Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Een sensationele schotel
2 personen
30+ minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Pagina helaas niet gevonden

Gezocht naar Zoek
 
Encyclopedie / Diabetes type 2
Diabetes type 2 (suikerziekte)
Mensen met diabetes type 2 (suikerziekte) hebben onbehandeld een te hoog bloedsuikergehalte. Door hoge bloedsuikers kunnen complicaties ontstaan, zoals hart- en vaatziekten,...
Encyclopedie / Diabetes type 1
Diabetes type 1 (suikerziekte)
Het lichaam van mensen met diabetes type 1 maakt zelf helemaal geen insuline meer aan. Dat komt doordat het afweersysteem per ongeluk de cellen die insuline aanmaken vernietigt. Daarom...
Encyclopedie / Diabetes (suikerziekte)
Diabetes (suikerziekte)
Meer over diabetes type 1 Meer over diabetes type 2 Diabetes (suikerziekte) is een chronische ziekte. Eigenlijk is het een verzamelnaam voor verschillende ziekten, waarvan...
Home / Nieuws / Het belang van gezonde voeding bij diabetes type 2
Het belang van gezonde voeding bij diabetes type 2
14 november is het Wereld Diabetesdag. Uit nieuw onderzoek blijkt dat Nederlanders vanaf hun 45e levensjaar een kans van 1 op 3 hebben om diabetes type 2 (ouderdomsdiabetes)...
Home / Nieuws / De rol van groente, fruit en melk bij diabetes type 2
De rol van groente, fruit en melk bij diabetes type 2
Diabetes type 2 komt steeds vaker voor. In Nederland heeft bijna 4% deze ziekte. Overgewicht is hierin een belangrijke risicofactor. Maar ook voedingsmiddelen kunnen een rol...
Home / Nieuws / Gezond eten belangrijke rol bij voorkomen diabetes type 2
Gezond eten belangrijke rol bij voorkomen diabetes type 2
Het aantal mensen met diabetes type 2 stijgt. Gezond eten speelt een belangrijke rol bij het voorkómen van deze chronische ziekte, zo blijkt uit eerder gedane onderzoeken.
Vraag en antwoord / Aandoeningen / Wat mag ik eten als ik diabetes heb?
Wat mag ik eten als ik diabetes heb?
Voor mensen met diabetes is het, net als voor iedereen, belangrijk om gezond te eten volgens de  Schijf van Vijf, met onder andere voldoende groente en fruit, zachte...
Vraag en antwoord / Aandoeningen / Hoe eet ik gezond met diabetes type 2 (suikerziekte)?
Hoe eet ik gezond met diabetes type 2 (suikerziekte)?
Wanneer je de diagnose diabetes type 2 (suikerziekte) krijgt, kan er een hoop voor je veranderen. Goed eten is nog nooit zo belangrijk geweest voor je lichaam en voor een...
Encyclopedie / Hypoglykemie
Hypoglykemie
Hypoglykemie ofwel ‘hypo’, is de medische term voor een te lage bloedsuikerspiegel. Dit is een tijdelijk verschijnsel dat zelden voorkomt bij gezonde mensen en zich vooral...
Home / Nieuws / Leven mensen met overgewicht wel echt even lang?
Leven mensen met overgewicht wel echt even lang?
Ouderen met (ernstig) overgewicht hebben vaker diabetes type 2, maar leven even lang als ouderen zonder overgewicht. Deze groep mensen met (ernstig) overgewicht lijden daardoor meer...
Home / Nieuws / Geen link tussen zoetstoffen en diabetes type 2
Geen link tussen zoetstoffen en diabetes type 2
In diverse media is aandacht voor een Israëlisch onderzoek naar zoetstoffen. Het onderzoek krijgt hiermee meer aandacht dan het verdient; de vermeende negatieve effecten...
Encyclopedie / Frisdrank
Frisdrank
Voorbeelden van frisdranken zijn cola, sinas, 7-up, tonic en bitter lemon. Vruchtendranken zijn ook frisdranken, zoals vruchtennectar, dubbeldrank, vruchtensiroop (aanmaaklimonade...
Encyclopedie / Vruchtensap
Vruchtensap
Vruchtensappen zijn gemaakt van fruit. Sap bevat veel suiker en dus energie (calorieën). Het drinken van veel vruchtensap vergroot de kans op overgewicht en diabetes type...
Encyclopedie / Sinaasappelsap
Sinaasappelsap
Sinaasappelsap is een vruchtensap met veel vitamine C. Vruchtensappen zoals sinaasappelsap bevatten suikers en daardoor ook aardig wat calorieën. In een glas sinaasappelsap...
Encyclopedie / Overgewicht
Overgewicht
Bij overgewicht en obesitas (ernstig overgewicht) is er te veel overtollig vet in het lichaam opgeslagen. Mensen met overgewicht lopen meer gezondheidsrisico’s dan mensen...
