Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Herfstig recept
2 personen
15-30 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Pagina helaas niet gevonden

Gezocht naar Zoek
 
Home / Al ons nieuws / Nieuw: Schijf van Vijf-advies in de Eetmeter
Nieuw: Schijf van Vijf-advies in de Eetmeter
In het online eetdagboek ‘de Eetmeter’ binnen Mijn Voedingscentrum krijg je nu ook een Schijf van Vijf-advies. Per dag kun je bekijken hoeveel jij eet uit de Schijf...
Home / Thema's / Apps en tools / Apps / Mijn Eetmeter
Mijn Eetmeter: app en online
Wil je gezonder eten of afvallen? Of gewoon inzicht krijgen in wat je eet? Het eetdagboek Mijn Eetmeter helpt. Je krijgt te zien hoeveel voedingsstoffen en calorieën...
Home professionals / Productaanbod en Levensmiddelendatabank / Levensmiddelendatabank / Waarom data delen?
De kracht van de Levensmiddelendatabank
Het aantal producten in de Levensmiddelendatabank groeit elke week. De Levensmiddelendatabank versterken door data aan te leveren, loont voor fabrikanten en supermarkten. Zichtbaarheid...
Home / Al ons nieuws / Eenvoudig zien of je genoeg beweegt met tool Mijn Beweging
Eenvoudig zien of je genoeg beweegt met tool Mijn Beweging
Het Voedingscentrum lanceert een nieuwe dagboektool waarmee consumenten kunnen nagaan of zij voldoende bewegen volgens de Nederlandse beweegnormen. De tool is vanaf vandaag...
Over ons / Contact
Contact
Vragen? Adres en bereikbaarheid Grotere kaart weergeven
Home / Ik ga naar school / Test jezelf
Test jezelf
Zijn wortels goed voor je ogen? Is elke dag ontbijten gezond? In de quiz ontdek je hoeveel jij weet van eten. En je leert vast ook dingen die je nog niet wist. (function(e,t,n,c){var...
Home / Thema's / Apps en tools / Apps
Apps
Mijn Eetmeter app 1.000.000x gedownload! De Mijn Eetmeter app geeft persoonlijke voedingsadviezen, gebaseerd op leeftijd, gewicht, geslacht en bewegingsniveau. Zet alles...
Home / Al ons nieuws / Minder zout challenge: vervang zout door andere smaakmakers
Minder zout challenge: vervang zout door andere smaakmakers
De meeste Nederlanders kunnen beter wat minder zout binnenkrijgen. Meer dan 6 gram zout per dag is ongezond. Het Voedingscentrum daagt jou uit: lukt het jou om een maand minder...
Home / Al ons nieuws / Onderzoek RIVM: we krijgen nog steeds te veel zout binnen
Onderzoek RIVM: we krijgen nog steeds te veel zout binnen
Nederlanders krijgen nog steeds veel meer zout binnen dan het aanbevolen maximum van 6 gram per dag. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM dat vandaag is gepubliceerd. Te...
Encyclopedie / Orthorexia
Orthorexia
Orthorexia is een niet officieel erkende eetstoornis waarbij iemand ziekelijk gefixeerd is op gezond eten. Mensen met orthorexia willen uitsluitend het allergezondste eten,...
Home / Thema's / Eet jij te veel zout
Eet jij te veel zout
Home / Al ons nieuws / Grote verschillen in zoutgehalte sauzen: kijk vooral op het etiket
Grote verschillen in zoutgehalte sauzen: kijk vooral op het etiket
Aan veel producten die je in de supermarkt koopt is zout toegevoegd. Dat geldt bijvoorbeeld voor kant-en-klaarmaaltijden, vleeswaren en zelfs koek. De Nederlandse Voedsel-...
Home / Al ons nieuws / Kansen voor een gezonder en duurzamer voedingspatroon
Kansen voor een gezonder en duurzamer voedingspatroon
Niet meer eten dan je nodig hebt, meer plantaardig eten en minder frisdrank en alcohol drinken. Dat zijn 3 belangrijke kansen voor een gezonder en duurzamer Nederland, zo...
