige voedingsadviezen. Ook verschijnen er op blogs en nieuwssites regelmatig nieuwe onderzoeken naar voeding en gezondheid. Hoe herken...
Home / Mijn kind en ik / Borstvoeding en flesvoeding / Flesvoeding geven / Hoe maak ik de fles klaar?
Hoe maak ik de fles klaar?
Baby’s hebben een minder goede weerstand. Maak het flesje daarom op een hygiënische manier klaar en maak hem goed schoon. En als je van te voren een fles klaarmaakt:...
Vraag en antwoord / Afvallen en gewicht / Hoe maak ik een goed voornemen?
Hoe maak ik een goed voornemen?
Misschien wil je minder, gezonder of duurzamer gaan eten. Met kleine stappen en concrete plannen kom je elke dag dichter bij je doel. Een voornemen volhouden is niet alleen...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Ik wil of kan geen noten eten, kan ik noten vervangen?
Ik wil of kan geen noten eten, kan ik noten vervangen?
Noten verlagen je LDL-cholesterol wat helpt om je bloedvaten gezond te houden. Noten verlagen ook het risico op hartziekten. Verder leveren noten veel gunstige voedingsstoffen...
Encyclopedie / Kindermarketing
Kindermarketing
Met kindermarketing bedoelen wij reclame en promotie specifiek voor voedingsmiddelen gericht op kinderen. Kindermarketing heeft een direct effect op de kennis, voorkeuren...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2013 / Programma Gezond door het Leven 2013
Programma Gezond door het Leven 2013
Het doel van dit programma is een bijdrage leveren aan generaties die gezond opgroeien in een gezonde omgeving en die kunnen omgaan met hun eigen sociale en fysieke omgeving. Hieronder...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2015 / Programma Goed geïnformeerd kiezen 2015
Programma Goed geïnformeerd kiezen 2015
Het doel van het programma Goed geïnformeerd kiezen is om alle inwoners van Nederland op een onderbouwde en betrouwbare manier te informeren over gezond, veilig en duurzam...
Home professionals / Productaanbod en Levensmiddelendatabank / Horeca, catering en kantines / Richtlijnen Gezondere Kantines
Richtlijnen Gezondere Kantines
Onze jarenlange ervaring met schoolkantines leert dat er naast een puur getalsmatige aanpak voor het assortiment meer nodig is voor het maken van gezondere keuzes door de...
Encyclopedie / Sonja Bakker
Sonja Bakker
De Sonja Bakker-methode is een bekende dieetvorm. Het dieet gaat uit van 3 hoofdmaaltijden met strikte menuvoorschriften en een beperkt aantal caloriearme tussendoortjes.  De...
Home / Al ons nieuws / Stuurgroep Ondervoeding lanceert nieuwe website over ondervoeding bij ouderen
Stuurgroep Ondervoeding lanceert nieuwe website over ondervoeding bij ouderen
Ondervoeding is dichterbij dan je denkt: 15 tot 30% van de thuiswonende ouderen is ondervoed. Een nieuwe website van Stuurgroep Ondervoeding biedt deze ouderen en hun verzorgers...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Wat is gezond en lekker broodbeleg?
Wat is gezond en lekker broodbeleg?
Doperwtjesspread, geraspte wortel met rozijnen, gegrilde groente, zuivelspread met vijg... 16 keer beleg-inspiratie Boven ...
Home / Al ons nieuws / 1 op de 5 ouders last van ongezonde traktaties
1 op de 5 ouders last van ongezonde traktaties
Ongezonde traktaties van andere kinderen ervaart 1 op de 5 ouders als belemmering bij het stimuleren van hun kind om gezond te eten en drinken.  Dat blijkt uit een onderzoek...
Home / Al ons nieuws / Afbeelding van portie op verpakking helpt bij inschatten van de portie
Afbeelding van portie op verpakking helpt bij inschatten van de portie
Mensen eten minder uit een verpakking snacks wanneer ze een afbeelding van een aanbevolen portie zien. Slechts het aantal grammen van een portie vermelden werkt niet. Dit...
Over ons / Hoe werken we? / ANBI-gegevens
Algemeen nut beogende instelling
Het Voedingscentrum is een organisatie met een maatschappelijk doel. Met informatie en tools helpen we consumenten een gezonde, veilige en meer duurzame voedselkeuze te maken.
