Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Het broertje van de appeltaart
2 personen
30+ minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Solanine en tomatine

Solanine is een natuurlijke gifstof die voorkomt in aardappelen. Tomatine komt voor in onrijpe tomaten. 

Het is schadelijk om te veel solanine of tomatine binnen te krijgen. Het kan bijvoorbeeld koorts, braken, diarree, lusteloosheid en hoofdpijn veroorzaken. 

Solanine ontstaat onder invloed van licht in de schil en uitlopers van aardappelen. Tomatine is alleen aanwezig in onrijpe, groene tomaten. In rijpe, rode tomaten zit geen tomatine.

Omschrijving

Solanine is een natuurlijke gifstof die ontstaat in aardappelen onder invloed van licht. Tomatine is een soortgelijke stof die in onrijpe tomaten voorkomt.

Solanine zit in de schil van groene aardappelen en in de kiemen, oftewel de uitlopers, van oudere aardappelen. Tomatine komt alleen voor in groene tomaten en verdwijnt tijdens het rijpen van de tomaat.

De rol van solanine en tomatine lijkt gericht te zijn op het tegengaan van aantasting door schimmels en vraat door insecten en wormen.

Gezondheidseffecten

In grote hoeveelheden zijn solanine en tomatine giftig voor mensen. Ze kunnen koorts, buikpijn, diarree, overgeven, slaperigheid, lusteloosheid, zwakheid en depressie veroorzaken. Er is weinig bekend over langdurige effecten van lage hoeveelheden.

Niet iedereen is even gevoelig voor solanine en tomatine. 

Aubergine is verwant aan de aardappel en bevat ook een solanine-achtige stof. Die stof geeft geen problemen. 

Veiligheid

Solanine en tomatine worden niet afgebroken tijdens koken, bakken en frituren. Voor aardappelen is er een toegelaten maximum gehalte vastgesteld. Dit is 20 milligram solanine per 100 gram aardappel. 

Voor tomatine is er geen maximum gehalte vastgesteld, omdat tomaten alleen gegeten worden als ze rijp zijn.

Voedingsadvies

Aardappelen

De hoeveelheid solanine in aardappelen kan sterk variëren. Tegenwoordig worden aardappelrassen geteeld met lagere solanine-gehalten.

Om zo min mogelijk solanine binnen te krijgen, gelden de volgende adviezen:

  • Bewaar aardappelen op een donkere, koele en droge plaats. Dit voorkomt de vorming van uitlopers en groene plekken met een hoog solanine-gehalte.
  • Snijd groene plekken, uitlopers en beschadigde plekjes van aardappelen ruim weg. Snijd plekjes ook goed weg wanneer de aardappelen in de schil worden gegeten.

Tomaten

Tomaten bevatten alleen tomatine zolang ze onrijp zijn. Eet daarom alleen rijpe tomaten.

Veel suiker in pakjes drinken
Er zit nog steeds veel suiker in pakjes drinken. Dat blijkt uit een steekproef van het Voedingscentrum bij de start van het nieuwe schooljaar.