Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Met kip en groente
2 personen
15-30 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Pagina helaas niet gevonden

Gezocht naar Zoek
 
Encyclopedie / Roomboter
Roomboter
Roomboter is een smeerbaar vet dat grotendeels bestaat uit afgeroomd melkvet, dus room, en een beetje water. Soms staat er grasboter op de verpakking. Grasboter is gemaakt...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Waarom is het advies margarine en geen roomboter?
Waarom is het advies margarine en geen roomboter?
Zowel roomboter als margarine en halvarine bevatten vitamine A, D en E. Roomboter bevat alleen veel minder vitamine D dan halvarine en margarine. Mensen die roomboter dagelijks...
Vraag en antwoord / Kinderen en jongeren / Is roomboter, margarine of halvarine beter voor mijn kind?
Is roomboter, margarine of halvarine beter voor mijn kind?
Roomboter, margarine en halvarine bevatten allemaal vitamine A, D en E. Roomboter bevat alleen veel minder vitamine D en meer verzadigd vet dan halvarine en margarine.
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Is roomboter gezonder omdat dat natuurlijker is?
Is roomboter gezonder dan margarine omdat het natuurlijker is?
Over het algemeen eten mensen gezonder wanneer ze gaan voor 'puur' en 'natuurlijk'. Ze eten vaak meer groente en fruit en laten voorverpakte snacks vaker liggen. Ook zijn...
Recepten /wortelsalade met boterbonen en tahindressing
Wortelsalade met boterbonen en tahindressing
Home / Thema's / De waarheid op tafel / Zuivel / "Ik denk dat roomboter gezonder is omdat het natuurlijker is"
"Ik denk dat roomboter gezonder is omdat het natuurlijker is"
Niet waar. Roomboter is niet gezonder dan margarine, zeker niet bij dagelijks gebruik.
Encyclopedie / Chocolade
Chocolade
Chocolade is een mengsel van cacaopoeder, cacaoboter en suiker. Rauwe cacao heeft een hoog gehalte aan flavanolen (antioxidanten), die een positief effect op de bloedvaten...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Waarom is het advies om mijn brood te besmeren?
Waarom is het advies om mijn brood te besmeren?
Om voldoende vitamine A en D binnen te krijgen, heeft iedereen een bepaalde hoeveelheid halvarine, margarine en/of bak- en braadproducten nodig. Het blijkt dat de aanbevolen...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Wat als je geen margarine, halvarine of vloeibare bak- en braadproducten gebruikt?
Wat als je geen margarine, halvarine of vloeibare bak- en braadproducten gebruikt?
In Nederland wordt vitamine A en D toegevoegd aan margarine, halvarine en vloeibare bak- en braadvet. Ook zit er vitamine E in. Als je geen halvarine of margarine op je brood...
Recepten /asperges met lenteboter
Asperges met lenteboter
Lenteboter van doperwtjes en spinazie
Home / Thema's / 5 x veilig / Zuivel
5x veilig met zuivel
Zuivel is de algemene naam voor melk en uit melk bereide producten, zoals karnemelk, yoghurt, kaas, room en boter. Het zijn bederfelijke producten en het is belangrijk om...
Encyclopedie / Oliën
Oliën
Oliën zijn vloeibare vetten. Ze worden gebruikt bij de bereiding van voedingsmiddelen of als ingrediënt. Ze zijn niet oplosbaar en lichter dan water. Daarom blijft olie drijven...
Home / Thema's / De waarheid op tafel / E-nummers
E-nummers
Terug naar de startpagina
Encyclopedie / Broodwisseldieet
Broodwisseldieet
Het Broodwisseldieet houdt in dat er de ene dag alleen maar brood (zonder boter en beleg) gegeten wordt, en dat er de andere dag normaal, gevarieerd gegeten wordt. Met dit...
Encyclopedie / Verzadigd vet
Verzadigd vet
Verzadigd vet zit veel in dierlijke producten, zoals volvette kaas, worst, vet vlees en volle melkproducten. Ook zit er veel verzadigd vet in koek, gebak, snacks en zoutjes. Verzadigd...
Home / Al ons nieuws / Is groenten bakken gezonder dan groenten koken?
Is groenten bakken gezonder dan groenten koken?
Is groenten bakken gezonder dan groenten koken? Hoe gezond je eet, ligt niet alleen aan het product, maar ook aan de bereidingswijze. Het is deels gezonder om groenten te...
Vraag en antwoord / Aandoeningen / Hoe eet ik gezond met een hart- en vaatziekte?