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / Allergisch voor kleine lettertjes
Allergisch voor kleine lettertjes
Zit jij ook wel eens te turen naar het etiket en beginnen de kleine letters dan voor je ogen te duizelen? Natuurlijk wil ik niet aan een leesbril, maar ik moet bekennen dat...
Home / Al ons nieuws / Eet geen rauw eten bij bepaalde maagzuurremmers
Eet geen rauw eten bij bepaalde maagzuurremmers
RIVM is opgevallen dat mensen die bepaalde maagzuurremmers slikken vaker een voedselinfectie hebben. Om infecties te voorkomen als je deze maagzuurremmers slikt, raadt het...
Home / Al ons nieuws / Eten van zelfgeplukte paddenstoelen kan gevaarlijk zijn
Eten van zelfgeplukte paddenstoelen kan gevaarlijk zijn
In de herfst zijn ze er weer in overvloed: paddenstoelen in het bos. Mooi om te zien, maar de giftige soorten zijn soms bijna niet te onderscheiden van de eetbare. Zelfs voor...
Home / Mijn kind en ik / Zwanger / Gezond zwanger worden
Gezond zwanger worden
Je probeert zwanger te worden, spannend! Zijn er producten die helpen om sneller zwanger te worden? Kun je sommige voedingsmiddelen beter vermijden als je een zwangerschapswens...
Home / Thema's / Gezond feest vieren / Gezond(er) Sinterklaas
Gezond(er) Sinterklaas
Sinterklaas betekent voor veel Nederlanders smullen van pepernoten, taaitaai, chocolade en stukjes banketletter. Pakjesavond heet niet voor niets ‘het heerlijk avondje’.
Home / Al ons nieuws / Interactief theaterprogramma helpt ouders gezond opvoeden
Interactief theaterprogramma helpt ouders gezond opvoeden
Het interactieve theaterprogramma ‘Voor je het weet zijn ze groOt’ helpt ouders bij de eetopvoeding van hun kinderen. Dat blijkt uit een evaluatie van het Voedingscentrum.
Vraag en antwoord / Zwangerschap en baby / Kan ik gerookte vis eten als ik zwanger ben?
Kan ik gerookte vis eten als ik zwanger ben?
Omdat voorverpakte gerookte vis lang bewaard kan worden kan de Listeria-bacterie zich vermenigvuldigen tot schadelijke hoeveelheden. Eet daarom liever geen gerookte vis...
Home / Al ons nieuws / Maak van ‘je bordje leegeten’ geen verplichting
Maak van ‘je bordje leegeten’ geen verplichting
Moet je als ouder je kind verplichten om zijn of haar bord leeg te eten? Nee, want het kan later negatieve gevolgen hebben voor het eetpatroon van het kind. In Amerikaans...
Home / Pers / Persberichten / Moeders voelen zich schuldig bij vroegtijdig stoppen borstvoeding
Moeders voelen zich schuldig bij vroegtijdig stoppen borstvoeding
Het Voedingscentrum en veel andere instanties raden borstvoeding aan tot in ieder geval 6 maanden.  Borstvoeding bevat stoffen die belangrijk zijn voor de ontwikkeling...
Home / Pers / Persberichten / Nieuwe adviezen extra inname vitamine D
Nieuwe adviezen extra inname vitamine D
Vanaf vandaag start het Voedingscentrum met voorlichting over nieuwe adviezen voor de inname van vitamine D. Dit naar aanleiding van nieuwe suppletieadviezen van de Gezondheidsraad...
Home / Al ons nieuws / Onderzoek: de inname van ijzer bij jonge kinderen in Europa
Onderzoek: ijzerinname bij jonge kinderen in Europa
In veel Europese landen ligt de ijzerinname van kinderen van 6 maanden tot 3 jaar in de buurt van de aanbevelingen. Toch komt ijzertekort regelmatig voor. Dat laat onderzoek...
Home / Thema's / De waarheid op tafel / Over 'De waarheid op tafel'
Over 'De waarheid op tafel'
Het doel Het Voedingscentrum wil je met de campagne ‘De waarheid op tafel’ aan het denken zetten met prikkelende stellingen over eten. Deze stellingen komen voort uit signalen...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2013 / Programma Goed geïnformeerd kiezen 2013
Programma Goed geïnformeerd kiezen 2013
Het doel van het programma Goed geïnformeerd kiezen is om alle inwoners van Nederland op een onderbouwde en betrouwbare manier te informeren over gezond, veilig en duurzaam...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2013 / Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2013
Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2013
Het doel van dit programma is om consumenten te informeren over voedselkwaliteit en voedselverspilling, en het bieden van hulpmiddelen om een duurzame keuze te maken.  Hieronder...
