Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
De beste saus maak je zelf
2 personen
15-30 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Pagina helaas niet gevonden

Gezocht naar Zoek
 
Encyclopedie / Roomboter
Roomboter
Roomboter is een smeerbaar vet dat grotendeels bestaat uit afgeroomd melkvet, dus room, en een beetje water. Soms staat er grasboter op de verpakking. Grasboter is gemaakt...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Waarom is het advies margarine en geen roomboter?
Waarom is het advies margarine en geen roomboter?
Zowel roomboter als margarine en halvarine bevatten vitamine A, D en E. Roomboter bevat alleen veel minder vitamine D dan halvarine en margarine. Mensen die roomboter dagelijks...
Vraag en antwoord / Kinderen en jongeren / Is roomboter, margarine of halvarine beter voor mijn kind?
Is roomboter, margarine of halvarine beter voor mijn kind?
Roomboter, margarine en halvarine bevatten allemaal vitamine A, D en E. Roomboter bevat alleen veel minder vitamine D en meer verzadigd vet dan halvarine en margarine.
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Is roomboter gezonder omdat dat natuurlijker is?
Is roomboter gezonder dan margarine omdat het natuurlijker is?
Over het algemeen eten mensen gezonder wanneer ze gaan voor 'puur' en 'natuurlijk'. Ze eten vaak meer groente en fruit en laten voorverpakte snacks vaker liggen. Ook zijn...
Home / Thema's / De waarheid op tafel / Zuivel / "Ik denk dat roomboter gezonder is omdat het natuurlijker is"
"Ik denk dat roomboter gezonder is omdat het natuurlijker is"
Niet waar. Roomboter is niet gezonder dan margarine, zeker niet bij dagelijks gebruik.
Encyclopedie / Chocolade
Chocolade
Chocolade is een mengsel van cacaopoeder, cacaoboter en suiker. Rauwe cacao heeft een hoog gehalte aan flavanolen (antioxidanten), die een positief effect op de bloedvaten...
Recepten /asperges met lenteboter
Asperges met lenteboter
Home / Thema's / 5 x veilig / Zuivel
5x veilig met zuivel
Zuivel is de algemene naam voor melk en uit melk bereide producten, zoals karnemelk, yoghurt, kaas, room en boter. Het zijn bederfelijke producten en het is belangrijk om...
Encyclopedie / Oliën
Oliën
Oliën zijn vloeibare vetten. Ze worden gebruikt bij de bereiding van voedingsmiddelen of als ingrediënt. Ze zijn niet oplosbaar en lichter dan water. Daarom blijft olie drijven...
Home / Thema's / De waarheid op tafel
De waarheid op tafel
Encyclopedie / Broodwisseldieet
Broodwisseldieet
Het Broodwisseldieet houdt in dat er de ene dag alleen maar brood (zonder boter en beleg) gegeten wordt, en dat er de andere dag normaal, gevarieerd gegeten wordt. Met dit...
Encyclopedie / Verzadigd vet
Verzadigd vet
Verzadigd vet zit veel in dierlijke producten, zoals volvette kaas, worst, vet vlees en volle melkproducten. Ook zit er veel verzadigd vet in koek, gebak, snacks en zoutjes. Verzadigd...
Home / Nieuws / Is groenten bakken gezonder dan groenten koken?
Is groenten bakken gezonder dan groenten koken?
Is groenten bakken gezonder dan groenten koken? Hoe gezond je eet, ligt niet alleen aan het product, maar ook aan de bereidingswijze. Het is deels gezonder om groenten te...
Encyclopedie / Vetten
Vetten
Vet is een bron van energie, vitamine A, vitamine D, vitamine E en essentiële vetzuren. Er bestaat onverzadigd en verzadigd vet. Vet in voedingsmiddelen bestaat altijd uit...
Encyclopedie / Voedselzandloper
Voedselzandloper
De Voedselzandloper is niet bedoeld als afvaldieet. De ontwikkelaar Dr. Kris Verburgh stelt de zandloper voor als alternatief voor de Schijf van Vijf.  Verburgh claimt dat...
Home / Thema's / De waarheid op tafel / Zuivel
Zuivel
Terug naar de startpagina
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Waarom is het advies om mijn brood te besmeren?
Waarom is het advies om mijn brood te besmeren?
Om voldoende vitamine A en D binnen te krijgen, heeft iedereen een bepaalde hoeveelheid halvarine, margarine en/of bak- en braadproducten nodig. Het blijkt dat de aanbevolen...
Encyclopedie / Vitamine D
Vitamine D
Vitamine D is een van de weinige vitamines die het lichaam zelf kan maken. Onder invloed van zonlicht wordt in de huid vitamine D gevormd. Daarnaast levert de voeding vitamine...
Home / Nieuws / Onderzoek naar relatie vet en kans op sterfte uitgelegd
