Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Makkelijk en snel op tafel
2 personen
0-15 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Pagina helaas niet gevonden

Gezocht naar Zoek
 
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2012 / Programma Gezond door het Leven 2012
Programma Gezond door het Leven 2012
Het doel van dit programma is een bijdrage leveren aan generaties die gezond opgroeien in een gezonde omgeving en die kunnen omgaan met hun eigen sociale en fysieke omgeving.
Home / Al ons nieuws / Voedingscentrum komt met nieuw kookboek: ’Vandaag vegetarisch’
Kookboek 'Vandaag vegetarisch' inspireert om anders te eten
Steeds meer Nederlanders eten vegetarisch of ‘flexitarisch’, een paar dagen per week geen vlees. Met het nieuwe kookboek Vandaag vegetarisch speelt het Voedingscentrum...
Home / Het Nieuwe Eten
Het Nieuwe Eten
Home / Pers / Persberichten / Voedingscentrum lanceert nieuw kookboek: ’Vandaag vegetarisch’
Voedingscentrum lanceert nieuw kookboek: ’Vandaag vegetarisch’
Steeds meer Nederlanders eten vegetarisch of ‘flexitarisch’, (een paar dagen per week geen vlees). Met het nieuwe kookboek 'Vandaag vegetarisch' speelt het Voedingscentrum...
Home / Al ons nieuws / Groente in actie: "Eet meer ons"
Groente in actie: "Eet meer ons"
Iedereen heeft baat bij meer groente eten. Daarom start het Voedingscentrum met een nieuwe campagne. Groente levert onmisbare voedingsstoffen. En eet je er genoeg van,...
Home / Pers / Persberichten / Koelkast op 4 °C met de nieuwe thermometer van het Voedingscentrum
Koelkast op 4 °C met de nieuwe thermometer van het Voedingscentrum
Met de nieuwe koelkastthermometer van het Voedingscentrum kunnen consumenten in één oogopslag zien of hun koelkast koud genoeg staat. 4 °C is de ideale temperatuur.
Home / Al ons nieuws / Zou jij vlees vervangen door zeewier?
Zou jij vlees vervangen door zeewier?
Steeds meer mensen eten minder vaak vlees. Bij deze trend past ook de introductie van een nieuwe generatie vleesvervangers. Zullen zeewier, kweekvlees, algen en insecten vaker...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / De nieuwe Schijf van Vijf is gezond, maar ook duurzaam?
Column: De nieuwe Schijf van Vijf is gezond, maar ook duurzaam?
Vooral het feit dat Nederland in de Schijf van Vijf nu voor het eerst een duidelijk advies heeft voor een maximale hoeveelheid vlees (maximaal 500 gram vlees per...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / Richtlijnen Goede Voeding: mooi, maar daarmee zijn we er nog niet
Column: Richtlijnen Goede Voeding: mooi, maar daarmee zijn we er nog niet
Anderhalve week geleden presenteerde de Gezondheidsraad de nieuwe Richtlijnen Goede Voeding: een degelijk stuk werk van een aantal van de beste voedingswetenschappers van...
Home / Al ons nieuws / Nieuw: Het kookboek Schijf van Vijf
Nieuw kookboek Schijf van Vijf
Genieten is volgens ons onmisbaar als je gezond wil eten. Het nieuwe kookboek Schijf van Vijf van het Voedingscentrum staat daarom vol lekkere recepten en tips die gezond...
Home / Al ons nieuws / Haal een gratis thermometer en zet je koelkast op 4 °C
Haal een gratis thermometer en zet je koelkast op 4 °C
Staat jouw koelkast al op 4 °C? Met de nieuwe koelkastthermometer van het Voedingscentrum kun je dit heel makkelijk zien. 4 °C is de ideale temperatuur. Eten en drinken...
Home / Al ons nieuws / Zet vette vis op je weekmenu
Zet vette vis op je weekmenu
In juni is elk jaar Vlaggetjesdag. Op deze speciale dag wordt het eerste vaatje nieuw gevangen haring binnengehaald. De zogenoemde Hollandse Nieuwe valt onder de vette vissoorten.
Home / Al ons nieuws / Go for gold: bak producten goudgeel
Go for gold: bak producten goudgeel
De Engelse Food Standards Agency waarschuwt in een nieuwe campagne ’Go for gold’ om geroosterd brood niet donkerder dan goudgeel te eten. Hetzelfde advies geldt...
Home / Al ons nieuws / Gezond eten belangrijke rol bij voorkomen diabetes type 2
Gezond eten belangrijke rol bij voorkomen diabetes type 2
Het aantal mensen met diabetes type 2 stijgt. Gezond eten speelt een belangrijke rol bij het voorkómen van deze chronische ziekte, zo blijkt uit eerder gedane onderzoeken.
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Is ontbijt overslaan erg?
Is ontbijt overslaan erg?
Ontbijten zorgt voor nieuwe energie na de nacht. Je hebt vaak al meer dan 10 uur niks gegeten als je ’s ochtends opstaat. Het is daarom belangrijk dat je spijsvertering...
Vraag en antwoord / Vragen aan het Voedingscentrum / Zijn jullie adviezen wel betrouwbaar? Wie moet ik geloven?
Zijn de adviezen van het Voedingscentrum wel betrouwbaar? Wie moet ik geloven?
Hoe kan het toch dat je regelmatig tegenstrijdige voedingsadviezen leest? In boeken, bladen en op websites lopen de meningen uiteen wat nu de beste manier is om gezond te...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / Extra impuls voor de peul!
Column: Extra impuls voor de peul!
Soms moeten dingen in de week liggen voor het beste resultaat. Zo ook peulvruchten. Afgelopen week stonden deze volop in de belangstelling. De Gezondheidsraad kwam in haar...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2012 / Programma Goed geïnformeerd kiezen 2012
Programma Goed geïnformeerd kiezen 2012
Het doel van het programma Goed geïnformeerd kiezen is om alle inwoners van Nederland op een onderbouwde en betrouwbare manier te informeren over gezond, veilig en duurzaam...
Vraag en antwoord / Vragen aan het Voedingscentrum / Worden of werden jullie vroeger gesponsord door de voedingsmiddelenindustrie?
Worden of werden jullie vroeger gesponsord door de voedingsmiddelenindustrie?
Nee, het Voedingscentrum wordt voor 100% gefinancierd door de Rijksoverheid. Dat doet het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport en het ministerie van Economische...
Home professionals / Services / Initiatieven van het Voedingscentrum / Buurtsportcoaches / Beweegspellen over eten
Beweegspellen over eten
Sportief aan de slag met voeding? Dat kan met deze actieve spellen voor kinderen. Je kunt ze binnen of buiten doen. Laat je inspireren.
Encyclopedie / Zeewieren en algen
Zeewieren en algen
Algen groeien snel en komen voor in zout- en zoetwater. Algen worden ook gekweekt in gesloten reactoren of in open bassins. De celwanden van algen zijn voor mensen moeilijk...
Home / Mijn kind en ik / Dreumes en peuter / De lust-ik-niet fase
10 tips voor de lust-ik-niet fase
Best een kans dat je ermee te maken krijgt als je kind rond de 2 jaar is: de beruchte lust-ik-niet-fase. Wanhoop niet, het gaat weer voorbij. De trucs op deze pagina helpen...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2013 / Programma Goed geïnformeerd kiezen 2013
Programma Goed geïnformeerd kiezen 2013
Het doel van het programma Goed geïnformeerd kiezen is om alle inwoners van Nederland op een onderbouwde en betrouwbare manier te informeren over gezond, veilig en duurzaam...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2014 / Programma Goed geïnformeerd kiezen 2014
Programma Goed geïnformeerd kiezen 2014
Het doel van het programma Goed geïnformeerd kiezen is om alle inwoners van Nederland op een onderbouwde en betrouwbare manier te informeren over gezond, veilig en duurzaam...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2014 / Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2014
Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2014
Het doel van dit programma is om consumenten te informeren over voedselkwaliteit, waaronder voedselverspilling en voedselveiligheid. Dit doen we onder andere door het bieden...
Encyclopedie / Transport
Transport
Voordat eten en drinken in de winkel ligt, zijn de grondstoffen, ingrediënten en eindproducten vaak al diverse keren getransporteerd. De volgende ontwikkelingen zorgen ervoor...
Home / Al ons nieuws / Niet diëten op Anti Dieet Dag
Niet diëten op Anti Dieet Dag
6 mei staat jaarlijks in het teken van internationale Anti Dieet Dag. Hierop wordt stilgestaan bij de gevaren van strenge diëten. Het Voedingscentrum is voorstander van in...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2011 / Gezond door het Leven 2011
Gezond door het Leven 2011
Dit programma richt zich op specifieke doelgroepen zoals ouders met jonge kinderen en/of specifieke onderwerpen zoals preventie van overgewicht, het stimuleren van gezonde...
