Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
Attentie!

Wij werken aan de nieuwe Schijf van Vijf

De informatie en adviezen op deze website passen we aan naar de nieuwe inzichten van de Gezondheidsraad (Richtlijnen Goede Voeding, verschenen op 4 november 2015). Eind maart lanceren we de nieuwe Schijf van Vijf. Wat kun je nu al doen? meer info
 

Pagina helaas niet gevonden

Gezocht naar Zoek
 
Encyclopedie / Roomboter
Roomboter
Boter is een smeerbaar vet dat grotendeels bestaat uit afgeroomd melkvet, dus room, en een beetje water. Het staat bekend onder de naam roomboter. Soms staat er grasboter...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Wat is gezonder: roomboter of margarine?
Wat is beter: roomboter of margarine?
Zowel roomboter als margarine en halvarine bevatten vitamine A, D en E. Roomboter bevat alleen veel minder vitamine D dan halvarine en margarine. Mensen die roomboter dagelijks...
Vraag en antwoord / Kinderen en jongeren / Is roomboter, margarine of halvarine beter voor mijn kind?
Is roomboter, margarine of halvarine beter voor mijn kind?
Roomboter, margarine en halvarine bevatten allemaal vitamine A, D en E. Roomboter bevat alleen veel minder vitamine D en meer verzadigd vet dan halvarine en margarine.
Home / Thema's / De waarheid op tafel / Zuivel / "Ik denk dat roomboter gezonder is omdat het natuurlijker is"
"Ik denk dat roomboter gezonder is omdat het natuurlijker is"
Niet waar. Aan roomboter worden geen ingrediënten toegevoegd zoals bij halvarine of margarine, maar dat betekent niet dat het ook gezonder is. Roomboter bevat veel...
Recepten /asperges met lenteboter
Asperges met lenteboter
Recepten /gegrilde zalm met ansjovisboter
Gegrilde zalm met ansjovisboter
Voor op de barbecue
Recepten /maiskolf met citroenboter
Maiskolf met citroenboter
Encyclopedie / Chocolade
Chocolade
Chocolade is een mengsel van cacaopoeder, cacaoboter en suiker. Rauwe cacao heeft een hoog gehalte aan flavanolen (antioxidanten), die een positief effect op de bloedvaten...
Home / Thema's / 5 x veilig / Zuivel
5x veilig met zuivel
Zuivel is de algemene naam voor melk en uit melk bereide producten, zoals karnemelk, yoghurt, kaas, room en boter. Het zijn bederfelijke producten en het is belangrijk om...
Home / Thema's / De waarheid op tafel
De waarheid op tafel
Meer waarheid op tafel?  Twijfel je of iets wat je hebt gelezen of gehoord over eten wel klopt? Laat het ons weten. Met jullie reacties zorgen wij voor meer waarheid op tafel. 
Encyclopedie / Broodwisseldieet
Broodwisseldieet
Het Broodwisseldieet houdt in dat er de ene dag alleen maar brood (zonder boter en beleg) gegeten wordt, en dat er de andere dag normaal, gevarieerd gegeten wordt. Met dit...
Encyclopedie / Verzadigd vet
Verzadigd vet
Verzadigd vet zit veel in dierlijke producten, zoals volvette kaas, worst, vet vlees en volle melkproducten. Ook zit er veel verzadigd vet in koek, gebak, snacks en zoutjes. Verzadigd...
Recepten / knapperige kaaswafeltjes
Knapperige kaaswafeltjes
Encyclopedie / Voedselzandloper
Voedselzandloper
De Voedselzandloper is niet bedoeld als afvaldieet. De ontwikkelaar Dr. Kris Verburgh stelt de zandloper voor als alternatief voor de Schijf van Vijf.  Verburgh claimt dat...
Encyclopedie / Vetten
Vetten
Vet is een bron van energie, vitamine A, vitamine D, vitamine E en essentiële vetzuren. Er bestaat onverzadigd en verzadigd vet. Vet in voedingsmiddelen bestaat altijd uit...
