Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Coq à l'orange
2 personen
30+ minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar

Kwetsbare groepen zijn zwangere vrouwen, baby’s en jonge kinderen, ouderen en zieken. Zij hebben vaak een verminderde weerstand en zijn gevoeliger voor voedselinfecties. Ze worden niet altijd vanzelf beter na een voedselinfectie. 

Een voedselinfectie brengt voor deze risicogroepen dan ook meer gevaar met zich mee. Voedselhygiëne is voor iedereen een punt van aandacht, maar voor kwetsbare groepen is het extra belangrijk. 

Omschrijving

Sommige bevolkingsgroepen zijn extra gevoelig voor voedselinfecties omdat zij een verminderde weerstand hebben. Dit geldt voor zwangere vrouwen, baby’s en jonge kinderen, ouderen en mensen met een verminderde weerstand. Voor deze risicogroepen zijn de hygiënemaatregelen extra belangrijk.

Risicogroepen kunnen de volgende producten beter vermijden:

  • Rauwe dierlijke producten. Vlees, kip, vis, schaal- en schelpdieren en eieren die goed verhit of doorbakken zijn kunnen wel veilig gegeten worden. Ook sommige vleeswaren zijn rauw, zoals filet americain of ossenworst. 
  • Zachte rauwmelkse kazen en rauwe melk. Of er rauwe melk in zit staat op het etiket. In het Frans is dat 'au lait cru'. Melk uit de winkel is gepasteuriseerd of gesteriliseerd en dus veilig.
  • Gekoelde gerookte vis, zoals gerookte zalm of paling.
  • Rauwe kiemgroente zoals taugé.

Je kunt deze producten wel eten als je ze verhit, in bijvoorbeeld een gerecht.

Bewaaradvies

Bewaar gekoelde producten in de koelkast bij 4°C en niet te lang. De bacterie Listeria kan zelfs in een koele, vochtige omgeving groeien, zoals de koelkast. Wel geldt: hoe kouder, hoe minder snel Listeria zich vermenigvuldigt. 

Hoe eerder producten die gekoeld bewaard moeten worden opgegeten worden, hoe kleiner de kans op besmetting. Voor onder meer vleeswaren, gekoelde paté, salades en kant-en-klaarmaaltijden geldt: bewaar ze niet te lang. Zeker niet na de houdbaarheidsdatum

Extra informatie per risicogroep:

Baby’s en kleine kinderen

Baby’s en kleine kinderen hebben nog niet zo’n goede afweer als volwassenen. Zij lopen meer risico om ziek te worden van besmet voedsel. Hygiëne is dus heel belangrijk. Ook omdat een baby zelf door de luiers, spuugdoekjes en spugen voor een verhoogde kans op besmetting in het huishouden zorgt. 

Was regelmatig je handen, zeker na het verschonen van de baby en voor het voeden en zorg voor schone spullen en een schone omgeving.

Geef baby’s tot 1 jaar geen honing. Dit kan een schadelijke bacterie bevatten.

Lees meer over wat je kleine kinderen kunt geven

Zwangere vrouwen

Wanneer je zwanger bent of wilt worden, zijn er ook voedingsmiddelen die je beter kunt mijden. Dat is goed voor jezelf, maar ook voor je ongeboren kind. De Listeria-bacterie en de parasiet Toxoplasma gondii zijn extra gevaarlijk voor zwangere vrouwen omdat deze een miskraam kunnen veroorzaken.

Lees meer over welke voedingsmiddelen je beter kunt mijden

Ouderen

Ook ouderen lopen vlugger een voedselinfectie op. Daar zijn verschillende redenen voor. De weerstand neemt af met het klimmen der jaren. Dit komt onder andere doordat de productie van maagzuur verandert, waardoor er minder bacteriën in de maag worden gedood. Hierdoor komen meer bacteriën in de darmen terecht en is de kans op een voedselinfectie groter. Ook komt ondervoeding bij ouderen vaker voor waardoor de weerstand afneemt. Daarnaast zijn ouderen soms niet zo goed op de hoogte van het veilig bereiden en opwarmen.

Zieken

Bepaalde ziekten of behandelingen kunnen ervoor zorgen dat je gevoeliger bent voor een voedselinfectie. Dit geldt vooral voor mensen die een orgaantransplantatie hebben ondergaan of die behandeld worden voor kanker, HIV/AIDS, of lever- en nieraandoeningen.  Ook chronische ziekten, zoals diabetes, reuma en multiple sclerosis zorgen voor een verminderde weerstand. 

Ziekte zelf kan de weerstand dus verminderen. Bepaalde medicijnen die ingrijpen op het afweersysteem, de nieren of de maag ook. Medicijnen zoals maagzuurremmers en antibiotica kunnen ervoor zorgen dat je gevoeliger bent voor een voedselinfectie.

Tip

Gezond en fit ouder worden

Als we ouder worden, wordt een kwalitatief goede voeding steeds belangrijker. In het boek ‘Gezond eten voor senioren’ staan voedingsadviezen die helpen het risico op sommige aandoeningen te verkleinen of verdere verslechtering te voorkomen. Er is ook veel aandacht voor het veilig omgaan met eten om voedselinfecties te voorkomen.

Bekijk het boek