Home professionals / Gezond op school / Hbo/wo / Tools en tests
Tools en tests
Recepten Zoek naar recepten. Laat studenten een recept bereiden voor elkaar in de klas, of thuis voor huisgenoten. Je vindt ze op de receptensite van het...
Home / Mijn gewicht / Aankomen / Gezond aankomen
Gezond aankomen
Het is vaak niet zo gemakkelijk om voldoende te gaan eten als je moet aankomen. De tips op deze pagina helpen bij het aankomen, maar vraag ook hulp. Maak samen met je arts...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Hoe werkt de tool ‘Kies ik gezond’?
Hoe werkt de tool ‘Kies ik gezond’?
Je selecteert in de tool het product van je keuze. Van dit product krijg je eerst te zien of het in de Schijf van Vijf staat of niet. Staat het product niet in de Schijf van...
Home / Al ons nieuws / Meer of minder koolhydraten: doe het met de Schijf van Vijf
Meer of minder koolhydraten: doe het met de Schijf van Vijf
Wil je minder of juist meer koolhydraten eten, doe het op de gezonde manier met de Schijf van Vijf. Dat kan namelijk prima. In een artikel in het tijdschrift Voeding Nu leggen...
Encyclopedie / Your 50 Days of Green Happiness
Your 50 Days of Green Happiness
Onderbouwing Veel van de beweringen in het boek missen een onderbouwing. Zo worden er adviezen gegeven over de verteringstijd van bepaalde producten en over het specifieke...
Home / Pers / Persberichten / Duurzamer eten levert grote milieuwinst op
Duurzamer eten levert grote milieuwinst op
Voor de voedselproductie van de gemiddelde Nederlander is 1,6 hectare landbouwgrond nodig, ofwel 2,5 voetbalveld. Dat is bijna het dubbele van wat er per aardbewoner beschikbaar...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Krijg je ijzertekort als je minder vlees eet?
Krijg je ijzertekort als je minder vlees eet?
Je hebt geen vlees nodig om genoeg ijzer binnen te krijgen. Zolang je voldoende ijzer uit andere producten haalt, is de kans op een ijzertekort klein. Als je minder vlees...
Home / Pers / Persberichten / Minder snacken en snoepen met Mijn Doel
Minder snacken en snoepen met Mijn Doel
Veel mensen zouden best wat minder willen snacken en snoepen, maar onze omgeving werkt niet zo mee. Overal worden we verleid om te eten. Het Voedingscentrum ontwikkelde daarom...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2013 / Programma Goed geïnformeerd kiezen 2013
Programma Goed geïnformeerd kiezen 2013
Het doel van het programma Goed geïnformeerd kiezen is om alle inwoners van Nederland op een onderbouwde en betrouwbare manier te informeren over gezond, veilig en duurzaam...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2014 / Programma Goed geïnformeerd kiezen 2014
Programma Goed geïnformeerd kiezen 2014
Het doel van het programma Goed geïnformeerd kiezen is om alle inwoners van Nederland op een onderbouwde en betrouwbare manier te informeren over gezond, veilig en duurzaam...
Home / Mijn boodschappen / Eten kopen / Voedselafdruk / tips
Tips om duurzamer te eten
Eet niet meer dan je nodig hebt. Je weet hoeveel je nodig hebt door de Eetmeter in te vullen. Neem niet te veel en niet te vaak producten buiten de Schijf van Vijf, zoals...
Home / Al ons nieuws / Verlaag je milieu-impact met de vernieuwde Voedselafdruk
Verlaag je milieu-impact met de vernieuwde Voedselafdruk
Voor de voedselproductie van de gemiddelde Nederlander is 1,6 hectare landbouwgrond nodig, ofwel 2,5 voetbalveld. Dat is bijna het dubbele van wat er per aardbewoner beschikbaar...
Encyclopedie / Diabetes type 1
Diabetes type 1 (suikerziekte)
Het lichaam van mensen met diabetes type 1 maakt zelf helemaal geen insuline meer aan. Dat komt doordat het afweersysteem per ongeluk de cellen die insuline aanmaken vernietigt. Daarom...