Vraag en antwoord / Aandoeningen / Wat mag ik eten bij hypoglykemie?
Wat mag ik eten bij hypoglykemie?
Hypoglykemie wordt ook wel ‘hypo’ genoemd en staat voor een te laag bloedsuikergehalte. Bij een hypo is het nodig om direct wat te eten, bij voorkeur glucosetabletten...
Encyclopedie / Hart- en vaatziekten
Hart- en vaatziekten
De kans op hart- en vaatziekten wordt verkleind door een gezonde leefstijl: niet roken, een gezond gewicht, voldoende beweging en gezond en gevarieerd eten volgens de Schijf...
Encyclopedie / Glycemische index
Glycemische index
De glycemische index (GI) is een maat om aan te geven hoe snel koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen. Producten met een hoge...
Home / Gezond eten met de Schijf van Vijf / Hoeveel en wat kan ik per dag eten? / Wat staat niet in de Schijf van Vijf?
Wat staat niet in de Schijf van Vijf?
Als je gezonder wil eten, of als je merkt dat je te zwaar bent, kun je er voor kiezen om minder vaak en minder veel buiten de Schijf van vijf te eten. Een andere optie is...
Home / Ik leef met een aandoening
Ik leef met een aandoening
Leef je met een aandoening zoals diabetes, een hart- en vaatziekte of coeliakie? Op onze site vind je informatie. Hieronder staan een aantal veelvoorkomende aandoeningen.
Encyclopedie / Atkins
Atkins
Het Atkins-dieet is het bekendste koolhydraatarme dieet. Er zijn er meer, zoals het Mayo-dieet. Koolhydraatarme diëten komen neer op een eetpatroon met veel vet en eiwit en...
Home / Nieuws / Gezond gewicht: veel minder kans op chronische ziekten
Gezond gewicht: veel minder kans op chronische ziekten
Ernstig overgewicht (obesitas) gaat vaak samen met chronische aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten en suikerziekte (diabetes type 2). Om de kans op deze ziekten te verkleinen...
Home / Nieuws / Onderzoek bevestigt: overgewicht verhoogt het risico op verschillende soorten kanker
Onderzoek bevestigt: overgewicht verhoogt het risico op verschillende soorten kanker
Overgewicht verhoogt de kans op gezondheidsproblemen. Misschien denk je daarbij vooral aan problemen met hart en bloedvaten, diabetes type 2 (suikerziekte) en moeilijker bewegen.
Home / Mijn gewicht / Overgewicht - Te zwaar
Overgewicht - Te zwaar
Overgewicht betekent dat je meer weegt dan goed is voor je gezondheid. Met een gezond gewicht heb je minder kans op diabetes type 2, hart- en vaatziekten en gewrichtsklachten.
Encyclopedie / Vlees
Vlees
Onbewerkt mager vlees past in een gezond eetpatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door andere...
Home / Gezond eten met de Schijf van Vijf / Hoeveel en wat kan ik per dag eten? / Groente en fruit
Groente en fruit
Groente en fruit hebben niet voor niets een gezonde uitstraling. Eet je er genoeg van, dan verlagen ze het risico op hart- en vaatziekten, darmkanker en diabetes type 2 (suikerziekte). Groente...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Hoe ongezond is sap?
Hoe ongezond is sap?
Het advies is om zo min mogelijk suikerhoudende dranken te drinken, zoals limonade, frisdrank en sappen. Waarom bestaat het advies om zo min mogelijk sap te drinken? In...
Home / Gezond eten met de Schijf van Vijf / Hoeveel en wat kan ik per dag eten? / Brood, graanproducten en aardappelen
Brood, graanproducten en aardappelen
De helden uit dit vak zijn de volkoren graanproducten, zoals volkorenbrood, volkoren pasta, volkoren bulgur en zilvervliesrijst. Je risico op hart- en vaatzieken, diabetes...
Encyclopedie / Yoghurt
Yoghurt
Yoghurt is een melkproduct dat bestaat uit melk en melkzuur. Melkzuur ontstaat door fermentatie. Hierbij worden melksuikers omgezet in melkzuur door melkzuurbacteriën. Afhankelijk...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Hoe krijg ik voldoende vezels binnen?
Hoe krijg ik voldoende vezels binnen?
Van vezels krijg je een vol gevoel en daardoor grijp je minder snel naar snacks. Zo helpen vezels tegen overgewicht. Ook zijn vezels goed voor de stoelgang. Volkoren producten...
Encyclopedie / Fruit
Fruit
Fruit is de verzamelnaam voor eetbare vruchten. Ze worden meestal rauw gegeten en smaken zoet of zuur. Plantkundig gezien is een vrucht het eetbare deel van de bloem of wat...