Hoe eet ik gezond met een hart- en vaatziekte?
Heb je hartfalen, etalagebenen of angina pectoris? Zijn er aanwijzingen dat je bloedvaten aan het dichtslibben zijn? Heb je een hoge bloeddruk? Of heb je bijvoorbeeld een...
Encyclopedie / Vetten
Vetten
Vet is een bron van energie, vitamine A, vitamine D, vitamine E en essentiële vetzuren. Er bestaat onverzadigd en verzadigd vet. Vet in voedingsmiddelen bestaat altijd uit...
Encyclopedie / Voedselzandloper
Voedselzandloper
De Voedselzandloper is niet bedoeld als afvaldieet. De ontwikkelaar Dr. Kris Verburgh stelt de zandloper voor als alternatief voor de Schijf van Vijf.  Verburgh claimt dat...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Is verzadigd vet slecht voor je?
Is verzadigd vet slecht voor je?
In onderzoeken is overtuigend aangetoond dat het eten van veel verzadigd vet het slechte cholesterolgehalte in het bloed (LDL) verhoogt. Een te hoog cholesterolgehalte kan...
Home / Thema's / De waarheid op tafel / Zuivel
Zuivel
Terug naar de startpagina
Home / Al ons nieuws / Onderzoek naar relatie vet en kans op sterfte uitgelegd
Onderzoek naar relatie vet en kans op sterfte uitgelegd
Deze week kwam een onderzoek in het nieuws naar vet en de kans op sterfte. In dit onderzoek wordt het gunstige effect van onverzadigd vet in twijfel getrokken, maar er zitten...
Encyclopedie / Atkins
Atkins
Het Atkins-dieet is het bekendste koolhydraatarme dieet. Er zijn er meer, zoals het Mayo-dieet. Koolhydraatarme diëten komen neer op een eetpatroon met veel vet en eiwit en...
Home professionals / Schijf van Vijf / Gezondheidsvoordelen
Gezondheidsvoordelen Schijf van Vijf
De Richtlijnen Schijf van Vijf bestaan uit een praktische vertaling van de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad, aangevuld met specifieke adviezen voor voldoende...
Home / Al ons nieuws / Halvarine met linolzuur kan prima op je boterham
Halvarine met linolzuur kan prima op je boterham
Omega-6-vetzuren in halvarine, zoals linolzuur, kan je gewoon op  brood eten. Een laagje halvarine is juist goed voor je. Door het te eten krijg je allerlei goede voedingsstoffen...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Is pindakaas gezond?
Is pindakaas gezond?
100% pindakaas of notenpasta zonder toegevoegd suiker en zout valt in de Schijf van Vijf. Deze soorten zijn dus gezond broodbeleg, ook voor je kind. Aan veel potten pindakaas...
Home / Veiligheidswaarschuwingen / Veiligheidswaarschuwing: spelden in producten Vomar Zaandam
Veiligheidswaarschuwing: spelden in producten Vomar Zaandam
Op 13 november zijn in filiaal Rozenhof aan de Czaar Peterstraat 10 in Zaandam spelden in producten gevonden. Deze zijn door vandalen in verschillende producten geplaatst.
Home professionals / Productaanbod en Levensmiddelendatabank / Levensmiddelendatabank / Waarom data delen?
Waarom data delen?
Het aantal producten in de Levensmiddelendatabank groeit elke week. De Levensmiddelendatabank versterken door data aan te leveren, loont voor fabrikanten en supermarkten. Zichtbaarheid...
Home / Mijn kind en ik / Kinderen 4-13 jaar / Eten bij anderen en op uitjes
Eten bij anderen en op uitjes
Dat een dag een keer anders loopt is niet erg, maar kan wel lastig zijn. Op deze pagina krijg je enkele tips. Spelen en eten bij anderen of opa en oma Zolang je thuis bent...
Home / Gezond eten met de Schijf van Vijf / Hoeveel en wat kan ik eten? / Productlijst niet in de Schijf van Vijf
Lijst van producten die niet in de Schijf van Vijf staan
Als je gezonder wil eten, of als je merkt dat je te zwaar bent, kun je er voor kiezen om minder vaak en minder veel buiten de Schijf van vijf te eten. Een andere optie is...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Is plantaardig vet altijd gezonder?
Is plantaardig vet altijd gezonder?
Vloeibare plantaardige vetten bevatten minder verzadigde vetten, daarom zijn ze gezonder. Ze bevatten juist meer gezonde onverzadigde vetten, behalve als het vaste vetten...
