Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Pagina helaas niet gevonden

Gezocht naar Zoek
 
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2012 / Programma Gezond door het Leven 2012
Programma Gezond door het Leven 2012
Het doel van dit programma is een bijdrage leveren aan generaties die gezond opgroeien in een gezonde omgeving en die kunnen omgaan met hun eigen sociale en fysieke omgeving.
Home / Pers / Persberichten / ‘Vaker Vega!’ brengt plantaardig eten onder de aandacht
‘Vaker Vega!’ brengt plantaardig eten onder de aandacht
UPDATE: De Vaker Vega-foodtruck rijdt nóg een keer en doet deze week 3 steden aan: Donderdag 7 december: Apeldoorn - Raadhuisplein, schuin achter oliebollenkraam ...
Home / Al ons nieuws / Plantaardig eten onder de aandacht met Vaker Vega!
Plantaardig eten onder de aandacht met Vaker Vega!
Vaker vegetarisch eten is goed voor je gezondheid en het milieu. Met de nieuwe actie Vaker Vega! laat het Voedingscentrum zien én proeven hoe eenvoudig en lekker het...
Home / Al ons nieuws / Voedingscentrum komt met nieuw kookboek: ’Vandaag vegetarisch’
Kookboek 'Vandaag vegetarisch' inspireert om anders te eten
Steeds meer Nederlanders eten vegetarisch of ‘flexitarisch’, een paar dagen per week geen vlees. Met het nieuwe kookboek Vandaag vegetarisch speelt het Voedingscentrum...
Home / Het Nieuwe Eten
Het Nieuwe Eten
Home / Pers / Persberichten / Voedingscentrum lanceert nieuw kookboek: ’Vandaag vegetarisch’
Voedingscentrum lanceert nieuw kookboek: ’Vandaag vegetarisch’
Steeds meer Nederlanders eten vegetarisch of ‘flexitarisch’, (een paar dagen per week geen vlees). Met het nieuwe kookboek 'Vandaag vegetarisch' speelt het Voedingscentrum...
Home / Al ons nieuws / Groente in actie: "Eet meer ons"
Groente in actie: "Eet meer ons"
Iedereen heeft baat bij meer groente eten. Daarom start het Voedingscentrum met een nieuwe campagne. Groente levert onmisbare voedingsstoffen. En eet je er genoeg van,...
Home / Pers / Persberichten / Koelkast op 4 °C met de nieuwe thermometer van het Voedingscentrum
Koelkast op 4 °C met de nieuwe thermometer van het Voedingscentrum
Met de nieuwe koelkastthermometer van het Voedingscentrum kunnen consumenten in één oogopslag zien of hun koelkast koud genoeg staat. 4 °C is de ideale temperatuur.
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / De nieuwe Schijf van Vijf is gezond, maar ook duurzaam?
Column: De nieuwe Schijf van Vijf is gezond, maar ook duurzaam?
Vooral het feit dat Nederland in de Schijf van Vijf nu voor het eerst een duidelijk advies heeft voor een maximale hoeveelheid vlees (maximaal 500 gram vlees per...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / Richtlijnen Goede Voeding: mooi, maar daarmee zijn we er nog niet
Column: Richtlijnen Goede Voeding: mooi, maar daarmee zijn we er nog niet
Anderhalve week geleden presenteerde de Gezondheidsraad de nieuwe Richtlijnen Goede Voeding: een degelijk stuk werk van een aantal van de beste voedingswetenschappers van...
Home / Al ons nieuws / Nieuw: Het kookboek Schijf van Vijf
Nieuw kookboek Schijf van Vijf
Genieten is volgens ons onmisbaar als je gezond wil eten. Het nieuwe kookboek Schijf van Vijf van het Voedingscentrum staat daarom vol lekkere recepten en tips die gezond...
Home / Al ons nieuws / Haal een gratis thermometer en zet je koelkast op 4 °C
Haal een gratis thermometer en zet je koelkast op 4 °C
Staat jouw koelkast al op 4 °C? Met de nieuwe koelkastthermometer van het Voedingscentrum kun je dit heel makkelijk zien. 4 °C is de ideale temperatuur. Eten en drinken...
Home / Al ons nieuws / Gezond eten belangrijke rol bij voorkomen diabetes type 2
Gezond eten belangrijke rol bij voorkomen diabetes type 2
Het aantal mensen met diabetes type 2 stijgt. Gezond eten speelt een belangrijke rol bij het voorkómen van deze chronische ziekte, zo blijkt uit eerder gedane onderzoeken.
Home / Al ons nieuws / Go for gold: bak producten goudgeel
Go for gold: bak producten goudgeel
De Engelse Food Standards Agency waarschuwt in een nieuwe campagne ’Go for gold’ om geroosterd brood niet donkerder dan goudgeel te eten. Hetzelfde advies geldt...
Vraag en antwoord / Vragen aan het Voedingscentrum / Zijn jullie adviezen wel betrouwbaar? Wie moet ik geloven?
Zijn de adviezen van het Voedingscentrum wel betrouwbaar? Wie moet ik geloven?
Hoe kan het toch dat je regelmatig tegenstrijdige voedingsadviezen leest? In boeken, bladen en op websites lopen de meningen uiteen wat nu de beste manier is om gezond te...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / Extra impuls voor de peul!
Column: Extra impuls voor de peul!
Soms moeten dingen in de week liggen voor het beste resultaat. Zo ook peulvruchten. Afgelopen week stonden deze volop in de belangstelling. De Gezondheidsraad kwam in haar...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2012 / Programma Goed geïnformeerd kiezen 2012
Programma Goed geïnformeerd kiezen 2012
Het doel van het programma Goed geïnformeerd kiezen is om alle inwoners van Nederland op een onderbouwde en betrouwbare manier te informeren over gezond, veilig en duurzaam...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Is ontbijt overslaan erg?
Is ontbijt overslaan erg?
Ontbijten zorgt voor nieuwe energie na de nacht. Je hebt vaak al meer dan 10 uur niks gegeten als je ’s ochtends opstaat. Het is daarom belangrijk dat je spijsvertering...
Home professionals / Services / Initiatieven van het Voedingscentrum / Buurtsportcoaches / Beweegspellen over eten
Beweegspellen over eten
Sportief aan de slag met voeding? Dat kan met deze actieve spellen voor kinderen. Je kunt ze binnen of buiten doen. Laat je inspireren.
Home / Mijn kind en ik / Dreumes en peuter / De lust-ik-niet fase
10 tips voor de lust-ik-niet fase
Best een kans dat je ermee te maken krijgt als je kind rond de 2 jaar is: de beruchte lust-ik-niet-fase. Wanhoop niet, het gaat weer voorbij. De trucs op deze pagina helpen...
Encyclopedie / Zeewieren en algen
Zeewieren en algen
Algen groeien snel en komen voor in zout- en zoetwater. Algen worden ook gekweekt in gesloten reactoren of in open bassins. De celwanden van algen zijn voor mensen moeilijk...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2013 / Programma Goed geïnformeerd kiezen 2013
Programma Goed geïnformeerd kiezen 2013
Het doel van het programma Goed geïnformeerd kiezen is om alle inwoners van Nederland op een onderbouwde en betrouwbare manier te informeren over gezond, veilig en duurzaam...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2014 / Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2014
Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2014
Het doel van dit programma is om consumenten te informeren over voedselkwaliteit, waaronder voedselverspilling en voedselveiligheid. Dit doen we onder andere door het bieden...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2014 / Programma Goed geïnformeerd kiezen 2014
Programma Goed geïnformeerd kiezen 2014
Het doel van het programma Goed geïnformeerd kiezen is om alle inwoners van Nederland op een onderbouwde en betrouwbare manier te informeren over gezond, veilig en duurzaam...