Home / Pers / Persberichten / Voedingscentrum lanceert nieuwe website
Voedingscentrum lanceert nieuwe website
Nederlanders hebben behoefte aan informatie over hun voeding. Alle sites die bij het Voedingscentrum horen ontvingen in 2010 gezamenlijk 11,5 miljoen bezoeken. De website...
Home / Al ons nieuws / Nederlanders vinden groente gezond en lekker
Nederlanders vinden groente gezond en lekker
92% van de Nederlanders vindt groente gezond en 82% geeft aan het lekker te vinden. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Duurzaamheidscompas’. Daarnaast liet het CBS...
Home / Thema's / Vakantie / Een gezonde start na de vakantie
Een gezonde start na de vakantie
Als de zomervakantie er op zit, komen veel mensen weer in hun dagelijkse ritme. Dit is een mooi moment om nieuwe, gezonde routines in te bouwen. Zo maak je een goede start...
Home / Al ons nieuws / Omgeving beïnvloedt wat en hoeveel je eet
Omgeving beïnvloedt wat en hoeveel je eet
Wat en hoeveel je eet hangt mede af van de omgeving. Wat anderen eten beïnvloedt onbewust en bewust je voedselkeuze. Daarnaast eet je al snel meer als je opschept met...
Home / Pers / Persberichten / Reactie Voedingscentrum op landelijke nota gezondheidsbeleid
Reactie Voedingscentrum op landelijke nota gezondheidsbeleid
Slimme keuzes bij beperkt budget De vandaag gepresenteerde nota gezondheidsbeleid geeft aan dat het kabinet ervoor kiest om burgers in staat te stellen zelf gezonde keuzes...
Home / Mijn kind en ik / Eerste hapjes / Leren proeven
Leren proeven
Blije gezichtjes en lachebekjes, maar ook gekke grimassen of uitspugen: sommige hapjes zal je baby niet meteen lekker vinden. En dat is ook logisch, want al die nieuwe smaken...
Services / Initiatieven van het Voedingscentrum / Buurtsportcoaches / Draagvlak creëren / Ouders betrekken
Ouders betrekken
Ouders hebben veel invloed op het eetgedrag van kinderen. Het is dus handig als alle neuzen één kant op staan. Zo krijg je iedereen mee. Het Convenant Gezond Gewicht heeft...
Home / Al ons nieuws / Groenten eten en kinderen in de spotlight
Groenten eten en kinderen in de spotlight
‘Groente is vooral lekker en het eten van groente vormt de basis voor een goede gezondheid.’ Dat is de boodschap tijdens het GroenteCongres, een dag voor en door...
Home / Al ons nieuws / WHO-rapport over bewerkt vlees
WHO-rapport over bewerkt vlees
De WHO brengt binnenkort een wetenschappelijk rapport uit dat concludeert dat het eten van bewerkt vlees zoals hamburgers, worstjes, ham, bacon en spek het risico op kanker...
Home / Pers / Persberichten / Voedingscentrum maakt groente eten makkelijk
Voedingscentrum maakt groente eten makkelijk
Groente levert belangrijke vitamines, mineralen en vezels. Het eten van groente biedt veel voordelen voor de gezondheid en verlaagt het risico op chronische ziekten zoals...
Vraag en antwoord / Afvallen en gewicht / Hoe maak ik een goed voornemen?
Hoe maak ik een goed voornemen?
Misschien wil je minder, gezonder of duurzamer gaan eten. Met kleine stappen en concrete plannen kom je elke dag dichter bij je doel. Een voornemen volhouden is niet alleen...
Over ons / Hoe werken we? / Samenwerken
Samenwerken met het Voedingscentrum
Onder een PPS verstaan wij: (Een PPS is een) tijdelijk samenwerkingsverband tussen twee of meer organisaties uit publieke én private sectoren die middelen, risico’s...
Home / Al ons nieuws / Restaurants verplicht om allergie-info te geven
Restaurants verplicht om allergie-info te geven
Sinds december 2014 zijn restaurants en andere horeca verplicht om informatie te geven over allergenen. Dat is erg handig voor mensen met een voedselallergie die uit eten...
Home / Pers / Persberichten / Een derde Nederlanders maakt zich meer zorgen over veiligheid eten na uitbraken ESBL en EHEC
Een derde Nederlanders maakt zich meer zorgen over veiligheid eten na uitbraken ESBL en EHEC
De uitbraken van EHEC en ESBL eerder dit jaar hebben bij bijna één derde van de Nederlanders geleid tot extra zorgen over de veiligheid van ons eten. Dit blijkt...
Services / Initiatieven van het Voedingscentrum / Verkiezingen 2012 / Verkiezingen 2012 / Een interview met Hanke Bruins Slot, CDA
Een interview met Hanke Bruins Slot, CDA
1. Mevrouw Schippers heeft de 26 miljoen die voor kinderobesitas in het Lente-akkoord is afgesproken structureel ingezet. Wilt u dat zo houden?    Ja, dit moet worden behouden.
Services / Initiatieven van het Voedingscentrum / Verkiezingen 2012 / Verkiezingen 2012 / Een interview met René Leegte, VVD
Een interview met René Leegte, VVD
1. Mevrouw Schippers heeft de 26 miljoen die voor kinderobesitas in het Lente-akkoord is afgesproken structureel ingezet. Wilt u dat zo houden?    Ja. Dit moeten we structureel...
Home / Mijn kind en ik / Kinderen 4-13 jaar / Omgaan met moeilijke eters
Gouden tips voor moeilijke eters
Lust je kind veel dingen niet? Wil je kind niet eten? Houd vol en houd moed. Maak van een slechte eter een betere eter met een portie geduld, simpele trucs en het geven...
Home / Pers / Persberichten / Helft jongeren geregeld in verwarring over gezond eten
Helft jongeren geregeld in verwarring over gezond eten
Kun je een appel beter schillen omdat je anders bestrijdingsmiddelen binnenkrijgt? Krijg je puistjes van het eten van varkensvlees? Maar liefst 33% van de Nederlanders is...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2011 / Duurzaam eten 2011
Duurzaam eten 2011
Dit programma heeft tot doel een bijdrage te leveren aan een duurzame en gezonde voedselkeuze van consumenten. Het programma richt zich op het informeren van consumenten over...
Home / Pers / Persberichten / Loze termen op het etiket zetten consument op het verkeerde been
Loze termen op het etiket zetten consument op het verkeerde been
Termen als ‘natuurlijk’, ‘zonder conserveermiddelen’ en ‘ambachtelijk’ staan vaak op producten als jam, sauzen, sap en brood. Veel consumenten...
Home / Pers / Persberichten / Meer dan de helft van de Nederlanders is 'flexitariër'
Meer dan de helft van de Nederlanders is 'flexitariër'
Steeds meer* mensen geven aan flexitarisch te eten: 55% van de Nederlanders eet 3 dagen per week of vaker geen vlees bij de warme maaltijd of tussendoor. Ze kiezen voor alternatieven...
Home / Pers / Persberichten / Voedingscentrum herziet adviezen voor nitraatinname
Voedingscentrum herziet adviezen voor nitraatinname
Alle beperkende adviezen voor de consumptie van nitraatrijke groente worden opgeheven. Dat betekent dat consumenten niet meer hoeven te letten op hoe vaak ze per week nitraatrijke...
Home / Pers / Persberichten / Voedingscentrum vindt snackwand Deen een stap in de verkeerde richting
Voedingscentrum vindt snackwand Deen een stap in de verkeerde richting
Deen heeft een paar nieuwe supermarkten in de buurt van scholen uitgerust met snackwanden. Zo kunnen scholieren makkelijk en snel ongezonde snacks kopen, zoals frikandel-...
Home / Al ons nieuws / 5 veelgestelde vragen over de adviezen van de Gezondheidsraad
5 veelgestelde vragen over de adviezen van de Gezondheidsraad
Op 4 november 2015 kwam de Gezondheidsraad met nieuwe adviezen, zoals ‘Drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken, waaronder sap’, ‘Eet wekelijks peulvruchten...
Home professionals / Gezond op school / Mbo / Lesmaterialen / Lesmateriaal Vitaal MBO
Lesmateriaal Vitaal MBO
De lessen over voeding kan je hier downloaden:    Gezonde Voeding + handleiding  Gezond Gewicht + handleiding  Duurzamer eten + handleiding  Duurzamer...
Home / Al ons nieuws / Nieuw boek over ruim 70 jaar voedingsvoorlichting
Nieuw boek over ruim 70 jaar voedingsvoorlichting
Hoe zag de voedselvoorlichting eruit tijdens de Tweede Wereldoorlog? Welke invloed hebben dieethypes op ons eetpatroon gehad? Wanneer kwam vegetarisch eten in zwang en waarin...