Encyclopedie / Parasieten
Parasieten
Parasieten zijn organismen die zich alleen kunnen voortplanten ten koste van een plant of dier. Ze kunnen net als bacteriën en virussen mensen ziek maken via besmet voedsel. Parasieten...
Vraag en antwoord / Aandoeningen / Wat kan ik eten bij een te hoog cholesterol?
Wat kan ik eten bij een te hoog cholesterol?
Naast eventueel medicatie kan goede voeding je helpen om je cholesterol omlaag te krijgen. In onze adviezen draait het vooral om het verlagen van het LDL-cholesterol...
Encyclopedie / Transvet
Transvet
Transvetzuren zijn een type onverzadigde vetzuren. In de praktijk spreken we niet over transvetzuren, maar over transvet.  Onverzadigd vet is over het algemeen goed voor de...
Encyclopedie / Vitamine D
Vitamine D
Vitamine D is een vetoplosbare vitamine. Vitamine D is een van de weinige vitamines die het lichaam zelf kan maken. Onder invloed van zonlicht wordt in de huid vitamine D...
Home / Al ons nieuws / Eet geen rauw eten bij bepaalde maagzuurremmers
Eet geen rauw eten bij bepaalde maagzuurremmers
RIVM is opgevallen dat mensen die bepaalde maagzuurremmers slikken vaker een voedselinfectie hebben. Om infecties te voorkomen als je deze maagzuurremmers slikt, raadt het...
Encyclopedie / Gluten en het glutenvrij dieet
Gluten en het glutenvrij dieet
Gluten is een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in de sommige granen. Gluten zorgt bijvoorbeeld dat deeg goed rijst. Het maakt deegproducten zoals brood en pasta...
Encyclopedie / Kokos en kokosvet
Kokos en kokosvet
Kokosnoot is geen noot, maar een steenvrucht. De vrucht bestaat uit 4 lagen: kokosvezel, de schil, vruchtvlees (kopra) en helemaal binnenin kokosmelk- of water. In het vruchtvlees...
Home / Al ons nieuws / Onderzoeken bevestigen advies: vervang verzadigd door onverzadigd vet
Onderzoeken bevestigen advies: vervang verzadigd door onverzadigd vet
Verzadigd vet in je voeding vervangen door onverzadigd vet, is gunstig voor je gezondheid. Het verlaagt je LDL-cholesterol. Dat is aangetoond in een onderzoek van de World...
Encyclopedie / Ornish-dieet
Ornish-dieet
Het Ornish-dieet is niet bedoeld als afvaldieet, maar als dieet dat goed zou zijn voor je hart. Het bestaat uit 4 onderdelen: voeding, fitness, stressmanagement en liefde...
Home / Al ons nieuws / Zin in asperges? Slimme tips voor het kopen, koken en bewaren
Zin in asperges? Slimme tips voor het kopen, koken en bewaren
In de lente staan de liefhebbers weer in de rij voor de witte asperges. Vers uit de grond zijn ze het allerlekkerst. Doe jij je graag te goed aan het witte goud? Lees dan...
Encyclopedie / Schijf van Vijf (achtergronden)
Achtergronden Schijf van Vijf
De Schijf van Vijf is een wetenschappelijk onderbouwd voorlichtingsmodel dat laat zien wat de essentie van gezond eten is. De Schijf van Vijf biedt een optimale combinatie...
Encyclopedie / Campylobacter
Campylobacter
Campylobacter is een bacterie die een voedselinfectie kan veroorzaken. Campylobacter komt vooral voor op rauwe kip. Het kan ook zitten in rauwe melk en op rauwe groente.   Besmetting...
Home / Mijn boodschappen / Eten bewaren / De beste bewaartips
De beste bewaartips
Eten en drinken blijft langer goed als je het op de juiste manier bewaart. Maar hoe doe je dat? Hoe haal je het optimale uit je koelkast, vriezer en voorraadkast? En wat is...
Home / Mijn boodschappen / Eten bereiden / Eten koken en bakken
Eten koken en bakken
Er zijn veel manieren om eten te bereiden, zoals bakken, koken, stomen of grillen. Slimme koks letten niet alleen op de smaak, maar ook op gezondheid, veiligheid en duurzaamheid.
Home / Al ons nieuws / Genoeg eiwit eten gaat ‘vanzelf’
Genoeg eiwit eten gaat ‘vanzelf’
Bang dat je niet genoeg eiwit binnenkrijgt? Dat lijkt niet nodig, want onderzoekers zagen dat het lichaam zelf regelt dat je er genoeg van eet. Te veel is eerder een probleem,...