Home / Nieuws / Eten uit de frituur vergroot risico op welvaartsziekten
Eten uit de frituur vergroot risico op welvaartsziekten
‘Hoe vaker je gefrituurde producten eet, hoe groter de kans op diabetes type 2 of hart- en vaatziekten.’ Dat concluderen onderzoekers in een recente Amerikaanse...
Encyclopedie / Melk en melkproducten
Melk en melkproducten
Melk komt van melkkoeien. In Nederland zijn er al eeuwen veel boeren die koeien houden en melk leveren. Dit maakt deel uit van de Nederlandse cultuur en landschap.  Van melk...
Encyclopedie / Volkoren
Volkoren
Volkoren graanproducten zijn gemaakt van de hele (vermalen) graankorrel. Denk aan volkorenbrood, volkoren pasta, zilvervliesrijst, bulgur en volkoren couscous.  Het eten van...
Over ons / Contact / Zoek een dietist
Zoek een diëtist
Voor een persoonlijk voedingsadvies en vragen over een gezond gewicht en afvallen kun je terecht bij een diëtist of een gewichtsconsulent. Diëtisten werken bijvoorbeeld...
Encyclopedie / Ziekten
Ziekten
Voeding en gezondheid zijn nauw met elkaar verweven. Een gezond voedingspatroon is een voorwaarde voor een goede gezondheid. Rol van voeding Voeding kan een ziekte voorkomen...
Encyclopedie / Eetbuistoornis
Eetbuistoornis
Mensen met een eetbuistoornis hebben ongeveer 2 keer per week een oncontroleerbare eetbui. In het Engels heet het een Binge Eating Disorder (BED). Deze eetstoornis is een...
Encyclopedie / Bewegen
Bewegen
Bewegen verkleint het risico op chronische ziekten en houdt het lichaam fit. Er worden in Nederland verschillende normen gehanteerd om in kaart te brengen of iemand voldoende...
Encyclopedie / Alcohol
Alcohol
Matig alcoholgebruik van ongeveer 1 glas per dag lijkt de kans op bepaalde chronische ziekten te verkleinen. Tegelijkertijd verhoogt 1 glas per dag de kans op borstkanker. Meer...
Home / Nieuws / Noten-eters minder hebben minder kans op chronische ziekten
Noten-eters minder hebben minder kans op chronische ziekten
Met een handje noten per dag loop je minder kans op een aantal chronische ziekten. Een grote studie bevestigt dat het regelmatig eten van noten de kans vermindert op hart-...
Home professionals / Schijf van vijf / De Schijf van Vijf voor diverse eetculturen
De Schijf van Vijf voor diverse eetculturen
Bij het samenstellen van de nieuwe Richtlijnen Schijf van Vijf hebben we gebruik gemaakt van de Voedselconsumptiepeiling onder alle Nederlanders. Daarmee borgen we dat de...
Home / Gezond eten met de Schijf van Vijf / Hoeveel en wat kan ik per dag eten? / Vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zuivel
Vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zuivel
Dit vak bestaat uit producten met veel eiwit. De producten dragen ieder zijn eigen steentje bij aan je gezondheid.  Vis, peulvruchten, vlees en ei Met het eten van...
Encyclopedie / Eiwitten
Eiwitten
Eiwit is een voedingsstof, net als koolhydraten en vet. Eiwit levert calorieën en aminozuren. Aminozuren zijn bouwstenen voor het eiwit in lichaamscellen. Een ander woord...
Encyclopedie / Koolhydraten
Koolhydraten
Koolhydraten geven het lichaam energie, net als eiwitten en vetten. Vooral voor de hersenen en rode bloedcellen zijn koolhydraten erg belangrijk. De hersenen kunnen zelfs...
Encyclopedie / Glucose
Glucose
Glucose behoort tot de koolhydraten. Het is een enkelvoudig koolhydraat dat voornamelijk ontstaat in ons lichaam bij de vertering van andere koolhydraten. Glucose is ook direct...
Encyclopedie / Vezels
Vezels
Voedingsvezels (vezels) zijn belangrijke stoffen voor een gezonde spijsvertering. Ze dragen bij aan een verzadigd gevoel na het eten.   Vezels zijn er in verschillende soorten...
Home / Thema's / De kracht van 50+ / Eten bij een chronische ziekte
Gezond eten bij een chronische ziekte
Eten bij hoge bloeddruk Eten bij hart- en vaatziekten Eten bij diabetes type 2  Adviezen bij andere aandoeningen Gezond eten draagt bij aan een goede zorg...
Encyclopedie / Suiker
Suiker
Suiker of sacharose is een zoete stof, die van nature voorkomt in voedingsmiddelen zoals fruit, maïs, suikerriet en suikerbiet. Daarnaast komen ook andere suikers voor zoals...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Is een glas alcohol per dag gezond?
Is een glas alcohol per dag gezond?
Bepaalde onderzoeken laten zien dat een matig alcoholgebruik (maximaal 1,5 glas per dag) het risico’s op sommige chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en diabetes...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Waar kan ik persoonlijk dieetadvies krijgen?