Encyclopedie / Gluten en het glutenvrij dieet
Gluten en het glutenvrij dieet
Gluten is een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in de sommige granen. Gluten zorgt bijvoorbeeld dat deeg goed rijst. Het maakt deegproducten zoals brood en pasta...
Recepten / abrikozenkoek
Abrikozenkoek
Tijd voor elkaar
Recepten / appeltaart
Appeltaart
Recepten / aardbeien onder een deken
Aardbeien onder een deken
Koninklijk maal
Recepten / asperges met amandelkruimels
Asperges met amandelkruimels
Recepten / crostini met tonijn
Crostini met tonijn
Recepten / eendenborst met portsaus
Eendenborst met portsaus
Recepten / gebakken appel
Gebakken appel
Eenvoudige ingrediënten, verbluffende smaken
Recepten / gestoomde gehaktballetjes
Gestoomde gehaktballetjes
De klassieke bal in een nieuw jasje
Recepten / gevulde appel met toffeesaus
Gevulde appel met toffeesaus
Fruitige zoetekauw
Recepten / ijs met warme druiven
Ijs met warme druiven
M'n liefje, m'n druifje
Recepten / kaneelbolussen
Kaneelbolussen
Lang natafelen
Recepten / kipschnitzel met knapperig mosterdlaagje
Kipschnitzel met knapperig mosterdlaagje
Even onder de grill
Recepten / knoflookstokbrood
Knoflookstokbrood
Recepten / speculaasjes
Speculaasjes
Recepten / venkel in rode wijnsaus
Venkel in rode wijnsaus
Recepten / walnootbananen
Walnootbananen
Home / Thema's / De waarheid op tafel / Zuivel
Zuivel
Meer waarheid op tafel? Twijfel je of iets wat je hebt gelezen of gehoord over eten wel klopt? Laat het ons weten. Met jullie reacties zorgen wij voor meer waarheid op tafel. ...
Recepten / appeltaart met zoetstof
Appeltaart met zoetstof
Recepten / appeltaartje
Appeltaartje
Recepten / chinese gehaktballetjes
Chinese gehaktballetjes
Oosterse charme
Recepten / kabeljauw met zeekraal
Kabeljauw met zeekraal
Verse vangst
Recepten / paddestoelenbundeltje
Paddestoelenbundeltje
Recepten / poire au caramel
Poire au caramel
Uitgebreid tafelen met Frans raffinement
Recepten / risotto met balsamico
Risotto met balsamico
Recepten / tagliatelle met zalm en room
Tagliatelle met zalm en room
De afgeslankte versie
Recepten / vlaamse karbonade
Vlaamse karbonade
Gestoofd met brood
Recepten / volkorenspeculaas
Volkorenspeculaas
Heerlijk avondje
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Waarom is het goed mijn brood te besmeren?
Waarom is het goed mijn brood te besmeren?
Om voldoende vitamine A en D binnen te krijgen, heeft iedereen een bepaalde hoeveelheid halvarine, margarine en/of bak- en braadproducten nodig. Het blijkt dat de aanbevolen...
Encyclopedie / Vitamine D
Vitamine D
Vitamine D is een van de weinige vitamines die het lichaam zelf kan maken. Onder invloed van zonlicht wordt in de huid vitamine D gevormd. Daarnaast levert de voeding vitamine...
Encyclopedie / Atkins
Atkins
Het Atkins-dieet is het bekendste koolhydraatarme dieet. Er zijn er meer, zoals het Mayo-dieet. Koolhydraatarme diëten komen neer op een eetpatroon met veel vet en eiwit en...
Home professionals / Productaanbod en Levensmiddelendatabank / Levensmiddelendatabank / Waarom data delen?
De kracht van de Levensmiddelendatbank
Het aantal producten in de Levensmiddelendatabank groeit elke week. De Levensmiddelendatabank versterken door data aan te leveren, loont voor fabrikanten en supermarkten. Zichtbaarheid...
Home / Nieuws / Halvarine met linolzuur kan prima op je boterham
Halvarine met linolzuur kan prima op je boterham