Home / Pers / Persberichten / Voedingscentrum lanceert Ja-Nee sticker voor de koelkast
Voedingscentrum lanceert Ja-Nee sticker voor de koelkast
De Ja-Nee Koelkaststicker, een variant op de bekende Ja-Nee Reclamesticker, is ontworpen voor op de groentelade in de koelkast of op de koelkastdeur. Met de Ja-Nee Koelkaststicker...
Home / Al ons nieuws / Zomergriepje of voedselinfectie?
Zomergriepje of voedselinfectie?
We maken het allemaal wel eens mee. Midden in de zomer krijg je buikpijn of word je misselijk.  Een zomergriep denk je. Toch is dit zelden echt een griep, want die komt...
Home professionals / Schijf van Vijf / De Schijf van Vijf voor diverse eetculturen
De Schijf van Vijf voor diverse eetculturen
Bij het samenstellen van de nieuwe Richtlijnen Schijf van Vijf hebben we gebruik gemaakt van de Voedselconsumptiepeiling onder alle Nederlanders. Daarmee borgen we dat de...
Home / Thema's / De waarheid op tafel
De waarheid op tafel
Encyclopedie / Eieren
Eieren
Eieren staan in de Schijf van Vijf. Ze bevatten namelijk veel goede voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en eiwitten. In de eidooier zit wel cholesterol, wat de kans...
Home professionals / Services / Initiatieven van het Voedingscentrum / Generatie Goed Eten
Generatie Goed Eten
Het Voedingscentrum constateert een onderschat probleem dat onze gezondheid en levensvreugde bedreigt. Het leven begint met goede voeding. Een goed eetpatroon zorgt voor de...
Encyclopedie / Gezondheidsclaims
Gezondheidsclaims
Op voedingsmiddelen kunnen gezondheidsclaims staan. Een gezondheidsclaim beweert iets over de gezondheidsvoordelen van een product. Voorbeelden zijn ‘calcium is goed voor...
Home / Mijn boodschappen / Eten kopen / Etiketten lezen
Haal jij alles uit het etiket?
Welke informatie vind je op het etiket? Beweeg over de verschillende onderdelen van het etiket voor uitleg (ziet het er raar uit, bekijk de pagina dan in Google Chrome):...
Vraag en antwoord / Aandoeningen / Hoe eet ik gezond met diabetes type 2 (suikerziekte)?
Hoe eet ik gezond met diabetes type 2 (suikerziekte)?
Wanneer je de diagnose diabetes type 2 (suikerziekte) krijgt, kan er een hoop voor je veranderen. Goed eten is nog nooit zo belangrijk geweest voor je lichaam en voor...
Home / Mijn kind en ik / Zwanger / Hoe eet ik gezond?
Hoe eet ik gezond tijdens mijn zwangerschap?
Daarnaast zijn er een aantal aandachtspunten. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je foliumzuur en vitamine D slikt. Let ook op je gewicht. Eten volgens de Schijf van...
Home / Mijn boodschappen / Eten kopen / Etiketten lezen / Hoe lees ik het etiket als ik een voedselallergie heb?
Hoe lees ik het etiket als ik een voedselallergie heb?
Allergenen zijn stoffen die overgevoeligheidsreacties kunnen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan melk, gluten en noten. Allergenen op het etiket De allergenen die verplicht...
Encyclopedie / Hoge bloeddruk (hypertensie)
Hoge bloeddruk (hypertensie)
Het hart pompt bloed in de bloedvaten door zich bij elke hartslag samen te trekken en dan weer te ontspannen. Dit geeft een bepaalde druk in de bloedvaten: de bloeddruk. De...
Home professionals / Gezond op school / Basisonderwijs / Ouders betrekken / Interactief theater
Interactief theater: Voor je het weet zijn ze groOt’
1. Een ouderbijeenkomst met interactief theater ‘Voor je het weet zijn ze groOt’ is een ouderbijeenkomst met interactief theater en interactieve groepsbesprekingen.
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2014
Jaarverslag 2014
Voorwoord Gerda Feunekes Precies halverwege 2014 nam ik het stokje over van Felix Cohen als directeur van het Voedingscentrum. Ik ben hem erg dankbaar voor zijn...
Home / Mijn boodschappen / Eten kopen / Etiketten lezen / Laat je niet foppen
Laat je niet foppen door de verpakking
Mooie kreten, fris uitziende verpakkingen en mooie praatjes verkopen beter. Fabrikanten zetten deze middelen dan ook graag in. Maar ze kunnen jou als consument wel op het...