Home / Pers / Persberichten / Nieuw boek over ruim 70 jaar voedingsvoorlichting in Nederland
Nieuw boek over ruim 70 jaar voedingsvoorlichting in Nederland
Hoe zag de voedselvoorlichting eruit tijdens de Tweede Wereldoorlog? Welke invloed hebben dieethypes op ons eetpatroon gehad? Wanneer kwam vegetarisch eten in zwang en waarin...
Home / Al ons nieuws / Nieuw kookboek: De kleine keukenhulp
Nieuw kookboek: De kleine keukenhulp
Tover samen met je kinderen de lekkerste gerechten op tafel. Dat kan met het nieuwe kookboek van het Voedingscentrum: ‘De kleine keukenhulp’. Kinderen die nu...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2011 / Nieuwsoverzicht 2011
Nieuwsoverzicht 2011
Welke onderwerpen waren in het nieuws in 2011? In vogelvlucht ons nieuws in 2011. 11 maart 2011 Het Voedingscentrum heeft de Richtlijnen Voedselkeuze geactualiseerd.
Home / Al ons nieuws / Vol energie met lentegroenten
Vol energie met lentegroenten
Het is volop lente! Maak nu een nieuwe start met gezonder eten en kies voor groenten van het seizoen. Dat is niet alleen goed voor je lijf, maar ook voor de planeet. Door...
Home / Al ons nieuws / WHO komt met nieuwe richtlijnen over vrije suikers
WHO komt met nieuwe richtlijnen over vrije suikers
De laatste tijd is er veel aandacht voor de effecten van suiker op je gezondheid. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft nieuwe richtlijnen gepubliceerd voor de inname...
Home / Pers / Persberichten / De No Waste Challenge helpt consumenten in actie komen tegen voedselverspilling
De No Waste Challenge helpt consumenten in actie komen tegen voedselverspilling
No Waste Challenge helpt consumenten in actie komen tegen voedselverspilling Om consumenten te helpen minder voedsel te verspillen heeft het Voedingscentrum de actie ‘Hoezo50kilo’...
Encyclopedie / Duurzaam eten
Duurzaam eten
Duurzaamheid is een breed begrip. De één denkt aan dierenwelzijn, de ander aan de natuur of eerlijke handel. De term duurzaamheid is gedefinieerd in het VN Brundtland-rapport...
Home / Thema's / De stap van... / Elly (55)
Elly ging gezonder eten
Over Elly Elly van Tol is 55 jaar en woont in Bilthoven met haar man Maarten. Ze werkt in de gezondheidszorg, bij Reinaarde, een stichting die mensen met een verstandelijke...
Home professionals / Gezond op school / Mbo / Lesmaterialen
Lesmaterialen
Lesmateriaal Vitaal MBO: voor invulling van Vitaal Burgerschap. Scholing Een gezonde start: voor opleidingen Pedagogiek en Sport & Bewegen. Lesmodule 'Meer dan lekker...
Home / Al ons nieuws / Nieuwe wet maakt vergelijken makkelijker
Nieuwe wet maakt vergelijken makkelijker
Op etiketten vind je allerlei productinformatie die je helpt om een goede keuze te maken. Per 13 december 2014 is de wet aangepast: nieuwe regels maken het etiket begrijpelijker.
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2015 / Programma Goed geïnformeerd kiezen 2015
Programma Goed geïnformeerd kiezen 2015
Het doel van het programma Goed geïnformeerd kiezen is om alle inwoners van Nederland op een onderbouwde en betrouwbare manier te informeren over gezond, veilig en duurzam...
Home / Mijn kind en ik / Eerste hapjes / Tips voor de eetopvoeding
Tips voor de eetopvoeding
De eerste 5 jaar zijn cruciaal voor de ontwikkeling van eetgewoonten. Dus hoe jong je baby ook is als hij met de eerste hapjes begint: de eetopvoeding start nu al. 7 tips...
Home / Al ons nieuws / Zorgeloze vakantie zonder 'buikgriep'
Zorgeloze vakantie zonder 'buikgriep'
Je bent op vakantie naar een warm land, maar krijgt daar last van buikklachten, diarree of overgeven. Komt je dit bekend voor?  Veel mensen denken al gauw aan buikgriep.
Home / Al ons nieuws / Foto’s laten zien hoe we in Nederland eten
Foto’s laten zien hoe we in Nederland eten
In Nederland wordt al 75 jaar voorlichting over voeding gegeven. Dat viert het Voedingscentrum met een fototentoonstelling over onze huidige eetcultuur in Nederland. Kom ook...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2015
Jaarverslag 2015
Voor het Voedingscentrum was 2015 in meerdere opzichten een bijzonder jaar. In 2015 hebben we ‘dromen voor 2025’ geformuleerd (zie video onderaan de pagina). Het...
Home / Al ons nieuws / Maak kennis met onze nieuwe directeur
Maak kennis met onze nieuwe directeur
Op 1 juli hebben wij Gerda Feunekes mogen verwelkomen als nieuwe directeur van het Voedingscentrum. Zij nam het stokje over van Felix Cohen. Wat zijn haar plannen en waarom...
Home / Al ons nieuws / Meer of minder koolhydraten: doe het met de Schijf van Vijf
Meer of minder koolhydraten: doe het met de Schijf van Vijf
Wil je minder of juist meer koolhydraten eten, doe het op de gezonde manier met de Schijf van Vijf. Dat kan namelijk prima. In een artikel in het tijdschrift Voeding Nu leggen...
Home / Al ons nieuws / Stuurgroep Ondervoeding lanceert nieuwe website over ondervoeding bij ouderen
Stuurgroep Ondervoeding lanceert nieuwe website over ondervoeding bij ouderen
Ondervoeding is dichterbij dan je denkt: 15 tot 30% van de thuiswonende ouderen is ondervoed. Een nieuwe website van Stuurgroep Ondervoeding biedt deze ouderen en hun verzorgers...
Over ons / Hoe werken we? / Vertalen onderzoek naar advies
Vertalen onderzoek naar adviezen
Voedingswetenschap is een complexe wetenschap. De experts van het Voedingscentrum zijn op de hoogte van alle belangrijke onderzoeken. Wij geven alleen adviezen op basis van...
Home / Pers / Persberichten / Voedingscentrum en Smaaklessen introduceren Smaakplezier op de BSO
Voedingscentrum en Smaaklessen introduceren Smaakplezier op de BSO
Met Smaakplezier op de BSO komen kinderen op de buitenschoolse opvang (BSO) in aanraking met activiteiten rondom gezond en lekker eten. Ze maken een eetbare menukaart, schilderen...
Home / Al ons nieuws / Voedingscentrum laat zien: telers gebruiken steeds minder chemische bestrijdingsmiddelen
Voedingscentrum laat zien: telers gebruiken steeds minder chemische bestrijdingsmiddelen
Steeds meer Nederlandse groente- en fruittelers gebruiken biologische bestrijdingsmiddelen. Meer en meer is biologisch bestrijden de norm. Chemisch bestrijden gebeurt alleen...
Home / Pers / Persberichten / Voedingscentrum laat zien: telers gebruiken steeds minder chemische bestrijdingsmiddelen
Voedingscentrum laat zien: telers gebruiken steeds minder chemische bestrijdingsmiddelen
Steeds meer Nederlandse groente- en fruittelers gebruiken biologische bestrijdingsmiddelen. Meer en meer is biologisch bestrijden de norm. Chemisch bestrijden gebeurt alleen...
Home / Pers / Persberichten / We willen minder eten verspillen, maar doen het niet
We willen minder eten verspillen, maar doen het niet
Jaarlijks gooien alle Nederlanders samen voor 2,5 miljard euro aan goed voedsel weg. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Milieu Centraal en het Voedingscentrum. Toch zegt 80%...
Home / Al ons nieuws / België komt met vernieuwde voedingsdriehoek
België komt met vernieuwde voedingsdriehoek
Vandaag lanceert Vlaanderen een vernieuwde versie van de voedingsdriehoek, het Vlaamse voorlichtingsmodel voor voeding. Net als de vernieuwde Schijf van Vijf die in maart...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / Richtlijnen Goede Voeding en update Schijf van Vijf gelijktijdig uitbrengen?
Column: Richtlijnen Goede Voeding en update Schijf van Vijf gelijktijdig uitbrengen?
Bij het Voedingscentrum zijn we momenteel druk bezig met het vertalen van de nieuwe Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad naar een nieuwe Schijf van Vijf. We merken...