Onderzoek naar relatie vet en kans op sterfte uitgelegd
Deze week kwam een onderzoek in het nieuws naar vet en de kans op sterfte. In dit onderzoek wordt het gunstige effect van onverzadigd vet in twijfel getrokken, maar er zitten...
Encyclopedie / Atkins
Atkins
Het Atkins-dieet is het bekendste koolhydraatarme dieet. Er zijn er meer, zoals het Mayo-dieet. Koolhydraatarme diëten komen neer op een eetpatroon met veel vet en eiwit en...
Home professionals / Productaanbod en Levensmiddelendatabank / Levensmiddelendatabank / Waarom data delen?
De kracht van de Levensmiddelendatbank
Het aantal producten in de Levensmiddelendatabank groeit elke week. De Levensmiddelendatabank versterken door data aan te leveren, loont voor fabrikanten en supermarkten. Zichtbaarheid...
Home professionals / Schijf van vijf / Gezondheidsvoordelen Schijf van Vijf
Gezondheidsvoordelen Schijf van Vijf
De Richtlijnen Schijf van Vijf 2016 bestaan uit een praktische vertaling van de Richtlijnen Goede Voeding 2015 van de Gezondheidsraad, aangevuld met specifieke adviezen voor...
Home / Nieuws / Halvarine met linolzuur kan prima op je boterham
Halvarine met linolzuur kan prima op je boterham
Omega-6-vetzuren in halvarine, zoals linolzuur, kan je gewoon op  brood eten. Een laagje halvarine is juist goed voor je. Door het te eten krijg je allerlei goede voedingsstoffen...
Home / Mijn kind en ik / Kinderen 4-13 jaar / Eten bij anderen en op uitjes
Eten bij anderen en op uitjes
Dat een dag een keer anders loopt is niet erg, maar kan wel lastig zijn. Op deze pagina krijg je enkele tips. Spelen en eten bij anderen of opa en oma Zolang je thuis...
Home / Gezond eten met de Schijf van Vijf / Hoeveel en wat kan ik per dag eten? / Wat staat niet in de Schijf van Vijf?
Wat staat niet in de Schijf van Vijf?
Als je gezonder wil eten, of als je merkt dat je te zwaar bent, kun je er voor kiezen om minder vaak en minder veel buiten de Schijf van vijf te eten. Een andere optie is...
Encyclopedie / Parasieten
Parasieten
Parasieten zijn organismen die zich alleen kunnen voortplanten ten koste van een plant of dier. Ze kunnen net als bacteriën en virussen mensen ziek maken via besmet voedsel. Parasieten...
Home / Thema's / Gezond feest vieren / Gezonde(re) visites, borrels en feestjes
Gezonde(re) visites, borrels en feestjes
De tips zijn gericht op 5 gebieden, namelijk: ik ga gevarieerder eten, ik ga kleinere porties eten, ik ga gezondere producten kiezen, ik ga regelmatiger eten en ik ga mijn...
Encyclopedie / Transvet
Transvet
Transvetzuren zijn een type onverzadigde vetzuren. In de praktijk spreken we niet over transvetzuren, maar over transvet.  Onverzadigd vet is over het algemeen goed voor de...
Home / Nieuws / Eet geen rauw eten bij bepaalde maagzuurremmers
Eet geen rauw eten bij bepaalde maagzuurremmers
RIVM is opgevallen dat mensen die bepaalde maagzuurremmers slikken vaker een voedselinfectie hebben. Om infecties te voorkomen als je deze maagzuurremmers slikt, raadt het...
Encyclopedie / Kokos en kokosvet
Kokos en kokosvet
Kokosnoot is geen noot, maar een steenvrucht. De vrucht bestaat uit 4 lagen: kokosvezel, de schil, vruchtvlees (kopra) en helemaal binnenin kokosmelk- of water. In het vruchtvlees...
Encyclopedie / Ornish-dieet
Ornish-dieet
Het Ornish-dieet is niet bedoeld als afvaldieet, maar als dieet dat goed zou zijn voor je hart. Het bestaat uit 4 onderdelen: voeding, fitness, stressmanagement en liefde...
Home / Nieuws / Zin in asperges? Slimme tips voor het kopen, koken en bewaren
Zin in asperges? Slimme tips voor het kopen, koken en bewaren
In de lente staan de liefhebbers weer in de rij voor de witte asperges. Vers uit de grond zijn ze het allerlekkerst. Doe jij je graag te goed aan het witte goud? Lees dan...
Encyclopedie / Schijf van Vijf (achtergronden)
Achtergronden Schijf van Vijf
De Schijf van Vijf is een wetenschappelijk onderbouwd voorlichtingsmodel dat laat zien wat de essentie van gezond eten is. De Schijf van Vijf biedt een optimale combinatie...
Encyclopedie / Campylobacter
Campylobacter
Campylobacter is een bacterie die een voedselinfectie kan veroorzaken. Campylobacter komt vooral voor op rauwe kip. Het kan ook zitten in rauwe melk en op rauwe groente.   Besmetting...
Home / Mijn boodschappen / Eten bereiden / Eten koken en bakken