Home / Al ons nieuws / Meer aandacht voor gezonde voeding op scholen
Meer aandacht voor gezonde voeding op scholen
Ongeveer 80 procent van de scholen in het voortgezet onderwijs en middelbaar beroeps onderwijs geeft aan dat zij de afgelopen jaren meer aandacht aan gezonde voeding hebben...
Home / Al ons nieuws / Meer etiketten peutermelk voldoen aan regels, maar nog niet allemaal
Meer etiketten peutermelk voldoen aan regels, maar nog niet allemaal
Van de peutermelk-etiketten voldoet 68% aan de eisen die wetgeving eraan stelt. Dit blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) over 2016.
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2015 / Programma Voedselkwaliteit en voedselverspilling 2015
Programma Voedselkwaliteit en voedselverspilling 2015
Het doel van dit programma is om consumenten te informeren over voedselkwaliteit, waaronder voedselverspilling en misvattingen. Dit doen we onder andere door het bieden van...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2012 / Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2012
Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2012
Activiteiten 2012 Hieronder een overzicht van de subsidies die we in 2012 voor dit programma ontvingen. Dit is 20% van de totale subsidie die het Voedingscentrum ontving. ...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2014 / Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2014
Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2014
Het doel van dit programma is om consumenten te informeren over voedselkwaliteit, waaronder voedselverspilling en voedselveiligheid. Dit doen we onder andere door het bieden...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2011 / Programmatische werkwijze
Programmatische werkwijze
1. Programma Goed geïnformeerd kiezen Dit programma heeft als doel om alle consumenten onderbouwd en betrouwbaar te informeren over gezond, veilig en duurzaam eten. De integrale...
Encyclopedie / Referentie-inname
Referentie-inname
Voorop de verpakking zie je vaak een icoon dat laat zien hoeveel 1 portie van het betreffende voedingsmiddel bijdraagt aan de dagelijkse hoeveelheid energie (kcal) of voedingsstoffen.
Home / Thema's / Veilig eten / Tips en materialen
Tips: zo word je niet ziek van je eten
Veilig eten heb je zelf in de hand. In de onderstaande materialen vind je veel informatie en tips over hoe je ervoor zorgt dat je niet ziek wordt van eten. Bekijk onze ...
Home professionals / Gezond op school / Hbo/wo / Tools en tests
Tools en tests
Recepten Zoek naar recepten. Laat studenten een recept bereiden voor elkaar in de klas, of thuis voor huisgenoten. Je vindt ze op de receptensite van het...
Home / Thema's / Veilig eten / Koelen
Veilig koelen en bewaren
Bewaar bederfelijk eten in de koelkast, op een temperatuur van 4 °C. Dan verklein je de kans dat je ziek wordt. Bewaar bederfelijk eten in de koelkast Bij 4 °C...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Welke vetten zijn ongezond?
Welke vetten zijn ongezond?
Verzadigd vet vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Verzadigd vet kan namelijk het cholesterolgehalte in je bloed laten stijgen en daardoor kunnen je bloedvaten verstopt...
Encyclopedie / Wet Voedselinformatie
Wet Voedselinformatie
De Europese wet Voedselinformatie stelt eisen aan welke informatie over voedingsmiddelen aan consumenten verstrekt moet worden. Zo zijn er voorschriften voor wat er precies...
Encyclopedie / Zoetstoffen
Zoetstoffen
Zoetstoffen zijn stoffen die aan voedingsmiddelen worden toegevoegd om ze zoeter te maken. Er bestaan meer dan 15 goedgekeurde zoetstoffen. Sommige komen in de natuur ook...
Home professionals / Kindervoeding 0-4 jaar / Ondersteuning voor de kinderopvang / Do’s en don’ts: wat geef je wel en niet?
Do’s en don’ts: wat geef je wel en niet?
De praktische uitwerking van deze do’s en don’ts vind je in ons voorbeeld voedingsbeleid. Lees ook onze tips voor de eetopvoeding.  ...
Encyclopedie / Hart- en vaatziekten
Hart- en vaatziekten
De kans op hart- en vaatziekten wordt verkleind door een gezonde leefstijl: niet roken, een gezond gewicht, voldoende beweging en gezond en gevarieerd eten volgens de Schijf...
Elke 2 weken de laatste updates
Meld je aan en ontvang

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.