Home / Al ons nieuws / De rol van groente, fruit en melk bij diabetes type 2
De rol van groente, fruit en melk bij diabetes type 2
Diabetes type 2 komt steeds vaker voor. In Nederland heeft bijna 4% deze ziekte. Overgewicht is hierin een belangrijke risicofactor. Maar ook voedingsmiddelen kunnen een rol...
Home / Pers / Persberichten / Duurzamer eten levert grote milieuwinst op
Duurzamer eten levert grote milieuwinst op
Voor de voedselproductie van de gemiddelde Nederlander is 1,6 hectare landbouwgrond nodig, ofwel 2,5 voetbalveld. Dat is bijna het dubbele van wat er per aardbewoner beschikbaar...
Home / Al ons nieuws / Gezond gewicht: veel minder kans op chronische ziekten
Gezond gewicht: veel minder kans op chronische ziekten
Ernstig overgewicht (obesitas) gaat vaak samen met chronische aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten en suikerziekte (diabetes type 2). Om de kans op deze ziekten te verkleinen...
Home / Thema's / De stap van... / Gijs (51)
Gijs stopte met "veel eten"
"Ik eet nog steeds alles wat ik wil" “Ik liet het een beetje lopen nadat ik stopte met roken,” bekent Gijs.  “Ik dacht: ik ben nu gestopt, de andere...
Home / Pers / Persberichten / Idee voor Visknaks wint de Voedingscentrum Bachelor’s Award 2012
Idee voor Visknaks wint de Voedingscentrum Bachelor’s Award 2012
Knakworsten staan niet bekend als voedzaam of gezond, maar daar zouden ‘Visknaks’ verandering in kunnen brengen. Studenten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) wonnen...
Vraag en antwoord / Zwangerschap en baby / Is het goed om vis te eten tijdens je zwangerschap?
Is het goed om vis te eten tijdens je zwangerschap?
Als je zwanger bent, heeft het eten van vis gezondheidsvoordelen voor jou én je kindje. Voor je kindje omdat het eten van vis zorgt voor een betere ontwikkeling van...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2016
Jaarverslag 2016 van het Voedingscentrum
Voor het Voedingscentrum was 2016 een bijzonder mooie periode. We laten ons jaar graag aan je zien! Onze directeur Gerda Feunekes aan het woord Een absoluut hoogtepunt...
Home / Pers / Persberichten / Jongere wil duurzame producten in de schoolkantine
Jongere wil duurzame producten in de schoolkantine
Onderzoek naar houding van jongeren ten opzichte van vleesconsumptie en duurzaamheidaspecten van eten Driekwart van de jongeren vindt het okay als het broodje ham in de kantine...
Home / Al ons nieuws / Kinderen ontbijten met de Schijf van Vijf
Kinderen ontbijten met de Schijf van Vijf
Tijdens de week van het Nationaal Schoolontbijt, dit jaar van 7 tot en met 11 november, ontbijten basisschoolkinderen samen op school. Alle kinderen krijgen een gezond ontbijtpakket,...
Vraag en antwoord / Zwangerschap en baby / Kun je haring eten als je zwanger bent?
Kun je haring eten als je zwanger bent?
Als je zwanger bent kun je beter geen zoute haring eten (oftewel maatjesharing of Hollandse Nieuwe). Zoute haring is eigenlijk rauw. Bij rauwe producten neemt de kans op een...
Home / Al ons nieuws / Meer consumenten willen gezonder eten
Meer consumenten willen gezonder eten
Steeds meer Nederlanders willen hun eetpatroon verbeteren: 41% wil gezonder eten. Tegelijk vindt 43% van de consumenten het moeilijk om dat voor elkaar te krijgen. Nederlanders...
Home professionals / Gezond op school / Gezonde basis op school / Ondersteuning en samenwerken
Ondersteuning en samenwerken
Eén initiatiefnemer kan de eerste stap zetten om het eet- en beweegbeleid te verbeteren. Dit kan de directeur van de school zijn, maar ook een enthousiaste ouder, teamlid...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2015 / Programma Gezond door het leven 2015
Programma Gezond door het leven 2015
Het doel van dit programma is een bijdrage leveren aan generaties die gezond opgroeien in een gezonde omgeving en die kunnen omgaan met verleidingen in hun eigen sociale en...
Home / Pers / Persberichten / Sportsupplementen zijn onzinnige miljoenenbusiness
Sportsupplementen zijn onzinnige miljoenenbusiness
Extra eiwit, carnitine, NO-boosters of antioxidanten: in de miljoenenbusiness van de sportsupplementen valt heel wat te kiezen. Toch werken al deze stofjes niet. Van geen...
Home / Al ons nieuws / Staatssecretaris luidt komkommertijd in
Staatssecretaris luidt komkommertijd in
Vandaag gaf staatssecretaris Van Dam het startsein voor de komkommertijd. Op het Plein in Den Haag deelde hij samen met telers, het GroentenFruit Huis en het Voedingscentrum...
Home / Al ons nieuws / Stevig naslagwerk over voeding van Consumentenbond en Voedingscentrum
Stevig naslagwerk over voeding van Consumentenbond en Voedingscentrum
Informatie over eten ligt op straat. Maar wie zegt het en waarom? Het Voedingscentrum en de Consumentenbond slaan de handen ineen om onzin en feiten te scheiden. Eten &...
Encyclopedie / Varkensvlees
Varkensvlees
Onbewerkt mager varkensvlees past in een gezond eetpatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / Vleesverlangens en vleesvervangers
Vleesverlangens en vleesvervangers
Vleesvervangers zijn tientallen jaren geleden op de markt te komen met als doel zo goed mogelijk vlees te imiteren. Toen lukte dat nog niet, maar tegenwoordig zijn er ijzersterke...
Home / Al ons nieuws / Begin vandaag met je Voedselafdruk te verlagen
Begin vandaag met je Voedselafdruk te verlagen
“Als iedereen in Nederland niet meer zou eten dan hij/zij nodig heeft, geen voedsel verspilt en vooral ook andere keuzes maakt, kunnen we onze ecologische voetafdruk...
Home / Pers / Persberichten / Bewuste eter in verwarring over suiker en zoetstoffen
Bewuste eter in verwarring over suiker en zoetstoffen
Over suiker is veel te doen, vooral bij mensen die gezond willen leven. Het zou ongezond zijn, verslavend en je zou er dik van worden. Op internet circuleren tientallen blogs...
Home / Al ons nieuws / De grootste fabels over suiker en zoetstoffen
De grootste fabels over suiker en zoetstoffen
Er bestaan veel misverstanden over suiker en zoetstoffen. ‘Gewone frisdrank is beter dan light-frisdrank’, bijvoorbeeld. En: ‘fruitsuikers zijn gezonder dan toegevoegde suikers’.
Home / Al ons nieuws / Duurzaam eten en drinken steeds populairder
Duurzaam eten en drinken steeds populairder
Consumenten hebben in 2014 18% meer duurzaam voedsel gekocht dan in het jaar ervoor. De belangstelling voor duurzaam voedsel groeit het sterkst bij horeca en zorginstellingen.
Home / Al ons nieuws / Een derde Nederlanders meer bezorgd over veiligheid eten
Een derde Nederlanders meer bezorgd over veiligheid eten
De uitbraken van EHEC en ESBL eerder dit jaar hebben bij bijna een derde van de Nederlanders geleid tot extra zorgen over de veiligheid van ons eten. Dit blijkt uit nieuw...
Services / Initiatieven van het Voedingscentrum / Verkiezingen 2012 / Verkiezingen 2012 / Een interview met Henk van Gerven, SP
Een interview met Henk van Gerven, SP
1. Mevrouw Schippers heeft de 26 miljoen die voor kinderobesitas in het Lente-akkoord is afgesproken structureel ingezet. Wilt u dat zo houden?    Ja. Kinderobesitas is een...
Services / Initiatieven van het Voedingscentrum / Verkiezingen 2012 / Verkiezingen 2012 / Een interview met Joel Voordewind, ChristenUnie
Een interview met Joel Voordewind, ChristenUnie
1. Mevrouw Schippers heeft de 26 miljoen die voor kinderobesitas in het Lente-akkoord is afgesproken structureel ingezet. Wilt u dat zo houden? Ja, deze investeringen zijn...
Services / Initiatieven van het Voedingscentrum / Verkiezingen 2012 / Verkiezingen 2012 / Een interview met Lea Bouwmeester, PvdA
Een interview met Lea Bouwmeester, PvdA
1. Mevrouw Schippers heeft de 26 miljoen die voor kinderobesitas in het Lente-akkoord is afgesproken structureel ingezet. Wilt u dat zo houden?    Wij vinden preventie zo...