Waar kan ik persoonlijk dieetadvies krijgen?
Adressen Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD)  www.dieetditdieetdat.nl  Diëtisten Coöperatie Nederland www.dietistencooperatie.nl Beroepsvereniging...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Is het goed voor mijn hart om dagelijks rode wijn te drinken?
Is het goed voor mijn hart om dagelijks rode wijn te drinken?
Dat is iets te eenvoudig gesteld. Inderdaad, goed onderbouwde bevindingen laten zien dat een matig alcoholgebruik (tot 15 gram per dag, dat komt neer op maximaal 1,5 glas)...
Home / Nieuws / RIVM: Overgewicht stabiliseert
RIVM: overgewicht stabiliseert
Overgewicht is al jaren een steeds groter wordend probleem. In 1981 was 1 op de 3 volwassen Nederlanders te zwaar, nu is dat al 48%. Dat blijkt uit een trendrapport van het...
Encyclopedie / Eieren
Eieren
Eieren staan in de Schijf van Vijf. Ze bevatten namelijk veel goede voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en eiwitten. In de eidooier zit wel cholesterol, wat de kans...
Encyclopedie / Vleeswaren
Vleeswaren
Vleeswaren zijn producten van vlees die vaak gesneden in plakken op de boterham worden gegeten. Vleeswaren kunnen van varkensvlees, rundvlees, kip of kalfsvlees gemaakt worden.
Encyclopedie / Chroom
Chroom
Chroom of chromium speelt een rol bij de werking van insuline in het lichaam en de koolhydraatstofwisseling. Over de precieze werking van chroom is nog weinig bekend. Er...
Home professionals / Schijf van vijf / Gezondheidsvoordelen Schijf van Vijf
Gezondheidsvoordelen Schijf van Vijf
De Richtlijnen Schijf van Vijf 2016 bestaan uit een praktische vertaling van de Richtlijnen Goede Voeding 2015 van de Gezondheidsraad, aangevuld met specifieke adviezen voor...
Home / Nieuws / Anti-AGE-dieet: moeten we AGE’s mijden?
Boekrecensie: Het anti-AGE-dieet
Vandaag verschijnt de Nederlandse vertaling van het boek ‘het Anti-AGE-dieet’ van prof. dr. Helen Vlassara. Zij zegt dat wij via onze voeding gevaarlijke AGE’s binnenkrijgen...
Encyclopedie / Aardappelen
Aardappelen
Aardappelen zijn voedzame knollen die ondergronds aan de aardappelplant groeien. Aardappelen staan in deSchijf van Vijf.  Buiten Nederland wordt de aardappel gezien als groente.
Encyclopedie / Dr. Frank-dieet
Dr. Frank-dieet
Het Dr. Frank-dieet houdt het eten van eiwitrijk voedsel in. Dit geeft een verzadigd gevoel, waardoor iemand minder eet en daardoor afvalt. Op lange termijn is dit dieet niet...
Encyclopedie / Energiedrankjes
Energiedrankjes
Energiedranken zijn frisdranken met veel calorieën door de aanwezige suikers. Je krijgt er niet meer energie door, maar ze hebben wel een oppeppend effect, door onder andere...
Vraag en antwoord / Afvallen en gewicht / Ik heb overgewicht, hoeveel moet ik dan bewegen?
Ik heb overgewicht, hoeveel moet ik dan bewegen?
Meestal val je niet af door alleen maar meer te bewegen. Een combinatie van gezonder eten en meer bewegen werkt het beste. Maar als je te zwaar bent is het wel goed voor...
Encyclopedie / Paleo (oerdieet)
Paleo (oerdieet)
Het Paleodieet (oerdieet) is geen afvaldieet maar een manier van eten. Het is gebaseerd op de overtuiging dat onze voorouders vlees, vis, groente, fruit en noten aten. Op...
Encyclopedie / Thee
Thee
Er bestaan veel verschillende soorten thee. Thee die gemaakt is van gedroogde bladeren van de theeplant Camellia sinensis is verkrijgbaar in verschillende soorten, zoals zwarte...
Home / Nieuws / Vezel in haver draagt bij aan betere cholesterolwaarde
Vezel in haver draagt bij aan betere cholesterolwaarde
Wat je eet kan invloed hebben op de kans op hart- en vaatziekten. Een analyse van verschillende bestaande onderzoeken laat zien dat het eten van een bepaalde vezel in haver,...
Home / Nieuws / Zorgen om gezond eten met een krappe beurs
Zorgen om gezond eten met een krappe beurs
Begin met een goede voorbereiding Goedkoop inkopen doen begint met een goede voorbereiding. Dat betekent dat je eerst de voorraad checkt. Wat is er nog in huis en wat moet...
Home / Nieuws / Heeft regelmatig eten effect op je gezondheid?
