Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Seizoenstopper
2 personen
0-15 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Schadelijke stoffen

In voeding kunnen schadelijke stoffen zitten. Bijvoorbeeld dioxines, zware metalen en schimmelgifstoffen kunnen slecht zijn voor je gezondheid.

Dergelijke stoffen brengen de voedselveiligheid in Nederland zelden in gevaar. Er zijn strenge wettelijke normen en regels die ervoor zorgen dat je niet te veel binnenkrijgt. 

De voordelen van gezond eten wegen ruimschoots op tegen de gezondheidsrisico’s door schadelijke stoffen.

Omschrijving

Tijdens alle fasen van de voedselproductie en -bereiding kunnen er stoffen in voedsel terechtkomen die er van nature niet in thuishoren en mogelijk schadelijk zijn. Er zijn verschillende soorten schadelijke stoffen die in voedsel terecht kunnen komen:

  • Natuurlijke gifstoffen: gifstoffen geproduceerd door planten, schimmels of algen.
  • Milieugifstoffen: gifstoffen die aanwezig zijn in de lucht, grond of het water. Voorbeelden zijn zware metalen zoals lood of kwik.
  • Procesgifstoffen: gifstoffen die vrijkomen tijdens de productie van voedingsmiddelen. Bijvoorbeeld door een hoge temperatuur. Voorbeelden zijn acrylamide of PAK’s.
  • Overig: bijvoorbeeld resten van niet-toegestane medicijnen of stoffen die vanuit de verpakking in het voedsel terecht kunnen komen. Voorbeelden zijn hormonen of bisfenol A.

Veiligheid

Schadelijke stoffen die in voeding voor kunnen komen brengen de voedselveiligheid in Nederland bijna nooit in gevaar.  

Er zijn strenge wettelijke normen en regels die ervoor zorgen dat je niet te veel binnenkrijgt.   

Veiligheid

Het komt soms voor dat in een voedingsmiddel meer van een schadelijke stof zit dan volgens de norm mag. Dat betekent nog niet dat de gezondheid in gevaar is. Meestal ligt de aangetroffen hoeveelheid ruim onder de hoeveelheid die  schadelijk is. Bovendien is de overschrijding van korte duur.

De gezondheidsrisico’s door schadelijke stoffen zijn veel kleiner zijn dan de risico’s die je loopt door ongezond te eten. 

Voedingsadvies

Gevarieerd eten voorkomt dat je per ongeluk elke dag een beetje van dezelfde schadelijke stof binnenkrijgt.

Gezond genieten met onze recepten

Waar heb jij zin in vandaag?

Wij stellen onze recepten met zorg samen. Zo hoef jij je niet druk te maken of je wel gezond bezig bent. In onze recepten werken we vooral met producten uit de Schijf van Vijf.