Services / Initiatieven van het Voedingscentrum / Verkiezingen 2012 / Verkiezingen 2012 / Een interview met Linda Voortman, GroenLinks
Een interview met Linda Voortman, GroenLinks
1. Mevrouw Schippers heeft de 26 miljoen die voor kinderobesitas in het Lenteakkoord is afgesproken structureel ingezet. Wilt u dat zo houden?  Jazeker willen wij dat zo houden.
Services / Initiatieven van het Voedingscentrum / Verkiezingen 2012 / Verkiezingen 2012 / Een interview met Pia Dijkstra, D66
Een interview met Pia Dijkstra, D66
1. Mevrouw Schippers heeft de 26 miljoen die voor kinderobesitas in het Lente-akkoord is afgesproken structureel ingezet. Wilt u dat zo houden?    Ja. D66 heeft altijd gepleit...
Home / Mijn gewicht / Bewegen en sport / Voeding bij krachttraining
Eten en drinken bij spiergroei en krachtsport
Als je het goed doet, zal je merken dat je lichaamsvorm verandert. 'Goed' is eigenlijk zo zwaar mogelijk. Als je gewend raakt aan het gewicht, kun je zwaarder trainen. Hoe...
Home / Pers / Factsheets
Factsheets
Het Voedingscentrum is de autoriteit op het gebied van gezond, duurzaam en veilig eten. Onze voorlichting en adviezen zijn allemaal gebaseerd op wetenschappelijke consensus.
Home / Al ons nieuws / Fototentoonstelling Hungry Planet geopend
Fototentoonstelling Hungry Planet geopend
Fotograaf Peter Menzel (bekroond met twee World Press Photo Awards) en journalist Faith d’Aluisio hebben de Nederlandse eetcultuur in beeld gebracht voor hun beroemde...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Hoe kan ik fruitvliegjes bestrijden?
Hoe kan ik fruitvliegjes bestrijden?
Heb je last van fruitvliegjes in huis, dan is het advies om fruitvliegjes niet te vangen, maar ze te bestrijden door goed op te ruimen. Fruitvliegjes zijn niet alleen vervelend,...
Home / Mijn boodschappen / Geld besparen op eten / Bespaar top 4 / Precies genoeg pasta koken
Hoe kook je precies genoeg pasta?
Wist je dat je €150 kunt besparen door minder voedsel te verspillen? Door goed om te gaan met rijst, pasta en aardappelen voorkom je verspilling. In gedroogde vorm...
Home professionals / Kindervoeding 0-4 jaar / Ondersteuning voor de kinderopvang / Hulp bij de eetopvoeding
Hulp bij de eetopvoeding
Eten gaat beter en makkelijker als je vaste regels hebt voor de eetmomenten in jouw kinderopvangorganisatie.  Hoe kun je de eetmomenten inrichten? Lees de 9 tips om kinderen...
Home / Pers / Persberichten / Meer consumenten willen gezonder eten
Meer consumenten willen gezonder eten
Steeds meer Nederlanders willen hun eetpatroon verbeteren: 41% wil gezonder eten. Tegelijk vindt 43% van de consumenten het moeilijk om dat voor elkaar te krijgen. Nederlanders...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / Meer groente in de horeca: een win-win
Meer groente in de horeca: een win-win
Ik eet graag buiten de deur. In mijn woon en werkomgeving Rotterdam/Den Haag heb ik werkelijk alle keuze van de wereld: van Hollandse pot, tot nieuwe Aziatische en Latijns-Amerikaanse...
Home / Al ons nieuws / Omega 3- en omega 6-vetzuren tijdens de zwangerschap
Omega 3- en omega 6-vetzuren tijdens de zwangerschap
Heeft het eten van omega 3- en omega 6-vetzuren tijdens de zwangerschap effect op de bloeddruk en het cholesterol van het kind als het 7 jaar oud is? Misschien wel, en...
Home / Al ons nieuws / Onderzoek over melk uitgelegd
Onderzoek over melk uitgelegd
Het rouleerde in de media: meer dan 3 glazen melk per dag zou leiden tot een groter risico op vroegtijdige dood en botbreuken. Dat was de conclusie uit een groot Zweeds onderzoek.
Home / Pers / Standpunten / Effectiviteit gezondheidsbevorderende logo’s
Standpunt effectiviteit gezondheidsbevorderende logo’s
Update: 19-10-2016 Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft aangekondigd dat het Vinkje verdwijnt in oktober 2017. Het Vinkje wordt onvoldoende begrepen...
Home / Pers / Persberichten / Stevig naslagwerk over voeding van Consumentenbond en Voedingscentrum
Stevig naslagwerk over voeding van Consumentenbond en Voedingscentrum
Informatie over eten ligt op straat. Maar wie zegt het en waarom? Het Voedingscentrum en de Consumentenbond slaan de handen ineen om onzin en feiten te scheiden. Eten &...
Home / Al ons nieuws / Vezel in haver draagt bij aan betere cholesterolwaarde
Vezel in haver draagt bij aan betere cholesterolwaarde
Wat je eet kan invloed hebben op de kans op hart- en vaatziekten. Een analyse van verschillende bestaande onderzoeken laat zien dat het eten van een bepaalde vezel in haver,...
Home / Al ons nieuws / Voedingscentrum ontwikkelt app die je helpt gezonder te kiezen
Voedingscentrum ontwikkelt app die je helpt gezonder te kiezen
Het Voedingscentrum heeft van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de opdracht gekregen een app te ontwikkelen. De app kan je helpen om gezondere keuzes...
Home / Al ons nieuws / Voedingscentrum: nog steeds veel suiker in pakjes drinken
Voedingscentrum: nog steeds veel suiker in pakjes drinken
Er zit nog steeds veel suiker in pakjes sap, vruchtendrank en frisdrank voor kinderen. Dat blijkt uit een steekproef van het Voedingscentrum bij de start van het nieuwe schooljaar.
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Wat is een gezond ontbijt?
Wat is een gezond ontbijt?
Je begint je dag goed met een ontbijt vol keuzes uit de Schijf van Vijf. Ontbijten zorgt voor nieuwe energie na de nacht en brengt de spijsvertering op gang.  Een...
Home / Al ons nieuws / Zó haal je alsnog je gezonde voornemens
Zó haal je alsnog je gezonde voornemens
Vandaag verschijnt het compleet vernieuwde boek ‘Alles over afvallen’. Het boek helpt je om gezonder te eten, minder te eten en meer te bewegen. Het is juist de...
Home / Mijn kind en ik / Eerste hapjes / De eerste hapjes (vanaf 8 maanden)
De eerste hapjes (vanaf 8 maanden)
Vanaf 8 maanden bouw je verder op wat je kindje de afgelopen maanden geleerd heeft met het eten van oefenhapjes.  Hoe bouw je de vaste voeding op? Geleidelijk...
Home professionals / Productaanbod en Levensmiddelendatabank / Levensmiddelendatabank / Waarom data delen?
De kracht van de Levensmiddelendatabank
Het aantal producten in de Levensmiddelendatabank groeit elke week. De Levensmiddelendatabank versterken door data aan te leveren, loont voor fabrikanten en supermarkten. Zichtbaarheid...
Encyclopedie / Dieet / Diëten
Dieet / Diëten
Het begrip ‘dieet’ houdt meer in dan gewicht verliezen (energiebeperkt dieet). Het zijn leefregels om het eetpatroon aan te passen. Er zijn ook andere diëten, zoals bijvoorbeeld...
Home / Al ons nieuws / Eten uit de frituur vergroot risico op welvaartsziekten
Eten uit de frituur vergroot risico op welvaartsziekten
‘Hoe vaker je gefrituurde producten eet, hoe groter de kans op diabetes type 2 of hart- en vaatziekten.’ Dat concluderen onderzoekers in een recente Amerikaanse...
Home / Al ons nieuws / Gezond eten voor 5 euro per dag
Gezond eten voor 5 euro per dag
Mensen lijken niet ongezonder te eten door de economische crisis. Sterker nog, Nederlanders kopen minder ongezonde snacks en snoep. En door slim in te kopen kun je voor 5...
Home / Thema's / 50+: fit en vitaal / Gezond gewicht voor 50-plussers
Gezond gewicht voor 50-plussers
Ongeveer vanaf je 50ste heb je nét wat minder energie nodig. Dus blijf je hetzelfde eten als altijd? Dan merk je waarschijnlijk dat je langzaam aankomt. De oplossing...
Home / Pers / Persberichten / Helft Nederlanders wil beter leren koken
Helft Nederlanders wil beter leren koken
Veel mensen hebben geen hoge pet op van andermans kookkunsten De Nederlander is best te spreken over zijn eigen kookkunsten, maar waardeert de kookkunsten van familie en...