Eten koken en bakken
De lekkerste recepten Het Voedingscentrum heeft een receptensite met mer dan 1.700 recepten. Bekijk de site en word ook gratis lid van onze wekelijkse nieuwsbrief, met gerechten...
Home / Nieuws / Genoeg eiwit eten gaat ‘vanzelf’
Genoeg eiwit eten gaat ‘vanzelf’
Bang dat je niet genoeg eiwit binnenkrijgt? Dat lijkt niet nodig, want onderzoekers zagen dat het lichaam zelf regelt dat je er genoeg van eet. Te veel is eerder een probleem,...
Home / Nieuws / Gezonder kiezen in een speelparadijs
Gezonder kiezen in een speelparadijs
De gemiddelde binnenspeelplaats maakt het ons vaak niet makkelijk om gezond te eten. Eten meenemen mag niet en patat is alles wat op het menu staat. Maar met een beetje fantasie...
Encyclopedie / Gluten en het glutenvrij dieet
Gluten en het glutenvrij dieet
Gluten is een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in de sommige granen. Gluten zorgt bijvoorbeeld dat deeg goed rijst. Het maakt deegproducten zoals brood en pasta...
Home / Nieuws / Pimp je pannenkoek!
Pimp je pannenkoek!
De pannenkoek wordt al eeuwen gegeten en is over de hele wereld populair. Hij is goedkoop om te maken, bereiden is makkelijk en snel, en qua smaak is 'ie een allemansvriend.  Maar...
Home / Gezond eten met de Schijf van Vijf / Hoeveel en wat kan ik per dag eten? / Smeer- en bereidingsvetten
Smeer- en bereidingsvetten
Vet is een bouwstof en brandstof voor ons lichaam en levert vitamines A, D en E. Vet is een best complexe stof. Het bestaat uit verzadigd en onverzadigd vet. En in elk product...
Encyclopedie / Botontkalking en osteoporose
Botontkalking en osteoporose
Levend bot is geen statisch geheel: botcellen zijn continu bezig om herstellingen uit te voeren. Daarvoor wordt voortdurend bot afgebroken en nieuw aangemaakt. Bij botontkalking...
Recepten / Kookhulp / Hoe gebruik ik de magnetron?
Hoe gebruik ik de magnetron?
De magnetron is de zuinigste manier om eten klaar te maken én je behoudt makkelijk je vitamines. Ideaal dus. Je kunt alles wat je kookt of stoomt ook klaarmaken in...
Home / Thema's / Plantaardig / Alles over meer plantaardig eten
Alles over meer plantaardig eten
Steeds meer Nederlanders eten minder of geen vlees, vanwege dierenwelzijn, het milieu of hun eigen gezondheid. Dat kan prima. Wil je meer weten over (meer) plantaardig eten...
Encyclopedie / Melk en melkproducten
Melk en melkproducten
Melk komt van melkkoeien. In Nederland zijn er al eeuwen veel boeren die koeien houden en melk leveren. Dit maakt deel uit van de Nederlandse cultuur en landschap.  Van melk...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Welke vetten zijn ongezond?
Welke vetten zijn ongezond?
Verzadigd vet vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Verzadigd vet kan namelijk het cholesterolgehalte in je bloed laten stijgen en daardoor kunnen je bloedvaten verstopt...
Vraag en antwoord / Afvallen en gewicht / Is hard bakvet minder gezond dan vloeibaar vet?
Is hard bakvet minder gezond dan vloeibaar vet?
Vloeibaar bak- en braadvet uit een knijpfles is een betere keuze dan bak- en braadvet met een wikkel. Ook bakken in olie is een beter alternatief voor bak-en braadvet...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Is plantaardig vet altijd gezonder?
Is plantaardig vet altijd gezonder?
Vloeibare plantaardige vetten bevatten minder verzadigde vetten, daarom zijn ze gezonder. Ze bevatten juist meer gezonde onverzadigde vetten, behalve als het vaste vetten...
Home / Gezond eten met de Schijf van Vijf / Aan de slag met gezonder eten / Omgaan met producten buiten de Schijf van Vijf
Hoe ga je om met producten buiten de Schijf van Vijf?
Tussendoortjes als koekjes, frisdrank en chips horen niet in de Schijf van Vijf. Maar ook producten als witbrood, sauzen, vleeswaren, zoet broodbeleg en vla vallen erbuiten.
Encyclopedie / Watergebruik
Watergebruik
We verbruiken niet alleen water met het douchen, het afwassen en het besproeien van de tuin. Van al het water dat de Nederlander gebruikt is 85% nodig voor ons eten en drinken.

Afvallen zonder dieet

Nieuw boek vol met adviezen, tips en recepten

Wil jij blijvend kilo’s kwijt te raken? Het boek 'Alles over afvallen' helpt je om op een gezonde manier af te vallen zonder dat daar een dieet aan te pas komt.