Encyclopedie / Transport
Transport
Voordat eten en drinken in de winkel ligt, zijn de grondstoffen, ingrediënten en eindproducten vaak al diverse keren getransporteerd. De volgende ontwikkelingen zorgen ervoor...
Home / Al ons nieuws / Niet diëten op Anti Dieet Dag
Niet diëten op Anti Dieet Dag
6 mei staat jaarlijks in het teken van internationale Anti Dieet Dag. Hierop wordt stilgestaan bij de gevaren van strenge diëten. Het Voedingscentrum is voorstander van in...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2011 / Gezond door het Leven 2011
Gezond door het Leven 2011
Dit programma richt zich op specifieke doelgroepen zoals ouders met jonge kinderen en/of specifieke onderwerpen zoals preventie van overgewicht, het stimuleren van gezonde...
Home / Al ons nieuws / Nederlanders vinden groente gezond en lekker
Nederlanders vinden groente gezond en lekker
92% van de Nederlanders vindt groente gezond en 82% geeft aan het lekker te vinden. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Duurzaamheidscompas’. Daarnaast liet het CBS...
Home / Thema's / Vakantie / Een gezonde start na de vakantie
Een gezonde start na de vakantie
Als de zomervakantie er op zit, komen veel mensen weer in hun dagelijkse ritme. Dit is een mooi moment om nieuwe, gezonde routines in te bouwen. Zo maak je een goede start...
Home / Al ons nieuws / Omgeving beïnvloedt wat en hoeveel je eet
Omgeving beïnvloedt wat en hoeveel je eet
Wat en hoeveel je eet hangt mede af van de omgeving. Wat anderen eten beïnvloedt onbewust en bewust je voedselkeuze. Daarnaast eet je al snel meer als je opschept met...
Home / Mijn kind en ik / Eerste hapjes / Leren proeven
Leer je baby proeven
Blije gezichtjes en lachebekjes, maar ook gekke grimassen of uitspugen: sommige hapjes zal je baby niet meteen lekker vinden. En dat is ook logisch, want al die nieuwe smaken...
Services / Initiatieven van het Voedingscentrum / Buurtsportcoaches / Draagvlak creëren / Ouders betrekken
Ouders betrekken
Ouders hebben veel invloed op het eetgedrag van kinderen. Het is dus handig als alle neuzen één kant op staan. Zo krijg je iedereen mee. Het Convenant Gezond Gewicht heeft...
Over ons / Hoe werken we? / Samenwerken
Samenwerken met het Voedingscentrum
Onder een PPS verstaan wij: (Een PPS is een) tijdelijk samenwerkingsverband tussen twee of meer organisaties uit publieke én private sectoren die middelen, risico’s...
Services / Initiatieven van het Voedingscentrum / Verkiezingen 2012 / Verkiezingen 2012 / Een interview met Hanke Bruins Slot, CDA
Een interview met Hanke Bruins Slot, CDA
1. Mevrouw Schippers heeft de 26 miljoen die voor kinderobesitas in het Lente-akkoord is afgesproken structureel ingezet. Wilt u dat zo houden?    Ja, dit moet worden behouden.
Home / Mijn kind en ik / Kinderen 4-13 jaar / Omgaan met moeilijke eters
Gouden tips voor moeilijke eters (4-13 jaar)
Lust je kind veel dingen niet? Wil je kind niet eten? Houd vol en houd moed. Maak van een slechte eter een betere eter met een portie geduld, simpele trucs en het geven...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2011 / Duurzaam eten 2011
Duurzaam eten 2011
Dit programma heeft tot doel een bijdrage te leveren aan een duurzame en gezonde voedselkeuze van consumenten. Het programma richt zich op het informeren van consumenten over...
Services / Initiatieven van het Voedingscentrum / Verkiezingen 2012 / Verkiezingen 2012 / Een interview met René Leegte, VVD
Een interview met René Leegte, VVD
1. Mevrouw Schippers heeft de 26 miljoen die voor kinderobesitas in het Lente-akkoord is afgesproken structureel ingezet. Wilt u dat zo houden?    Ja. Dit moeten we structureel...
Home / Pers / Persmappen / Eetpatronen van verschillende sociale milieus / Meer dan de helft van de Nederlanders is 'flexitariër'
Meer dan de helft van de Nederlanders is 'flexitariër'
Steeds meer* mensen geven aan flexitarisch te eten: 55% van de Nederlanders eet 3 dagen per week of vaker geen vlees bij de warme maaltijd of tussendoor. Ze kiezen voor alternatieven...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2011 / Nieuwsoverzicht 2011
Nieuwsoverzicht 2011
Welke onderwerpen waren in het nieuws in 2011? In vogelvlucht ons nieuws in 2011. 11 maart 2011 Het Voedingscentrum heeft de Richtlijnen Voedselkeuze geactualiseerd.
Home / Al ons nieuws / Restaurants verplicht om allergie-info te geven
Restaurants verplicht om allergie-info te geven
Sinds december 2014 zijn restaurants en andere horeca verplicht om informatie te geven over allergenen. Dat is erg handig voor mensen met een voedselallergie die uit eten...
Home / Pers / Persmappen / Invloed van de omgeving op eetgedrag / Aanbod eten in publieke ruimte moet veel gezonder
Aanbod eten in publieke ruimte moet veel gezonder
Opiniestuk verschenen in Parool 14 februari 2018 Het aanbod van eten en drinken in de publieke ruimte moet veel gezonder worden. Op te veel plekken worden we verleid tot...
Home / Thema's / De stap van... / Elly (55)
Elly ging gezonder eten
Over Elly Elly van Tol is 55 jaar en woont in Bilthoven met haar man Maarten. Ze werkt in de gezondheidszorg, bij Reinaarde, een stichting die mensen met een verstandelijke...
Home / Mijn kind en ik / Eerste hapjes / Tips voor de eetopvoeding
Tips voor de eetopvoeding van je baby
De eerste 5 jaar zijn cruciaal voor de ontwikkeling van eetgewoonten. Dus hoe jong je baby ook is als hij met de eerste hapjes begint: de eetopvoeding start nu al. 7 tips...
Home / Al ons nieuws / Heb jij al een Koelkastklem? Het Voedingscentrum geeft er 1.000 gratis weg!
Heb jij al een Koelkastklem? Het Voedingscentrum geeft er 1.000 gratis weg!
Een hulp in huis die je eraan herinnert dat je nog een halve courgette, een geopende pot kwark of een kliekje in je koelkast hebt? Daar heeft het Voedingscentrum iets voor...
Home / Al ons nieuws / Zorgeloze vakantie zonder 'buikgriep'
Zorgeloze vakantie zonder 'buikgriep'
Je bent op vakantie naar een warm land, maar krijgt daar last van buikklachten, diarree of overgeven. Komt je dit bekend voor?  Veel mensen denken al gauw aan buikgriep.