Home / Al ons nieuws / Helft van de Nederlanders wil beter leren koken
Helft van de Nederlanders wil beter leren koken
Gezond, gevarieerd en lekker koken is voor veel mensen vanzelfsprekend. Een deel van hen draait zijn hand niet om voor een bijzondere of exotische maaltijd, probeert graag...
Home / Al ons nieuws / Hoe aten we in 2012-2014?
Hoe aten we in 2012-2014?
Eind 2015 kwam de Gezondheidsraad met de nieuwe ‘Richtlijnen goede voeding’, waarin adviezen staan voor een gezonde voeding. Nu heeft het RIVM onderzocht in hoeverre...
Home / Mijn kind en ik / Dreumes en peuter / Hulp bij de eetopvoeding
Hulp bij de eetopvoeding
De eerste jaren zijn cruciaal voor de ontwikkeling van eetgewoonten. De basis voor het latere eetgedrag van je kind kun jij dus nu al helpen vormen. Maar welke invloed heb...
Home / Al ons nieuws / Is het nodig om mijn kind speciale peutermelk te geven?
Is het nodig om mijn kind speciale peutermelk te geven?
Vandaag verscheen in het AD een artikel over verrijkte peutermelk. Uit onderzoek is gebleken dat een deel van de jonge kinderen een tekort heeft aan ijzer en/of vitamine D.
Home / Mijn kind en ik / Kinderen 4-13 jaar / Traktaties en kinderfeest / Kinderfeestje
Kinderfeestje
Eetspelletjes Tuinboon-Tikkie Wat voor soorten rode, groene of paarse groenten en fruit bestaan er allemaal? Voordat het spel begint, kiezen de kinderen een kleur (bijvoorbeeld...
Home / Thema's / Minder verspillen / Lekker handige tools
Lekker handige tools
De WhatsApp Kitchen Assistant De WhatsApp Kitchen Assistent maakt slim boodschappen doen wat makkelijker: 1 keer per week ontvang je de nieuwste en lekkerste recepten die...
Home / Al ons nieuws / Minder zout in brood, groenteconserven en kaas
Minder zout in brood, groenteconserven en kaas
Er zit minder zout in brood, kaas en groente en peulvruchten uit pot of blik, blijkt uit onderzoek van de NVWA. Dat is goed nieuws, want van zout heb je maar weinig nodig.
Home / Thema's / De stap van... / Nathalie (34)
Nathalie ging besparen op haar boodschappen
"Ik wil graag mijn zoontje het goede voorbeeld geven" Stel: jij of je partner moeten het ineens met minder geld doen, voor jullie zelf en je zoontje van 2. Wat doe je? Rustig...
Home / Al ons nieuws / Nieuwe Schijf van Vijf: in kleine stappen naar het ideaal
Nieuwe Schijf van Vijf: in kleine stappen naar het ideaal
Vandaag presenteert het Voedingscentrum de nieuwste update van de Schijf van Vijf en start een landelijke campagne. Het voorlichtingsmodel in de vorm van een schijf met 5...
Home / Pers / Persberichten / Nieuwe Schijf van Vijf: in kleine stappen naar het ideaal
Nieuwe Schijf van Vijf: in kleine stappen naar het ideaal
Vandaag presenteert het Voedingscentrum de nieuwste update van de Schijf van Vijf en start een landelijke campagne. Het voorlichtingsmodel in de vorm van een schijf met 5...
Encyclopedie / Norovirus
Norovirus
Het Norovirus is een zeer besmettelijk virus dat een voedselinfectie kan veroorzaken. Het norovirus kan voorkomen in rauwe schaal- en schelpdieren en rauwe groente en fruit.
Home / Al ons nieuws / Onderzoek naar relatie vet en kans op sterfte uitgelegd
Onderzoek naar relatie vet en kans op sterfte uitgelegd
Deze week kwam een onderzoek in het nieuws naar vet en de kans op sterfte. In dit onderzoek wordt het gunstige effect van onverzadigd vet in twijfel getrokken, maar er zitten...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2012 / Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2012
Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2012
Activiteiten 2012 Hieronder een overzicht van de subsidies die we in 2012 voor dit programma ontvingen. Dit is 20% van de totale subsidie die het Voedingscentrum ontving. ...
Home / Al ons nieuws / Vaker obesitas bij lager opgeleiden en ouderen
Vaker obesitas bij lager opgeleiden en ouderen
In 2015 waren evenveel mensen te zwaar als in 2014. Hoe lager iemands onderwijsniveau en hoe ouder iemand is, hoe vaker hij of zij overgewicht heeft. Dit blijkt uit de Leefstijlmonitor...
Home / Thema's / Gezond feest vieren / Koningsdag
Veilig eten op Koningsdag
Koop je eten aan een leuk kraampje? Of verkoop je zelf producten? Met onze tips krijgen ziekmakers in eten geen kans. Kopen als een keurmeester Koop je eten...
Home / Mijn boodschappen / Eten kopen / Voedselafdruk / Verantwoording Voedselafdruk
Verantwoording Voedselafdruk
De Voedselafdruk is een model om de milieu-impact van ons voedingspatroon inzichtelijk te maken. Met de term ‘voedselafdruk’ bedoelen we de ecologische voetafdruk...
Home / Al ons nieuws / Voedingscentrum duidt: zijn koolhydraten slechter voor de gezondheid dan vetten?
Voedingscentrum duidt: zijn koolhydraten slechter voor de gezondheid dan vetten?
“Koolhydraten lijken slechter voor gezondheid dan vetten” was te lezen in sommige media. Canadese onderzoekers volgden ruim 135.000 mensen uit 18 landen. Er zitten...
Home / Al ons nieuws / Voedingscentrum herziet adviezen voor nitraatinname
Voedingscentrum herziet nitraatadviezen
Alle beperkende adviezen voor het eten van nitraatrijke groente worden opgeheven. Dat betekent dat je niet meer hoeft te letten op hoe vaak je per week nitraatrijke groente...
Home / Pers / Persberichten / Voedingscentrum zet WhatsApp in tegen voedselverspilling
Voedingscentrum zet WhatsApp in tegen voedselverspilling
Het Voedingscentrum wil mensen helpen minder voedsel te verspillen. Nieuwe abri-posters, die vanaf dinsdag door heel Nederland hangen, laten mensen even stilstaan bij hun...
Home / Mijn kind en ik / Kinderen 4-13 jaar / Gezond eten en drinken / Wat kan ik tussendoor geven aan mijn kind?
Wat kan ik tussendoor geven aan mijn kind? (4-13 jaar)
Geef je kind niet vaker dan 4 keer eten of drinken tussen de maaltijden door. Dat voorkomt tandbederf en helpt om op het juiste gewicht te blijven. Groente en fruit zijn altijd...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Wat zijn de voordelen van eten volgens de Schijf van Vijf?
Wat zijn de voordelen van eten volgens de Schijf van Vijf?
Eten volgens de Schijf van Vijf is meer dan alleen gezond. Wist je bijvoorbeeld dat geen ander advies over eten in Nederland zo goed wetenschappelijk onderbouwd is? Dat...
Home / Al ons nieuws / Weet jij waar jouw eten vandaan komt?
Weet jij waar jouw eten vandaan komt?
Het transport van voedsel is de laatste tijd veel in het nieuws. Producten in de supermarkt komen dan ook vanuit alle hoeken van de wereld: parmaharm uit Italië, sperziebonen...
Encyclopedie / Bacteriën
Bacteriën
Bacteriën zijn eencellige micro-organismen. Micro-organismen zijn zo klein dat je ze alleen onder een microscoop kunt zien. In eten kunnen goede bacteriën en ziekmakende bacteriën...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / Biodiversiteit op je bord
Biodiversiteit op je bord
Elk jaar in mei vindt de Dag van de Biodiversiteit plaats. Biodiversiteit heeft alles te maken met wat er op je bord ligt. Hoewel er tienduizenden producten in de supermarkten...
Home / Al ons nieuws / Melk de Witte Sloper: eenzijdige opsomming van negatieve beweringen
Boekrecensie: Melk de Witte Sloper (Got Milked?)
Een eenzijdige opsomming van negatieve beweringen over melk Binnenkort verschijnt een Nederlandse vertaling van het Amerikaanse boek Got Milked, oftewel Melk de Witte Sloper.
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / Allemaal aan de risotto
Column: Allemaal aan de risotto
Het Mediterrane voedingspatroon staat al jaren bekend als heel gezond. Het gaat dan wel over het traditionele van de jaren 50/60 van de vorige eeuw. Een menu met veel fruit,...
Services / Initiatieven van het Voedingscentrum / Verkiezingen 2012 / Verkiezingen 2012 / Een interview met Marianne Thieme, Pvdd
Een interview met Marianne Thieme, Partij voor de Dieren
1. Mevrouw Schippers heeft de 26 miljoen die voor kinderobesitas in het Lente-akkoord is afgesproken structureel ingezet. Wilt u dat zo houden?  Ja, kinderobesitas moet structureel...