Heeft regelmatig eten effect op je gezondheid?
Regelmatig eten is goed, hoor je vast wel vaker. Door elke dag volgens de klok te eten, zou je minder kans hebben om dik te worden en om bepaalde ziekten te krijgen. Is dat...
Home / Mijn kind en ik / Zwanger / Ziekte en zwangerschap
Ziekte en zwangerschap
Voor zwangerschapsdiabetes, hoge bloeddruk en bloedarmoede moet je naar de arts. Je verloskundige houdt in de gaten of je daar last van hebt. Heb je last van zwangerschapskwaaltjes,...
Home professionals / Ziekten en allergieën
Ziekten en allergieën
Hier vind je alle informatie die wij te bieden hebben over voedingsadviezen bij ziekten en allergieën. Voedselallergie bij zuigelingen Bekijk de JGZ-richtlijn 'Voedselovergevoeligheid'  ...
Encyclopedie / Intensieve zoetstoffen / Aspartaam
Aspartaam
Aspartaam (E951) is een zoetstof, die ongeveer 200 keer zoeter is dan suiker en nauwelijks calorieën levert. Aspartaam is een kunstmatige  zoetstof. Het komt in de natuur...
Encyclopedie / Dieet / Diëten
Dieet / Diëten
Het begrip ‘dieet’ houdt meer in dan gewicht verliezen (energiebeperkt dieet). Het zijn leefregels om het eetpatroon aan te passen. Er zijn ook andere diëten, zoals bijvoorbeeld...
Home / Thema's / De kracht van 50+ / Gezond gewicht voor 50-plussers
Gezond gewicht voor 50-plussers
Ongeveer vanaf je 50ste heb je nét wat minder energie nodig. Dus blijf je hetzelfde eten als altijd? Dan merk je waarschijnlijk dat je langzaam aankomt. De oplossing...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Is wijn gezonder dan bier?
Is wijn gezonder dan bier?
Het wordt wel eens gedacht dat wijn gezonder is dan bier, vanwege de antioxidanten in met name rode wijn, maar het is niet zo. Voor alle soorten alcohol geldt het...
Vraag en antwoord / Afvallen en gewicht / Kun je gezond dik zijn?
Kun je gezond dik zijn?
Het is onbekend of gezond overgewicht voorkomt. Het is wel bekend dat het risico op allerlei toekomstige gezondheidsproblemen en vroegtijdig overlijden groter is bij overgewicht.
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Zijn aloë-veradrankjes veilig om te drinken?
Zijn aloë-veradrankjes veilig om te drinken?
Aloë-veradrankjes kunnen voor de meeste mensen geen kwaad. Toch kun je ze beter niet te vaak drinken. Er zijn gevallen bekend waarbij na het gebruik van aloë...
Encyclopedie / Schijf van Vijf (achtergronden)
Achtergronden Schijf van Vijf
De Schijf van Vijf is een wetenschappelijk onderbouwd voorlichtingsmodel dat laat zien wat de essentie van gezond eten is. De Schijf van Vijf biedt een optimale combinatie...
Encyclopedie / Moedermelk
Moedermelk
Borstvoeding is de beste voeding voor baby’s. Moedermelk voorziet baby’s van voldoende energie en voedingsstoffen in de eerste 6 maanden. De enige uitzonderingen...
Home / Mijn gewicht / Heb ik een gezond gewicht?
Heb ik een gezond gewicht?
Een gezond gewicht is belangrijk, omdat mensen met overgewicht en obesitas meer kans hebben op ernstige ziekten. Dit zijn bijvoorbeeld diabetes type 2, hoge bloeddruk, galstenen,...
Vraag en antwoord / Aandoeningen / Hoe eet ik gezond met een hart- en vaatziekte?
Hoe eet ik gezond met een hart- en vaatziekte?
Heb je hartfalen, etalagebenen of angina pectoris? Zijn er aanwijzingen dat je bloedvaten aan het dichtslibben zijn? Heb je een hoge bloeddruk? Of heb je bijvoorbeeld een...
Encyclopedie / IJzer
IJzer
IJzer is een mineraal dat in 2 vormen voorkomt in eten: als heemijzer en als non-heemijzer. IJzer is belangrijk voor de vorming van hemoglobine, dat nodig is voor het zuurstoftransport...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Is superfruit met veel antioxidanten gezond?
Is superfruit met veel antioxidanten gezond?
Het is nog onbekend of het eten van een bepaalde fruitsoort, zoals gojibessen, een positief effect heeft op de gezondheid. Alle fruitsoorten bevatten vitamines, mineralen...
Encyclopedie / Stevia
Stevia
Stevia (steviolglycosiden) is ongeveer 200 tot 300 keer zo zoet als suiker en levert geen calorieën. Het heeft het E-nummer 960. Stevia is een intensieve zoetstof. Het wordt...