Home / Pers / Persberichten / 90.000 Koelkastklemmen verspreid in strijd tegen voedselverspilling
90.000 Koelkastklemmen verspreid in strijd tegen voedselverspilling
De Koelkastklem is de nieuwste tool van het Voedingscentrum om voedselverspilling te voorkomen. Vanaf 7 februari is de klem gratis verkrijgbaar bij aankoop van 2 stuks groenten...
Home professionals / Gezond op school / Mbo / Lesmaterialen / Lesmateriaal Vitaal MBO
Lesmateriaal Vitaal MBO
De lessen over voeding kan je hier downloaden:    Gezonde Voeding + handleiding  Gezond Gewicht + handleiding  Duurzamer eten...
Home / Al ons nieuws / Meer of minder koolhydraten: doe het met de Schijf van Vijf
Meer of minder koolhydraten: doe het met de Schijf van Vijf
Wil je minder of juist meer koolhydraten eten, doe het op de gezonde manier met de Schijf van Vijf. Dat kan namelijk prima. In een artikel in het tijdschrift Voeding Nu leggen...
Home / Al ons nieuws / Nieuw boek over ruim 70 jaar voedingsvoorlichting
Nieuw boek over ruim 70 jaar voedingsvoorlichting
Hoe zag de voedselvoorlichting eruit tijdens de Tweede Wereldoorlog? Welke invloed hebben dieethypes op ons eetpatroon gehad? Wanneer kwam vegetarisch eten in zwang en waarin...
Home / Al ons nieuws / Nieuw kookboek: De kleine keukenhulp
Nieuw kookboek: De kleine keukenhulp
Tover samen met je kinderen de lekkerste gerechten op tafel. Dat kan met het nieuwe kookboek van het Voedingscentrum: ‘De kleine keukenhulp’. Kinderen die nu...
Encyclopedie / Norovirus
Norovirus
Het Norovirus is een zeer besmettelijk virus dat een voedselinfectie kan veroorzaken. Het norovirus kan voorkomen in rauwe schaal- en schelpdieren en rauwe groente en fruit.
Home / Al ons nieuws / Stuurgroep Ondervoeding lanceert nieuwe website over ondervoeding bij ouderen
Stuurgroep Ondervoeding lanceert nieuwe website over ondervoeding bij ouderen
Ondervoeding is dichterbij dan je denkt: 15 tot 30% van de thuiswonende ouderen is ondervoed. Een nieuwe website van Stuurgroep Ondervoeding biedt deze ouderen en hun verzorgers...
Home / Al ons nieuws / Vol energie met lentegroenten
Vol energie met lentegroenten
Het is volop lente! Maak nu een nieuwe start met gezonder eten en kies voor groenten van het seizoen. Dat is niet alleen goed voor je lijf, maar ook voor de planeet. Door...
Home / Al ons nieuws / WHO komt met nieuwe richtlijnen over vrije suikers
WHO komt met nieuwe richtlijnen over vrije suikers
De laatste tijd is er veel aandacht voor de effecten van suiker op je gezondheid. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft nieuwe richtlijnen gepubliceerd voor de inname...
Encyclopedie / Duurzaam eten
Duurzaam eten
Duurzaamheid is een breed begrip. De één denkt aan dierenwelzijn, de ander aan de natuur of eerlijke handel. De term duurzaamheid is gedefinieerd in het VN Brundtland-rapport...
Home professionals / Gezond op school / Mbo / Lesmaterialen
Lesmaterialen
Lesmateriaal Vitaal MBO: voor invulling van Vitaal Burgerschap. Scholing Een gezonde start: voor opleidingen Pedagogiek en Sport & Bewegen. Lesmodule 'Meer dan lekker...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2015 / Programma Goed geïnformeerd kiezen 2015
Programma Goed geïnformeerd kiezen 2015
Het doel van het programma Goed geïnformeerd kiezen is om alle inwoners van Nederland op een onderbouwde en betrouwbare manier te informeren over gezond, veilig en duurzam...
Over ons / Hoe werken we? / Vertalen onderzoek naar advies
Vertalen onderzoek naar adviezen
Voedingswetenschap is een complexe wetenschap. De experts van het Voedingscentrum zijn op de hoogte van alle belangrijke onderzoeken. Wij geven alleen adviezen op basis van...
Home / Al ons nieuws / Een derde Nederlanders meer bezorgd over veiligheid eten
Een derde Nederlanders meer bezorgd over veiligheid eten
De uitbraken van EHEC en ESBL eerder dit jaar hebben bij bijna een derde van de Nederlanders geleid tot extra zorgen over de veiligheid van ons eten. Dit blijkt uit nieuw...
Services / Initiatieven van het Voedingscentrum / Verkiezingen 2012 / Verkiezingen 2012 / Een interview met Henk van Gerven, SP
Een interview met Henk van Gerven, SP
1. Mevrouw Schippers heeft de 26 miljoen die voor kinderobesitas in het Lente-akkoord is afgesproken structureel ingezet. Wilt u dat zo houden?    Ja. Kinderobesitas is een...
Services / Initiatieven van het Voedingscentrum / Verkiezingen 2012 / Verkiezingen 2012 / Een interview met Joel Voordewind, ChristenUnie
Een interview met Joel Voordewind, ChristenUnie
1. Mevrouw Schippers heeft de 26 miljoen die voor kinderobesitas in het Lente-akkoord is afgesproken structureel ingezet. Wilt u dat zo houden? Ja, deze investeringen zijn...
Services / Initiatieven van het Voedingscentrum / Verkiezingen 2012 / Verkiezingen 2012 / Een interview met Lea Bouwmeester, PvdA
Een interview met Lea Bouwmeester, PvdA
1. Mevrouw Schippers heeft de 26 miljoen die voor kinderobesitas in het Lente-akkoord is afgesproken structureel ingezet. Wilt u dat zo houden?    Wij vinden preventie zo...
Services / Initiatieven van het Voedingscentrum / Verkiezingen 2012 / Verkiezingen 2012 / Een interview met Linda Voortman, GroenLinks
Een interview met Linda Voortman, GroenLinks
1. Mevrouw Schippers heeft de 26 miljoen die voor kinderobesitas in het Lenteakkoord is afgesproken structureel ingezet. Wilt u dat zo houden?  Jazeker willen wij dat zo houden.
Services / Initiatieven van het Voedingscentrum / Verkiezingen 2012 / Verkiezingen 2012 / Een interview met Pia Dijkstra, D66
Een interview met Pia Dijkstra, D66
1. Mevrouw Schippers heeft de 26 miljoen die voor kinderobesitas in het Lente-akkoord is afgesproken structureel ingezet. Wilt u dat zo houden?    Ja. D66 heeft altijd gepleit...
Home / Mijn gewicht / Bewegen en sport / Voeding bij krachttraining
Eten en drinken bij spiergroei en krachtsport
Als je het goed doet, zal je merken dat je lichaamsvorm verandert. 'Goed' is eigenlijk zo zwaar mogelijk. Als je gewend raakt aan het gewicht, kun je zwaarder trainen. Hoe...
Home / Al ons nieuws / Gezond gewicht: veel minder kans op chronische ziekten
Gezond gewicht: veel minder kans op chronische ziekten
Ernstig overgewicht (obesitas) gaat vaak samen met chronische aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten en suikerziekte (diabetes type 2). Om de kans op deze ziekten te verkleinen...
Home / Thema's / De stap van... / Gijs (51)
Gijs stopte met "veel eten"
"Ik eet nog steeds alles wat ik wil" “Ik liet het een beetje lopen nadat ik stopte met roken,” bekent Gijs.  “Ik dacht: ik ben nu gestopt, de andere...