Encyclopedie / Koolhydraten
Koolhydraten
Koolhydraten geven het lichaam energie, net als eiwitten en vetten. Vooral voor de hersenen en rode bloedcellen zijn koolhydraten erg belangrijk. De hersenen kunnen zelfs...
Encyclopedie / Vitamine B12 (cobalamine)
Vitamine B12 (cobalamine)
Vitamine B12 is ook bekend als cobalamine. Het is een wateroplosbaar vitamine. Verschillende vormen van vitamine B12 De natuurlijke vormen van vitamine B12 die voorkomen in...
Home / Thema's / Duurzaam eten / Duurzaam eten in 7 stappen
Duurzaam eten in 7 stappen
Door duurzaam te eten kun je je milieu-impact fors verlagen. De grootste winst behaal je door minder vlees te eten en minder voedsel te verspillen. Maar je kunt nog meer doen.
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Hoe eet ik minder zout?
Hoe eet ik minder zout?
Je lichaam heeft zout nodig om de hoeveelheid vocht in je lichaam te regelen. Maar te veel zout verhoogt het risico op een hoge bloeddruk. Wat kun je zelf doen om minder...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Hoe krijg ik voldoende jodium binnen?
Hoe krijg ik voldoende jodium binnen?
Jodium is een onmisbaar mineraal om je schildklier goed te laten werken. In Nederland en in veel andere landen zit jodium bijna niet in de grond. Daardoor zit het van...
Home
Homepage Voedingscentrum
Online hulp bij gezond eten Benieuwd of je eetpatroon en gewicht gezond zijn? Mijn Voedingscentrum helpt! ...
Home professionals / Productaanbod en Levensmiddelendatabank / Levensmiddelendatabank
Levensmiddelendatabank
< naar professionals home Meer informatie Wil je je gegevens aanleveren of meer informatie over de Levensmiddelendatabank? Bel ons via telefoonnummer 070 306 88 02 of...
Home / Thema's / De stap van... / Marijke (29)
Marijke viel 12 kilo af
“Ik stel mezelf nu de vraag: waaróm wil ik iets eten?”  Toen Marijke vanuit een dorpje in Drenthe naar Amsterdam verhuisde om op zichzelf te wonen,...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Moet iedereen dezelfde hoeveelheden eten?
Moet iedereen dezelfde hoeveelheden eten?
In de Schijf van Vijf voor jou-tool krijg je een advies voor hoeveel en wat je kunt eten, gebaseerd op je leeftijd en geslacht. Je ziet een lijst met aanbevolen porties...
Home / Al ons nieuws / Zoutgehalte verlaagd in brood, kaas en groente uit blik
Zoutgehalte verlaagd in brood, kaas en groente uit blik
Vergeleken met een aantal jaren geleden zit er minder zout in brood, kaas en groente en peulvruchten uit pot of blik. Dit blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor...
Encyclopedie / Botontkalking en osteoporose
Botontkalking en osteoporose
Levend bot is geen statisch geheel: botcellen zijn continu bezig om herstellingen uit te voeren. Daarvoor wordt voortdurend bot afgebroken en nieuw aangemaakt. Bij botontkalking...
Encyclopedie / Diabetes type 2
Diabetes type 2 (suikerziekte)
Mensen met diabetes type 2 (suikerziekte) hebben onbehandeld een te hoog bloedsuikergehalte. Door hoge bloedsuikers kunnen complicaties ontstaan, zoals hart- en vaatziekten,...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2011 / Goed geïnformeerd kiezen 2011
Goed geïnformeerd kiezen 2011
Dit programma heeft als doel om alle consumenten onderbouwd en betrouwbaar te informeren over gezond, veilig en duurzaam eten. De integrale aanpak staat hierbij centraal.
Encyclopedie / Magnesium
Magnesium
Magnesium is een mineraal. Opname van magnesium  Je lichaam neemt magnesium op aan het einde van de dunne darm. De opname van magnesium uit de voeding varieert van 20 tot...