Home / Mijn gewicht / Aankomen / Ondervoeding / Gevolgen en behandeling ondervoeding
Gevolgen en behandeling ondervoeding
De gevolgen van ondervoeding kunnen ernstig zijn. Een huisarts, verpleegkundige of diëtist kunnen je helpen. Ook hulp van naasten bij het bijhouden van een eetdagboek, het...
Encyclopedie / Insecten eten
Insecten eten
Ruim 1.900 insectensoorten worden wereldwijd gegeten, waaronder sprinkhanen, krekels, rupsen, kevers, kakkerlakken, mieren, bijen, wespen, termieten, vlinders en motten. De...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2014
Jaarverslag 2014
Voorwoord Gerda Feunekes Precies halverwege 2014 nam ik het stokje over van Felix Cohen als directeur van het Voedingscentrum. Ik ben hem erg dankbaar voor zijn...
Encyclopedie / Kindermarketing
Kindermarketing
Met kindermarketing bedoelen wij reclame en promotie specifiek voor voedingsmiddelen gericht op kinderen. Kindermarketing heeft een direct effect op de kennis, voorkeuren...
Home / Pers / Persberichten / Studenten HAS Den Bosch winnen tiende editie Voedingscentrum Bachelor’s Award met ‘Steamit’
Studenten HAS Den Bosch winnen tiende editie Voedingscentrum Bachelor’s Award met ‘Steamit’
Een take-away snack, maar dan gezond en duurzaam, dat is Steamit. Drie studenten Food Design & Innovation van HAS Den Bosch stuurden hun innovatieve productidee op naar de...
Home / Thema's / Gezonde feestdagen / Veilig gourmetten tijdens de feestdagen
Veilig gourmetten tijdens de feestdagen
Tip 1: was goed je handen  Was voor en na het bereiden van de hapjes je handen met water en zeep. Vraag je gasten je voorbeeld te volgen. Was je handen ook na ieder...
Encyclopedie / Vitamines
Vitamines
Vitamines zijn stoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in eten en drinken. Ze leveren geen energie. Vitamines krijg je in kleine hoeveelheden binnen via eten. Dat kan...
Home professionals / Gezond op school / Basisonderwijs / Voedingsbeleid op de basisschool
Voedingsbeleid op de basisschool
Encyclopedie / Voedselovergevoeligheid
Voedselovergevoeligheid
Voedselovergevoeligheid is de overkoepelende term voor overgevoeligheidsreacties op voedsel zoals voedselallergie en niet-allergische voedselovergevoeligheid oftewel intolerantie.
Vraag en antwoord / Eten kopen en keurmerken / Wat is er toegevoegd aan verse melk die lang houdbaar is?
Wat is er toegevoegd aan verse melk die lang houdbaar is?
Van oudsher is verhitten dé manier om melk langer houdbaar te maken. Die melk komt bijvoorbeeld als lang houdbare, gepasteuriseerde melk op de markt. Membraanfiltratie Een...
Home / Al ons nieuws / 5 fabels over de voorjaarsschoonmaak
5 fabels over de voorjaarsschoonmaak
Een nieuwe lente, een schone keuken. Hoe ga jij te werk? Lees voor je gewapend met zwabber en zeepsop aan de slag gaat deze 5 fabels en doe er je voordeel mee. 1. “Een...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / Allergisch voor kleine lettertjes
Allergisch voor kleine lettertjes
Zit jij ook wel eens te turen naar het etiket en beginnen de kleine letters dan voor je ogen te duizelen? Natuurlijk wil ik niet aan een leesbril, maar ik moet bekennen dat...
Home / Al ons nieuws / App laat zien welke broodjeszaken hygiënisch werken
App laat zien welke broodjeszaken hygiënisch werken
De nieuwe app ‘Horeca Inspectiekaart’ laat zien welke lunchrooms positief scoren op hygiëne. Met deze app kun je gemakkelijk zien in welke zaken er schoon...
Home / Pers / Achtergronden / Behoudendheid is onze kracht
Behoudendheid is onze kracht
Voedingscentrum: onze behoudendheid is onze kracht (Volkskrant 24-03-2014) In de Volkskrant van afgelopen donderdag schrijft Grieto Zeeman een opiniestuk getiteld: ‘Voedingscentrum,...
Home / Pers / Persberichten / Betere voeding voor patiënten tijdens herstel en na ontslag
Betere voeding voor patiënten tijdens herstel en na ontslag
Wie in het ziekenhuis belandt is zich ineens zeer bewust van zijn gezondheid en de kwetsbaarheid daarvan. Patiënten zitten met vragen, als ‘hoe kan ik gezonder leven?’ Het...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / Vier jij je verjaardag met een glas volle melk?
Column: vier jij je verjaardag met een glas volle melk?
Magere en halfvolle zuivelproducten staan in de Schijf van Vijf; volle zuivelproducten niet. Dat komt omdat je met dagelijks volle zuivel in onze aanbevolen hoeveelheden snel...
Home / Mijn kind en ik / Eerste hapjes / De oefenhapjes (4 tot 8 maanden)
De oefenhapjes (4 tot 8 maanden)
Met het geven van oefenhapjes ga je door tot je kindje 8 maanden is. Daarna vervangt vaste voeding geleidelijk steeds meer de borstvoeding of flesvoeding. Waarom geef...
Home / Al ons nieuws / Eenvoudig zien of je genoeg beweegt met tool Mijn Beweging
Eenvoudig zien of je genoeg beweegt met tool Mijn Beweging
Het Voedingscentrum lanceert een nieuwe dagboektool waarmee consumenten kunnen nagaan of zij voldoende bewegen volgens de Nederlandse beweegnormen. De tool is vanaf vandaag...
Home / Pers / Persberichten / Het Keuzedieet: afvallen zonder moeite
Het Keuzedieet: afvallen zonder moeite
Een nieuw boek van de Consumentenbond en het Voedingscentrum Wie wil afvallen en daarna slank wil blijven, kan niet om een gezonde en ontspannen leefstijl heen. Het maken...
Home / Mijn boodschappen / Eten kopen / Etiketten lezen / Hoe zie ik op het etiket waar een product vandaan komt?
Hoe zie ik op het etiket waar een product vandaan komt?
Op de verpakking kun je zien waar een product vandaan komt. Bij producten zonder etiket, zoals losse groente of fruit, staat het op het schap aangegeven. Wat precies op...
Home professionals / Kindervoeding 0-4 jaar / Vaste voeding / Introductie van bijvoeding
Introductie van bijvoeding
Deze ontwikkelingen hebben vanzelfsprekend de professionals bereikt die werken in de JGZ of in een ander werkveld te maken hebben met ouders van jonge kinderen. Wij hebben...
Home / Pers / Persmappen / Jaarprijs Voedingscentrum
Jaarprijs Voedingscentrum
Juryrapport Jaarprijs Voedingscentrum 2010 (pdf, 117 KB) Reglement deelname Jaarprijs Voedingscentrum (pdf, 105 KB) Met de Jaarprijs spoorden we fabrikanten aan om hun producten...
Home professionals / Gezond op school / Voortgezet onderwijs / Lesmaterialen
Lesmaterialen
Gezondheidseducatie is leerlingen kennis en vaardigheden rondom een gezonde leefstijl aanleren. Voor het voortgezet onderwijs bieden wij een online lespakket aan en hebben...
Home / Al ons nieuws / Nieuw advies voor het geven van oefenhapjes
Nieuw advies voor het geven van oefenhapjes
Om de kans op voedselovergevoeligheid te verkleinen, is er een nieuw voedingsadvies voor baby’s: begin tussen de 4 en de 6 maanden met het geven van oefenhapjes. Eerst werd...
Home professionals / Gezond op school / Gezonde basis op school / Praktijkverhalen / Praktijkverhaal: Reclame voor gezond
Praktijkverhaal: Reclame voor gezond
De GGD kan scholen ondersteunen om de gezonde keuze aantrekkelijk te maken. Anneke van Soest is wijkcoördinator in de Haagse wijken Bouwlust en Vrederust. “Wij...
Home / Al ons nieuws / Richtlijnen Gezondheidsraad belangrijk fundament nieuwe Schijf van Vijf
Richtlijnen Gezondheidsraad belangrijk fundament nieuwe Schijf van Vijf
Vandaag heeft de Gezondheidsraad het rapport Richtlijnen Goede Voeding 2015 overhandigd aan minister Schippers. Aan het Voedingscentrum de opdracht om deze voedingsadviezen...