Home / Al ons nieuws / Haal een gratis Koelkastklem en strijd mee tegen voedselverspilling
Haal een gratis Koelkastklem en strijd mee tegen voedselverspilling
De Koelkastklem, de nieuwste tool in de strijd tegen voedselverspilling, is vanaf woensdag 7 februari gratis verkrijgbaar bij 90 Jumbo winkels. Je krijgt de klem bij aankoop...
Home professionals / Zwangerschap en kindervoeding / Ondersteuning voor de kinderopvang / Hulp bij de eetopvoeding
Hulp bij de eetopvoeding
Eten gaat beter en makkelijker als je vaste regels hebt voor de eetmomenten in jouw kinderopvangorganisatie.  Hoe kun je de eetmomenten inrichten? Lees de 9 tips om kinderen...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Is haring gezond?
Is haring gezond?
Haring is een vette vis. Vette vis is een gezonde keuze en staat in de Schijf van Vijf. Het advies is om 1 keer in de week vis te eten. Vette vis bestaat uit meer...
Vraag en antwoord / Zwangerschap en baby / Is het goed om vis te eten tijdens je zwangerschap?
Is het goed om vis te eten tijdens je zwangerschap?
Als je zwanger bent, heeft het eten van vis gezondheidsvoordelen voor jou én je kindje. Voor je kindje omdat het eten van vis zorgt voor een betere ontwikkeling van...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2015
Jaarverslag 2015
Voor het Voedingscentrum was 2015 in meerdere opzichten een bijzonder jaar. In 2015 hebben we ‘dromen voor 2025’ geformuleerd (zie video onderaan de pagina). Het...
Vraag en antwoord / Zwangerschap en baby / Kun je haring eten als je zwanger bent?
Kun je haring eten als je zwanger bent?
Als je zwanger bent kun je beter geen zoute haring eten (oftewel maatjesharing of Hollandse Nieuwe). Zoute haring is eigenlijk rauw. Bij rauwe producten neemt de kans op een...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / Meer groente in de horeca: een win-win
Meer groente in de horeca: een win-win
Ik eet graag buiten de deur. In mijn woon en werkomgeving Rotterdam/Den Haag heb ik werkelijk alle keuze van de wereld: van Hollandse pot, tot nieuwe Aziatische en Latijns-Amerikaanse...
Home / Al ons nieuws / Omega 3- en omega 6-vetzuren tijdens de zwangerschap
Omega 3- en omega 6-vetzuren tijdens de zwangerschap
Heeft het eten van omega 3- en omega 6-vetzuren tijdens de zwangerschap effect op de bloeddruk en het cholesterol van het kind als het 7 jaar oud is? Misschien wel, en...
Home / Al ons nieuws / Schoolontbijt: gezond ontbijten is geen kunst
Schoolontbijt: gezond ontbijten is geen kunst
Tijdens de week van het Nationaal Schoolontbijt ontbijten basisschoolkinderen samen op school. Alle kinderen krijgen een gezond ontbijtpakket, met onder andere volkorenbrood,...
Home / Al ons nieuws / Stevig naslagwerk over voeding van Consumentenbond en Voedingscentrum
Stevig naslagwerk over voeding van Consumentenbond en Voedingscentrum
Informatie over eten ligt op straat. Maar wie zegt het en waarom? Het Voedingscentrum en de Consumentenbond slaan de handen ineen om onzin en feiten te scheiden. Eten &...
Home / Al ons nieuws / Voedingscentrum laat zien: telers gebruiken steeds minder chemische bestrijdingsmiddelen
Voedingscentrum laat zien: telers gebruiken steeds minder chemische bestrijdingsmiddelen
Steeds meer Nederlandse groente- en fruittelers gebruiken biologische bestrijdingsmiddelen. Meer en meer is biologisch bestrijden de norm. Chemisch bestrijden gebeurt alleen...
Home / Al ons nieuws / Voedingscentrum ontwikkelt app die je helpt gezonder te kiezen
Voedingscentrum ontwikkelt app die je helpt gezonder te kiezen
Het Voedingscentrum heeft van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de opdracht gekregen een app te ontwikkelen. De app kan je helpen om gezondere keuzes...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Wat is een gezond ontbijt?
Wat is een gezond ontbijt?
Je begint je dag goed met een ontbijt vol keuzes uit de Schijf van Vijf. Ontbijten zorgt voor nieuwe energie na de nacht en brengt de spijsvertering op gang.  Een...
Home / Al ons nieuws / Zó haal je alsnog je gezonde voornemens
Zó haal je alsnog je gezonde voornemens
Vandaag verschijnt het compleet vernieuwde boek ‘Alles over afvallen’. Het boek helpt je om gezonder te eten, minder te eten en meer te bewegen. Het is juist de...
Home / Al ons nieuws / België komt met vernieuwde voedingsdriehoek
België komt met vernieuwde voedingsdriehoek
Vandaag lanceert Vlaanderen een vernieuwde versie van de voedingsdriehoek, het Vlaamse voorlichtingsmodel voor voeding. Net als de vernieuwde Schijf van Vijf die in maart...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / Richtlijnen Goede Voeding en update Schijf van Vijf gelijktijdig uitbrengen?
Column: Richtlijnen Goede Voeding en update Schijf van Vijf gelijktijdig uitbrengen?
Bij het Voedingscentrum zijn we momenteel druk bezig met het vertalen van de nieuwe Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad naar een nieuwe Schijf van Vijf. We merken...
Home / Pers / Persberichten / Duurzamer eten levert grote milieuwinst op
Duurzamer eten levert grote milieuwinst op
Voor de voedselproductie van de gemiddelde Nederlander is 1,6 hectare landbouwgrond nodig, ofwel 2,5 voetbalveld. Dat is bijna het dubbele van wat er per aardbewoner beschikbaar...
Home / Mijn boodschappen / Goedkoop boodschappen doen / Geld besparen in de keuken
Geld besparen op eten – budgettips voor in je keuken
Geld besparen op je eten door slimmer te kopen, koken en bewaren? Dat is goed mogelijk. Ook met weinig geld kun je gezond en lekker eten. Als je goedkope recepten kiest, zuinig...
Home / Mijn kind en ik / Dreumes en peuter / Hulp bij de eetopvoeding
Hulp bij de eetopvoeding (1-3 jaar)
De eerste jaren zijn cruciaal voor de ontwikkeling van eetgewoonten. De basis voor het latere eetgedrag van je kind kun jij dus nu al helpen vormen. Maar welke invloed heb...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2016
Jaarverslag 2016 van het Voedingscentrum
Voor het Voedingscentrum was 2016 een bijzonder mooie periode. We laten ons jaar graag aan je zien! Onze directeur Gerda Feunekes aan het woord Een absoluut hoogtepunt...
Home / Al ons nieuws / Nieuwe Schijf van Vijf: in kleine stappen naar het ideaal
Nieuwe Schijf van Vijf: in kleine stappen naar het ideaal
Vandaag presenteert het Voedingscentrum de nieuwste update van de Schijf van Vijf en start een landelijke campagne. Het voorlichtingsmodel in de vorm van een schijf met 5...