Omega-6-vetzuren in halvarine, zoals linolzuur, kan je gewoon op  brood eten. Een laagje halvarine is juist goed voor je. Door het te eten krijg je allerlei goede voedingsstoffen...
Encyclopedie / Oliën
Oliën
Oliën zijn vloeibare vetten. Ze worden gebruikt bij de bereiding van voedingsmiddelen of als ingrediënt. Ze zijn niet oplosbaar en lichter dan water. Daarom blijft olie drijven...
Home / Mijn kind en ik / Kinderen 4-13 jaar / Eten bij anderen en op uitjes
Eten bij anderen en op uitjes
Dat een dag een keer anders loopt is niet erg, maar kan wel lastig zijn. Op deze pagina krijg je enkele tips. Spelen en eten bij anderen of opa en oma Zolang je thuis...
Encyclopedie / Parasieten
Parasieten
Parasieten zijn organismen die zich alleen kunnen voortplanten ten koste van een plant of dier. Ze kunnen net als bacteriën en virussen mensen ziek maken via besmet voedsel. Parasieten...
Home / Thema's / Gezond feest vieren / Gezonde(re) visites, borrels en feestjes
Gezonde(re) visites, borrels en feestjes
De tips zijn gericht op 5 gebieden, namelijk: ik ga gevarieerder eten, ik ga kleinere porties eten, ik ga gezondere producten kiezen, ik ga regelmatiger eten en ik ga mijn...
Encyclopedie / Transvet
Transvet
Transvetzuren zijn een type onverzadigde vetzuren. In de praktijk spreken we niet over transvetzuren, maar over transvet.  Onverzadigd vet is over het algemeen goed voor de...
Home / Nieuws / Eet geen rauw eten bij bepaalde maagzuurremmers
Eet geen rauw eten bij bepaalde maagzuurremmers
RIVM is opgevallen dat mensen die bepaalde maagzuurremmers slikken vaker een voedselinfectie hebben. Om infecties te voorkomen als je deze maagzuurremmers slikt, raadt het...
Encyclopedie / Kokos en kokosvet
Kokos en kokosvet
Kokos of kopra is het gedroogde vruchtvlees van de kokosnoot. Kokosnoot is eigenlijk geen noot, maar een steenvrucht. De vrucht bestaat uit vier lagen: kokosvezel, de schil,...
Encyclopedie / Ornish-dieet
Ornish-dieet
Het Ornish-dieet is niet bedoeld als afvaldieet, maar als dieet dat goed zou zijn voor je hart. Het bestaat uit 4 onderdelen: voeding, fitness, stressmanagement en liefde...
Home / Nieuws / Zin in asperges? Slimme tips voor het kopen, koken en bewaren
Zin in asperges? Slimme tips voor het kopen, koken en bewaren
In de lente staan de liefhebbers weer in de rij voor de witte asperges. Vers uit de grond zijn ze het allerlekkerst. Doe jij je graag te goed aan het witte goud? Lees dan...
Encyclopedie / Campylobacter
Campylobacter
Campylobacter is een bacterie die een voedselinfectie kan veroorzaken. Campylobacter komt vooral voor op rauwe kip. Het kan ook zitten in rauwe melk en op rauwe groente.   Besmetting...
Home / Mijn boodschappen / Eten bereiden / Eten koken en bakken
Eten koken en bakken
De lekkerste recepten Het Voedingscentrum heeft een receptensite met mer dan 1.700 recepten. Bekijk de site en word ook gratis lid van onze wekelijkse nieuwsbrief, met gerechten...
Home / Nieuws / Genoeg eiwit eten gaat ‘vanzelf’
Genoeg eiwit eten gaat ‘vanzelf’
Bang dat je niet genoeg eiwit binnenkrijgt? Dat lijkt niet nodig, want onderzoekers zagen dat het lichaam zelf regelt dat je er genoeg van eet. Te veel is eerder een probleem,...
Home / Nieuws / Gezonder kiezen in een speelparadijs
Gezonder kiezen in een speelparadijs
De gemiddelde binnenspeelplaats maakt het ons vaak niet makkelijk om gezond te eten. Eten meenemen mag niet en patat is alles wat op het menu staat. Maar met een beetje fantasie...
Home / Nieuws / Pimp je pannenkoek!
Pimp je pannenkoek!