Home / Nieuws / Voedingscentrum blij met afwijzing gezondheidsclaim op energiedrankjes
Voedingscentrum blij met afwijzing gezondheidsclaim op energiedrankjes
Producenten van energiedrankjes met cafeïne zouden niet mogen claimen dat de consumptie de alertheid of het concentratievermogen versterkt. Vandaag kwam het Europees...
Home / Nieuws / Boek zet tarwe ten onrechte in kwaad daglicht
Boekrecensie: Broodbuik (Wheat Belly)
Boek zet tarwe ten onrechte in kwaad daglicht Brood, ontbijtgranen of bijvoorbeeld pasta: tarweproducten leveren belangrijke stoffen, zoals koolhydraten, vezels en vitamines.
Encyclopedie / BPA (Bisfenol A)
BPA (Bisfenol A)
Bisfenol A (BPA) is een chemische stof door de industrie wordt geproduceerd. Het wordt gebruikt om verschillende soorten kunststof te maken zoals polycarbonaat (PC) plastic...
Home / Nieuws / Diëtisten helpen massaal met boodschappen doen
Diëtisten helpen massaal met boodschappen doen
Honderden diëtisten gaan op de Dag van de Diëtist in supermarkten mensen uitleggen hoe ze gezondere keuzes kunnen maken. Deze educatieve dag, voor een gezonder Nederland...
Encyclopedie / Koffie
Koffie
Koffie zonder suiker past in een gezond eetpatroon met de Schijf van Vijf. Alleen kookkoffie en koffie gezet met een cafetière staan niet in de Schijf van Vijf omdat er veel...
Encyclopedie / Nierziekten
Nierziekten
Bij nierziekten kunnen de nieren de belangrijke taken minder goed of niet uitvoeren. Bij sommige nierziekten scheiden ze onvoldoende ureum uit in de urine. Dit ureum hoopt...
Home / Nieuws / Onderzoek RIVM: Kinderen eten meer fruit
Onderzoek RIVM: Kinderen eten meer fruit
Kinderen zijn 20 procent meer fruit gaan eten ten opzichte van 5 jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van de Voedselconsumptiepeiling 2012-2014. Een stijging van de fruitconsumptie...
Encyclopedie / Rijst
Rijst
Rijst is een graansoort en behoort net als alle andere granen tot de grassenfamilie. Zilvervliesrijst staat in de Schijf van Vijf. Rijstproducten Naast de rijst die bedoeld...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Wat is gezond en lekker broodbeleg?
Wat is gezond en lekker broodbeleg?
Doperwtjesspread, geraspte wortel met rozijnen, gegrilde groente, zuivelspread met vijg... 16 keer beleg-inspiratie (klik op de plaatjes voor grote versie) ...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Zijn bepaalde suikers beter dan anderen?
Zijn bepaalde suikers beter dan anderen?
In fruit zitten fruitsuikers (glucose en fructose). Toegevoegde suikers zijn suikers die fabrikanten toevoegen aan producten, of die je zelf toevoegt, bijvoorbeeld suiker...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Bevatten groenten tegenwoordig minder voedingsstoffen dan vroeger?
Bevatten groenten tegenwoordig minder voedingsstoffen dan vroeger?
Hiernaar is nooit goed gecontroleerd onderzoek gedaan. Voor informatie over verschillen in de hoeveelheden voedingsstoffen in groente tussen vroeger en nu moeten we...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / Het nocebo-effect
Column: het nocebo-effect
Dr. Ir. Astrid Postma-Smeets Expert Voeding & Gezondheid @APostmaSmeets Het mooie van placebo is dat iets wat geen effect zou...
Encyclopedie / Gezondheidsraad
Gezondheidsraad
De Gezondheidsraad adviseert de regering en het parlement op het gebied van de volksgezondheid. Hiervoor voert de Gezondheidsraad onderzoeken uit naar gezondheid en gezondheidszorg. Gezonde...
Encyclopedie / Granen en graanproducten
Granen en graanproducten
Graan is de verzamelnaam voor de zaden van grassen. Bijvoorbeeld rijst, tarwe, gerst en rogge zijn granen.  Van granen worden diverse graanproducten gemaakt zoals bloem, brood,...
Home / Nieuws / Grotere kans op prostaatkanker door overgewicht
Grotere kans op prostaatkanker door overgewicht
Overgewicht vergroot de kans op verschillende vormen van kanker. Uit nieuw onderzoek van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF) blijkt dat ook gevorderde prostaatkanker...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Ik kan of wil geen brood eten, kan ik brood vervangen?
Ik kan of wil geen brood eten, kan ik brood vervangen?
Volkorenbrood is een belangrijke bron voor vezels, jodium, ijzer en B-vitamines en zorgt voor een goede darmwerking. Verder verminder je je het risico op hart- en vaatzieken,...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Is vegetarisch of veganistisch eten gezonder en beter voor het milieu?