Home / Pers / Persberichten / Nieuwe Schijf van Vijf: in kleine stappen naar het ideaal
Nieuwe Schijf van Vijf: in kleine stappen naar het ideaal
Vandaag presenteert het Voedingscentrum de nieuwste update van de Schijf van Vijf en start een landelijke campagne. Het voorlichtingsmodel in de vorm van een schijf met 5...
Home professionals / Gezond op school / Gezonde basis op school / Ondersteuning en samenwerken
Ondersteuning en samenwerken
Eén initiatiefnemer kan de eerste stap zetten om het eet- en beweegbeleid te verbeteren. Dit kan de directeur van de school zijn, maar ook een enthousiaste ouder, teamlid...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2015 / Programma Gezond door het leven 2015
Programma Gezond door het leven 2015
Het doel van dit programma is een bijdrage leveren aan generaties die gezond opgroeien in een gezonde omgeving en die kunnen omgaan met verleidingen in hun eigen sociale en...
Home / Al ons nieuws / Staatssecretaris luidt komkommertijd in
Staatssecretaris luidt komkommertijd in
Vandaag gaf staatssecretaris Van Dam het startsein voor de komkommertijd. Op het Plein in Den Haag deelde hij samen met telers, het GroentenFruit Huis en het Voedingscentrum...
Encyclopedie / Varkensvlees
Varkensvlees
Onbewerkt mager varkensvlees past in een gezond eetpatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / Vleesverlangens en vleesvervangers
Vleesverlangens en vleesvervangers
Vleesvervangers zijn tientallen jaren geleden op de markt gekomen met als doel zo goed mogelijk vlees te imiteren. Toen lukte dat nog niet, maar tegenwoordig zijn er ijzersterke...
Home / Al ons nieuws / Voedingscentrum duidt: zijn koolhydraten slechter voor de gezondheid dan vetten?
Voedingscentrum duidt: zijn koolhydraten slechter voor de gezondheid dan vetten?
“Koolhydraten lijken slechter voor gezondheid dan vetten” was te lezen in sommige media. Canadese onderzoekers volgden ruim 135.000 mensen uit 18 landen. Er zitten...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Wat zijn de voordelen van eten volgens de Schijf van Vijf?
Wat zijn de voordelen van eten volgens de Schijf van Vijf?
Eten volgens de Schijf van Vijf is meer dan alleen gezond. Wist je bijvoorbeeld dat geen ander advies over eten in Nederland zo goed wetenschappelijk onderbouwd is? Dat...
Home / Al ons nieuws / Begin vandaag met je Voedselafdruk te verlagen
Begin vandaag met je Voedselafdruk te verlagen
“Als iedereen in Nederland niet meer zou eten dan hij/zij nodig heeft, geen voedsel verspilt en vooral ook andere keuzes maakt, kunnen we onze ecologische voetafdruk...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / Biodiversiteit op je bord
Biodiversiteit op je bord
Elk jaar in mei vindt de Dag van de Biodiversiteit plaats. Biodiversiteit heeft alles te maken met wat er op je bord ligt. Hoewel er tienduizenden producten in de supermarkten...
Home / Mijn kind en ik / Eerste hapjes / De eerste hapjes (vanaf 8 maanden)
De eerste hapjes (vanaf 8 maanden)
Vanaf 8 maanden bouw je verder op wat je kindje de afgelopen maanden geleerd heeft met het eten van oefenhapjes.  Hoe bouw je de vaste voeding op? Geleidelijk...
Home / Al ons nieuws / De voordelen van vroeg leren koken
De voordelen van vroeg leren koken
Kinderen betrekken bij het bereiden van de maaltijd, zoals koken, proeven en daarna samen eten, zorgt ervoor dat ze leren hoe je eten klaarmaakt en hoe je hygiënisch...
Home / Al ons nieuws / Eten uit de frituur vergroot risico op welvaartsziekten
Eten uit de frituur vergroot risico op welvaartsziekten
‘Hoe vaker je gefrituurde producten eet, hoe groter de kans op diabetes type 2 of hart- en vaatziekten.’ Dat concluderen onderzoekers in een recente Amerikaanse...
Home / Al ons nieuws / Fototentoonstelling Hungry Planet geopend
Fototentoonstelling Hungry Planet geopend
Fotograaf Peter Menzel (bekroond met twee World Press Photo Awards) en journalist Faith d’Aluisio hebben de Nederlandse eetcultuur in beeld gebracht voor hun beroemde...
Home / Mijn gewicht / Aankomen / Ondervoeding / Gevolgen en behandeling ondervoeding
Gevolgen en behandeling ondervoeding
De gevolgen van ondervoeding kunnen ernstig zijn. Een huisarts, verpleegkundige of diëtist kunnen je helpen. Ook hulp van naasten bij het bijhouden van een eetdagboek, het...
Home / Thema's / 50+: fit en vitaal / Gezond gewicht voor 50-plussers
Gezond gewicht voor 50-plussers
Ongeveer vanaf je 50ste heb je nét wat minder energie nodig. Dus blijf je hetzelfde eten als altijd? Dan merk je waarschijnlijk dat je langzaam aankomt. De oplossing...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Hoe kan ik fruitvliegjes bestrijden?
Hoe kan ik fruitvliegjes bestrijden?
Heb je last van fruitvliegjes in huis, dan is het advies om fruitvliegjes niet te vangen, maar ze te bestrijden door goed op te ruimen. Fruitvliegjes zijn niet alleen vervelend,...
Vraag en antwoord / Afvallen en gewicht / Hoe maak ik een goed voornemen?
Hoe maak ik een goed voornemen?
Misschien wil je minder, gezonder of duurzamer gaan eten. Met kleine stappen en concrete plannen kom je elke dag dichter bij je doel. Een voornemen volhouden is niet alleen...
Home / Al ons nieuws / Is het nodig om mijn kind speciale peutermelk te geven?
Is het nodig om mijn kind speciale peutermelk te geven?
Vandaag verscheen in het AD een artikel over verrijkte peutermelk. Uit onderzoek is gebleken dat een deel van de jonge kinderen een tekort heeft aan ijzer en/of vitamine D.
Home / Mijn kind en ik / Kinderen 4-13 jaar / Traktaties en kinderfeest / Kinderfeestje
Kinderfeestje
Eetspelletjes Tuinboon-Tikkie Wat voor soorten rode, groene of paarse groenten en fruit bestaan er allemaal? Voordat het spel begint, kiezen de kinderen een kleur (bijvoorbeeld...
Home professionals / Gezond op school / Voortgezet onderwijs / Lesmaterialen
Lesmaterialen
Gezondheidseducatie is leerlingen kennis en vaardigheden rondom een gezonde leefstijl aanleren. Voor het voortgezet onderwijs bieden wij een online lespakket aan en hebben...
Home / Thema's / De stap van... / Nathalie (34)
Nathalie ging besparen op haar boodschappen
Besparen is een ontdekkingsreis “Mijn tip voor mensen die minder willen verspillen is: wees creatiever als je iets over hebt. Kijk op internet en voer je ingrediënten...
Home / Al ons nieuws / Onderzoek over melk uitgelegd
Onderzoek over melk uitgelegd
Het rouleerde in de media: meer dan 3 glazen melk per dag zou leiden tot een groter risico op vroegtijdige dood en botbreuken. Dat was de conclusie uit een groot Zweeds onderzoek.