Home / Al ons nieuws / Gezonder kiezen in een speelparadijs
Gezonder kiezen in een speelparadijs
De gemiddelde binnenspeelplaats maakt het ons vaak niet makkelijk om gezond te eten. Eten meenemen mag niet en patat is alles wat op het menu staat. Maar met een beetje fantasie...
Vraag en antwoord / Eten kopen en keurmerken / Hoe duurzaam is kaas?
Hoe duurzaam is kaas?
Om 1 kilo kaas te maken, is zo’n 9 à 10 liter melk nodig. Daarnaast moeten harde kazen, zoals Goudse kaas, maanden rijpen. Daarnaast kost het energie om...
Home / Al ons nieuws / Pimp je pannenkoek!
Pimp je pannenkoek!
De pannenkoek wordt al eeuwen gegeten en is over de hele wereld populair. Hij is goedkoop om te maken, bereiden is makkelijk en snel, en qua smaak is 'ie een allemansvriend.  Maar...
Home / Gezond eten met de Schijf van Vijf / Wat staat er in de Schijf van Vijf? / Smeer- en bereidingsvetten
Smeer- en bereidingsvetten
Groente gebakken in wat zonnebloemolie, olijfolie gesprenkeld over de salade, margarine op brood. Ons lichaam heeft die onverzadigde vetten nodig. Vet is een bouwstof en brandstof...
Home / Al ons nieuws / Voedingscentrum duidt: zijn koolhydraten slechter voor de gezondheid dan vetten?
Voedingscentrum duidt: zijn koolhydraten slechter voor de gezondheid dan vetten?
“Koolhydraten lijken slechter voor gezondheid dan vetten” was te lezen in sommige media. Canadese onderzoekers volgden ruim 135.000 mensen uit 18 landen. Er zitten...
Encyclopedie / Botontkalking en osteoporose
Botontkalking en osteoporose
Levend bot is geen statisch geheel: botcellen zijn continu bezig om herstellingen uit te voeren. Daarvoor wordt voortdurend bot afgebroken en nieuw aangemaakt. Bij botontkalking...
Recepten / Kookhulp / Hoe gebruik ik de magnetron?
Hoe gebruik ik de magnetron?
De magnetron is de zuinigste manier om eten klaar te maken én je behoudt makkelijk je vitamines. Ideaal dus. Je kunt alles wat je kookt of stoomt ook klaarmaken in...
Home / Thema's / Plantaardig / Alles over meer plantaardig eten
Alles over meer plantaardig eten
Steeds meer Nederlanders eten minder of geen vlees, vanwege dierenwelzijn, het milieu of hun eigen gezondheid. Dat kan prima. Wil je meer weten over (meer) plantaardig eten...
Encyclopedie / Melk en melkproducten
Melk en melkproducten
Melk komt van melkkoeien. In Nederland zijn er al eeuwen veel boeren die koeien houden en melk leveren. Dit maakt deel uit van de Nederlandse cultuur en landschap.  Van melk...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Welke vetten zijn ongezond?
Welke vetten zijn ongezond?
Verzadigd vet vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Verzadigd vet kan namelijk het cholesterolgehalte in je bloed laten stijgen en daardoor kunnen je bloedvaten verstopt...
Vraag en antwoord / Afvallen en gewicht / Is hard bakvet minder gezond dan vloeibaar vet?
Is hard bakvet minder gezond dan vloeibaar vet?
Vloeibaar bak- en braadvet uit een knijpfles is een betere keuze dan bak- en braadvet met een wikkel. Ook bakken in olie is een beter alternatief voor bak-en braadvet...
Home / Gezond eten met de Schijf van Vijf / Wat staat er niet in de Schijf van Vijf?
Wat staat er niet in de Schijf van Vijf?
Tussendoortjes als koekjes, frisdrank en chips horen niet in de Schijf van Vijf. Maar ook producten als witbrood, sauzen, vleeswaren, zoet broodbeleg en vla vallen erbuiten.
Encyclopedie / Watergebruik
Watergebruik
We verbruiken niet alleen water met het douchen, het afwassen en het besproeien van de tuin. Van al het water dat de Nederlander gebruikt is 85% nodig voor ons eten en drinken.
Nieuw: de Koelkastklem
Help voedselverspilling voorkomen

Met de Koelkastklem in je koelkast vergeet je nooit meer je restjes op te maken. Nu te bestellen tegen verzendkosten: € 2,45.