Encyclopedie / Vitamine B6
Vitamine B6
Vitamine B6 is belangrijk voor de stofwisseling, vooral voor de afbraak en opbouw van aminozuren. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Vitamine B6 reguleert de werking...
Home / Pers / Persberichten / Voedingscentrum lanceert nieuwe website
Voedingscentrum lanceert nieuwe website
Nederlanders hebben behoefte aan informatie over hun voeding. Alle sites die bij het Voedingscentrum horen ontvingen in 2010 gezamenlijk 11,5 miljoen bezoeken. De website...
Home / Thema's / De stap van... / Elly (55)
Elly ging gezonder eten
Over Elly Elly van Tol is 55 jaar en woont in Bilthoven met haar man Maarten. Ze werkt in de gezondheidszorg, bij Reinaarde, een stichting die mensen met een verstandelijke...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Neemt het lichaam ijzer beter op uit vlees dan uit groente?
Neemt het lichaam ijzer beter op uit vlees dan uit groente?
IJzer komt in het voedsel in twee vormen voor: heemijzer en non-heemijzer. Heemijzer is onderdeel van het hemoglobine, dat nodig is voor het zuurstoftransport in het bloed...
Encyclopedie / IJzer
IJzer
IJzer is een mineraal dat onder andere belangrijk is voor de vorming van hemoglobine, een onderdeel van rode bloedcellen. Rode bloedcellen vervoeren zuurstof door ons lichaam. IJzer...
Vraag en antwoord / Eten kopen en keurmerken / In welke producten zit veel zout?
In welke producten zit veel zout?
Chips, pizza’s, soepen en kant-en-klaarmaaltijden bevatten veel zout. Daarnaast krijgen Nederlanders zout binnen door het eten van brood, vlees, vleeswaren en kaas,...
Home / Al ons nieuws / Onderzoek bevestigt: overgewicht verhoogt het risico op verschillende soorten kanker
Onderzoek bevestigt: overgewicht verhoogt het risico op verschillende soorten kanker
Overgewicht verhoogt de kans op gezondheidsproblemen. Misschien denk je daarbij vooral aan problemen met hart en bloedvaten, diabetes type 2 (suikerziekte) en moeilijker bewegen.
Home / Mijn gewicht / Afvallen
Afvallen
Op deze pagina vind je handige tips en tricks die je stimuleren om zonder dieet af te vallen. Zo kun je in 3 fases beginnen met afvallen en de Eetmeter helpt je in kaart brengen...
Home / Thema's / Apps en tools
Apps en tools van het Voedingscentrum
Het Voedingscentrum heeft veel handige hulpmiddelen om je helpen bij het kiezen voor gezond, veilig en duurzaam eten. Bekijk hier onze apps en andere tools. Apps voor mobiel...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Hoe eet ik minder vlees of vegetarisch?
Hoe eet ik minder vlees of vegetarisch?
Gezond eten zonder vlees of met minder vlees is niet moeilijk. Ook zonder vlees eet je volgens de Schijf van Vijf. Daarbij let je erop dat je genoeg eiwit, ijzer, vitamine...
Encyclopedie / Vitamine D
Vitamine D
Vitamine D is een vetoplosbare vitamine. Vitamine D is een van de weinige vitamines die het lichaam zelf kan maken. Onder invloed van zonlicht wordt in de huid vitamine D...
Home / Pers / Achtergronden / Behoudendheid is onze kracht
Behoudendheid is onze kracht
Voedingscentrum: onze behoudendheid is onze kracht (Volkskrant 24-03-2014) In de Volkskrant van afgelopen donderdag schrijft Grieto Zeeman een opiniestuk getiteld: ‘Voedingscentrum,...
Home / Al ons nieuws / Minder snacken en snoepen met Mijn Doel
Minder snacken en snoepen met Mijn Doel
Veel mensen zouden best wat minder willen snacken en snoepen, maar onze omgeving werkt niet zo mee. Overal worden we verleid om te eten. Het Voedingscentrum ontwikkelde daarom...
Home / Mijn gewicht / Bewegen en sport / Beweeg jij genoeg?