Home / Pers / Standpunten / Effectiviteit gezondheidsbevorderende logo’s
Standpunt effectiviteit gezondheidsbevorderende logo’s
Update 4-1-2018 Het Voedingscentrum heeft de  'Kies Ik Gezond'-app gelanceerd. Deze app is iets anders dan een gezondheidsbevorderend logo. Met de app krijg je...
Home / Al ons nieuws / Vaker obesitas bij lager opgeleiden en ouderen
Vaker obesitas bij lager opgeleiden en ouderen
In 2015 waren evenveel mensen te zwaar als in 2014. Hoe lager iemands onderwijsniveau en hoe ouder iemand is, hoe vaker hij of zij overgewicht heeft. Dit blijkt uit de Leefstijlmonitor...
Home / Thema's / Gezond feest vieren / Koningsdag
Veilig eten op Koningsdag
Koop je eten aan een leuk kraampje? Of verkoop je zelf producten? Met onze tips krijgen ziekmakers in eten geen kans. Kopen als een keurmeester Koop je eten...
Home / Al ons nieuws / Voedingscentrum: nog steeds veel suiker in pakjes drinken
Voedingscentrum: nog steeds veel suiker in pakjes drinken
Er zit nog steeds veel suiker in pakjes sap, vruchtendrank en frisdrank voor kinderen. Dat blijkt uit een steekproef van het Voedingscentrum bij de start van het nieuwe schooljaar.
Home / Mijn boodschappen / Eten bewaren / Koelkastklem
Wat is de Koelkastklem?
De Koelkastklem is een hulpmiddel om restjes eten niet te vergeten. Schuif de klem op een plank in je koelkast en verzamel hierachter je restjes, kliekjes, aangebroken verpakkingen...
Home / Al ons nieuws / ‘Kies Ik Gezond?’-app: revolutie in de supermarkt
‘Kies Ik Gezond?’-app: revolutie in de supermarkt
Gezonder kiezen op basis van wat jíj belangrijk vindt? Het Voedingscentrum lanceert de gratis ‘Kies Ik Gezond?’-app. Daarmee scan, zoek en vergelijk je...
Home / Pers / Persberichten / ‘Kies Ik Gezond?’-app: revolutie in de supermarkt
‘Kies Ik Gezond?’-app: revolutie in de supermarkt
Gezonder kiezen op basis van wat jíj belangrijk vindt? Het Voedingscentrum lanceert de gratis ‘Kies Ik Gezond?’-app. Daarmee scan, zoek en vergelijk je...
Encyclopedie / Bestrijdingsmiddelen
Bestrijdingsmiddelen
Factsheet  Over bestrijdingsmiddelen en voeding Bestrijdingsmiddelen beschermen gewassen tegen ziekten, plagen en onkruid. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen verhoogt...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / Allemaal aan de risotto
Column: Allemaal aan de risotto
Het Mediterrane voedingspatroon staat al jaren bekend als heel gezond. Het gaat dan wel over het traditionele van de jaren 50/60 van de vorige eeuw. Een menu met veel fruit,...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / De Vlaamse Voedingsdriehoek maakt een duidelijk punt
De Vlaamse Voedingsdriehoek maakt een duidelijk punt
Het Instituut pleit voor een meer plantaardig voedingspatroon en het tegengaan van overconsumptie. Dat is beter voor de gezondheid, het milieu en draagt bij aan eerlijke handel...
Encyclopedie / Dieet / Diëten
Dieet / Diëten
Het begrip ‘dieet’ houdt meer in dan gewicht verliezen (energiebeperkt dieet). Het zijn leefregels om het eetpatroon aan te passen. Er zijn ook andere diëten, zoals bijvoorbeeld...
Services / Initiatieven van het Voedingscentrum / Verkiezingen 2012 / Verkiezingen 2012 / Een interview met Marianne Thieme, Pvdd
Een interview met Marianne Thieme, Partij voor de Dieren
1. Mevrouw Schippers heeft de 26 miljoen die voor kinderobesitas in het Lente-akkoord is afgesproken structureel ingezet. Wilt u dat zo houden?  Ja, kinderobesitas moet structureel...
Home / Pers / Persmappen / Kookvaardigheden / Helft Nederlanders wil beter leren koken
Helft Nederlanders wil beter leren koken
Veel mensen hebben geen hoge pet op van andermans kookkunsten De Nederlander is best te spreken over zijn eigen kookkunsten, maar waardeert de kookkunsten van familie en...
Home / Al ons nieuws / Helft van de Nederlanders wil beter leren koken
Helft van de Nederlanders wil beter leren koken
Gezond, gevarieerd en lekker koken is voor veel mensen vanzelfsprekend. Een deel van hen draait zijn hand niet om voor een bijzondere of exotische maaltijd, probeert graag...
Home / Al ons nieuws / Hoe aten we in 2012-2014?
Hoe aten we in 2012-2014?
Eind 2015 kwam de Gezondheidsraad met de nieuwe ‘Richtlijnen goede voeding’, waarin adviezen staan voor een gezonde voeding. Nu heeft het RIVM onderzocht in hoeverre...
Home / Thema's / Minder verspillen / Lekker handige tools
Lekker handige tools
De WhatsApp Kitchen Assistant De WhatsApp Kitchen Assistent maakt slim boodschappen doen wat makkelijker: 1 keer per week ontvang je de nieuwste en lekkerste recepten die...
Home professionals / Gezond op school / Basisonderwijs / Meer tips en ideeën
Meer tips en ideeën
Een voedingsbeleid maken en lessen over voeding aanbieden op school, zijn belangrijke stappen die je kunt nemen om je school gezonder te maken. Wil je nog meer tips? Op deze...
Home / Al ons nieuws / Onderzoek naar relatie vet en kans op sterfte uitgelegd
Onderzoek naar relatie vet en kans op sterfte uitgelegd
Deze week kwam een onderzoek in het nieuws naar vet en de kans op sterfte. In dit onderzoek wordt het gunstige effect van onverzadigd vet in twijfel getrokken, maar er zitten...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2012 / Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2012
Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2012
Activiteiten 2012 Hieronder een overzicht van de subsidies die we in 2012 voor dit programma ontvingen. Dit is 20% van de totale subsidie die het Voedingscentrum ontving. ...
Home / Mijn boodschappen / Eten kopen / Voedselafdruk / Verantwoording Voedselafdruk
Verantwoording Voedselafdruk
De Voedselafdruk is een model om de milieu-impact van ons voedingspatroon inzichtelijk te maken. Met de term ‘voedselafdruk’ bedoelen we de ecologische voetafdruk...
Encyclopedie / Vitamines
Vitamines
Vitamines zijn stoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in eten en drinken. Ze leveren geen energie. Vitamines krijg je in kleine hoeveelheden binnen via eten. Dat kan...
Home / Pers / Persberichten / Voedingscentrum zet WhatsApp in tegen voedselverspilling
Voedingscentrum zet WhatsApp in tegen voedselverspilling
Het Voedingscentrum wil mensen helpen minder voedsel te verspillen. Nieuwe abri-posters, die vanaf dinsdag door heel Nederland hangen, laten mensen even stilstaan bij hun...
Encyclopedie / Voedselovergevoeligheid
Voedselovergevoeligheid
Voedselovergevoeligheid is de overkoepelende term voor overgevoeligheidsreacties op voedsel zoals voedselallergie en niet-allergische voedselovergevoeligheid oftewel intolerantie.
Home / Mijn kind en ik / Kinderen 4-13 jaar / Gezond eten en drinken / Wat kan ik tussendoor geven aan mijn kind?