De pannenkoek wordt al eeuwen gegeten en is over de hele wereld populair. Hij is goedkoop om te maken, bereiden is makkelijk en snel, en qua smaak is 'ie een allemansvriend.  Maar...
Encyclopedie / Cholesterol
Cholesterol
Cholesterol is een noodzakelijk onderdeel van de celmembraan (omhulsel van een cel), hormonen en gal. Het is ook een bouwstof voor het zenuwstelsel en sommige hormonen. Het...
Home / Schijf van Vijf / Eet gevarieerd / Hoe eet ik duurzamer?
Hoe eet ik gezond en duurzamer?
Duurzaamheid is een breed begrip. Met duurzamer eten bedoelen wij dat voedsel met respect voor mens, dier, natuur en  milieu wordt geproduceerd. 6...
Home professionals / Schijf van vijf / Op naar de nieuwe Schijf van Vijf
Op naar de nieuwe Schijf van Vijf
Op 4 november 2015 heeft de Gezondheidsraad de Richtlijnen Goede Voeding uitgebracht. Dit zijn belangrijke nieuwe adviezen over gezond eten die wij in een zo kort mogelijke...
Home / Thema's / Plantaardig / Alles over meer plantaardig eten
Alles over meer plantaardig eten
Steeds meer Nederlanders eten minder of geen vlees, vanwege dierenwelzijn, het milieu of hun eigen gezondheid. Dat kan prima. Wil je meer weten over (meer) plantaardig eten...
Receptenzoeker / Criteria recepten
Criteria voor recepten en menu’s
Word lid van de nieuwsbrief De adviezen in de Schijf van Vijf zijn gebaseerd op de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad   Op de receptenwebsite van het...
Recepten / Kookhulp / Hoe gebruik ik de magnetron?
Hoe gebruik ik de magnetron?
De magnetron is de zuinigste manier om eten klaar te maken én je behoudt makkelijk je vitamines. Ideaal dus. Je kunt alles wat je kookt of stoomt ook klaarmaken in...
Encyclopedie / Melk en melkproducten
Melk en melkproducten
Melk komt van melkkoeien. In Nederland zijn er al eeuwen veel boeren die koeien houden en melk leveren. Dit maakt deel uit van de Nederlandse cultuur en landschap.  Van melk...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Welke vetten zijn ongezond?
Welke vetten zijn ongezond?
Als ezelsbruggetje geldt: verzadigd vet = verkeerd, onverzadigd vet = oké. Verzadigd vet vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Verzadigd vet kan namelijk het...
Home / Thema's / De waarheid op tafel / Vetten / "Hard bak- en braadvet is even gezond als vloeibaar vet uit een knijpfles denk ik"
"Hard bak- en braadvet is even gezond als vloeibaar vet uit een knijpfles denk ik"
Niet waar. Vloeibaar bak- en braadvet uit een knijpfles is een betere keuze dan bak- en braadvet met een wikkel. Bak- en braadvet uit een knijpfles bevat namelijk minder verzadigd...
Home / Thema's / De waarheid op tafel / Vetten / "Plantaardig vet is altijd een gezondere keuze denk ik"
"Plantaardig vet is altijd een gezondere keuze denk ik"
Niet waar. Plantaardige vetten zijn meestal een betere keuze dan dierlijke vetten, behalve als het vaste vetten zijn, zoals kokosvet en plantaardige margarine in een...
Encyclopedie / Watergebruik
Watergebruik
We verbruiken niet alleen water met het douchen, het afwassen en het besproeien van de tuin. Van al het water dat de Nederlander gebruikt is 85% nodig voor ons eten en drinken.

Beweeg jij genoeg?

Advies in één oogopslag in nieuwe tool Hoeveel bewegen is genoeg? Moet je per se naar de sportschool, of telt een lunchwandelingetje ook mee? Met onze nieuwe tool Mijn beweging zie je in één oogopslag of je genoeg beweegt. Je vindt hem op Mijn Voedingscentrum of in de app Mijn Eetmeter.