Is vegetarisch of veganistisch eten gezonder en beter voor het milieu?
Als je meer plantaardig en minder dierlijk voedsel eet, dan is dat positief voor je gezondheid en het milieu. Maar een vegetarisch of veganistisch eetpatroon is niet automatisch...
Home / Nieuws / Meer vezels voor minder overgewicht
Meer vezels voor minder overgewicht
Vezels dragen bij aan een gezond gewicht. Nieuw onderzoek geeft een mogelijke extra verklaring voor het gunstige effect van vezels. Zorg dus dat je per dag 30 tot 40 gram...
Home / Pers / Persberichten / Nieuw boek ‘Gezond eten voor senioren’ met voedingsadviezen voor een fitte oude dag
Nieuw boek ‘Gezond eten voor senioren’ met voedingsadviezen voor een fitte oude dag
De meeste voedingsboeken richten zich op jonge mensen. Maar als je ouder wordt, stelt je lichaam net wat andere eisen aan een gezond eetpatroon. Het Voedingscentrum en de...
Home / Nieuws / Onderzoek: negatief effect van berichten over bestrijdingsmiddelen op gezond eten
Onderzoek: negatief effect van berichten over bestrijdingsmiddelen op gezond eten
Maken berichten over bestrijdingsmiddelen op groente en fruit mensen bang voor het kopen ervan? In Amerika is een kleinschalig onderzoek hiernaar uitgevoerd. Eén van...
Encyclopedie / Rundvlees
Rundvlees
Een vrouwelijk rund is een koe, een mannelijk rund is een stier. Een gecastreerde stier heet een os. Ossen werden vooral als werkdier gebruikt. Runderen zijn echte graseters...
Home / Nieuws / Staatssecretaris luidt komkommertijd in
Staatssecretaris luidt komkommertijd in
Vandaag gaf staatssecretaris Van Dam het startsein voor de komkommertijd. Op het Plein in Den Haag deelde hij samen met telers, het GroentenFruit Huis en het Voedingscentrum...
Home / Nieuws / The Lancet: Borstvoeding kan levens redden
The Lancet: Borstvoeding kan levens redden
Borstvoeding is de beste manier om jonge kinderen te voeden. Het kan in theorie wereldwijd 820.000 levens redden. Het kan bovendien helpen de kosten binnen de gezondheidszorg...
Encyclopedie / Varkensvlees
Varkensvlees
Varkens worden gehouden voor het vlees op varkenshouderijen. Een varken is een zoogdier en zijn omnivoren. Dit betekent dat ze planten én dieren eten. Varkensvlees is rood...
Home / Pers / Persberichten / Voedingscentrum maakt groente eten makkelijk
Voedingscentrum maakt groente eten makkelijk
Groente levert belangrijke vitamines, mineralen en vezels. Het eten van groente biedt veel voordelen voor de gezondheid en verlaagt het risico op chronische ziekten zoals...
Home / Nieuws / Volkorenproducten gunstig effect op gezondheid
Volkorenproducten gunstig effect op gezondheid
Elke dag voldoende volkoren graanproducten verlaagt het risico op chronische ziekten. Ook heb je minder kans op overgewicht. Met producten als zilvervliesrijst, volkorenbrood...
Home / Nieuws / Voorkom overgewicht bij je kind
Voorkom overgewicht bij je kind
Extreem overgewicht (morbide obesitas) bij kinderen komt nu vaker voor dan 30 jaar geleden. In 1980 had 0.08% van de kinderen tussen de 2 en de 18 jaar deze vorm van overgewicht.
Encyclopedie / Cholesterol
Cholesterol
Cholesterol is een vetachtige stof die het menselijk lichaam nodig heeft als bouwsteen voor lichaamscellen en hormonen. Het meeste cholesterol wordt aangemaakt in de lever.
Home / Gezond eten met de Schijf van Vijf / Het gemak van de Schijf van Vijf
Het gemak van de Schijf van Vijf
Eten wat je gewend bent Je weg naar gezond eten begint bij wat je nu eet. Waarschijnlijk eet je al heel wat gezonde producten, zoals groente en fruit. Eet hier meer van en...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Is de Schijf van Vijf voor iedereen?
Is de Schijf van Vijf voor iedereen?
De Schijf van Vijf is voor iedereen een gezonde basis. In de eerste plaats is de Schijf van Vijf gericht op de gemiddelde Nederlander. Als je eet volgens de Schijf van Vijf,...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Kan ik groente vervangen door fruit in mijn eetpatroon?
Kan ik fruit vervangen door groente in mijn eetpatroon?
Groente en fruit bevatten verschillende voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen. Ook zitten er in groente andere hoeveelheden voedingsstoffen dan in fruit. Genoeg groente en...