Wat kan ik tussendoor geven aan mijn kind? (4-13 jaar)
Geef je kind niet vaker dan 4 keer eten of drinken tussen de maaltijden door. Dat voorkomt tandbederf en helpt om op het juiste gewicht te blijven. Groente en fruit zijn altijd...
Encyclopedie / Bacteriën
Bacteriën
Bacteriën zijn eencellige micro-organismen. Micro-organismen zijn zo klein dat je ze alleen onder een microscoop kunt zien. In eten kunnen goede bacteriën en ziekmakende bacteriën...
Encyclopedie / Insecten eten
Insecten eten
Ruim 1.900 insectensoorten worden wereldwijd gegeten, waaronder sprinkhanen, krekels, rupsen, kevers, kakkerlakken, mieren, bijen, wespen, termieten, vlinders en motten. De...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2014
Jaarverslag 2014
Voorwoord Gerda Feunekes Precies halverwege 2014 nam ik het stokje over van Felix Cohen als directeur van het Voedingscentrum. Ik ben hem erg dankbaar voor zijn...
Encyclopedie / Kindermarketing
Kindermarketing
Met kindermarketing bedoelen wij reclame en promotie specifiek voor voedingsmiddelen gericht op kinderen. Kindermarketing heeft een direct effect op de kennis, voorkeuren...
Home / Pers / Persberichten / Ouders: maak eetomgeving gezonder voor kinderen
Ouders: maak eetomgeving gezonder voor kinderen
Ouders met kinderen in het basis- of voortgezet onderwijs willen dat het hun kind makkelijker wordt gemaakt om iets gezonds te eten. Bijna 2 op de 3 ouders vindt dat school-...
Home / Thema's / Gezonde feestdagen / Gourmetten
Veilig gourmetten
Tip 1: was goed je handen  Was voor en na het bereiden van de hapjes je handen met water en zeep. Vraag je gasten je voorbeeld te volgen. Was je handen ook na ieder...
Home / Pers / Persberichten / Voedingscentrum verhuist naar duurzame plek
Voedingscentrum verhuist naar duurzame plek
Het Voedingscentrum is verhuisd naar een nieuwe locatie aan de Bezuidenhoutseweg, op loopafstand van station Den Haag Centraal. Het nieuwe kantoor is op 18 december in gebruik...
Vraag en antwoord / Eten kopen en keurmerken / Wat is er toegevoegd aan verse melk die lang houdbaar is?
Wat is er toegevoegd aan verse melk die lang houdbaar is?
Van oudsher is verhitten dé manier om melk langer houdbaar te maken. Die melk komt bijvoorbeeld als lang houdbare, gepasteuriseerde melk op de markt. Membraanfiltratie Een...
Vraag en antwoord / Vragen aan het Voedingscentrum / Worden of werden jullie vroeger gesponsord door de voedingsmiddelenindustrie?
Worden of werden jullie vroeger gesponsord door de voedingsmiddelenindustrie?
Nee, het Voedingscentrum wordt voor 100% gefinancierd door de Rijksoverheid. Dat doet het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport en het ministerie van Landbouw, Natuur...
Home / Al ons nieuws / 5 fabels over de voorjaarsschoonmaak
5 fabels over de voorjaarsschoonmaak
Een nieuwe lente, een schone keuken. Hoe ga jij te werk? Lees voor je gewapend met zwabber en zeepsop aan de slag gaat deze 5 fabels en doe er je voordeel mee. 1. “Een...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / Allergisch voor kleine lettertjes
Allergisch voor kleine lettertjes
Zit jij ook wel eens te turen naar het etiket en beginnen de kleine letters dan voor je ogen te duizelen? Natuurlijk wil ik niet aan een leesbril, maar ik moet bekennen dat...
Home / Al ons nieuws / App laat zien welke broodjeszaken hygiënisch werken
App laat zien welke broodjeszaken hygiënisch werken
De nieuwe app ‘Horeca Inspectiekaart’ laat zien welke lunchrooms positief scoren op hygiëne. Met deze app kun je gemakkelijk zien in welke zaken er schoon...
Home / Pers / Achtergronden / Behoudendheid is onze kracht
Behoudendheid is onze kracht
Voedingscentrum: onze behoudendheid is onze kracht (Volkskrant 24-03-2014) In de Volkskrant van afgelopen donderdag schrijft Grieto Zeeman een opiniestuk getiteld: ‘Voedingscentrum,...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / Vier jij je verjaardag met een glas volle melk?
Column: vier jij je verjaardag met een glas volle melk?
Magere en halfvolle zuivelproducten staan in de Schijf van Vijf; volle zuivelproducten niet. Dat komt omdat je met dagelijks volle zuivel in onze aanbevolen hoeveelheden snel...
Home / Mijn kind en ik / Eerste hapjes / De oefenhapjes (4 tot 8 maanden)
De oefenhapjes (4 tot 8 maanden)
Met het geven van oefenhapjes ga je door tot je kindje 8 maanden is. Daarna vervangt vaste voeding geleidelijk steeds meer de borstvoeding of flesvoeding. Waarom geef...
Home / Mijn boodschappen / Eten kopen / Etiketten lezen / Hoe zie ik op het etiket waar een product vandaan komt?
Hoe zie ik op het etiket waar een product vandaan komt?
Op de verpakking kun je zien waar een product vandaan komt. Bij producten zonder etiket, zoals losse groente of fruit, staat het op het schap aangegeven. Wat precies op...
Home professionals / Zwangerschap en kindervoeding / Vaste voeding / Introductie van bijvoeding
Introductie van bijvoeding
Deze ontwikkelingen hebben vanzelfsprekend de professionals bereikt die werken in de JGZ of in een ander werkveld te maken hebben met ouders van jonge kinderen. Wij hebben...
Home / Pers / Persmappen / Jaarprijs Voedingscentrum
Jaarprijs Voedingscentrum
Juryrapport Jaarprijs Voedingscentrum 2010 (pdf, 117 KB) Reglement deelname Jaarprijs Voedingscentrum (pdf, 105 KB) Met de Jaarprijs spoorden we fabrikanten aan om hun producten...
Home professionals / Gezond op school / Gezonde basis op school / Praktijkverhalen / Praktijkverhaal: Reclame voor gezond
Praktijkverhaal: Reclame voor gezond
De GGD kan scholen ondersteunen om de gezonde keuze aantrekkelijk te maken. Anneke van Soest is wijkcoördinator in de Haagse wijken Bouwlust en Vrederust. “Wij...
Home / Al ons nieuws / Smaakonderzoek bij kinderen: gewenning nieuwe smaken
Smaakonderzoek bij kinderen: gewenning nieuwe smaken
Kinderen kunnen beter niet te veel gewend raken aan de zoete smaken van frisdranken. Nieuw onderzoek laat zien dat ze een nieuwe smaak lekkerder gaan vinden, als ze hem vaker...
Encyclopedie / Voedingswetenschap begrijpen
Voedingswetenschap begrijpen
Voedingswetenschap is complex, omdat je met een grote hoeveelheid factoren te maken hebt, zoals verschillen in leefstijl en genetische factoren. Ook voedingsmiddelen zelf...
Encyclopedie / Aardappelen
Aardappelen
Aardappelen zijn voedzame knollen die ondergronds aan de aardappelplant groeien. Aardappelen staan in de Schijf van Vijf.  Buiten Nederland wordt de aardappel gezien als groente.