Home / Al ons nieuws / Smaakonderzoek bij kinderen: gewenning nieuwe smaken
Smaakonderzoek bij kinderen: gewenning nieuwe smaken
Kinderen kunnen beter niet te veel gewend raken aan de zoete smaken van frisdranken. Nieuw onderzoek laat zien dat ze een nieuwe smaak lekkerder gaan vinden, als ze hem vaker...
Home / Pers / Persberichten / Staatssecretaris Van Rijn neemt Richtlijnen Gezondere Sportkantines in ontvangst
Staatssecretaris Van Rijn neemt Richtlijnen Gezondere Sportkantines in ontvangst
Mensen willen vaak gewoon gezond eten. Thuis, maar ook in kantines. Als het aanbod in de kantine zichtbaar gezond is, wordt het makkelijker om ook daar een gezonde keuze te...
Home / Pers / Persberichten / Vezelrijke pasta wint Jaarprijs Voedingscentrum 2011
Vezelrijke pasta wint Jaarprijs Voedingscentrum 2011
8000 consumenten stemmen tijdens online verkiezing Bijna 8000 bezoekers brachten op deze website hun stem uit. Daarvan riep bijna de helft Honig Vezelrijk pasta uit tot winnaar...
Encyclopedie / Voedingswetenschap begrijpen
Voedingswetenschap begrijpen
Voedingswetenschap is complex, omdat je met een grote hoeveelheid factoren te maken hebt, zoals verschillen in leefstijl en genetische factoren. Ook voedingsmiddelen zelf...
Encyclopedie / Aardappelen
Aardappelen
Aardappelen zijn voedzame knollen die ondergronds aan de aardappelplant groeien. Aardappelen staan in de Schijf van Vijf.  Buiten Nederland wordt de aardappel gezien als groente.
Over ons / Wie zijn wij? / Adviescommissies
Adviescommissies
Het Voedingscentrum brengt experts op een bepaald vakgebied bij elkaar om hen mee te laten denken over uiteenlopende vraagstukken. Om ons te adviseren over gedrag en communicatie...
Encyclopedie / Allergenen
Allergenen
Allergenen zijn eiwitten die allergische reacties kunnen opwekken. Allergenen zijn in te delen in: Voedselallergenen: zij komen het lichaam binnen via eten. Voorbeelden...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / December, feestmaand of vreetmaand?
Column: December, feestmaand of vreetmaand?
Het lijkt vaak alsof december een maand is die aan eten móét worden besteed. Overal is eten om ons heen. December wordt vanwege de feestdagen vaak ‘de...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2011 / Goed geïnformeerd kiezen 2011
Goed geïnformeerd kiezen 2011
Dit programma heeft als doel om alle consumenten onderbouwd en betrouwbaar te informeren over gezond, veilig en duurzaam eten. De integrale aanpak staat hierbij centraal.
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Hoe herken je betrouwbare informatie over voeding op internet?
Hoe herken je betrouwbare informatie over voeding op internet?
Op internet vind je vaak tegenstrijdige voedingsadviezen. Ook verschijnen er op blogs en nieuwssites regelmatig nieuwe onderzoeken naar voeding en gezondheid. Hoe herken...
Home / Thema's / Koelkastthermometer
Koelkastthermometer
Infographics Bekijk het filmpje Over de koelkastthermometer Met de nieuwe koelkastthermometer van het Voedingscentrum zie je in één oogopslag of je koelkast...
Home professionals / Productaanbod en Levensmiddelendatabank / Levensmiddelendatabank
Levensmiddelendatabank
< naar professionals home Meer informatie Wil je je gegevens aanleveren of meer informatie over de Levensmiddelendatabank? Bel ons via telefoonnummer 070 306 88 02 of...
Home / Al ons nieuws / Loze termen op het etiket kunnen je op het verkeerde been zetten
Loze termen op het etiket kunnen je op het verkeerde been zetten
‘Ambachtelijk’ gemaakt brood, ‘ vers’ sap of soep met ‘natuurlijke’ ingrediënten. Dat klinkt gezond, maar het zijn meestal loze...
Encyclopedie / Moedermelk
Moedermelk
Borstvoeding is de beste voeding voor baby’s. Moedermelk voorziet baby’s van voldoende energie en voedingsstoffen in de eerste 6 maanden. De enige uitzonderingen hierop zijn...
Encyclopedie / MSC-keurmerk
MSC-keurmerk
Het Marine Stewardship Council-keurmerk (MSC) staat op visproducten die afkomstig zijn van duurzame visserij.  Bij duurzame visserij worden visstanden duurzaam beheerd en...
Home / Pers / Persberichten / Onthulling Nederlandse ‘Hungry Planet’ portretten in het Fotomuseum
Onthulling Nederlandse ‘Hungry Planet’ portretten in Fotomuseum Den Haag
Fotograaf Peter Menzel (bekroond met twee World Press Photo Awards) en journalist Faith d’Aluisio hebben de Nederlandse eetcultuur in beeld gebracht voor hun beroemde...
Home / Pers / Persmappen / Koelkastthermometer
Persmap koelkastthermometer
Persbericht Koelkast op 4 °C met de nieuwe thermometer van het Voedingscentrum  Afbeeldingen Koelkastthermometer Koelkastthermometer in sleeve...
Home / Pers / Persmappen / Schijf van Vijf
Persmap Schijf van Vijf
22 maart 2016 presenteert het Voedingscentrum de nieuwste update van de Schijf van Vijf en start een landelijke campagne. In deze persmap vind je alle materialen. Persbericht Nieuwe...
Home professionals / Gezond op school / Gezonde basis op school / Praktijkverhalen / Praktijkverhaal: Superchefs
Praktijkverhaal: Superchefs
SuperChefs is een reeks kookworkshops voor leerlingen van groep 7 en 8. Tijdens het koken, steken kinderen ook wat op de Schijf van Vijf en de herkomst van eten. Angela Vogt...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2014 / Programma Gezond door het Leven 2014
Programma Gezond door het Leven 2014
Het doel van dit programma is een bijdrage leveren aan generaties die gezond opgroeien in een gezonde omgeving en die kunnen omgaan met hun eigen sociale en fysieke omgeving.  ...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2015 / Programma Voedselkwaliteit en voedselverspilling 2015
Programma Voedselkwaliteit en voedselverspilling 2015
Het doel van dit programma is om consumenten te informeren over voedselkwaliteit, waaronder voedselverspilling en misvattingen. Dit doen we onder andere door het bieden van...
Encyclopedie / Vinkje
Vinkje
Op 19 oktober 2016 heeft de minister van VWS aangekondigd dat het Vinkje zal verdwijnen.  Je vindt het Vinkje (voorheen: 'Voedselkeuzelogo') op meer dan 7.000 voedingsmiddelen...
Encyclopedie / Vlees
Vlees
Onbewerkt mager vlees past in een gezond eetpatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door andere...
Encyclopedie / Vleesvervangers
Vleesvervangers
Vleesvervangers leveren een aantal voedingsstoffen die veel in vlees zitten. Vleesvervangers passen in een eetpatroon met minder of geen vlees.  Eigenlijk is de term vleesvervanger...
Home / Al ons nieuws / Zoutgehalte verlaagd in brood, kaas en groente uit blik
Zoutgehalte verlaagd in brood, kaas en groente uit blik
Vergeleken met een aantal jaren geleden zit er minder zout in brood, kaas en groente en peulvruchten uit pot of blik. Dit blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor...
Home professionals / Gezond op school / Hbo/wo / Hbo reader foodonderwijs
Hbo reader foodonderwijs
Meer dan lekker: Gezondheids- en duurzaamheidsaspecten van levensmiddelen - hbo Deze reader is bedoeld om (aankomend) professionals in de foodbusiness te inspireren om...
Home professionals / Gezond op school / Basisonderwijs / Lesmaterialen
Lesmaterialen
Gezondheidseducatie is leerlingen kennis en vaardigheden rondom gezonde leefstijl aanleren. Hieronder staan lesmaterialen over voeding en voedsel.    Voor leermiddelenontwikkelaars...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Moet ik anders gaan eten na de overgang (menopauze)?
Moet ik anders gaan eten na de overgang (menopauze)?
Wanneer je in de menopauze komt begint er fysiek een nieuwe fase in je leven. Daar hoort ook nét wat andere voeding bij.  Osteoporose voorkomen na de overgang Door...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2012 / Subsidieoverzicht 2012
Subsidieoverzicht 2012
Het Voedingscentrum wordt gefinancierd door de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Economische Zaken (EZ) via een instellingssubsidie en projectsubsidies.
Nieuw kookboek: Vandaag vegetarisch

'Vandaag vegetarisch' inspireert om eten op een nieuwe manier te benaderen. Steeds meer mensen eten minder of geen vlees. In dit kookboek vind je recepten op basis van peulvruchten, soja, ei, noten en vleesvervangers.