Home / Pers / Achtergronden / Maak de jonge consument weer voedselvaardig
Maak de jonge consument weer voedselvaardig
Maak de jonge consument weer voedselvaardig (Nederlands Dagblad 22-04-2014) Onlangs heeft het Europees Parlement een resolutie aangenomen waarin ze de lidstaten vraagt om...
Home / Nieuws / Richtlijnen Gezondheidsraad belangrijk fundament nieuwe Schijf van Vijf
Richtlijnen Gezondheidsraad belangrijk fundament nieuwe Schijf van Vijf
Vandaag heeft de Gezondheidsraad het rapport Richtlijnen Goede Voeding 2015 overhandigd aan minister Schippers. Aan het Voedingscentrum de opdracht om deze voedingsadviezen...
Home / Nieuws / Ziek worden van groente en fruit? Bangmakerij!
Ziek worden van groente en fruit? Bangmakerij!
Groente en fruit eten is volkomen veilig en beschermt bovendien tegen chronische ziekten en aandoeningen aldus dr. Stephan Peters, specialist voedselveiligheid bij het Voedingscentrum.
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Zijn koolhydraten slecht voor je?
Zijn koolhydraten slecht voor je?
Koolhydraten heb je in allerlei vormen die voorkomen in allerlei voedingsmiddelen. Ze dragen allemaal bij aan onze gezondheid, op verschillende manieren. Koolhydraten leveren...
Home / Nieuws / 5 veelgestelde vragen over de adviezen van de Gezondheidsraad
5 veelgestelde vragen over de adviezen van de Gezondheidsraad
Op 4 november 2015 kwam de Gezondheidsraad met nieuwe adviezen, zoals ‘Drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken, waaronder sap’, ‘Eet wekelijks peulvruchten...
Encyclopedie / Brood
Brood
Brood is een graanproduct. Meestal is het gemaakt van een tarwemeel, gemengd met water of melk, een rijsmiddel en zout.  Volkoren- of bruinbrood is voedzaam en gemakkelijk...
Encyclopedie / Efedra
Efedra
Efedra is een kruid. De werkzame stof in efedra heet efedrine. Efedrine zit in de stengel van de plant. De stof wordt wel verwerkt in kruidenpreparaten, bijvoorbeeld speciaal...
Home / Mijn gewicht / Overgewicht - Te zwaar / Fase 1: Klaarmaken voor de start
Gezond afvallen fase 1
Klaarmaken voor de start Tip 1: Meet je gewicht, BMI en middelomtrek Gebruik een weegschaal om te weten hoeveel je precies weegt. Daarnaast zijn 2 tests waarmee je zelf...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Hoe donkerder het brood, hoe gezonder?
Hoe donkerder het brood, hoe gezonder?
De bruine kleur zegt niet altijd iets over de gezondheid van het brood. Vezelrijke broodsoorten zoals volkorenbrood, roggebrood en bruinbrood zijn donkerder van kleur...
Home professionals / Services / Initiatieven van het Voedingscentrum / Ideeën voor beleid
Ideeën voor beleid
Heb je vragen? Bel onze Servicedesk op tel.nummer 070 306 88 88. Maandag van 13:00 tot 17:00 uur en donderdag van 10:00 tot 13:00 uur. 10 ideeën voor een gezond beleid 1.
Encyclopedie / Trefwoorden overzicht / Kwetsbare groepen
Kwetsbare groepen
Kwetsbare groepen zijn zwangere vrouwen, baby’s en jonge kinderen, ouderen en zieken. Zij hebben vaak een verminderde weerstand en zijn gevoeliger voor voedselinfecties. Ze...
Home / Nieuws / Nieuw kookboek laat zien: groente mag de hele dag
Nieuw kookboek laat zien: groente mag de hele dag
Groenten zijn lekker, veelzijdig en goed voor je. Zou jij graag meer groente willen eten en kun je wel wat inspiratie gebruiken? Het kookboek “Groente” biedt smaakvolle...
Home / Nieuws / De heerlijkste recepten voor buiten
De heerlijkste recepten voor buiten
Heb jij ook zin om ’s avonds lekker te eten in de warme buitenlucht? Speciaal voor de zwoele zomeravonden hebben we extra recepten voor buiten bedacht. Je vindt ze in onze...
Encyclopedie / Groente
Groente
Groenten zijn de eetbare delen van een plant. Groente staat in de Schijf van Vijf. Eetbare paddenstoelen en de vruchten komkommer, tomaat en paprika worden ook tot de groenten...
Over ons / Hoe werken we? / Samenwerken
Samenwerken met het Voedingscentrum
Onder een PPS verstaan wij: (Een PPS is een) tijdelijk samenwerkingsverband tussen twee of meer organisaties uit publieke én private sectoren die middelen, risico’s...

Lekker genieten met kerst

Weet jij al wat je op tafel zet?

Met onze 2 kerstmenu's maak je zeker indruk. En ze zijn nog lekker makkelijk ook.