Over ons / Wie zijn wij? / Adviescommissies
Adviescommissies
Het Voedingscentrum brengt experts op een bepaald vakgebied bij elkaar om hen mee te laten denken over uiteenlopende vraagstukken. Om ons te adviseren over gedrag en communicatie...
Encyclopedie / Allergenen
Allergenen
Allergenen zijn eiwitten die allergische reacties kunnen opwekken. Allergenen zijn in te delen in: Voedselallergenen: zij komen het lichaam binnen via eten. Voorbeelden...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / December, feestmaand of vreetmaand?
Column: December, feestmaand of vreetmaand?
Het lijkt vaak alsof december een maand is die aan eten móét worden besteed. Overal is eten om ons heen. December wordt vanwege de feestdagen vaak ‘de...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2011 / Goed geïnformeerd kiezen 2011
Goed geïnformeerd kiezen 2011
Dit programma heeft als doel om alle consumenten onderbouwd en betrouwbaar te informeren over gezond, veilig en duurzaam eten. De integrale aanpak staat hierbij centraal.
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Betrouwbare informatie herkennen
Hoe herken je betrouwbare informatie over voeding op internet?
Op internet vind je vaak tegenstrijdige voedingsadviezen. Ook verschijnen er op blogs en nieuwssites regelmatig nieuwe onderzoeken naar voeding en gezondheid. Hoe herken...
Home / Thema's / Koelkastthermometer
Koelkastthermometer
Infographics Bekijk het filmpje Over de koelkastthermometer Met de nieuwe koelkastthermometer van het Voedingscentrum zie je in één oogopslag of je koelkast...
Home professionals / Productaanbod en Levensmiddelendatabank / Levensmiddelendatabank
Levensmiddelendatabank
< naar professionals home Meer informatie Wil je je gegevens aanleveren of meer informatie over de Levensmiddelendatabank? Bel ons via telefoonnummer 070 306 88 02 of...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / Lollyloyaliteit: scholen paaien toekomstige leerlingen met snoep op Open Dagen
Lollyloyaliteit: scholen paaien toekomstige leerlingen met snoep op open dagen
Voor elke ouder ook een spannend moment: de kinderen worden nu opeens wel heel snel groot. Die nieuwe middelbare school gaat dus nog wel even door de keuring, want je wilt...
Home / Al ons nieuws / Loze termen op het etiket kunnen je op het verkeerde been zetten
Loze termen op het etiket kunnen je op het verkeerde been zetten
‘Ambachtelijk’ gemaakt brood, ‘ vers’ sap of soep met ‘natuurlijke’ ingrediënten. Dat klinkt gezond, maar het zijn meestal loze...
Encyclopedie / Moedermelk
Moedermelk
Borstvoeding is de beste voeding voor baby’s. Moedermelk voorziet baby’s van voldoende energie en voedingsstoffen in de eerste 6 maanden. De enige uitzonderingen hierop zijn...
Encyclopedie / MSC-keurmerk
MSC-keurmerk
Het Marine Stewardship Council-keurmerk (MSC) staat op visproducten die afkomstig zijn van duurzame visserij.  Bij duurzame visserij worden visstanden duurzaam beheerd en...
Home / Pers / Persmappen / Koelkastthermometer
Persmap koelkastthermometer
Persbericht Koelkast op 4 °C met de nieuwe thermometer van het Voedingscentrum  Afbeeldingen koelkastthermometer Koelkastthermometer Koelkastthermometer...
Home / Pers / Persmappen / Schijf van Vijf
Persmap Schijf van Vijf
22 maart 2016 presenteert het Voedingscentrum de nieuwste update van de Schijf van Vijf en start een landelijke campagne. In deze persmap vind je alle materialen. Persbericht Nieuwe...
Home professionals / Gezond op school / Gezonde basis op school / Praktijkverhalen / Praktijkverhaal: Superchefs
Praktijkverhaal: Superchefs
SuperChefs is een reeks kookworkshops voor leerlingen van groep 7 en 8. Tijdens het koken, steken kinderen ook wat op de Schijf van Vijf en de herkomst van eten. Angela Vogt...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2014 / Programma Gezond door het Leven 2014
Programma Gezond door het Leven 2014
Het doel van dit programma is een bijdrage leveren aan generaties die gezond opgroeien in een gezonde omgeving en die kunnen omgaan met hun eigen sociale en fysieke omgeving.  ...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2015 / Programma Voedselkwaliteit en voedselverspilling 2015
Programma Voedselkwaliteit en voedselverspilling 2015
Het doel van dit programma is om consumenten te informeren over voedselkwaliteit, waaronder voedselverspilling en misvattingen. Dit doen we onder andere door het bieden van...
Encyclopedie / Vinkje
Vinkje
Op 19 oktober 2016 heeft de minister van VWS aangekondigd dat het Vinkje zal verdwijnen.  Je vindt het Vinkje (voorheen: 'Voedselkeuzelogo') op meer dan 7.000 voedingsmiddelen...
Encyclopedie / Vlees
Vlees
Onbewerkt mager vlees past in een gezond eetpatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door andere...
Encyclopedie / Vleesvervangers
Vleesvervangers
Vleesvervangers leveren een aantal voedingsstoffen die veel in vlees zitten. Vleesvervangers passen in een eetpatroon met minder of geen vlees.  Eigenlijk is de term vleesvervanger...
Home professionals / Gezond op school / Basisonderwijs / Voedingsbeleid op de basisschool
Voedingsbeleid op de basisschool
Een gezonde omgeving zorgt ervoor dat een kind zich goed kan ontwikkelen. Maar wat is dat, een gezonde omgeving? En hoe draag je dat nu uit? Het helpt om intern uitgangspunten...
Home professionals / Productaanbod en Levensmiddelendatabank / Levensmiddelendatabank / Waarom data delen?
Waarom data delen?
Het aantal producten in de Levensmiddelendatabank groeit elke week. De Levensmiddelendatabank versterken door data aan te leveren, loont voor fabrikanten en supermarkten. Zichtbaarheid...
Home professionals / Gezond op school / Hbo/wo / Hbo reader foodonderwijs
Hbo reader foodonderwijs
Update: de reader 'Meer dan lekker' zal niet worden geactualiseerd. Uit een enquête is gebleken dat docenten en studenten de voorkeur geven aan een online omgeving boven...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Moet ik anders gaan eten na de overgang (menopauze)?
Moet ik anders gaan eten na de overgang (menopauze)?
Wanneer je in de menopauze komt begint er fysiek een nieuwe fase in je leven. Daar hoort ook nét wat andere voeding bij.  Osteoporose voorkomen na de overgang Door...
Home professionals / Duurzaam eten / Tools en materialen duurzaamheid
Tools en materialen duurzaamheid
Het Voedingscentrum biedt tools en materialen over duurzaam eten, voor consumenten en professionals. Tools Voedselafdruk Klimaatweegschaal Online Bewaarwijzer ...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2012 / Subsidieoverzicht 2012
Subsidieoverzicht 2012
Het Voedingscentrum wordt gefinancierd door de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Economische Zaken (EZ) via een instellingssubsidie en projectsubsidies.
Gezonde recepten
Lekker en snel

We stellen onze recepten met zorg samen. Zo hoef jij je niet druk te maken of je wel gezond bezig bent. We werken vooral met producten uit de Schijf van Vijf.