Beweeg en sport jij genoeg?
Bewegen is gezond en houdt je fit. Maar hoeveel bewegen is gezond? Moet je per se naar de sportschool of telt een lunchwandeling ook mee? Bekijk of jij voldoet aan de richtlijnen...
Home professionals / Productaanbod en Levensmiddelendatabank / Levensmiddelendatabank / Verklaring gegevensbescherming
Gegevensbescherming Levensmiddelendatabank
Gegevensbescherming Levensmiddelendatabank Het Voedingscentrum respecteert de privacy van de deelnemers aan de Levensmiddelendatabank en behandelt de ingevoerde gegevens...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2013
Jaarverslag 2013
Voorwoord directie 2013 is het jaar dat we vol goede moed konden beginnen. De bezuinigingen van 30% liggen achter ons, dit hele kalenderjaar konden we ons richten op onze...
Home / Al ons nieuws / Op gewicht blijven zonder te jojoën
Op gewicht blijven zonder te jojoën
Wie gewicht is kwijtgeraakt door te lijnen,  loopt het risico om te jojoën. Je gaat weer gewoon eten en langzaam komen de kilo’s er weer aan.  De oplossing: je eetgedrag blijvend...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2012 / Programma Goed geïnformeerd kiezen 2012
Programma Goed geïnformeerd kiezen 2012
Het doel van het programma Goed geïnformeerd kiezen is om alle inwoners van Nederland op een onderbouwde en betrouwbare manier te informeren over gezond, veilig en duurzaam...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Wat als je geen margarine, halvarine of vloeibare bak- en braadproducten gebruikt?
Wat als je geen margarine, halvarine of vloeibare bak- en braadproducten gebruikt?
In Nederland wordt vitamine A en D toegevoegd aan margarine, halvarine en vloeibare bak- en braadvet. Ook zit er vitamine E in. Als je geen halvarine of margarine op je brood...
Home professionals / Schijf van Vijf / Materialen en tools
Materialen en tools Schijf van Vijf
Hieronder vind je een overzicht van de materialen en tools over de Schijf van Vijf. Handig om mee te geven en te gebruiken ter ondersteuning in je praktijk.  Voorlichtingsmaterialen ...
Home / Al ons nieuws / Minder zout in brood, groenteconserven en kaas
Minder zout in brood, groenteconserven en kaas
Er zit minder zout in brood, kaas en groente en peulvruchten uit pot of blik, blijkt uit onderzoek van de NVWA. Dat is goed nieuws, want van zout heb je maar weinig nodig.
Home / Thema's / 50+: fit en vitaal / Gezond gewicht voor 50-plussers
Gezond gewicht voor 50-plussers
Ongeveer vanaf je 50ste heb je nét wat minder energie nodig. Dus blijf je hetzelfde eten als altijd? Dan merk je waarschijnlijk dat je langzaam aankomt. De oplossing...
Encyclopedie / Jodium
Jodium
Jodium is een spoorelement. Een spoorelement is een mineraal waarvan het lichaam maar erg weinig nodig heeft. Jodium komt voor in brood dat gebakken is met bakkerszout, zeewier,...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2015 / Programma Goed geïnformeerd kiezen 2015
Programma Goed geïnformeerd kiezen 2015
Het doel van het programma Goed geïnformeerd kiezen is om alle inwoners van Nederland op een onderbouwde en betrouwbare manier te informeren over gezond, veilig en duurzam...
Home / Al ons nieuws / Maak kennis met onze nieuwe directeur
Maak kennis met onze nieuwe directeur
Op 1 juli hebben wij Gerda Feunekes mogen verwelkomen als nieuwe directeur van het Voedingscentrum. Zij nam het stokje over van Felix Cohen. Wat zijn haar plannen en waarom...
Nieuw kookboek: Vandaag vegetarisch

'Vandaag vegetarisch' inspireert om eten op een nieuwe manier te benaderen. Steeds meer mensen eten minder of geen vlees. In dit kookboek vind je recepten op basis van peulvruchten, soja, ei, noten en vleesvervangers.